Jump to content
FAS Goran

neshaoct

Administrators
  • Content Count

    89877
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    107

Posts posted by neshaoct


  1. Uskoro Alfa Romeo Milano

     

    alfa milano 10 01.jpg

     

    Alfa Romeo je još ranije najavio da će svoj novi B SUV model Milano predstaviti 10. aprila ove godine, a kao podsećanje sada stiže i nova slika. To će biti najmanji model u gami italijanske marke koju trenutno čine Giulia, Stelvio i Tonale, pri čemu Alfa najavljuje da će Milano dati prednost užitku u vožnji, sa ciljem da obezbedi ''direktno i precizno upravljanje''.

     

    Naziv Milano će poneti u čast grada Milana u kome je kompanija i nastala 1910. godine. Takođe, i zvanično predstavljanje u aprilu će se održati u tom gradu. Nakon toga, potpuno električna verzija će se pojaviti na tržištu u septembru, a varijanta sa blago hibridnom benzinskom varijantom će se pridružiti ponudi dva meseca kasnije. Milano će biti dugačak oko 420 cm i proizvodiće se na platformi CMP/eCMP, zajedno sa modelima Fiat 600 i Jeep Avenger. Varijanta sa SUS pogonom će verovatno uključiti neki oblik elektrifikacije kako bi se poboljšala efikasnost, smanjile emisije i povećala snaga. Pogodna opcija bi mogao da bude 1.2 turbo mild-hybrid koji se koristi u Fiatu 600 Hybrid i Jeep-u Avenger Hybrid. Alternativno, Alfa Romeo se može odlučiti za verziju sa većom snagom, dostupnoj u srodnim modelima iz Peugeota i Opela, pružajući prednost u performansama.

     

    Ipak, najzanimljivija će biti potpuno električna verzija. Trebalo bi da dolazi sa pogonom na sva četiri točka i baterijama od 54 kWh, uz električni domet od oko 400 km. Sve u svemu, Alfa Romeo planira da ispiše nova pravila za ovaj segment. Na automobilskoj sceni koja se sve brže razvija i nudi širok dijapazon vozila u sve popularnijem SUV segment, nova linija ovog brenda još jednom definiše njegove ambicije.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  2. Volvo prestao da proizvodi automobile sa dizel motorima

     

    volvo xc90 01.jpg

     

    Volvo je prošle godine najavio da će početkom 2024. prekinuti proizvodnju vozila sa dizel motorima, što se sada i desilo. Ovaj XC90 napravljen u Torslanda fabrici je poslednji automobil sa dizel motorom proizveden od strane ovog proizvođača, čime je okončana jedna era koja je počela pre 45 godina. Plavi SUV inače ne ide nekom kupcu već odlazi u muzej.

    Volvo nije počeo da prati proizvodnju dizel automobila sve do 1991. godine, a od tada je proizveo više od devet miliona vozila. Pošto evidencija ne pokazuje koliko je vozila proizvedeno od 1979. do 1991. godine, ukupan broj je mnogo veći s obzirom da nedostaje 12 godina. Poslednji dizelaš će završiti u muzeju World of Volvo u Geteborgu. Volvo je planove da okonča razvoj dizel motora najavio još 2017. Prošlog meseca, poslednje vozilo sa dizel motorom (V60) je napravljeno u Gentu u Belgiji. Sada je dizel motor potpuno nestao iz ponude.

     

    Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) navodi da je tržišni udeo dizelaša u Evropi pao sa 16.4% u 2022. na 13.6% u 2023. Potpuno električna vozila su bila popularnija prošle godine sa 14.6% udela, dok su plug-in hibridi činili 7.7%. Benzinski automobili su dominirali sa 35.3%. Obični hibridi su zauzimali 25.8%, dok su ostali tipovi pogona činili preostalih 3%.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  3. Kina otkupila evropsku tehnologiju pravljenja letećih automobila

     

    221992-aircar 01.jpg

     

    Kineska firma otkupila je tehnologiju letećeg automobila, prvobitno razvijenu i uspešno testiranu u Evropi.

     

    AirCar sa BMW motorom i pogonom na uobičajeno gorivo, 2021. godine leteo je 35 minuta između dva slovačka aerodroma, koristeći avionsku pistu za uzletanje i sletanje. Bilo je potrebno nešto više od dva minuta da se iz automobila transformiše u avion. Sada će se vozila napravljena na osnovu njegovog dizajna koristiti u okviru ''specifičnog geografskog regiona'' Kine. Kompanija Hebei Jianxin Flying Car Technology, sa sedištem u Čangdžou, kupila je ekskluzivna prava za proizvodnju i upotrebu AirCar-a. Kompanija je izgradila sopstveni aerodrom i školu letenja nakon prethodne akvizicije od drugog slovačkog proizvođača aviona, rekao je Anton Zajac, suosnivač Klein Vision, kompanije koja je stvorila AirCar. KleinVision je odbio da kaže za koliko je prodao tehnologiju. Pošto je predvodila revoluciju u razvoju električnih vozila, Kina sada aktivno razvija programe za leteći prevoz. Prošle godine, nadležne vlasti izdale su bezbednosni sertifikat kineskoj firmi eHang za njen električni leteći taksi. Britanska vlada ranije je saopštila da bi leteći taksiji mogli da postanu redovna pojava na nebu do 2028.

     

    Ali za razliku od putničkih aviona sličnih dronu, za uzletanje i sletanje AirCar-a potrebna je pista. Slovačka transportna uprava je 2022. izdala dozvolu AirCar-u za letenje. Još postoje značajne prepreke za ovaj oblik saobraćaja, pre svega u smislu infrastrukture, regulacije i opšteg prihvatanja nove tehnologije. ''Ovaj hrabri novi svet ličnog transporta deluje sjajno'', kaže avijatičarski stručnjak Stiv Rajt. On smatra da je Kina u prednosti nad Zapadom gde razne stvari mogu da uspore razvoj ovog vida saobraćaja. Slična zabrinutost se nekada odnosila na električne automobile - u čemu je Kina postala lider na globalnom tržištu. Prodaja slovačkog AirCar-a mogla bi da pokrene pitanje da li je Kina spremna da uradi isto i sa letećim automobilima. Rajt je rekao da su prototipovi poput AirCar-a ''velika zabava'', realnost će verovatno na kraju biti svakodnevnija ''sa redovima i proverom prtljaga i raznim drugim''.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  4. Volkswagen R postaje zasebni brend

     

    vw golf r02.jpg

     

    Volkswagen R doživljava evoluciju u kojoj će postati nezavisan brend od Volkswagena i koji će biti posvećen proizvodnji električnih vozila visokih performansi.

