Jump to content
FAS Euroauto Goran

Our Picks

Top content from across the community, hand-picked by us.

Međunarodne nagrade za Abarth
Za početak, Abarth je osvojio tri prva mesta u jednakom broju kategorija u okviru takmičenja Best Brands 2020. koje je organizovao auto-magazin AUTO BILD. Čitaoci magazina nagradili su Abarth prvim mestom za najbolji dizajn, i po treću godinu za redom, proglasili dizajn Abarth-a najboljim u kategorijama gradskih automobila i kabrioleta, takođe. ''Čitaoci magazina AUTO BILD su uzbuđeni zbog modela Abarth 595/695 i Abarth 124 Spider, što se vidi iz ove tri pobede u kategorijama dizajna na takmičenju Best Brands'', rekao je Luka Napolitano (Luca Napolitano), šef EMEA regiona za brendove Fiat i Abarth. ''Ova nagrada predstavlja važno priznanje i zbog nje smo veoma ponosni, potvrđuje vrednost naše strategije da se velika pažnja pridaje ekskluzivitetu dizajna svih modela i još jendom pokazuje vezanost koju je Abarth vremenom izgradio sa nemačkim čitaocima i Nemačkom, koja je jedno od glavnih tržišta za naš brend gde je zabeležen rasući trend u prodaji počektom 2020. u odnosu na prošlogodišnji rekord''.

Modeli Abarth 595 i Abarth 695 su osvojili glasove nemačkih, austrijskih i švajcarskih čitalaca magazina MOTORSPORT AKTUELL, koji su odlučili da nagrade strategiju brenda Abarth koja se ogleda u posvećenosti motosportu, sa ciljem masovne proizvodnje tehnoloških rešenja dizajniranih za trkanje. Transfer tehnologije je doprineo razvoju serije Abarth 595 i njenih pet modela sa snagama od 145 KS do 180 KS. Serija Abarth 695 je rezervisana za specijalne modele, poput modela Abarth 695 70° Anniversario, koji je napravljen kako bi se proslavio 70. rođendan kultnog italijanskog brenda.

Novi Jeep Renegade i Compass 4xe
Posebna internet platforma koja je pružila šansu ranim kupcima na odabranim evropskim tržištima prvu šansu da unapred rezervišu ekskluzivne modele Jeep Renegade i Compass 4xe First Edition - do 30. aprila, se pokazala kao veliki uspeh. Sada je čekanju kraj i Jeep je dao zeleno svetlo za primanje punih narudžbi. Kako bi se nosili sa trenutnom teškom situacijom, Jeep prodajni saloni otvaraju vrata potencijalnim kupcima putem aplikacije Google Hangouts Meet, kako bi nastavili da posluju na daljinu. Bez potrebe da napuštaju svoje domove, kupci mogu da upoznaju nove modele koji su dodati gami, razgovaraju sa konsultantom za prodaju i naruče svoje vozilo. Italija će biti prvo tržište koje će koristiti ovu tehnologiju kontakta „na daljinu“, koja će potom biti proširena i na druge zemlje. Sada je sve spremno za neminovan dolazak ovih prvih izdanja, koje označavaju novu eru za ovaj američki brend.
 
Kako bi proslavili, u kompaniji Jeep su odali počast tehničarima i inženjerima koji su ovo omogućili evokativnim videom koji je sniman dok su novi modeli prolazili izvanredni test na putu od 3.800 kilometara, od fabrike Mirafiori u Torinu do poligona za testove u Arjeplogu, gradu u Laponiji u Švedskoj.
Tokom jedne uzbudljive nedelje, prvi Jeep plug-in hibridni električni modeli u EMEA regionu su ispitani u realnim scenarijima koje bi sami kupci mogli da dožive, a plug-in hibridni sistemi vozila su ispitani do granica izdržljivosti. Ukoliko želite da saznate više, pogledajte video koji prigodno odaje počast svakodnevnoj posvećenosti tehničara i inženjera koji sprovode ispitivanja, provere, validacije i testove izdržljivosti u različitim scenarijima svakog dana.

Kao i sva terenska vozila brenda Jeep, novi modeli Renegade i Compass 4xe su podvrgnuti širokom dijapazonu kompleksnih procesa, kako bi se garantovao kvalitet, bezbednost, pouzdanost i komfor u svim uslovima.

FCA: serijal filmova ''Iza scene''
FCA Grupa pripremila je serijal u vidu pet video zapisa koji govore da ispunjavanje najviših standarda kvaliteta, bezbednosti, pouzdanosti i komfora u svakom modelu zahteva stalan rad: projekat ''FCA Iza scene'' (FCA What's Behind) predstaviće mesta, ljude i tehničke aspekte svega što pominjemo, sada i sa prevodom na srpski jezik.
Prvi put je prikazano šta se dešava ''iza scene'' u fazama proizvodnje i razvoja FCA automobila.
 
