Jump to content
FAS Euroauto Goran
 1. FLCS Forum

  1. Ako ne znate gde da otvorite svoju temu...

   ...uradite to ovde, a Administracija foruma će je zatim prebaciti gde treba. :)

   175
   posts
  2. Fiat / Lancia / Alfa Romeo / Abarth / Maserati / Ferrari - Nasleđe

   Svet priča i događaja posvećenih starim automobilima Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth, Maserati i Ferrari

   641
   posts
  3. 159
   posts
  4. 1
   post
 2. Fiat-Lancia Club Serbia

  1. 29664
   posts
  2. 2051
   posts
  3. Predstavljanje novih članova Foruma

   Napišite koju reč o sebi...

   5776
   posts
 3. Fiat-Lancia Automobili

  1. 210439
   posts
  2. 48030
   posts
  3. 96074
   posts
  4. 9429
   posts
  5. ICE

   In Car Electronics

   19304
   posts
  6. 21471
   posts
  7. 14202
   posts
 4. Tehnička pitanja

  1. 8511
   posts
  2. 7023
   posts
  3. 3861
   posts
  4. 19134
   posts
  5. 32819
   posts
  6. 45165
   posts
  7. 6580
   posts
  8. 10436
   posts
  9. 1330
   posts
  10. 3236
   posts
  11. 3235
   posts
  12. 778
   posts
  13. 6237
   posts
 5. Opšti deo

  1. Bezbednost u saobraćaju, propisi, zakoni

   Zapažanja, mišljenja, iskustva, šta Vam se dogodilo...

   36080
   posts
  2. Teme o ostalim automobilima

   Italijanskim, ali i drugim...

   35981
   posts
  3. 22632
   posts
  4. 111954
   posts
  5. Fiat/Lancia International

   Korisni linkovi, strani sajtovi...

   319
   posts
  6. 13317
   posts
  7. 58372
   posts
  8. 5017
   posts
 6. Partneri Kluba

  1. 573
   posts
  2. 2944
   posts
  3. 2943
   posts
 7. Prijatelji Foruma

  1. Alfa Romeo Club Serbia   (93473 visits to this link)

   • No posts here yet
 8. Administracija Foruma

  1. 4
   posts
 9. Prodaja/Kupovina

  1. 11500
   posts
  2. 22975
   posts
  3. 14038
   posts
  4. 3055
   posts
  5. 2137
   posts
  6. 15670
   posts
 • Who's Online   3 Members, 0 Anonymous, 29 Guests (See full list)

 • Member Statistics

  20982
  Total Members
  2365
  Most Online
  Sale84kg
  Newest Member
  Sale84kg
  Joined
 • Forum Statistics

  36751
  Total Topics
  1016456
  Total Posts

 

  • Our picks

  • Post in Šta će se posle 500L-a praviti u Kragujevcu?
   Stellantis je najavio sledeće promene koje su na snazi od danas, 24. maja 2022. i koje su deo sprovođenja strateškog plana ''Dare Forward 2030'' u Srbiji.
    
   Jovica Jovanović je imenovan za industrijskog direktora u Srbiji koji će biti direktno zadužen za proizvodnu lokaciju Stellantis-a u Kragujevcu.  Jovica se vraća da predvodi poslovanjem fabrike nakon uspešnog međunarodnog iskustva, prvo na poziciji globalnog direktora procesnog inženjeringa i kasnije regionalnog direktora za Evropu poslovnih jedinica Preseraja i konstrukcije alata. Biće na čelu fabrike u Kragujevcu i zadužen za sveobuhvatno industrijsko prisustvo Stellantis-a u Srbiji na putu ka njegovoj novoj održivoj budućnosti.
    
   ''Stellantis je 28. aprila najavio da će instalirati novu električnu platformu u Kragujevcu za proizvodnju kompaktnih vozila počevši od sredine 2024'' rekla je Silvia Vernetti, direktorka Stellantis-ove ćerke firme FCA Srbija d.o.o. i direktorka globalne korporativne kancelarije Stellantis-a. ''Ovo će pomoći kompaniji da bude na putu ka postizanju 100% prodaje mixa električnih vozila na baterije u Evropi do kraja ove decenije i da dostigne nulte emisije ugljenika do 2038.'' Ova objava takođe potvrđuje da će Srbija, i njena fabrika u Kragujevcu, igrati ključnu ulogu u strateškom planu kompanije ''Dare Forward 2030'', a Jovica - i naši ljudi - će ga sprovoditi.''
    