     

    Volkswagen R potiče iz 2002. godine kada se pojavio Golf R32, nakon kojeg je 2008. stigao Passat R, a godinu kasnije i Scirocco R. Godine 2013. je došao Polo R WRC, a u proteklim godinama se oznaka R koristila za snažnije verzije modela Arteon, T-Roc, Tiguan i Touareg. Međutim, od ove godine Volkswagen želi da R evoluira u nezavisan brend. Plan je da se otvori poseban Volkswagen R deo u tematskom parku Autostadt u Volfsburgu, koji predstavlja turističku atrakciju blizu fabrike nemačkog giganta, što je slična filozofija BMW Weltu u Minhenu. Godišnje Autostadt poseti oko 2 miliona ljudi, a njegovi brojni paviljoni su posvećeni brendovima Volkswagen Grupe, Od Škode i Seata, preko Audija do Lamborghinija. R paviljon će im se pridružiti ovog leta.

    Fanovi snažnih Volkswagenovih modela će imati priliku da vide različite koncepte i produkcijske automobile ograničene proizvodnje. Neizbežno, tu će se naći i električni modeli visokih performansi. Iz Volkswagena kažu da će R linija vremenom evoluirati u narednim godinama u kojim stižu snažnija električna vozila. Proces je započet Touaregom R i plug-in hibridnim V6 pogonom. Međutim, još ima života u motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Facelift Golf R stiže ovog leta, ali bez opcije manuelnog menjača. Volkswagenova odluka da distancira R od glavnog brenda potiče još od 2020. godine kada je postao odvojena poslovna jedinica.

     

    240199-vw golf r01.jpg

     

    Što se tiče devete generacije Golfa, ona će biti potpuno električna. Da li će to postati prvi električni R, ostaje da se vidi, ali verovatno ćemo prvo videti električni GTI. Snažni električni automobili su već deo ponude kompanije s obzirom na to da GTX model imaju više snage, uključujući čak i ID. Buzz GTX kombi. U međuvremenu R posluje bolje nego ikad pre, prošle godine je proizvedeno više od 35.000 automobila, što je rekord za ovaj brend. Od 2002. godine je prodato više od 300.000 vozila sa R oznakom.


  5. Kineski električni automobil jeftiniji od 9.000 evra

     

    BYD Seagull 02.jpg

     

    U okviru nove marketinške kampanje u kojoj se tvrdi da je struja jeftinija od nafte, kineski BYD je snizio cene svojih električnih i hibridnih modela. BYD-ov električni automobil Seagull sada košta oko 9.950 dolara (9.200 evra). Najprodavanija limuzina marke N Qin Plus je dostupna sa novom politikom sniženja za tek nešto više od 11.000 dolara (10.185 evra). Domet Seagulla je 305 km, a njegova maksimalna brzina je 128 km/h. Sasvim dovoljno, pogotovo kada se u obzir uzme skromna cena. Prošlog meseca BYD je najavio da će početi da prodaje Seagull u Meksiku za 20.990 dolara (19.435 evra). Dakle, cena raste za više od 100%. BYD planira da izgradi proizvodne pogone u drugim zemljama kao što su Tajland, Brazil, Mađarska, Uzbekistan, pa čak i Meksiko.

     

    BYD Seagulll 01.jpg

     

    BYD navodno ostvaruje zaradu čak i na jeftinom Seagullu. Ključ je u jeftinijoj tehnologiji baterija, a i činjenici da BYD kontroliše kompletan proizvodni proces električnih automobila, od sirovina, baterija do gotovog proizvoda. Kompanija sada želi da dopre do potencijalnih kupaca u kineskim gradovima i ruralnim područjima da bi se oni prebacili na električna vozila. Ovkakva politika cena će ozbiljno uticati i na konkurente, kineske i evropske (koji rade na kineskom tržištu).

     

    Jeftino vozilo uzbunilo i Amerikance

     

    Nedavno je kineski BYD-ov jeftini električni automobil Seagull uterao strah u evropske automobilske divove. Sada se zabrinutost širi i na Sjedinjene Države, gde se boje šta će se desiti sa domaćom industrijom i proizvodnjom. Bivši izvršni direktor GM-a, Terry Woychowski, veruje da se američka autoindustrija nalazi na raskrsnici i nazvao je događaj ključnim. BYD-ov Seagull nastavlja da uteruje strah na Zapadu. Automobil, koji neće koštati više od 8.800 evra na domaćem tržištu, zabrinjava divove u SAD-u i Evropi mada još nije ni pušten u prodaju. Istovremeno, BYD je najavio da ne planira ulazak na američko tržište automobila u bliskoj budućnosti. Ali najava nije umirila velike američke igrače koji se boje šta će jeftini električni automobili poput Seagulla i drugih pristupačnih modela učiniti kada dođu na severnoameričko tržište.

     

    Bivši izvršni direktor General Motorsa, a sada izvršni direktor Caresoft Globara, Terry Woychowski, veruje da će to promeniti automobilsku industriju i nazvao događaj značajnim. ''To je poziv na buđenje za ostatak autoindustrije'', rekao je Woychowski. Savez za američku proizvodnju je organizacija koja promoviše američko preduzetništvo i proizvodnju, ima slične stavove koje je eleborirao u izveštaju prošlog meseca. ''Uvođenje jeftinih kineskih automobila - koji su toliko jeftini jer ih podržava kineska vlada - na američko tržište moglo bi izbrisati američku autoindustriju'', naglasila je organizacija. Mada se BYD Seagull još ne prodaje na američkom tlu, BYD se širi brzo i globalno. Mnogi misle da je samo pitanje vremena kada će vozila kineskih marki doći u Sjedinjene Države.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  6. Irmscher Opel Astra IRC

     

    241587-irmscher astra 02.jpg

     

    Irmscher je već modifikovao više varijanti aktuelne Opelove Astre (uključujući elektrifikovanu GSe verziju), ali ova najnovija kreacija je najatraktivnija do sada. Nemački specijalista za Opel modele je ovde predvideo izmenjeni prednji branik sa spojlerom i većim otvorima za vazduh, set pragova, proširenja blatobrana, zadnji branik sa difuzorom, veliki zadnji spojler, komplet novih alu točkova od 20 inča, modifikovano oslanjanje, kao i sportski izduvni sistem.