FCA ''Iza scene'' - serija živopisnih dokumentarnih filmova koji svedoče o neverovatnim procesima upravo iza podijuma i javnosti pred koju vozila izlaze u složenim fazama istraživanja i razvoja vozila brenda FCA: po prvi put, FCA otvara vrata svojih operativnih centara širom sveta. Svi ljubitelji automobilizma mogu da uživaju u jedinstvenom, specijalnom prikazu svih metodičnih aktivnosti inženjera i tehničara koji bez prestanka rade kako bi garantovali kvalitet, bezbednost, pouzdanost i komfor proizvoda u svim uslovima. Zato se zahtevna testiranja, provere, validacije i stres testovi obavljaju u najekstremnijim predelima: strukturna validnost svakog test projekta je ključni element aktivne bezbednosti, i optimalno bi bilo da se izmeri u različitim uslovima, počevši od temperatura od minus 40°C u Arjeplogu u Švedskoj, do plus 40°C u Apingtonu u Južnoj Africi.
  • 4 replies

Lancia Ypsilon Hybrid
Aktuelna generacija Lancije Ypsilon (i jedini model u ponudi italijanske marke) dobija i novu verziju. Tačnije, Ypsilon Hybrid će poput Fiata 500 Hybrid i Pande Hybrid biti dostupan sa mild hybrid tehnologijom. To u praksi znači novi 1.0 trocilindrični Firefly motor sa 70KS i 92 Nm, uz 12V-mild hybrid sistem. U poređenju sa standardnim modelom Ypsilon 1.2, ova nova verzija ima manju potrošnju goriva i u proseku za 20% manju CO2 emisiju. Lancia Ypsilon Hybrid do 100 km/h ubrzava za 14.2 sekunde i može do 163 km/h.

Potpuno novi Fiat 500
Svetska premijera Novog Fiat 500, prvog potpuno električnog automobila kompanije FCA.
Treća generacije modela Fiat 500 je potpuno nova: više prostora, viša tehnologije, novi stil, ali i dalje stil Cinquecento. Do 320 km autonomije u WLTP ciklusu, sa brzim punjačem od 85 kW kao delom standardne opreme. Ovo je prvi gradski automobil sa 2. nivoom autonomne vožnje, i prvi automobil kompanije FCA opremljen sa novim revolucionarnim Uconnect 5 sistemom infotainment - za informacije i zabavu.

Prilikom dizajniranja Novog Fiata 500, inženjeri su krenuli od praznog papira kako bi mogli da posvete najveću moguću pažnju detaljima svakog aspekta i izaberu najbolja rešenja. Domet i vreme punjenja su dva ključna pitanja za kupce. Litijum-jonske baterije kapaciteta 42 kWh daju novom Fiatu 500 domet do 320 km u WLTP ciklusu. Kako bi se optimizovalo vreme punjenja, Novi Fiat 500 je opremljen sistemom punjenja od 85kW kako bi se baterija napunila veoma brzo. Na primer, za samo 5 minuta može da se dođe do dovoljno rezervi snage da se pređe 50 kilometara, više nego što je neophodno za prosečnu dnevnu upotrebu. Brzi punjač takođe može da napuni bateriju do 80% za samo 35 minuta. Combo 2 utikači se nalaze na zadnjoj strani na desnom panelu vozila i napajaju brzi punjač vozila, i za AC i za DC punjenje.
 
Motor raspolaže sa 87 kW obezbeđujući maksimalnu brzinu od 150 km/h (samo-ograničavajuću) i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9 sekundi, a od 0 do 50 km/h za 3.1 sekundu.

Novi Fiat 500 je prvi automobil FCA kompanije koji ima novi Uconnect 5 sistem za informacije i zabavu, povezanu platformu koja je dizajnirana za budućnost. Razvijen sa idejom pružanja potpuno novog korisničkog iskustva kupcima, FCA koristi laki, intuitivni i neverovatno prilagodljivi Android Automotive operativni sistem. Na primer, možete koristiti vidžete kako biste konfigurisali način na koji se prikazuju funkcije i aplikacije. Apple CarPlay je već dostupan bežično.

Svetska premijera novog Fiat 500
Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na svetsku premijeru novog Fiata 500, prvog FCA električnog vozila.
Više detalja sledi uskoro. Budite u toku!
 

Alfa Romeo Giulia GTA/GTAm
Kako bi obeležila svoj 110. rođendan, Alfa Romeo će zadiviti svoje fanove kao i ljubitelje automobilizma sa vozilom koje u potpunosti predstavlja povratak počecima brenda, uz odavanje počasti jednom od najtipičnijih vozila brenda Alfa Romeo: Giulia GTA.

GTA je skraćenica od ''Gran Turismo Alleggerita'' (allegerita je italijanska reč za ''olakšano''), i pojavila se 1965. sa modelom Giulia Sprint GTA, posebnom verzijom koja je proistekla iz modela Sprint GT, a koja je dizajnirana kao sportski automobil i predstavljena je na Sajmu automobila u Amsterdamu te godine.

Snaga sama po sebi nije dovoljna da obezbedi vrhunske performanse. Posao koji je urađen s ciljem da se smanji težina vozila dao je impresivne rezultate kod modela GTA. Ukupno smanjenje težine dosiže do 100 kg, zahvaljujući laganim materijalima kao što su karbonska vlakna za pogonsko vratilo, haubu, krov, prednji branik, umetke za prednji i zadnji blatobran, laki aluminijum je korišćen u motoru, vratima i sistemima vešanja, kao i mnogi drugi kompozitni materijali. Rezultat je težina koja iznosi oko 1.520 kg i koja, u kombinaciji sa porastom ukupne snage na 540 KS, dovodi odnos težine i snage na izvanredan nivo od 2,82 kg/KS, što čini model Giulia GTAm sposobnim da pruži izvanredne performanse. Ubrzanje od 0 do 100 km/s postiže se munjevito - zahvaljujući sistemu Launch Control, hronometar se zaustavlja na samo 3,6 sekundi. Giulia GTAm nudi dvosednu konfiguraciju koja može da se koristi na putu, sa prednjim razdelnikom i većim vidljivim zadnjim krilom od karbonskih vlakana, vrhunskim izrazom sportskog karaktera. U GTA paketu opreme, sa istom ukupnom snagom, model Giulia nudi četiri sedišta, bez zadnjeg zaštitnog kaveza; spojler i razdelnik optimizovani su za svakodnevnu upotrebu na putu; ima iste panele za vrata, sedišta i prozore kao i model Giulia Quadrifoglio. Rezultat je superautomobil za svakodnevnu upotrebu.