   Novi kompaktni automobil čije će ime tek biti objavljeno će se proizvoditi u fabrici u Kragujevcu, nasledivši trenutnu proizvodnju modela Fiat 500L. Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine još jednog vozila, na osnovu stalnog poboljšavanja performansi. ''Jovica je prava osoba u pravom trenutku, a njegovo imenovanje dokazuje ulogu srpskog rukovodstva u ovom projektu,'' rekao je Francesco Ciancia, direktor proizvodnje klastera nižeg i srednjeg segmenta za širi region Evrope u Stellantis-u. ''On je iskusan rukovodilac sa dokazanim iskustvom u automobilskoj industriji koje je stekao na više tehničkih i menadžerskih pozicija u Srbiji, Italiji i Francuskoj. U Srbiji implementiramo novi projekat, deo proizvodnog koncepta sa više proizvodnih lokacija u Evropi i razvijamo novu platformu za naša vozila budućnosti u nižem-srednjem segmentu, a Kragujevac će postati povezano strateško čvorište za industrijski uspeh ove inicijative. Jovicino stečeno liderstvo u njegovoj međunarodnoj karijeri u proizvodnji, njegove veštine i ličnost biće ključni faktori za uspeh kako bi se stvorili odnosi poverenja sa zaposlenima i dobavljačima dok se pripremamo za nova lansiranja.''

   Kompletan tekst možete pročitati klikom na najavnu sliku iznad.
  • Post in Alfa Romeo Tonale / Alfa Romeo C-SUV
   Snaga modela Tonale debitovala je na putevima Tempio Voltiana, proslavljenog mesta pronalazaka Alesandra Volte u prelepom okruženju jezera Komo. Simbolična lokacija naglašava ''metamorfozu'' brenda, pre više od 200 godina kada je italijanski naučnik došao do svog najpoznatijeg pronalaska: baterije, prvog generatora dinamičkog elektriciteta.

   Sa Tonaleom, Alfa Romeo je radikalno evoluirao i otisnuo se u novu, tehnološku, održivu i elektrifikovanu eru. Putne sposobnosti Tonalea su jasne. Tehnologija i povezanost u vozilu čine ga najtehnološkijim Alfa Romeom do sada. Kombinuje kvalitet i pažnju posvećenu detaljima sa dinamičkim karakteristikama kako bi ponovo otkrio sportski duh 21. veka.

   Alfa Romeo je ušao u doba elektrifikacije, a ipak ostaje odan sopstvenom DNK italijanskog sportskog duha zahvaljujući najsavremenijem sistemu elektrifikacije na usluzi brendu i njegovom smelom stavu. 
   Ekskluzivno za Alfa Romeo, hibridni VGT (Variable-Geometry Turbo) motor od 160KS i 48V imao je svoju premijeru. 1.5 benzinski motor sa turbopunjačem varijabilne geometrije uparen je sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT menjačem sa dvostrukim kvačilom i 48-voltnim 15-kV i 55-Nm P2 električnim motorom (135 Nm zahvaljujući 2,5:1 prenosnom odnosu) i može da pokreće točkove čak i kada je motor sa unutrašnjim sagorevanjem isključen.

   Zahvaljujući ovoj tehničkoj osobini, Tonale nudi autentično električno iskustvo vožnje. Čak mu je i performans impresivan: pri ubrzanju od 0 do 100 km/h tajmer se zaustavlja nakon 8,8 sekundi i maksimalna brzina dostiže preko 210 km/h. Takođe je dostupan u hibridnoj verziji od 130 cv sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT menjačem sa dvostrukim kvačilom i 48-voltnim ''P2'' električnim motorom; u ovom slučaju, ubrzanje do 100 km/h postiže se za 9,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 195 km/h.

   Pažljiva raspodela težine i najdirektnije upravljanje u svom segmentu (13.6:1) osiguravaju savršeno ponašanje modela Tonale na putu, smeštajući ga u sam vrh klase po pitanju dinamike vožnje. Štaviše, on je jedini model u svojoj kategoriji opremljen sa Integrisanim kočionim sistemom (IBS) i nudi aluminijumske ručice menjača iza volana. Brembo-ova fiksirana kočiona čeljust sa 4 klipa, diskovi sa sopstvenom ventilacijom napred i puni diskovi pozadi obezbeđuju besprekorno kočenje.

