Jump to content
FAS Goran
 1. FLCS Forum

  1. Ako ne znate gde da otvorite svoju temu...

   ...uradite to ovde, a Administracija foruma će je zatim prebaciti gde treba. :)

   287
   posts
  2. Fiat / Lancia / Alfa Romeo / Abarth / Maserati / Ferrari - Nasleđe

   Svet priča i događaja posvećenih starim automobilima Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth, Maserati i Ferrari

   713
   posts
  3. 167
   posts
  4. 1
   post
 2. Fiat-Lancia Club Serbia

  1. 29775
   posts
  2. 2065
   posts
  3. Predstavljanje novih članova Foruma

   Napišite koju reč o sebi...

   5817
   posts
 3. Fiat-Lancia Automobili

  1. 217345
   posts
  2. 50169
   posts
  3. 98781
   posts
  4. 9481
   posts
  5. ICE

   In Car Electronics

   19612
   posts
  6. 21731
   posts
  7. 14369
   posts
 4. Tehnička pitanja

  1. 8548
   posts
  2. 7164
   posts
  3. 3877
   posts
  4. 19211
   posts
  5. 33078
   posts
  6. 45727
   posts
  7. 7061
   posts
  8. 10587
   posts
  9. 1709
   posts
  10. 3303
   posts
  11. 3335
   posts
  12. 846
   posts
  13. 6344
   posts
 5. Opšti deo

  1. Bezbednost u saobraćaju, propisi, zakoni

   Zapažanja, mišljenja, iskustva, šta Vam se dogodilo...

   37034
   posts
  2. Teme o ostalim automobilima

   Italijanskim, ali i drugim...

   39151
   posts
  3. 25960
   posts
  4. 114744
   posts
  5. Fiat/Lancia International

   Korisni linkovi, strani sajtovi...

   319
   posts
  6. 15129
   posts
  7. 63676
   posts
  8. 5409
   posts
 6. Partneri Kluba

  1. 3015
   posts
  2. 3533
   posts
 7. Prijatelji Foruma

  1. Alfa Romeo Club Serbia   (136773 visits to this link)

   • No posts here yet
 8. Administracija Foruma

  1. 4
   posts
 9. Prodaja/Kupovina

  1. 11692
   posts
  2. 23170
   posts
  3. 14147
   posts
  4. 3065
   posts
  5. 2190
   posts
  6. 15729
   posts
 • Who's Online   3 Members, 0 Anonymous, 44 Guests (See full list)

 • Member Statistics

  21417
  Total Members
  2365
  Most Online
  Dzejlan
  Newest Member
  Dzejlan
  Joined
 • Forum Statistics

  37301
  Total Topics
  1050508
  Total Posts

 

  • Our picks

  • Alfa Romeo pitao ljubitelje Alfe: Kako treba da se zove?
   Osnažen čvrstom vezom sa svojom zajednicom fanova, Alfa Romeo je još jednom iskoristio svoje zvanične kanale na društvenim mrežama da uključi klub obožavalaca Alfe u donošenje odluka tako što im je postavio pitanje kako bi trebalo da se zove sledeći automobil ovog brenda.

   Nema više tajni kada govorimo o segmentu projekta u internim krugovima Alfa Romeo tima poznatog kao ''Kid''. ''Kid'' nagoveštava da će sledeći Alfa Romeo biti sportsko urbano vozilo: ''mališan'' u postavci, kako bi zaokružio gamu koju trenutno čine limuzina Giulia, terenac Stelvio i kompaktni terenac Tonale. Alfa Romeo planira da ispiše nova pravila za ovaj segment, tako što će modelu ''Kid'' dodeliti ulogu ''revolucionara''.

   Na automobilskoj sceni koja se sve brže razvija i nudi širok dijapazon vozila u sve popularnijem SUV segment, nova linija ovog brenda još jednom definiše njegove ambicije, čak i u akronimu: Sportski DNK, veliko ime u urbanom kontekstu u najavi.

   Dok Tonale predstavlja ''metamorfozu'' brenda kao prvo vozilo brenda u svetu elektrifikacije, sledeći automobil Alfa Romea biće prvi potpuno električni model, ali to nije sve. Još nije vreme da sa obožavaocima i zaposlenima podelimo karakteristike koje ga čine autentičnim Alfa Romeom, pozicioniranim na vrhuncu premium segmenta.