Uskoro na aukciji najbolja Lancia Thema 8.32
Krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka bilo je zlatno doba sportskih limuzina koje su i dan danas pojam poželjnih automobila. BMW je nudio ''peticu'' E34 u verziji M5, Mercedes je u saradnji sa Porscheom napravio 500E, a Opel je u saradnji sa Lotusom napravio neverovatni Carlton. Ali, postoji jedna limuzina koja često ostane zaboravljena, a moglo bi se reći da je najuzbudljivija od svih navedenih. Reč je o čuvenoj Lanciji Themi 8.32.

Lancia je sredinom 1980-ih odlučila da ponudi svojim kupcima najsnažniju verziju Theme do tada, a pri tome su joj pomogli Ferrari i Ducati. U veliku limuzinu sa prednjim pogonom je ugrađen 2.9 Ferrarijev V8 motor sa 32 ventila. Isti takav motor je ugrađivan u Ferrari 308 i Mondial Quattrovalvole, a upravo je prema njemu Thema dobila i ime 8.32. Osim je što je motor prilagođen za ovu limuzinu, dodati su i ABS, veći diskovi, novi ZF-ov Servotronic, Boschev sistem ubrizgavanja goriva KE3 Jetronic i uvlačiv zadnji spojler.

Snažni Ferrarijev motor V8 bez katalizatora razvija 215 konjskih snaga i 285 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da Themu lansira do stotke za samo 6.8 sekundi. Takođe, 8.32 može da postigne maksimalnu brzinu od čak 240 km/h.

Prema zamisli šefova, kada je 1986. godine na sajmu u Torinu predstavljena Lancia Thema 8.32 nije predstavljala ''top gun'' Lanciu, već luksuznu Ferrari limuzinu kao alternativu nemačkim limuzinama, stvorenu za italijanske poslovne ljude, vlasnike Ferrarija koji nisu mogli na sastanke u brzom dvosedu. Jedan takav primerak iz 1991. godine u redizajniranoj verziji, 26. marta će na aukciji na izložbi ''Techno-Classica'' u Esenu ponuditi kuća RM Sotheby's. Do danas je ovaj primerak napravio tek 88.000 kilometara. Stručnjaci tvrde da je s obzirom na izuzetno očuvano stanje upravo ova Thema jedna od najboljih primeraka koji se danas može pronaći. Za sada o ceni još nema reči, ali da će biti paprena nema sumnje...

Električni Fiat 500e na prvim slikama
FCA je prošle godine najavio da će novi električni Fiat 500 imati premijeru na sledećem sajmu automobila u Ženevi. Ali, sajam u Ženevi je u međuvremenu otkazan pa će ovaj simpatični italijanski novitet promociju imati online. Do tada, pred nama je nekoliko zvaničnih fotografija Fiata 500e u Cabrio verziji, a slike pokazuju da i novi model vizuelno predstavlja evoluciju dosadašnjeg modela.

Fiat 500e će se prodavati zajedno sa postojećim modelom 500 koji će i dalje imati SUS motore, s tim što je nedavno njegova ponuda proširena i mild-hybrid verzijom. 500e je napravljen na platformi za električna vozila, a predstavlja deo Fiatovih planova za elektrifikaciju manjih gradskih vozila.

Bilo je i za očekivati da će ovakav automobil zadržati karakterističan i prepoznatljiv izgled, ali je ispod kože radikalno drugačiji. Za sada nisu poznati detalji o elektromotoru, baterijama i autonomiji (ti podaci se očekuju uskoro), a ostaje i pitanje cene.

500e će se proizvoditi u fabrici Mirafiori u Italiji, gde će po fabričkom saopštenju oko 1.200 ljudi biti posvećeno proizvodnji ovog modela. Ukupna vrednost investicije za projekat je oko 700 miliona evra i planirano je da proizvodnja počne tokom drugog kvartala 2020. godine.

Ferrari predstavio novi F1 bolid - SF1000
Ferrari je na svečanosti u pozorištu ''Romolo Vali'' predstavio bolid za predstojeću sezonu koji nosi ime ''SF1000'' u čast toga što će Ferrari ove godine učestvovati na svojoj 1.000. trci u šampionatu F1. Boje na bolidu su ostale skoro iste kao prethodne godine, posebno mesto i dalje zauzima inicijativa glavnog sponzora tima kompanije Philip Morris: ''Mission Winnow''.