   Novi Tonale Hibrid je opremljen pogonom na prednje točkove i nudi standardne Alfa Romeo ''Dynamic Torque Vectoring'' sistem i FSD (''Frequency Selective Damping'') amortizere. Alternativno, dostupno je aktivno ''Dual Stage Valve'' sa elektronski kontrolisanim prigušenjem. U oba slučaja, šema vešanja obezbeđuje arhitekturu tipa MacPherson na obe osovine. Tehnološki sastav Tonale-a karakterišu ekskluzivne tehničke karakteristike koje poboljšavaju sportski karakter vozila i garantuju jedinstveno i privlačno iskustvo vožnje za klijenta uz puno poštovanje tradicije Alfa Romea.

   Kompletan tekst i još fotografija možete pročitati klikom na najavnu sliku iznad.
  • Post in Šta će se posle 500L-a praviti u Kragujevcu?
   Stellantis je danas najavio da će u Kragujevačkoj fabrici u Srbiji instalirati novu platformu za električna vozila za proizvodnju kompaktnih vozila koja bi otpočela sredinom 2024. godine. To će pomoći kompaniji u nameri da dostigne stopostotnu prodaju miksa putničkih električnih vozila (BEV) u Evropi do kraja ove decenije, kao i nultu emisiju štetnih gasova do 2038. godine.

   Ova najava takođe potvrđuje da će Srbija i njena fabrika u Kragujevcu (u kojoj Republika Srbija ima vlasnički udeo od 33%) igrati ključnu ulogu u strateškom planu ''Dare Forward 2030'' kompanije Stellantis. Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares je to saopštio tokom sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u Beogradu.
    
   Novi kompaktni automobil, koji tek treba da bude imenovan, proizvodiće se u Kragujevačkoj fabrici, kao naslednik modela Fiat 500L koji se trenutno proizvodi.

   Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine drugog vozila, na osnovu kontinuiranog unapređenja performansi. ''Ova nova platforma namenjena za električna vozila odgovaraće savršeno proizvodima iz A, B i C kategorije i unaprediće efikasna i čista rešenja za gradsku mobilnost naših brendova'', rekao je Carlos Tavares.
    
   ''Konstantno poboljšanje učinka kompanije Stellantis koji pravi razliku u odnosu na konkurenciju i osigurava održivost, zahteva zajedničku posvećenost svih interesnih strana, srpske vlade, grada Kragujevca, srpskih društvenih partnera, naših dobavljača i naših zaposlenih da usvoje 'pobednički duh' i iskoriste prilike koje pruža Stellantisov strateški plan Dare Forward 2030'', rekao je Carlos Tavares.

   ''Zajedno sa zainteresovanim stranama iz Srbije, građanima ćemo ponuditi slobodu kretanja i borbu protiv globalnog zagrevanja putem čistih, bezbednih i pristupačnih rešenja. Ovo zahteva pristup od 360°, od cene energije do podsticaja koji podržavaju zaokret tržišta ka električnim vozilima. Kombinacija tih aktivnosti će staviti Srbiju i Evropu u čvrstu poziciju u pogledu energetske tranzicije ka pristupačnoj i održivoj mobilnosti.''

   Predsednik Vučić je izjavio: ''Potpisivanjem današnjeg ugovora, Srbija će imati ključnu ulogu u realizaciji strateškog plana Dare Forward 2030 kompanije Stelantis - jednog od vodećih svetskih proizvodjača automobila. Odluka ovog giganta u automobilskoj industriji da modernizuje i unapredi postojeći proizvodni pogon u Kragujevcu, pruža nam mogućnost da postanemo vodeći proizvođač električnih automobila i na taj način umnogome promenimo sliku Srbije.''
  • Post in Fiat 500 / Fiat 500e
   Novi 500 ''La Prima by Bocelli'' je prvi gradski automobil na svetu koji ima JBL ''Virtual Venues'' tehnologiju, koja pruža neprevaziđeno audio iskustvo. Kao deo standardne opreme, nova verzija ovog kultnog i najekskluzivnijeg Fiat automobila ekskluzivno ima JBL Premium ozvučenje koje je obradio Bočeli: izuzetno prefinjen premium audio sistem od 320 W i po izradi i po performansama, koji je jednostavan i intuitivan za korišćenje.