   Novi model Alfa Romea trebalo bi da debituje u prvoj polovini 2024. godine, iako je to već glavna tema, a stručni dizajneri iznose različite hipoteze na internetu u vezi sa njegovim stilskim karakteristikama. 

   Kako bi zajednica fanova od samog početka bila u toku, brend im je direktno postavio pitanje šta misle kako bi sledeći Alfa Romeo trebalo da se zove. Nakon modela Giulia koja je obeležila preporod brenda, Alfa Romeo je odabrao imena dva planinska prevoja, Stelvio i Tonale. Ali ne brinite, uprava Alfa Romea je jasno stavila do znanja da se neće zvati ''Brennero'', kako se priča po internetu.

   Da li ovo sugeriše promenu pravca u komunikacijskoj strategiji?
   Kako će se zvati sledeće Alfa Romeo sportsko urbano vozilo? Dajte nam svoj predlog! Kažite svoje na oficijalnim stranicama društvenih mreža brenda.
   • 1 reply
  • Post in ADAS - funkcije & razvoj
   Na isti dan kada se obeležava Nacionalni dan autonomnih vozila u SAD-u, brend Jeep pruža uvid u svoju naprednu tehnologiju terenske vožnje buduće generacije.

   Tim koji predvodi Neda Cvijetić, direktorka odeljenja za veštačku inteligenciju i autonomnu vožnju u grupi Stellantis, je testirao u gradu Moabu, u saveznoj državi Juta, najnovije prototipove tehnologije za automatsku terensku vožnju koja se razvija ekskluzivno za brend Jeep.

   Ugrađena u dva elektrifikovana modela Jeep Grand Cherokee 4xe, ova veštačka inteligencija i tehnologija autonomne terenske vožnje može da unapredi doživljaj iskusnih terenskih vozača, kao i kupaca koji su novi u tome. Takođe će pomoći vlasnicima Jeep terenaca u izazovnim uslovima vožnje.

   Brend Jeep je lider u razvijanju tehnologije za automatsku terensku vožnju, pored svog sve značajnijeg liderstva u elektrifikaciji terenske vožnje, sa sve bogatijom gamom 4xe terenaca. ''Isto kao što naša 4xe elektrifikacija podiže terenske sposobnosti brenda Jeep na novi nivo, ovi napredni sistemi za terensku vožnju će pomoći većem broju kupaca u više zemalja širom sveta da se pridruže i uživaju u avanturi.

   Ove funkcionalnosti i tehnologija će imati primenu u stvarnom svetu na i van staze, u raznim uslovima vožnje'', rekao je Kristijan Munije (Christian Meunier), glavni izvršni direktor brenda Jeep.
   Brend Jeep će ovog leta objaviti ceo video koji prikazuje buduću generaciju njegove napredne tehnologije za autonomnu vožnju van staze.

   Video možete pogledati klikom na najavnu sliku iznad.
  • Post in FCA električni automobili / Stellantis električni automobili
   FIAT je otkrio ime i prvu sliku svog novog održivog rešenja za gradsku mobilnost: modela Topolino.
    
   Potpuno električni Fiat Topolino kvadricikl je spreman da doprinese proširenju gradske električne mobilnosti i donese sav optimizam svog imena u dostupnoj, potpuno električnoj verziji koja objedinjuje sve sjajne osobine modela Fiat 500. Ovo priznato i nostalgično ime je isto ono koje je utrlo put za gradsku mobilnost i odmah nam napamet pada prvi Fiat 500, legendarni automobil koji je uneo revoluciju u koncept motornog vozila. Proizvodio ga je FIAT od 1936. do 1955. godine, Fiat 500, poznat kao ''Topolino'', bukvalno je izmislio ideju mobilnosti za široke narodne mase. Novi Topolino savršeno otelotvoruje koncept dolce vita brenda FIAT i italijanski duh. Kao automobil koji ima za cilj da izmami osmeh, Topolino donosi novu koncepciju dolce vite na gradske ulice, koja je ispunjena radošću, optimizmom i zabavom. Novi kvadricikl je novi uređaj za električnu mobilnost koji je dizajniran za široku publiku, uključujući najmlađe kupce, porodice i ljubitelje gradskog života.
    