''Jasno je da će ovo biti zanimljiva godina prepuna neizvesnog takmičenja, ali i važna zbog paralele koju moramo da kreiramo i razvijemo potpuno novi bolid u skladu sa propisima koji će stupiti na snagu od 2021. godine, tako da će tim biti izuzetno zauzet'', rekao je izvršni direktor Ferarija Luj Kamiljeri. Dodao je: ''Imam poverenje u naše žene i muškarce, u njihovu kreativnost, disciplinu i odlučnost, a pre svega radnu etiku koju su imali i ranije, što je zaštitni znak ove kompanije koju je pokrenuo naš osnivač Enco Ferrari. Matija Binoto i njegov tim rade odličan posao i radujemo se uspesima koji nas čekaju''.

Boje Ferrarija će braniti ista vozačka postava kao prošle godine, tj. Šarl Lekler i Sebastijan Fetel. Mladi Monegašanin je pre nekoliko nedelja potpisao novi ugovor po kojem će u Ferariju ostati barem do 2024. godine, dok Fetelu ugovor ističe na kraju sezone i za sada nije potpisao novi. Tokom prošle sezone njih dvojica su zajedno upisali tri pobede i devet pol pozicija.
Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije 15. marta.

Alfa Romeo - 110 godina
24. juna 2020. godine Alfa Romeo će obeležiti novi prestižni jubilej: proslaviće 110 godina prepoznatljivih po tehnološkim inovacijama, sportskim uspesima i nezaboravnim kreacijama na četiri točka. Kako bi proslavili događaj, Centro Stile Alfa Romeo je kreirao novi logo koji će se nalaziti na automobilima i kako bi podržao sve brojne inicijative brenda tokom manifestacija planiranih u 2020. godini. Sve aktivnosti i proslave tako važnog rođendana u samo jednom danu ne bi bilo izvodljivo, zato je brend odlučio da iznenadi sve svoje mnogobrojne ljubitelje bogatim kalendarom manifestacija. I to nije sve. Potpuno nove publikacije će preneti neispričanu priču brenda Alfa Romeo, uključujući i onu van sveta automobilizma, iz različitih oblasti: zanimljivosti, anegdote i više priča o istorijskom i društvenom razvoju Italije.
 
U čast 110. godišnjice, Centro Stile Alfa Romeo je napravio poseban logo koji sažima snagu brenda, onu jedinstvenu sposobnost da spoji tehnologiju, užitak vožnje i lepotu. Nastavljajući se na proslave stogodišnjice, sam broj daje oblik logou. Prve dve brojke ''1'' su predstavljene u perspektivi koja daje broju izgled prelaska iz prošlosti u sadašnjost, što dostiže vrhunac u brojci ''0''. Jedan od najkarakterističnijih i najprepoznatljivijih elemenata logoa Alfa Romeo se može videti unutar brojke ''0'' - Biscione (velika zmija). Datum osnivanja i trenutna godina, 1910-2020 kompletiraju donji deo kruga.
 
24. juna, Il Museo Storico Alfa Romeo će ugostiti i klubove i ljubitelje. Ljubitelji brenda imaće mnoštvo prilika oko tog datuma da proslave godišnjicu brenda i imaće priliku da dožive slavnu istoriju koja je stalno okrenuta ka budućnosti. Alfa Romeo je oduvek bio ključni deo velikih manifestacija u sportskom i automobilskom kalendaru. Iznenađenja će biti i na manifestaciji Goodwood gde će se od 9-12. jula održati renomirani ''Festival brzine'' gde će Alfa Romeo biti počasni gost.

Prvi Maseratijev hibridni model
Maserati je odlučio da u prodaju stavi hibride, plug-in hibridne električne automobile i električna vozila. Maserati je na korak od velike promene koju očekujemo kod svih automobilskih kompanija. GranTurismo model je dostigao puni životni ciklus i biće zamenjen novim potpuno električnim automobilom. Iako nije poznato da li je ovaj model sledeći novitet iz Maseratija koji ćemo videti, iz kompanije su otkrili da možemo očekivati hibride, plug-in hibridne električne automobile i električna vozila.
 
Zvaničnih potvrda o tome kada možemo očekivati prvi hibrid ili plug-in hibridni električni automobil (PHEV) nije bilo, ali prema Automotive News Europe, prvi model ove vrste stiže nam pre nego što smo očekivali - biće predstavljen 21. aprila 2020. na Internacionalnoj automobilskoj izložbi u Pekingu. Prema njihovim tvrdnjama, ''izvor upoznat sa planovima Maseratija'' otkrio je ovaj detalj, ali nije razjasnio da li će novi model biti hibrid ili PHEV i da li će oni biti predstavljeni zajedno ili odvojeno. Osim toga, izvor nije otkrio detalje o Maseratijevom hibridnom sistemu, pa ne znamo koji motor će biti korišćen u novom modelu.
 
Poslovni plan ove kompanije, prema zvaničnom saopštenju, uključuje 10 novih ili unapređenih modela koji će se pojaviti od ove do 2023. godine, pa su verzije modela Levante i Quattroporte verovatno već u izradi. Ghibli će biti prvi Maseratijev model preinačen u električni, što iznenađuje s obzirom na svetsku popularnost terenskih automobila. Posle njega pojaviće se novo terensko vozilo ove kompanije. Nove verzije modela GranTurismo i GranCabrio biće potpuno električne i takođe bi trebalo da se pojave ove godine.