     

    241588-irmscher astra 01.jpg

     

    Ovde imamo plug-in hibridni pogon sa kombinovanom snagom od 260 KS (serijski model ima 225 KS). Za sada nije jasno da li će se Irmscher Astra IRC pojaviti u ponudi bar u nekoj ograničenoj seriji.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  7. Najavljen Land Rover Defender OCTA

     

    land rover octa 02.jpg

     

    Defender, originalni britanski brend za avanturiste, predstaviće 2024. godine novog heroja visokih performansi za sve terene. Novi Defender OCTA. Novi vodeći model Defender biće najjači, najsposobniji i najluksuzniji model u liniji, svojim osvajanjem novih nivoa ovog brenda.

     

    Mark Kameron, glavni direktor, Defender, rekao je: ''Defender je sinonim za sposobnost za sve terene sa nasleđem koje seže do Series 1 iz 1948. godine. Novi Defender OCTA to podiže na viši nivo svojim upečatljivim izgledom, inovativnom tehnologijom i neuporedivom pažnjom poklonjenom detaljima. Sa zadivljujućim performansama i hrabrim novim pristupom, omogućiće našim klijentima da iskuse legendarne avanture u povećanom luksuzu.'' Defender OCTA imaće blagi hibridni benzinski pogon V8 Twin Turbo i u klasi vodeću vazdušnu suspenziju 6D Dynamics koja omogućava ekstremne performanse na svim terenima. Dostupan po prvi put u Defenderu, sistem 6D Dynamics će modelu Defender OCTA dati neuporedivi nivo sposobnosti, udobnosti i staloženosti, bilo na drumu, bilo van njega. Hidraulički međusobno povezana tehnologija 6D Dynamics odlikuje se inovativnim sistemom kontrole uzdužne i poprečne rotacije koji će omogućiti modelu Defender OCTA da održi gotovo ravan stav pri ubrzanju, kočenju i skretanju na drumu, uz najveći mogući nezavisni hod točkova i raspodelu momenta suspenzije na najzahtevnijim off-road terenima.

     

    Odražavajući luksuzne karakteristike vozila, oktaedarski oblik dijamanta poslužio je kao inspiracija za novi naziv OCTA, jer je poznato da je dijamant najtvrđa supstanca u prirodi na Zemlji, ali istovremeno i retka pojava. Nova zaokružena dijamantna grafika simbol je za vodeći model Defender. Prikazana je na brojnim unutrašnjim i spoljnim komponentama, uključujući i sjajni crni dijamant unutar mašinski obrađenog i peskarenog diska od titana na svakom panelu sa prepoznatljivom grafikom. Titan je izabran i zbog svoje robusnosti i otpornosti na spoljne uticaje u svom prirodnom stanju. Mark Kameron je dodao: ''Naziv i prepoznatljiva grafika Defender OCTA predstavljaju snagu, otpornost i poželjnost ovog vozila, jer su inspirisani luksuznim karakteristikama vozila, trajnim poput dijamanta. Nova prepoznatljiva grafika od posebne je važnosti jer će po prvi put moći da se vidi na modelu Defender, a po tome će svi vodeći modeli Defendera biti prepoznatljivi u budućnosti.''

     

    land rover octa 01.jpg

     

    Defender OCTA prolazi kroz najiscrpniji postupak razvoja u istoriji modela Defender, od snega i leda u Švedskoj do pustinje u Dubaiju, asfalta Nirburgringa i kamenjara Moaba. Pre njegovog potpunog predstavljanja ove godine, potencijalni klijenti biće pozvani da se pridruže ekskluzivnim predstavljanjima u sklopu nove globalne serije događaja Defender Elements. Klijenti koje interesuje registracija za prvo izdanje modela Defender OCTA pozvani su da se svom ovlašćenom prodavcu modela Defender obrate već sada.

     

    PR saopštenje


  8. Xiaomi navodi da njihov električni automobil ima veći domet od Tesle

     

    xiaomi su7 02.jpg

     

    Xiaomijev SU7 će biti kandidat na koji mora da se računa na tržištu električnih automobila, pogotovo u Kini. Ovo je prvi automobil elektronskog diva, a testirano je 576 prototipova.

    Kompanija je objavila da je automobil testiran na ukupno 5.4 miliona kilometara. Xiaomijev izvršni direktor Lei Jun je lično prešao 3.000 km. Od toga je 1.276 kilometara prešao između Pekinga i Šangaja s prosečnom brzinom od 100 km/h i dva zaustavljanja zbog punjenja. Putovanje je trajalo ukupno 15 sati, kažu u kompaniji putem Weiboa. Domet automobila je 800 km prema CLTC-u, što je više od Modela 3. Ako ćete se zaustaviti i napuniti od 15% do 85%, efektivni raspon je oko 560 km. Automobil je takođe testiran u svim uslovima, od -40 do 60 stepeni. Takođe se ističe i da je vožen na planini na nadmorskoj visini od 4.768 metara.

     

    xiaomi 01.jpg

     

    Xiaomi SU7 ima najveću brzinu od 265 km/h, a od 0-100 km/h stiže za 2.78 sekundi. Ima elektromotore od 673 KS i obrtni moment od 838 Nm. Otpor vazduha je najniži na svetu za serijski automobil i iznosi 0.195 Cd. Xiaomi je najavio da kupci mogu da se odluče za fizičku dugmad ili ekran osetljiv na dodir. Prvi automobili biće dostupni u 29 različitih kineskih gradova do kraja marta. Uskoro će biti dodato još 10 gradova.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  9. Manhart CRE700

     

    manhart cre700 03.jpg

     

    Manhart je ponudio pojačani Mercedes-AMG C63 S E Performance koji sada raspolaže sa više od 700 KS. Ova hibridna sportska limuzina nosi naziv Manhart C63 CRE700, a kombinuje 2.0 četvorocilindraš i elektromotor.