   Savršeno je pogodan za grad i ljude koji traže održivo i sveže rešenje za mobilnost, u skladu sa FIAT-ovom misijom okrenutom ljudima da obezbedi urbano održivo rešenje za mobilnost koje je dostupno svima. Usmeren ka mlađim generacijama, Topolino je više od uređaja za mobilnost. Zahvaljujući svom šarmantnom dizajnu koji odgovara svakoj generaciji, mladi će se ponovo zaljubiti u automobile.

   Osim toga, novi Fiat Topolino će igrati društveno aktivnu ulogu u promovisanju električne mobilnosti u gradovima i posebnu ulogu u stvaranju ličnog rešenja za mobilnost za celu porodicu. Dolazak ovog modela označava još jedan korak na putu brenda ka elektrifikaciji i savršeno se uklapa u FIAT-ovu viziju ''Zeleno je samo kada je zeleno za sve''.

   Na kraju krajeva, FIAT-ov svakodnevni posao, kao proizvođača automobila, je da iznova osmišlja koncept vožnje po gradu i učini je i dostupnom svima, a novi Topolino, sa svojim sjajnim dizajnom, biće savršeno vozilo za razvijanje održive mobilnosti.
  • Post in Elektropunjači za automobile / baterije za automobile / elektromotori
   Stellantis, zajedno sa kompanijama TotalEnergies i Mercedes, danas je proslavio otvaranje giga-fabrike baterija kompanije Automotive Cells Company's (ACC) u naselju Biji Berklo, u Duvrenu u Francuskoj, prvu od tri planirane u Evropi.

   Sa početnim kapacitetom proizvodne linije od 13 gigavat časova (GWh), koji će se povećati na 40 GWh do 2030. godine, ova fabrika će isporučivati litijum-jonske baterije visokih performansi, sa minimalnim otiskom CO2. Prva od tri evropske proizvodne jedinice na ovom mestu će početi da radi pre kraja 2023. godine. Ova gigafabrika će doprineti cilju Stellantisa da do 2030. godine poveća kapacitet proizvodnje baterija na 250 GWh u Evropi, kao i da napreduje u svojoj misiji da obezbedi opsežnu ponudu baterijskih tehnologija koje podržavaju potrebe kupaca u celokupnom portfelju brendova Stellantisa.
   Stellantis će obezbediti oko 400 GWh kapaciteta do 2030. godine, zahvaljujući pet gigafabrika u Evropi i Severnoj Americi, kao i dodatnim ugovorima o snabdevanju.
    
   ''Na početku ovog partnerstva 2020. godine, dogovorili smo se o ambicioznom globalnom planu za razvoj baterija za električna vozila koji će biti porketač naše strategije elektrifikacije mobilnosti,'' izjavio je Carlos Tavares, izvršni direktor kompanije Stellantis.

   ''Dok sprovodimo našu strategiju 'Dare Forward 2030' i sada težimo ostvarenju ambicioznog cilja postizanja nula neto emisija ugljenika do 2038. godine, Stellantis aktivno doprinosi evropskoj električnoj tranziciji sa najnaprednijim rešenjima za električna vozila i podržava ključnu ulogu Francuske u održivoj budućnosti. Želim da pohvalim sve saradnike u ACC, jer zajedno gradimo jaku koaliciju koja jača konkurentnost Evrope.''

   Kompanija trenutno ima 24 BEV vozila na tržištu i planira da skoro udvostruči tu brojku na 47 do kraja 2024. godine. Stellantis cilja da do 2030. godine ima više od 75 BEV vozila širom sveta i globalnu prodaju BEV vozila od 5 miliona. Danas, Stellantis-ova električna vozila Peugeot e-208 i Fiat New 500 se nalaze među pet najprodavanijih u Francuskoj i među prvih 10 u Evropi.

   Kompletan tekst i video možete pogledati klikom na najavnu sliku iznad.
  • Post in Reklame za automobile...
   Na Stadionu Alijanc u Torinu, u prisustvu Erika Laforža (Eric Laforge), direktora brenda Jeep za prošireni region Evrope, i Novele Varci (Novella Varzi), direktorke brenda Jeep za Italiju, isporučeni su modeli Jeep Grand Cherokee za igrače i osoblje Juventusa.