Stiže li Giulia Quadrifoglio GTA sa 620 konja?
Moguće je da će nas elegantna italijanska dama počastiti sočnim konkurentom bezvremenskim Nemcima. Problem je u tome što sa  vremenom postaje sve nejasnije ko je tu ko u smislu ko predstavlja merilo, a ko se onda ravna prema viđenom. Tradicionalno naravno, BMW je uvek bio svojevrstan zlatni standard kada su sportske limuzina u pitanju. Da li će i dalje situacija biti takva pokazaće samo vreme i iskustva vozača za volanima pomenutih automobila kada napokon postanu dostupni. Kada je reč o trendseterski raspoloženim električnim automobilima, BMW je jedan od najistaknutijih igrača dok se Alfa Romeo pominje tek u nekim budućim planovima elektrifikacija.
 
Zato Alfa igra na proverenu kartu, više je bolje. Ovoga puta, reč je o više konja, zapravo više svega zbog čega volimo italijansku damu sa zvukom vrhunskog soprana. Alfa Romeo nam sprema Giuliju Quadrifoglio sa većim udelom oktana, nikakvu dijetalnu light verziju. Navodno će oživeti obožavano ime GTA, ali ne u smislu novog nastavka videoigrice. GTA kod Alfe znači ''Gran Turismo Alleggerita'' gde poslednju reč u nizu prevodimo kao ''olakšana''.
 
U svetu vozačkih automobila, manja masa vozila znači i bolje vozne karakteristike. Nova Giulia GTA će navodno izgubiti 20 kilograma u odnosu na regularni QV model, ali ono gde će dobiti i to značajno jeste snaga motora. GTA će po za sada dostupnim informacijama iz 2.9 V6 turbo izvlačiti superautomobilskih 620 konja što će je po snazi motora staviti u klasu sa velikim V8 igračima iz BMW-a poput M5 Competition. Možemo očekivati da će se još uvek zvanično nepotvrđena Giulija GTA prodavati u izuzetno ograničenoj seriji jer Alfin petogodišnji plan uključuje tek dva nova modela automobila i oba su SUV-ovi. Vremenski okvir u kome bi mogli da očekujemo Alfinu GTA limuzinu jeste početak leta ove godine, kada bi navodno na milanskom autosalonu GTA mogla da ugleda svetlost dana i tako na prigodan način obeleži 110. rođendan Alfa Romea.

Sve je spremno za Fiat 500 Giardiniera iz Kragujevca
Dugo najavljivani model iz Kragujevca koji će zameniti Fiat 500L čija je proizvodnja započeta još 2012. godine, trebalo bi da se pojave u prodaji za dve godine, a zvanična prezentacija zakazana je za godinu dana ranije na jednoj od najvećih automobilskih smotri na svetu, Salonu automobila u Ženevi, tvrde specijalizovani automobilski časopisi iz Italije. Kako navode, Pjetro Gorlije, prvi čovek FCA u Evropi, trebalo bi da obelodani plan rada za evropske fabrike ovog automobilskog giganta.
 
Radi se o modelu Fiat Giardiniera. Kako navode italijanski mediji, novi model trebalo bi da bude dug između 4.2 i 4.3 metra i da ima petora vrata. On bi tako pokrio dva automobilska segmenta, B segment, u kojem je Fiat nekad bio veoma zapažen, a danas praktično nema takav model posle prestanka proizvodnje Grande Punta i još ranije jednog od najpopularnijih modela Fiata Punto koji se takođe proizvodio u Kragujevcu. Međutim, svojom dužinom, a kako je predviđeno da jedan od aduta modela Giardiniera bude i prostrana kabina, Fiat bi tim modelom faktički pokrio i C, takozvani ''Golf'' segment u koji spadaju automobili srednje veličine.
 
Radi se o modelu koji tek treba da se pojavi, a zasnovan je na najbolje prodavanom modelu italijansko-američke korporacije Fiatu 500. Taj novi model najavljen je prošle godine kada je predstavljen petogodišnji plan rada korporacije. Prema zasad dostupnim informacijama Fiat Giardiniera bio bi produžena verzija Fiata 500 sa mestima za pet putnika i nešto većim prtljažnikom. Budući da se očekuje velika tražnja za ovakvim modelom time bi i kapaciteti kragujevačke fabrike bili značajno popunjeni. Naime, kapacitet Fiatove fabrike u Šumadiji projektovan je na čak 200.000 vozila godišnje.

Fiat 500 Hybrid
Fiat 500, zajedno sa Fiat Pandom, je prvi gradski automobili iz FCA kompanije opremljeni novom Mild Hybrid tehnologijom. Model kombinuje 1.0 trocilindrični FireFly benzinski motor sa 51 kW/70KS, 12-voltni BSG (Belt-integrated Starter Generator) električni motor i litijumske baterije. U poređenju sa 1.2 69KS Fire motorom, Mild Hybrid vezija ima manju potrošnju goriva, i u proseku za 20 odsto manju CO2 emisiju. Prodaja Fiata 500 Hybrid počinje u februaru 2020. godine.

Fiat Panda Hybrid
Fiat Panda, zajedno sa Fiatom 500, je prvi gradski automobili iz FCA kompanije opremljeni novom Mild Hybrid tehnologijom. Model kombinuje 1.0 trocilindrični FireFly benzinski motor sa 51 kW/70KS, 12-voltni BSG (Belt-integrated Starter Generator) električni motor i litijumske baterije. U poređenju sa 1.2 69KS Fire motorom, Mild Hybrid vezija ima manju potrošnju goriva, i u proseku za 20 odsto manju CO2 emisiju. Prodaja Fiat Pande Hybrid počinje u martu 2020. godine.
 