     

    manhart cre700 02.jpg

     

    Dok serijski model ima kombinovanih 680KS i 1.020 Nm, Manhart CRE700 je nešto snažniji budući da je vozaču na raspolaganju 725 KS i 1.120 Nm obrtnog momenta.

     

    manhart cre700 01.jpg

     

    Osim toga, Manhart je predvideo i modifikovano oslanjanje (auto je niži 20 mm), sportski izduvni sistem i set trkačkih traka.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  10. Direktor BMW-a smatra da se kupcima ne može na silu nametati električna tranzicija

     

    bmw i4 001.jpg

     

    Izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse je rekao da bi Evropska Unija trebalo da preispita svoje ciljeve emisija. Regulatorni pritisak na proizvođače automobila da smanje emisije CO2 pojačava se sledeće godine.

     

    ''Verujemo da je sveobuhvatna revizija zakona o CO2 floti u EU ključna'', rekao je Zipse tokom godišnje konferencije o rezultatima kompanije. BMW je objavio da je smanjio emisije CO2 svoje cele flote na prosečnih 20% ispod svog potrebnog evropskog cilja za 2023. godinu. Zipse je rekao da će pooštravanje ciljeva CO2, koji zahtevaju 25% smanjenje emisija iz voznog parka novih putničkih automobila prodatih u Evropi, u poređenju sa brojkama iz 2021. godine, biti teško za industriju. Volkswagen grupa je takođe pozvala EU da ublaži zahteve. Poziv na reviziju je ponovio izvršni direktor Renaulta Luca de Meo u otvorenom pismu zakonodavcima EU. Nepoštovanje novih pravila EU pokrenuće kaznu od 95 evra (za proizvođače automobila) za svako vozilo registrovano u EU, pomnoženo na godišnjem nivou sa svakim g/km CO2 iznad cilja.

     

    Zipse je rekao da je BMW bio na dobrom putu da postigne strože ciljeve za 2025. jer je forsirao povećanje proizvodnje električnih vozila na 20% svoje ukupne proizvodnje. Prošle godine 15% globalne prodaje BMW-a bilo je električno, objavila je kompanija.

    Uprkos BMW-ovom stavu o postizanju ciljeva, Zipse je upozorio na otpor kupaca prema politici Evropske Unije koja gura električne automobila. ''To je slobodna odluka miliona kupaca'', rekao je Zipse. ''Nije to samo kao energetska infrastruktura gde možete nešto isključiti pritiskom na dugme, a zatim se nešto drugo događa automatski.'' Zipse aludira na to da se kupcima ne može nešto nametati na silu.

     

    BMW je protiv carina na kineske automobile u Evropi

     

    Izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse se izjasnio i protiv podizanja carina na kineske električne automobile koji se uvoze u Evropu, nazivajući pretnju evropskoj automobilskoj industriji prenaduvanom. Zipse je poslednji izvršni direktor jednog proizvođača automobila koji je protiv podizanja većih trgovinskih barijera (carina na kineske automobile) i prati slične izjave svojih rivala u Mercedesu i Volkswagen grupi. ''Evropska automobilska industrija, kada je u pitanju BMW Grupa, nije masovno oštećena uvozom kineskih automobila, niti je u interesu EU da dodatno nameće carine na te proizvode'', rekao je Zipse novinarima. Zipse je opisao kao prenaduvan strah da bi Kina mogla ozbiljno da poremeti evropsku prodaju automobila.

     

    ''Niko ne može tek tako doći na tržište veliko poput Evrope i tek tako ga preuzeti'', kaže Zipse. Ali BMW-ova perspektiva nije ista kao i kod nekih drugih proizvođača. Mnogi od njih nemaju interese na kineskom tržištu, a deluju u drugom tržišnom segmentu, jeftinijih automobila. Tu je najveći pritisak kineskih marki poput BYD-a ili MG-ja.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  11. Mansory Tempesta GTS

     

    241547-mansory t 04.jpg

     

    Nakon 296 GTB Coupea, i Ferrari 296 GTS je prošao doterivanje u tjuning kompaniji Mansory, koja je svoj paket nadogradnje nazvala ''Tempesta''. Kako se navodi, korišćeni su brojni smeli vizuelni dodaci da bi 296 GTS učinili još upečatljivijim, počev od prednjeg dela sa elementima od ugljeničnih vlakana, uključujući prednji razdelnik.

     

    241548-mansory t 03.jpg

     

    Tu su i otvori od ugljeničnih vlakana na prednjim blatobranima, bočni pragovi (takođe napravljeni od ugljeničnih vlakana), zadnji spojler, kao i zadnji difuzor.

     

    mansory t 02.jpg

     

    Tempesta GTS ima točkove od 21 i 22 inča (21×9 napred i 22×11.5 pozadi), uz gume 255/30 napred i 335/25 pozadi. Mansory se pobrinuo i za unutrašnjost koja je u crnoj koži i alkantari, kao i sa detaljima u boji bronze.

     

    mansory tempesta 01.jpg

     

    V6 benzinac i električni motori kombinovano imaju 830 KS i 740 Nm, ali Mansory je razvio novi izduvni sistem i takođe je napravio neke izmene na ECU jedinici, pa sada automobil raspolaže sa 870 KS i 750 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje do 100 km/h traje 2.8 sekundi, dok je najveća brzina 330 km/h.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  12. Maserati MCXtrema

     

    241596-maserati m 13.jpg

     

    Nakon prošlogodišnje premijere trkačkog modela MCXtrema (evolucija MC20), Maserati se priprema za njegovo lansiranje ovog leta. Pre početka isporuka, Maserati sprovodi seriju testova, a novi video nam daje uvid u taj proces. Italijanska kompanija najavljuje da će napraviti ograničenu seriju od samo 62 primerka, uz napomenu da svi već rasprodati. Navodi se i da neće postojati dva ista automobila jer će sve jedinice planirane za proizvodnju biti zaista jedinstvene.