   ''Jeep i Juventus su savršen spoj, kombinacija legendarnog brenda kao što je Jeep i legendarne ekipe poput Juventusa. Uspešno partnerstvo koje potpuno odražava vrednosti brenda Jeep: sloboda, avantura, autentičnost i strast. Ponosan sam što mogu da dostavim igračima Juventusa novi Jeep Grand Cherokee 4xe, legendarni model koji se ističe u kategoriji ''velikih terenaca'' kao oličenje elegancije i tehnologije, uz savršenu ravnotežu između dinamike na putu i sposobnosti terenske vožnje. A sa uvođenjem 4xe, naše ekskluzivne verzije elektrifikacije 4x4 vozila, novi Grand Cherokee unapređuje legendarne terenske sposobnosti i jedinstveni genetski kod brenda Jeep'', rekao je Erik Laforž.
    
   Partnerstvo između brenda Jeep i fudbalskog kluba Juventus je desetogodišnja uspešna priča koja je započela u sezoni 2012-2013. zbog gajenja sličnih vrednosti. To je rezultiralo osvajanjem 18 trofeja uključujući Ligu, Kup Italije i Superkup Italije, i omogućilo je pisanje nezaboravnih poglavlja u istoriji italijanskog fudbala. Kada razmišljamo o brendu Jeep i timu Juventus, možemo samo da pomislimo na njihovu prepoznatljivu slavnu istoriju koja povećava njihovu privlačnost širom sveta.

   Tokom poslednjih sezona, legendarni crno-beli dres je istakao potrebu za elektrifikacijom brenda Jeep: prvo sa oznakom ''4xe'', novim 4x4 vozilom u Jeep stilu, zatim sa crnim slovima ukrašenim šarama munje, kako bi se naglasila evolucija brenda Jeep ka održivoj mobilnosti. Jeep ubrzava ovaj proces: lansiranje modela Renegade i Compass 4xe u 2020. godini pratila je verzija Wrangler 4xe u junu 2021. Danas, model Avenger - ''Automobil godine 2023.'' - predstavlja prvi potpuno električni SUV, a Grand Cherokee 4xe upotpunjuje elektrifikovanu ponudu sa perjanicom brenda Jeep, kao prvim modelom koji je pre više od 30 godina doveo ideju ''Premium 4x4'' vozila na puteve i koji je dobio više nagrada od bilo kog SUV vozila ikada.

   Novi Jeep Grand Cherokee 4xe kombinuje napredni 2.0 četvorocilindrični turbo motor, dva visokonaponska elektromotora, snažan 8-brzinski automatski sistem prenosa TorqueFlite i dokazane 4x4 vučne sisteme brenda Jeep, sa snagom od 380 KS i obrtnim momentom od 637 Nm. Posebno, baterijski paket od 400 volti sastoji se od 96 litijum-jonskih ćelija i obezbeđuje do 48 km kombinovanog dometa isključivo na električni pogon (51 km u gradu), sa ukupnim dometom do 700 km.

   Novi model postavlja nove standarde u pogledu izuzetnih performansi, udobnosti i funkcionalnosti, i dizajniran je i izgrađen da pruži još više funkcija koje su učinile ovaj Jeep SUV istinskom globalnom ikonom u premium SUV segmentu.

   Kompletan tekst možete pročitati klikom na najavnu sliku iznad.
  • Alfa Romeo pozvao fanove na ''Tribe Days''
   Drugo izdanje manifestacije Alfa Romeo Dani plemena samo što nije počelo, a ovaj brend će svim svojim fanovima pružiti priliku da učestvuju - i budu deo - događaja koji se ne sme propustiti.  Od petka, 30. juna do nedelje, 2. jula, Alfa Romeo će poželeti svojim fanovima dobrodošlicu na legendarnoj manifestaciji Le Man Klasik, moto reliju i pružiće im priliku da učestvuju na jedinstvenom događaju: Dani plemena - 2. izdanje.
    
   Tri dana čiste strasti koja uključuju jedinstvene događaje i ekskluzivna iskustva vožnje na stazama Montlhéry i Le Man, na kojima su ispisana čudesna poglavlja u istoriji svetskog moto-sporta

   Ova 2023. godina predstavlja veliku prekretnicu za Alfa Romeo i Le Man, zbog stogodišnjice kultnog logoa Quadrifoglio: legendarnog simbola koji predstavlja obeležje najboljih modela Alfa Romea još od 1923. godine. I to nije sve. Ove godine se obeležava i stogodišnjica jedne od najprestižnijih trka na svetu: neponovljiva ''24 sata Le Mana''.