1954. Fiat Turbina
Turbina je bila prvi Fiatov eksperiment automobila pokrenutog gasnom turbinom. Fiat je jedini napravio ovu vrstu motora baš za automobil namenski. Rover i drugi su prilogadjavali avio-motore i bukvalno samo pokušali da strpaju avio-motor na auto-šasiju. Ovo je bilo nešto drugo.
 
Za dizajn automobila je bio zadužen Luigi Rapi (Zagato, Ferrari, Autobianchi, Maserati). Januara 1953. dolazi do spajanja motora i karoserije, a prvu probu "na točkovima" je imao naravno na krovu čuvene Lingotto fabrike u Torinu 14. Aprila 1954. Nekih 10-ak dana kasnije Turbina je isterana na Caselle aerodrom u Torinu, gde je i zvanično predstavljena. Za volanom je bio Fiatov glavni test vozač - Carlo Salamano.
 
Motor je bio postavljen nazad i sastojao se od dvostepenog centrifugalnog kompresora, imao je 3 komore za sagorevanje, dvostepenu aksijalnu turbinu koja je pokretala kompresor i jednostepeni kompresor koji je "prebacivao" pogon na zadnje točkove. Kompresija je bila 7.0:1. Za sam rad motora je bila dovoljna jedna jedina svećica, ali je pokretanje bila malo kompleksnije. Dizel kamionski motor je pokretao paljenje i pomogao turbinskom motoru da nakon 15 sekundi dostigne 5000 obrtaja. Nakon 10000 obrtaja motor je mogao da radi samostalno. Maksimalne performanse je davao na 22000 obrtaja, i to okruglo 300 konjskih snaga.

Kvačilo i menjač nisu bili potrebni, imao je samo dve papučice, jednu za gas i jednu za kočenje. Rezervoar je mogao primiti 50 litara kerozina. Turbina je bila teška 1260 kilograma, a sam motor 260 kilograma. Maksimalna brzina - 250 kilometara na sat.
 
Nažalost, nakon početnih uspeha, kreće pad čitavog projekta/eksperimenta. Projekat je obustavljen zbog problema sa pregrevanjem i zbog enormne potrošnje goriva. Zaključak je ipak bio da avio-motori nisu za automobilsku industriju.Turbina je sačuvana u dobrom stanju i izvornom obliku i nalazi se u Nacionalnom Muzeju automobila u Torinu.
 
Autor: Milutin Stanišić

Ferrari odlaže svoj prvi električni model
Ferrari će imati svoj potpuno električni model spreman tek nakon 2025. godine jer tehnologija baterija zahteva veći razvoj, rekao je izvršni direktor Louis C. Camilleri, odlažući tako očekivanja. Ranije su iz Ferrarija najavili da će njihov konkurent na samom vrhu tržišta sportskih električnih vozila biti dostupan tek nakon što trenutni industrijski plan završi 2022. godine. Za sve istinske ljubitelje Ferrarijeva ''lika i dela'' čini se da bi ovo mogla u stvari da bude pozitivna vest, ali pobornici sve strožih evropskih i svetskih pravila o smanjenju emisijama CO2 nikada se neće složiti sa ovim prvima.
 
Analitičari kažu da ga nisu očekivali pre 2023. godine, ali najnoviji komentari ukazuju na to da bi stvarno lansiranje moglo da bude još i kasnije. ''Tehnologija baterija još nije tamo gde bi trebalo da bude'', rekao je Camilleri novinarima u Centro Stileu u Ferrarijevoj fabrici Maranello. ''Još uvek postoje značajna pitanja u pogledu autonomije, u pogledu brzine punjenja. Dakle, na kraju ćemo izaći sa jednim. Ali to je nakon 2025. Ne u kratkom roku'', rekao je on. Camilleri je rekao da je Ferrari ''svakako'' proučavao potpuno električni automobil grand tourer (GT), ali da će se ''držati hibridnih vozila'' za ''trenutnu predvidljivu budućnost''.
 
Početkom ove godine Ferrari je predstavio SF 90 Stradale (na slici), svoj prvi hibridni automobil u serijskoj proizvodnji, ali italijanski proizvođač sportskih superautomobila želi da 60 odsto njegovih automobila prodatih do 2022. godine budu hibridi.

Camilleri je rekao da proizvođač automobila takođe razmatra alternativne tehnologije za svoje automobile, uključujući vodonik i biogoriva. ''Gledamo razne pogonske sklopove i pokušavamo da vidimo šta bi bilo najefkasnije u smislu naše vizije za Ferrarijeve automobile u budućnosti'', rekao je Camilleri.
  • 0 replies

Prvi detalji Fiat 500 Hybrid
Uskoro će debitovati hibridna verzija Fiata 500, a na internetu su ''procureli'' prvi detalji. Hibridni Fiat 500 će u osnovi imati 1.0 trocilindarski FireFly atmosferski benzinac sa 70 KS i 90 Nm uparen sa elektromotorom. Za prenos snage bi trebalo da bude zadužen 6-stepeni manuelni menjač. Prema podacima koji su procureli prosečna potrošnja hibridnog Fiata 500 će biti 3.9 l/100 km, a gradska oko 4.6 litara na 100 kilometara.
Početna cena hibridnog Fiata 500 će u Francuskoj biti 14.990 evra.