     

    241595-maserati m 12.jpg

     

    Automobil pokreće 3.0 Nettuno V6 motor sa parom novih turbo punjača pa snaga iznosi 740KS. MCXtrema ima i šestostepeni sekvencijalni menjač, samoblokirajući mehanički diferencijal, podesive amortizere i stabilizatore, Brembo karbon-keramičke kočnice, točkove od 18 inča i rezervoar za gorivo od 120 litara.

     

    241597-maserati m 11.jpg

     

    Centro Stile Maserati je doterao automobil kako bi ga učinio sposobnijim na stazi. Na prednjem delu, farovi drumske verzije su nestali, dok masivni otvor na haubi pomaže u usmeravanju vazduha preko karoserije. Prednji spliter i zadnje krilo su podesivi za fino podešavanje aerodinamike na stazi. Maserati je takođe pomerio izduvne cevi u viši položaj na zadnjem braniku tako da difuzor može da bude veći. Maserati navodi da je MCXtrema težak manje od 1250 kilograma. Poređenja radi, drumski automobil MC20 ima 1.500 kilograma. Pošto je ovo vozilo samo na stazu, Maserati je ogolio unutrašnjost MC20 da bi napravio MCXtremu. Kabina ima zaštitni kavez koji je usaglašen sa FIA propisima i aparat za gašenje požara. Pojasevi u šest tačaka drže vozača, a njemu je namenjen i multifunkcionalni volan od ugljeničnih vlakana.

     

    Maserati MCXtrema 10.jpg

     

    Takođe, tu su i podesivi trkački ABS i traction control. Osim toga, kupci će moći da dodaju suvozačko sedište, zadnju kameru, snimanje telemetrije, kameru u automobilu, ekran za optimizaciju performansi vožnje i sistem za praćenje pritiska u gumama. Na kraju, kupci će dobiti pristup trkačkim događajima sa podrškom Maseratija.

     

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  13. McLaren najavljuje novi stil koji će se pojaviti na sledećoj generaciji superautomobila

     

    mclaren skica 01.jpg

     

    Nakon što je McLaren dobio novog vlasnika, proizvođač superautomobila je spreman da predstavi budući dizajnerski jezik.

    Jedina najavna slika uz niz skica daje utisak da novi izgled neće odlutati daleko od trenutnog stila kompanije, a proizvođač automobila crpi inspiraciju za novu filozofiju dizajna iz gotovo svih aspekata svoje prošlosti - uključujući Formulu 1, trke Can-Am i naravno, legendarni drumski model F1. Lica budućih McLaren modela i dalje će imati niski nos i dva različita simetrična elementa. Novi 750S je izuzetan primer toga sa svojim integrisanim prednjim svetlima/jedinicom za usis vazduha, ali kompanija nije želela da otkrije kako će to izgledati na modelima sledeće generacije.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  14. Lamborghini modifikovao svoj logo

     

    lamborghini logo.jpg

     

    Lamborghinijevi modeli će uskoro nositi redizajnirani logo sa fokusom na minimalizam. Lamborghini napominje da je ovo prvi put da je redizajnirao svoj logo u više od 20 godina, a napravljene promene su relativno suptilne.

     

    Amblem je i dalje u obliku štita, a njegov ukupni izgled ostaje isti; na vrhu je napisano ''LAMBORGHINI'', tačno iznad bika koji izgleda kao da će da juriša. Međutim, okvir štita je manji, ravnijeg izgleda, a bik je sa manje detalja. Bik se inače pojavljuje na logotipu od osnivanja kompanije 1963. godine. Lamborghini je takođe razvio font specifičan za brend da bi dodatno ojačao svoj identitet. Videćete to u časopisu koji kompanija objavljuje i na društvenim mrežama. Lamborghini još nije otkrio koji automobil(i) će inaugurisati novi logo.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  15. Cene za novi Passat u Srbiji

     

    vw passat srb.jpg

     

    Novi Volkswagen Passat se nalazi i u konfiguratoru uvoznika za Srbiju, pri čemu njegove cene startuju od 43.881 evro. Za pomenutu sumu je dostupan model Passat Business 1.5 eTSI DSG, sa 150 KS i DSG 7-stepenim menjačem, dok deo njegove opreme između ostalog čine:

    Spoljašnjost

    • Bez oznake motora na poklopcu prtljažnika
    • Elektropodesivi i elektropreklopivi spoljni retrovizori, sa osvetljenjem; mogućnost grejanja spoljnih retrovizora; automatsko zatamnjenje spoljnog retrovizora na strani vozača
    • Krovni nosači (silver)
    • Laminirano vetrobransko staklo sa dodatnom toplotnom i zvučnom izolacijom
    • LED osvetljenje pri ulasku u prednjim vratima
    • Osvetljene na kvakama
    • Osvetljenje oko vozila sa svetlom dobrodošlice
    • Zeleno tonirana toplotno izolujuća stakla

    Unutrašnjost

    • 3 naslona za glavu na zadnjim sedištima
    • Ambijentalno osvetljenje
    • Asimetrično deljiv naslon zadnje klupe, sa otvorom, 40:60
    • Automatsko zatamnjenje unutrašnjeg retrovizora
    • Centralni naslon za ruke, nazad
    • ergoActive prednja sedišta sa podešavanjem visine
    • Komforna sedišta, napred
    • Obloga krova Ceramique
    • Osvetljenje prostora za noge
    • Pneumatski podesiva lumbalna podrška  napred
    • Prednja sedišta sa funkcijom masaže
    • Sigurnosno optimizovani prednji nasloni za glavu podesivi po visini
    • Tekstilne patosnice, napred i nazad
    • Zaštita od sunca sa osvetljenim ogledalima za vozača i suvozača

    Bezbednost

    • ''Child safety lock'' sistem blokiranje zadnjih vrata za otvaranje iznutra
    • Detekcija zamora vozača
    • ISOFIX priprema za dva dečija sedišta na zadnjoj klupi; ISOFIX priprema za dečije sedište na sedištu suvozača
    • Proaktivna zaštita putnika
    • Sistem vazdušnih zavesa za putnike na prednjim i zadnjim sedištima; bočni vazdušni jastuci, napred; centralni vazdušni jastuk
    • Vazdušni jastuci za vozača i suvozača; jastuk za kolena na strani vozača; suvozačev vazdušni jastuk sa mogućnošću deaktivacije