   Dva jubileja i protagonisti nezaboravnih momenata u istoriji trka proslavljaju 100. rođendan: jednostavno prilika koju fanovi moto-sporta ne smeju propustiti! Ukoliko su zainteresovani, fanovi brenda Alfa Romeo mogu se prijaviti na namenskom sajtu (broj mesta je ograničen).
   • 0 replies
 • Popusti, pogodnosti, akcije

 • Aktuelni postovi

  • Drveni Citroen 2CV prodat za 210.000 evra     Jedinstveni Citroen 2CV, sa telom u potpunosti napravljenim od drveta, nedavno je prodat na Rouillacovoj 35. Garden Party aukciji u Francuskoj, i to za 210.000 evra. Ovaj Spaček je inspirisan Citroenom 2CV iz 1955. godine, a napravio ga je stolar Michel Robillard. Pomenuti majstor je na njemu počeo da radi 2011. godine i ukupno je potrošio 5.000 sati. Instrument tabla, volan i drugi elementi enterijera su takođe napravljeni od drveta. Pokreće ga dvocilindrični motor sa vazdušnim hlađenjem od 602 kubika, pri čemu je vozilo bazirano na šasiji iz 1969 Citroen Dyane. Automobil navodno može da postigne maksimalnu brzinu od 80 km/h, ali trenutno nije registrovan.   Kupac je inače Jean-Paul Favand, osnivač Musée des Arts Forains (Muzej sajamske umetnosti), gde bi trebalo da bude izložen. Robillard inače nije odustao od koncepta drvenih automobila i sada planira da radi na Citroenu DS21 Decapotable Chapron, za koji se nada da će ga završiti na vreme za 70. godišnjicu DS-a.   preuzeto sa - Auto Blog
  • Okupljanje u nedelju 11.06.2023. od 18h - Parking kod hotela Inter-Continental (Crowne Plaza):     Ako vam iz nekog razloga bude trebao klupski broj, okrenite 069/111-FLCS, (069/111-3527).
  • Taman sam se pohvalio da mi se nije palila ni jedna lampica kad danas...  Dodjem do Bg popodne, uhvate me dva nenormalna pljuska na autoputu, prosao sam ih za dva tri minuta, al sam palio sva cetiri migavca, toliko se nista nije videlo. Odem sa prijateljicom do onog trznog centra kod Ikee ( sto li ljudi idu tamo, realno isto kao u gradu )  Posle sat, dva krenem za Bg i samo sto sam izasao na autoput prestade auto da prima gas. Do kraja pritisnem papucicu on oko 2000 - 2500 obrtaja, ide 60-70km/h i to je to. Cetvrtom ili petom ne dodje ni do 2000, trecom predje malo al brzina ista. Ugasim ga, upalim isto. Ostavim ga u bloku, da ne idem nocas sa njim, videcu sutra dal da ga vozim za Mladenovac ili da trazim nekog majstora sto blize, najblizi mi onaj servis na starom sajmistu. Da li to ima neke veze sa onom kisom, mada ne verujem, desilo se tri cetiri sata posle kise? I da, zadnji brisac krenuo i stao na pola i ne mrda vise nigde, ne moze ni rukom da se pomeri (to se desilo pre kise)  
  • Ajd da se nešto i poradi...   Primetio sam da ovde ima tragova antifriza   Plastika je napukla, ali više krivim ovu fabričku šelnu...   I to je zamenjeno danas...   Imam komplet šelni iz Lidla, kupio jednom prilikom da stoji da ne moram za svaku glupost trčati do prodavnice. I malo zalio ovu napukli plastiku dvokomponentnim lepkom i stegao vezicom da sve to uhvati lepo.  Pratiću, ako i dalje bude puštalo, nabaviću celu cev koja ide od termostata.    A u sklopu priprema za letovanje, naručene opruge, amorti i šolje amorta. Jbg, nikako remap da dođe na red...
 • Topics

 • Today's Birthdays

  1. A. Stefan
   A. Stefan
   (33 years old)
  2. bratsaja
   bratsaja
   (50 years old)
  3. June812629
   June812629
   (35 years old)
  4. neshke1989
   neshke1989
   (34 years old)
  5. rampl
   rampl
   (45 years old)

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...