Alfa Romeo Giulia MY2020
- Evolucija u tri pravca: tehnologija, autonomna vožnja, povezanost
U svakom Alfa Romeo automobilu, vozači su uvek uživali u najboljoj tehnologiji spojenom sa neprocenjivim tehničkim nasleđem, i nepobedivim, uzbudljivim iskustvom u vožnji, koje nudi svaka kreacija ovog brenda. Odabir između modela Giulia ili modela Stelvio znači odbiti pravljenje kompromisa između rešenja nastalih iz pristupa sa fokusom na vozača, i najvećeg komfora u najopštijem smislu reči. Po filozofiji brenda Alfa Romeo, postići komfor znači učiniti svako iskustvo u limuzini ili terencu prijatnim, dobro organizovanim i bezbednim: ulazak u automobile kao što su Giulia ili Stelvio, sedanje na prednja ili zadnja sedišta pruža osećaj koji stvara sveobuhvatnu, ali i dinamičnu zonu komfora, u harmoniji sa bezbednošću, kvalitetom i brzinom. Ova filozofija predvodila je svaki korak razvoja novih Giulia i Stelvio modela, koji u verziji MY2020 napreduju u tri aspekta koji dopunjuju njihove naširoko cenjene motore.
 
- Nov sistem za informacije i zabavu
Odnos između vozača i automobila koji je postignut u modelima Giulia i Stelvio jeste blizak, zahvaljujući direktnom upravljačkom sistemu, upravljanju koje ima neosporiv status najboljeg u klasi, savršenom rasporedu težine i iskrenim, uzbudljivim reakcijama vozila u svakoj situaciji. Ovo su upečatljive tehničke karakteristike prilagođene da se obezbedi dijalog pun čistih emocija sa vozačem, na putevima svih vrsta. Za potpuno, neumanjeno uživanje u vožnji koje Vas kompletno uvlači u sebe, sa jedinstvenim spojem posvećenosti i bezbednosti, interakcija između vozača i vozila mora biti potpuna. Sa novim modelima Giulia i Stelvio MY2020, interfejs između čoveka i mašine na nivou više je, izvanredno jednostavan, lak za upotrebu i intuitivan.

Abarth 695 70° Anniversario - istražite ga pomoću virtuelne realnosti
Povodom rođendana osnivača Karla Abarta (Carlo Abarth), Abarth je na tržište lansirao novu aplikaciju - Abarth AR 695.

Putem tehnologije virtuelne realnosti aplikacija omogućava korisnicima da se udube u razgledanje ovog ekskluzivnog automobila ograničene serije, spolja i iznutra, kojim se obeležava proslava Abartove godišnjice, otkrivajući novi spojler - ''Assetto Variabile''. Aplikacija je dostupna na tržištima EMEA regiona i može se skinuti direktno na uređaje sa Google Play Store ili Apple Store što je još jedna novina koja potvrđuje povezanost brenda Abarth sa današnjim tehnološkim trendovima. ''Abarth AR'' predstavlja evoluciju proizvodnih kataloga iz prošlosti, omogućavajući lakši pregled i trenutno ažuriranje i nudi neverovatno digitalno iskustvo unutar novog modela Abarth 695 70° Anniversario.

Nova aplikacija ''Abarth AR 695'' pruža korisnicima prikaz verzije automobila u prirodnoj veličini bilo gde. Sve što treba da urade jeste da oiviče veći prostor kamerom uređaja kako bi pozicionirali 3D model u razmeri 1:1, u nekom kontekstu i u proporcionalno okruženju. Korisnici će imati priliku da se kreću oko automobila posmatrajući ga u 360°. Moći će da otvore vrata automobila i istraže unutrašnjost, pokreću novi zadnji spojler ''Assetto Variabile'', zatrube i ubrzaju kako bi čuli urlik najmoćnijeg motora u ponudi: 1.4 l turbo motora sa 180 ks i 250 Nm obrtnog momenta.

Neverovatni detalji i kvalitet slike su toliko ubedljivi da korisnici veruju da stoje pored modela Abarth 695 70° Anniversario, izvanrednog i posebnog automobila koji slavi 70. godišnjicu brenda Abarth. Pored ovog magičnog efekta, aplikacija ''Abarth AR 695'' takođe omogućava korisnicima da naprave personalizovane fotografije postavljene pored virtuelnog automobila koji je postavljen gde oni to žele i da ih dele sa prijateljima preko svojih profila na društvenim mrežama.

Top Gear i Autobild odali priznanje povodom 120. godina Fiata
Ovogodišnje izdanje nagrada španskog ''Axel Springer Motor Awards'' obeležilo je priznanje dodeljeno kompaniji Fiat u kategoriji posebnih ili specijalnih nagrada. Na svečanoj ceremoniji održanoj u Madridu, FCA Španija dobila je priznanje ''Premio Especial Trayectoria de una marca'' (Specijalna nagrada ''Put jednog brenda'') za 120 godina istorije brenda Fiat, jubilej kojim mali broj proizvođača automobila može da se pohvali. Ova nagrada prepoznaje inovativni put brenda u stvaranju jedinstvenih modela, i ima za cilj da u prvi plan stavi istoriju kompanije koja je uvela među obične ljude upotrebu automobila širom sveta. Osim obeležavanja 120 godina trajanja na globalnom nivou, Fiat takođe slavi stogodišnjicu postojanja u Španiji.
 