    Sistemi asistencije

    • ''Front Assist''
    • ''Light Assist'' automatska aktivacija / deaktivacija dugih svetala
    • ''Park Assist Plus'' uključujući "Park
    • ''Distance Control'' parking senzore napred i nazad
    • ''Side Assist'' sistem za promenu saobraćajne trake uključujući ''Rear Traffic Alert''
    • Front Cross Traffic Assist
    • Kamera za vožnju unazad
    • Nadzor pešaka

    Funkcionalnost

    • ''Air Care Climatronic'' digitalni klima
    • Uređaj sa odvojenim dejstvom u 3 zone i naprednom filtracijom vazduha; komande za regulaciju temperature u zadnjem delu vozila
    • ''Digital Cockpit Pro'' - mogućnost izbora različitih info profila
    • 2 USB-C porta napred;2 USB-C porta na centralnoj konzoli nazad sa povećanom snagom punjenja do 45 W
    • Adaptive Cruise Control ACC stop & go
    • Automatsko paljenje / gašenje oborenih svetala sa LED dnevnim svetlima "Coming Home" i "Leaving Home" funkcije odloženog paljenja / gašenja oborenih svetala
    • Brisač zadnjeg stakla sa intervalnom kontrolom
    • DAB+ digitalni radio prijem
    • Dinamičko prikazivanje saobraćajnih znakova
    • Dvotonska sirena
    • Električni (pomoćni) grejač vazduha
    • Elektromehanička parkirna kočnica sa "Auto Hold" funkcijom
    • Elektromehaničko upravljanje
    • Elektronska kontrola stabilnosti
    • Elektronski imobilizator
    • Freon R1234yf
    • Indikator probušene gume
    • Komplet prve pomoći i upozoravajući trougao
    • LED osvetljenje zadnje svetlosne grupe
    • LED prednja svetla
    • Manuelno podešavanje visine svetlosnog snopa oborenih svetala
    • Mogućnost autonomnog kočenja prilikom skretanja u slučaju nailaska vozila u susret i podrška pri upravljanju prilikom naglog manevrisanja
    • Multifunkcionalna kamera
    • Multifunkcionalni kožni volan sa komandama
    • NCAP paket
    • Online usluge
    • Otključavanje poklopca prtljažnika spolja
    • Pod prtljažnika podesiv po visini (2 tačke)
    • Pogon na prednje točkove
    • Pomoć pri kretanju uzbrdo
    • Predikitvni limitator brzine
    • Priprema za telefon ''Comfort'' sa induktivnom funkcijom punjenja, kapacitet punjenja do 15 W
    • Produženi (varijabilni) servisni interval
    • Rezervoar zapremine 66 l
    • Senzor za kišu
    • Standarni šrafovi za točkove
    • Start/Stop sistem sa rekuperacijom
    • Startovanje / zaustavljanje motora bez upotrebe ključa, bez SAFELOCK funkcije
    • Transportna (zaštitna) folija
    • Uputstvo za upotrebu na srpskom jeziku
    • Usluga pozivanja u hitnim slučajevima
    • Zadnje svetlo za maglu

    Multimedija

    • ''App-Connect'' uključujući "App-Connect
    • Wireless za Apple CarPlay i Android Auto
    • 8 zvučnika
    • Infotainment sistem 12.9''
    • Navigacioni sistem
    • Priprema za ''We Connect'' i ''We Connect Plus''

    Točkovi

    • Genua aluminijumske felne 7.5J x 17" (važi za model CJ536T)
    • Venezia aluminijumske felne 7J x 16" (važi za modele CJ53DZ, CJ531Z i CJ534Z)
    • Alat i dizalica
    • Gume 215/60 R16
    • Rezervna guma smanjenih dimenzija
    • Dizalica i alat
    • Rezervni točak smanjenih dimenzija

    preuzeto sa - Auto Blog


  16. evoyoutube.jpg EVO video: Toyota GR Yaris Gen2

     

    Vožnja GR Yarisa na ledenoj stazi je najbolji način da se osećate kao superheroj. Ova nova verzija 2. generacije dobija više snage, revidirano podešavanje šasije i opciju automatskog menjača po prvi put - da li je i dalje kralj hothatch automobila?

     

     


  17. Ovogodišnji sajam automobila i motocikala u Beogradu posetilo 112.156 ljudi

     

    bg sa24 03.jpg

     

    Ovogodišnji Međunarodni sajam automobila DDOR BG Car Show i Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme ''Motopassion'' posetilo je 112.156 ljudi, registrovanih na ulaznim kapijama Beogradskog sajma između 21. i 27. marta 2024. godine. To je skoro 10% više nego na prošlogodišnjem Međunarodnom salonu automobila. Ovaj pomalo neverovatan podatak utoliko je značajniji jer je ova manifestacija održana u uslovima i dalje prisutnih globalnih privrednih, energetskih, komunikacionih, tehnoloških i tržišnih turbulencija u automobilskoj industriji, izazvanih kako geopolitičkim previranjima tako i velikim tehnološkim zaokretima i novim konceptima poslovanja. Međutim, za razliku od prethodnih post-kovid godina, rehabilitovani su u značajnoj meri komercijalni efekat, uobičajeni sajamski popusti i lageri vozila za brzu isporuku.

     

    Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, koja okuplja sve igrače na srpskom auto i moto tržištu, uspela je da okupi pod svodovima Beogradskog sajma sve svoje članice, što znači i sve brendove i njihove aktuelne modele. Zastupnici brendova učinili su sve da predstave najnoviju ponudu sa međunarodnog tržišta, pre svega novih električnih, hibridnih i plug-in hibridnih modela, kao i poslednje generacije najnovijih ekološki usavršenih modela sa konvencionalnim pogonima. Ovogodišnji DDOR BG Car Show okupio je oko 230 izlagača, koji su predstavili više od 30 automobilskih brendova sa 38 premijera. Na ''Motopassionu'' se okupilo oko 50 izlagača, sa više od 30 brendova i 60 premijera motocikala, kvadova i skutera. Uz napomenu da je sajamski moto sektor i ovog puta pokazao izrazito najveću ekspanziju u pogledu broja brendova, modela i noviteta. Ovogodišnje izdanje ''Motopassiona'' predstavilo je izuzetno bogatu ponudu motocikala svih relevantnih svetskih brendova, uključujući brojne premijere i nove modele i opremu, čija prodaja na tržištu iz godine u godinu raste.