   Savršeno je integrisan u automobil bez ikakvog uticaja na unutrašnjost ili prostor gepeka. Kako bi JBL audiO sistem bio savršeno prilagođen vozilu, Fiat je iskoristio iskustvo maestra Andree Bočelija, najpopularnijeg živog tenora na svetu i odabrao je nadolazeći novi singl Matee Bočelija za muzičku numeru komunikacijske kampanje.
    
   ''Zbog izuzetnog uspeha verzije Novi 500 la Prima, najjače verzije naše električne ikone, shvatili smo da naši kupci žele proizvod koji je definitivno premijum, italijanski i kultni. Ukratko, žele najbolje od napravljenog u Italiji,'' izjavio je Olivije Fransoa, glavni izvršni direktor brenda Fiat i direktor marketinga Stellantis grupe. ''Upravo u Italiji mogu naći najbolji izražaj umetnosti, lepote i muzike.

   Iz tog razloga, zajedno sa maestrom Andreom Bočelijem, stvorili smo vrhunsko iskustvo zvuka kako bismo unapredili tišinu električnog automobila. Zahvaljujući odličnoj JBL Virtual Venues tehnologiji, pružamo našim kupcima imerzivno i prilagođeno iskustvo zvuka. Ovaj revolucionarni premijum audio sistem kompletira autentičnu italijansku ikonu, s ponosom napravljenu u Italiji kako bi se svetu pružio najautentičniji mogući italijanski duh''.
    
   Za svoju svetsku premijeru, Novi 500 la Prima by Bocelli se udesio za operu, odeven u crno i nudeći ''Dezinfekcijsku pregradu za rukavice'' kao deo standardne opreme. Uređaj integriše UV-C lampu u pregradu za rukavice kako bi se unapredila higijena površina malih ličnih predmeta (poput pametnog telefona, ključeva i drugih malih svakodnevnih predmeta). Kupac ga aktivira stavljanjem malih ličnih predmeta u pregradu za rukavice, zatvaranjem pregrade i pritiskanjem dugmeta na centralnoj konzoli. Higijenski ciklus  traje tri minuta i plavi indikator spolja i zvučni signal vas obaveštavaju kada je ciklus završen.
    
   Nova najjača verzija takođe ima raznorazni ''nakit'' u vidu dizajna i tehnologije: neuporedivi Fiat Monogram Capote meki krov u kabriolet verziji i sistem za informacije i zabavu sa 10.25-inčnim ekranom osetljivim na dodir visoke rezolucije, potpuno LED farovi i 17-inčne alu felne sečene dijamantom, sa Fiat znakom. Nova verzija ima vrhunsku tehnologiju sa autonomijom baterije od 320 km u WLTP ciklusu, koja se povećava na 460 km u gradskom ciklusu. Plus, Novi 500 je prvi gradski automobil sa autonomnom vožnjom 2. nivoa. Novi 500 la Prima by Bocelli je dostupan u tri verzije karoserije: kabriolet, hečbek i 3+1 i 6 boja (Onyx crna, Rose zlatna, Ice bela, Mineral siva, Ocean zelena i Celestial plava).
  • Post in Fiat 500 / Fiat 500e
   Predstavljanje modela Novi 500 japanskim novinarima i maloprodajnoj mreži je upravo završeno. Olivije Fransoa, CEO brenda Fiat i direktor marketinga grupe Stellantis, održao je govor putem video poruke iz Casa 500, muzeja koji priča priču o prošlosti, budućnosti, kulturi i kultnoj prirodi najvrednijeg dragulja brenda. Danas, polovina prodatih modela Fiat 500 su hibridi, a druga polovina električni: ovo je veoma jasan znak koliko je model u toku sa vremenom i u skladu sa sve održivijom i ekološkijom mobilnošću.
    
   ''Nakon premijera u Izraelu i Brazilu, sada je red na Japan da poželi dobrodošlicu modelu Novi 500 tokom njegove turneje van Evrope'', rekao je Olivije Fransoa, glavni izvršni direktor brenda Fiat i direktor marketinga grupe Stellantis. ''Novi 500 je najprodavaniji električni gradski automobil u Evropi, i štaviše, u Italiji je najprodavaniji električni automobil uopšte, a u Nemačkoj najprodavaniji električni automobil nakon Tesle. Sada sa uzbuđenjem čekam da vidim kako će biti primljen u Japanu. Japansko tržište već ima preko 60.000 vozača i ljubitelja kultnog modela 500, uključujući njegovu Abarth verziju. Rastuća zajednica će sigurno ceniti 100% električnu revoluciju i moći će da ga ceni čak i u domovini hibridnih giganata''.
    