Priča kompanije Fiat počela je 11. jula 1899. godine u Torinu, gde je započela proizvodnju svog prvog automobila, modela Fiat 3½ HP, pouzdanog i vozila za narod. Danas, nakon 120 godina duge istorije, Fiat je i dalje pionir u ponudi pristupačnih rešenja za potrebe mobilnosti sadašnjosti i budućnosti. Najnoviji dokaz jeste Fiat Concept Centoventi, ''opet odgovor za širi auditorijum na električnu mobilnost'', koji je u martu predstavljen na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. Žiri je bio sastavljen od čitalaca i urednika automobilskih časopisa poput ovih: Auto Bild, TopGear i Motor.es. Svake godine čitaoci biraju najbolji automobil godine, a urednici biraju dobitnike specijalnih nagrada. 

Predstavljen Ferrari Roma
Ferrari je u Rimu prikazao svoj novi model koji je i nazvan u čast italijanskog glavnog grada. Ovo je Ferrari Roma. U saopštenju se Roma opisuje kao 2+ coupe koji odlikuju rafinirane proporcije i bezvremenski dizajn, u kombinaciji sa neuporedivim performansama i upravljanjem.

Za pogon se brine napred smešteni 3.9 litarski V8 turbo motor sa 456 kW/620KS u rasponu od 5.750 do 7.500 obrtaja, i 760 Nm pri 3.000-5.750 obrtaja motora, u kombinaciji sa 8-stepenim DCT menjačem sa dvostrukim kvačilom. Sve navedeno je dovoljno da 1.472 kg teški Ferrari Roma do 100 km/h ubrza za 3.4 sekunde, do 200 km/h za 9.3 sekunde i da postigne najveću brzinu veću od 320 km/h.

Što se dimenzija tiče, Roma je dugačak 4656 mm, širok 1974 mm, visok 1301 mm i ima međuosovinsko rastojanje od 2670 mm. Za unutrašnjost su predviđeni digitalni instrumenti i ekran osetljiv na dodir smešten na početku velike centralne konzole. Cena se u kratkom fabričkom saopštenju ne spominje.
  • 7 replies

Maserati GranTurismo Zeda
Povodom prestanka proizvodnje modela GranTurismo i GranCabrio, Maserati je napravio unikatni primerak pod nazivom GranTurismo Zeda.

Automobil ima jedinstveni trobojni eksterijer za koji se pobrinuo Centro Stile Maserati. Prednji deo je ofarban u tradicionalnu Maserati Blue boju pa onda polako prelazi u ''matalurški'' efekat dok je zadnji deo u blagom satin finišu. Sve to treba da naglasi činenicu da je GranTurismo Zeda most koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost ove marke.

GranTurismo je na tržištu već nepunih 12 godina, pri čemu je ukupno proizvedeno više od 40.000 primeraka (28.805 komada je GranTurismo a 11.715 je GranCabrio). Maserati takođe modernizuje fabriku u Modeni kako bi bila spremna za proizvodnju novog supersportskog modela koji će odlikovati najnaprednija tehnologija i koji će biti dostupan sa elektropogonom.

Alfa Days ponuda: Alfa Romeo Stelvio i Giulia
Posle više od stotinu godina tradicije i subjektivno toliko želje da je imamo, velika zajednica fanova brenda ili tiši intimni "Alfisti", konkretan direktan marketinški poziv ne zameraju. U neponovljivoj i ograničenoj ponudi su - Alfa Romeo Giulia i Stelvio sa bogatom dodatnom opremom. Nova cena ispod nevažeće u reklami, možda nam upravo daje za pravo da ove dane nazovemo ''Danima Alfe''.  
 
Akcijska ponuda podrazumeva ograničeno vreme i asocira na igru pogođenih ciljeva i osvajanja ovih posebnih automobila. Do nedavno smo ih gledali u reklamama uz neprevaziđene muzičke klasike kako zavodljivo plešu, kako se odmeravaju u svojoj lepoti koja ne može da prevagne ni na jednu stranu, kako kliznu prividno jedno o drugo kao po ledu, a i na ledu, okrenu se jedno oko drugog na snimku bez specijalnih efekata. Ko je u tom trenutku razmišljao šta sve zna vozač u automobilu vođen emocijom, performansom i performansama, osim o automobilu, koju poziva na neponovljivo zadovoljstvo pri korišćenju inovantivnih rešenja, odličnih performansi i osećaju koji pruža okruženje italijanskog stila i dizajna.

Alfa Romeo pažljivo čuvani brend poput umetničkog dela, dizajnerskih komada, nasleđa čuva se fizički u mestu Arese (Istojijskom muzeju) i u novom Heritage Hub prostoru u Torinu u kom izloženo takođe nekoliko neprocenjivih eksponata). Alfa Romeo koji ''nisko leti'' na stazama Forumule 1 posle više od 30 godina, ponovo je deo onoga čemu pripada premium brand i od 2018. godine glavni je sponzor tima Sauber F1 i nastupa kao Alfa Romeo Racing tim. Sada je godina, ili su dani da Alfa bude naša, ili naša nova Alfa u okviru lokalne promotivne kampanje ''Alfa Days''. Sada je godina koju ovako predstavljamo - tehnologija i strast sjedinjuju se u ovom automobilu, svaki detalj je ključan, svaki deo dizajna predstavlja savršenu harmoniju lepote i svrhe, inženjerskih proračuna i emocija.
  • 0 replies

 

 Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...