     

    241446-toyota bg 02.jpg

     

    Nastavljen je proboj noviteta u sektoru prateće industrije i opreme, posebno kod proizvođača kompatibilne i prateće opreme za ekološki napredna vozila te punjača za električna vozila i solarnih modula za primenu u auto-industriji.

    Na spisku najviđenijih sajamskih učesnika bile su i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, koje su, u saradnji sa prodavcima i distributerima, pripremile povoljne finansijske aranžmane, uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji ili uslovima servisiranja. Najveći broj povlastica i popusta bio je namenjen za vozila u srednjoj cenovnoj kategoriji (20-30 hiljada evra).

    Ne treba prevideti ni privlačnost pratećeg programa, koji je za mnoge posetioce bio čak i prvi razlog za posetu. To se odnosi i na ''novinarski reli'', koji je ovog puta održan na trenažerima u formatu simulatora vožnje (pobednici novinarka Hepi televizije Una Kruna Mitrović u ženskoj konkurenciji, novinari RTS-a Veljko Pavlović, u juniorskoj konkurenciji, i Stefan Bendić, u seniorskoj), i na ''novinarski dan'' namenjen medijskim profesionalcima, dan pred zvanično otvaranje sajma.

     

    Posetioci su bili veoma zadovoljni i ''porodičnim danom'', kada su porodice sa decom ulazile po privilegovanoj ceni; izborom ''Miss DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion'' (pobednica Iva Glišović, koja je krasila štand Pežoa); tradicionalnom smotrom oldtajmera ''Memorijal princa Tomislava Karađorđevića'', čiji je izložbeni deo u hali 2 privukao više pažnje nego možda ikada ranije; proglašenjem ''automobila godine'' u izboru AANS (kineski MG4); proglašenjem najuspešnijih u auto-privredi od strane Automobilskog foruma ili NAVAK-ovim svakodnevnim demonstracijama bezbedne vožnje i drugim događanjima, promocijama, demonstracijama.

     

    241546-miss 01.jpg

     

    Ozbiljna zainteresovanost ovdašnjih kupaca za stanje i ponude automobilske industrije na srpskom tržištu, ali i uvoznika i distributera da im sve to obezbede, na mnogo načina objašnjava i izuzetnu posećenost ove manifestacije, i to u uslovima i za izlagače i za potencijalne kupce koji se ne mogu nazvati idealnim.

    Ali obećavaju, o čemu govori i ovakva izvanredna poseta.


  18. Nemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes

     

    mercedes glk 01.jpg

     

    Mercedes je svesno ugrađivao softver koji dovodi u zabludu, zaključio je nedavno nemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete. Presuda još nije pravosnažna, a Mercedes planira da je ospori na višem sudu.

     

    Afera Dieselgate je izbila je u septembru 2015. kada je američka agencija za okolinu EPA javnosti otkrila Volkswagenovo varanje na testovima izduvnih gasova. Skandal se potom proširio i na druge proizvođače. Tužbu protiv Mercedesa je podnela 2021. nemačka potrošačka organizacija VZBV. Njime je htela da obezbedi obeštećenje vlasnicima takvih vozila. Pritom se pominjalo nekoliko Mercedesovih modela iz serije GLC i GLK, koji su kasnije takođe povučeni. Sud u Štutgartu je danas prihvatio neke od optužbi VZBV-a. Sud je u presudi naveo da su u Mercedesu u pojedine modele vozila namerno ugradili neodgovarajuću opremu, dok je za druga vozila odbacio optužbe.

    Organizacija VZBV, koja je zastupala više od 2.800 ljudi pozdravila je presudu, a Mercedes je najavio žalbu.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  19. Porsche V8 motor će biti dostupan i u sledećoj deceniji

     

    porsche panamera braon.jpg

     

    Kako navode pojedini mediji, Porsche još nije spreman da penzioniše svoj V8 motor. Uprkos sve strožim propisima o emisiji štetnih gasova, inženjeri iz Cufenhauzena su uvek korak ispred. Osmocilindarski motor se već prilagođava kako bi zadovoljio Euro 7 standard, iako je njegova primena odložena. Trebalo je da stupi na snagu 2025. godine, ali je odloženo do 2030. godine.

     

    U intervjuu za australijski magazin Car Sales, šef linije modela Porsche Panamera Tomas Frajmut je otkrio da se razvijaju nove komponente kako bi motor bio usklađen sa Euro 7:

    ''Znamo da je ovaj motor spreman za EU7, nije problem. Moramo da dodamo neke delove koji su u razvoju, tako da smo spremni sa ovim V8 da pređemo na EU7 propise.'' Porsche neće nužno morati da se oslanja na hibridnu postavku da bi održao V8 u životu pošto standard Euro 7 neće biti tako strog kao što je prvobitno predloženo. Ali drugi propisi će naterati inženjere da naprave neke promene. Frajmut je pomenuo maksimalni dozvoljeni nivo buke. Stroži zakoni koji se odnose na nivoe buke ''komplikuje dobijanje dobrih emocija na našoj Panameri V8.''

     

    Iako će V8 doživeti 2030-te, smatra se da Porsche neće praviti toliko automobila sa 4.0 twin-turbo motorom do kraja decenije. U godišnjem izveštaju i izveštaju o održivosti, nemački proizvođač automobila je ponovio svoju projekciju da će električna vozila činiti više od 80% godišnjih isporuka do 2030. Međutim, kaže da postizanje tog cilja zavisi ''od potražnje kupaca i razvoj elektromobilnosti u odgovarajućim regionima sveta.''

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  20. Mansory Rolls-Royce Cullinan Linea d'Oro & Cullinan Linea D'Arabo

     

    mansory cullinan 10.jpg

     

    Mansory nastavlja sa modifikovanjem Rolls-Royce Cullinana, pa je za klijente u Dubaiju pripremio dve nove ekskluzivne verzije. Nove verzije su nazvane Cullinan Linea d'Oro i Cullinan Linea D'Arabo, a svaka je unikat.

     

    mansory cullinan 11.jpg mansory cullinan 12.jpg

     

    I ovde imamo novi aero body kit (prednji spojler, set pragova, zadnji difuzor...), nove točkove od 24 inča, novi izduvni sistem, modifikovano oslanjanje i još luksuzniji enterijer (kod Cullinana  Linea d'Oro su upotrebljeni crna koža, ugljenična vlakna i zlato dok je kod Cullinana Linea D'Arabo zlato zamenjeno bakrom).

     

    241640-mansory cullinan 13.jpg 241641-mansory cullinan 14.jpg

     

    Pod haubom obe verzije je 6.75 biturbo V12 motor, pojačan na 610KS i 950 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje do 100 km/h je smanjeno na okruglo 5 sekundi, a najveća brzina povećana na 280 km/h.

     

    mansory cullinan 15.jpg mansory cullinan 16.jpg

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  21. Seat ne dovodi u pitanje tranziciju na električna vozila

     

    seat el01.jpg

     

    Seat, koji kao što znate pripada VW grupi, trenutno u svom programu nema električni automobil. Međutim, za izvršnog direktora Waynea Griffithsa to nije razlog da dovodi u pitanje električnu mobilnost.

    Nekadašnja Seatova marka Cupra, a danas samostalni brend, ima električno vozilo (Born). Šef marke Griffith Seat je za Autogazette rekao da se razmišlja o električnom automobilu. Volkswagen planira početni model na struju za manje od 20.000 evra od 2027. a tu se negde vidi i Seat. Griffiths, s obzirom na klimatske promene, tvrdi da nema smisla dovoditi u pitanje postavljene ciljeve, niti samu elektromobilnost. Seatov šef želi širu podršku politici e-mobilnosti, primera radi poreske olakšice, kakve postoje u Kini i Americi.

     

    preuzeto sa - Auto Blog


  22. Ovo je električni Abarth 600e

     

    abarth 600e 05.jpg

     

    Abarth i Stellantis Motorsport su još ranije najavili saradnju sa ciljem da postave novi standard u svetu električnih automobila što je, kako se kaže, ostvareno rođenjem najmoćnijeg Abartha ikada zahvaljujući njegovih 240 konja. Električni SUV sa značkom škorpiona će u Evropi prvo biti predstavljen u izdanju Scorpionissima, koji će biti napravljen u ograničenoj seriji od 1.949 jedinica.

     

    abarth 600e 04.jpg

     

    Abarth je takođe najavio da će ovaj automobil sa 240 KS biti opremljen ekskluzivnim mehaničkim LSD diferencijalom i gumama visokih performansi, omotanim oko točkova od 20 inča koji obećavaju ''odličnu stabilnost u vožnji, unapređeno upravljenje i trakciju.''

     

    abarth 600e 03.jpg

     

    Partnerstvo Abartha i Stellantis Motorsporta je počast Abarthovoj trkačkoj istoriji. Takmičenja su oduvek bila deo njegovog DNK. Zahvaljujući tehnološkom ''transferu'' brenda, najinovativnija rešenja - testirana na stazi radi povećanja performansi i pouzdanosti - uvek su bila usvojena na serijskim automobilima kako bi se obezbedilo uzbudljivo iskustvo vožnje. Isto važi i za Motorsport, vitalni entitet Stellantis grupe koji je odgovoran za trkačke aktivnosti brendova, odeljenja i filijala korporacije. Zajedno, Abarth i Motorsport su napravili platformu, koja se sastoji od mešavine tehnologija, trkačke stručnosti, inženjerskog znanja i hiljada sati testiranja kako bi se rodio ovaj projekat visokih performansi: nova platforma zasnovana na dobro poznatom eCMP, sada preimenovana u Perfo-eCMP. Svaki pojedinačni tehnički element je analiziran i podešen od strane zajedničkog tima inženjera, stručnjaka i testera iz Abartha i Motorsporta kako bi se stvorio najbolji paket. Rezultat je dragulj, nova sjajna zvezda opremljena pogonskim sklopom visokih performansi i oslanjanjem sa postavkom za obezbeđivanje najboljeg upravljanja, dinamike i stabilnosti, kao i za praćenje najefikasnijih putanja i garantovanje odlične trkačke dinamike u svim uslovima.

     

    Novi Abarth je takođe opremljen jedinstvenim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem koji je razvijen za specifične potrebe BEV pogonskog sklopa i prilagođen njegovim dinamičkim karakteristikama. Rezultat je najmoćniji Abarth ikada, projekat obeležen inovacijama i ekstremnim performansama - onaj koji nije samo rezultat jednostavnog podešavanja; novo merilo u kome veličanstveni komad arhitekture funkcioniše u tandemu sa motorom izuzetno visokih performansi uokvirenim u optimizovanoj šasiji. Novi Abarth će biti opremljen sa 240 KS i naprednim kočionim sistemom, koji nudi više snage i stabilnosti zahvaljujući većim kočionim diskovima.

     

    abarth 600r 02.jpg

     

    Razvijene iz iskustva u takmičenjima Formule E, nove gume obezbeđuju maksimalno prianjanje bez kompromisa po dometu i akustici. Zahvaljujući mekšoj mešavini gazećeg sloja na spoljašnjoj i centralnoj površini, one pružaju dodatno prianjanje u krivinama i poboljšani domet, dok poliuretanski umetak obezbeđuje zvučnu izolaciju (-20% percipiranog nivoa buke).

     

    abarth 600r 01.jpg

     

    U unutrašnjosti, sedišta visoke udobnosti sa trkačkom ergonomijom doprinose udobnoj vožnji čak i na ''najekstremnijim putovanjima'', a napravljena su od 4 različite pene za optimizovanu podršku na svakom delu tela. Pena veće gustine garantuje visoku izdržljivost.

     

    preuzeto sa - Auto Blog

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...