   Dizajniran i napravljen u Torinu, Novi 500 je prelep, povezan, tehnološki napredan, prepoznatljivo italijanski, i zabavan za vožnju. Plus, kombinuje 100% električni motor, koji garantuje održivost i efikasnost, sa bezvremenskim italijanskim izgledom koji je rođen 1957. godine i nastavlja da očarava milione ljubitelja širom sveta. Njegov uspeh je takođe potvrđen sa 29 evropskih nagrada i od šire javnosti i od stručnjaka iz medija automobilizma, dizajna i životnog stila. U Japanu, Novi 500 je dostupan sa električnim motorom od 118 konja i litijum-jonskom baterijom od 42 kWh. Gama se sastoji od dva nivoa opreme: ''Entry'' u hečbek verziji i ''Icon'' koja je dostupna i kao kabrio i kao hečbek, sa premijum enterijerima. Dostupno je pet šema boja: Celestial Blue, Ocean Green, Mineral Grey, Rose Gold i Ice White. Novi 500 je jedini električni kabriolet dostupan na japanskom tržištu.

   Video pogledajte klikom na najavnu fotografiju iznad.
  • Post in FCA električni automobili / Stellantis električni automobili
   Medijska kampanja ''100% elektrifikovana sloboda'', događaj koji omogućava svetskim medijima da otkriju i voze modele Jeep Compass i Renegade sa novom e-Hybrid tehnologijom i 4xe modelese odrala. Ovo su prvi koraci strategije elektrifikacije brenda Jeep, sa ciljem prelaska na ''slobodu nultih emisija''. Brend Jeep, sa legendarnom 80-godišnjom istorijom rekorda i inovacija, kreće se ka novom konceptu mobilnosti, sa mogućnošću da dodatno unapredi svoje vrednosti lakoće upotrebe, komfora i zabave pri vožnji, ekonomične potrošnje goriva, poštovanja životne sredine, visokih performansi, bezbednosti i avanture.
    
   ''Plan za elektrifikaciju koji smo započeli na kraju 2020. napreduje brzo sa pojavom 4xe Plug-In Hybrid tehnologije terenaca Compass, Renegade i Wrangler'' - rekla je Antonela Bruno, direktorka brenda Jeep u Evropi. ''A danas sa novim modelima Jeep Compass i Renegade e-Hybrid, dodali smo novi nivo elektrifikacije našoj ponudi, doprinoseći ovoj transformaciji u koju snažno verujemo do te mere da će ovog leta novi Jeep Grand Cherokee debitovati samo u 4xe verziji, a prvi 100% električni terenac biće predstavljen početkom 2023. Nadalje, stavićemo tačku na tradicionalne motore sa unutrašnjim sagorevanjem na glavnim evropskim tržištima, sa izuzetkom Italije, do kraja 2022. To je istorijska prekretnica za brend Jeep i dokaz naše želje da nastavimo laganim tempom ka 100% elektrifikovanoj slobodi''.
    
   Ovaj uspešni pristup klijenti su brzo počeli da cene. U 2021. godini, od četiri Jeep terenca prodatih u Evropi, jedan je bio 4xe. Taj značajan udeo se dodatno poboljšao u prva dva meseca 2022: 4xe verzije predstavljaju jednu trećinu ukupne prodaje brenda Jeep. Ovo je najbolji primer rastućeg interesovanja za održivu vožnju, čak i među entuzijastima terenske vožnje brenda Jeep. Ona je posebno uzeta u obzir tokom razvoja tehnologija 4xe i e-Hybrid - dve strane iste medalje koje se dopunjuju i zadovoljavaju različite potrebe. Događaj se održao u blizini Torina u zadivljujućem zdanju Casa Format - multifunkcionalnom prostoru koji odražava etičke vrednosti i brigu za sredinom: struja dolazi iz fotonaponskog sistema i solarnih panela, a nameštaj i ostali elementi dizajnirani su uz brigu o životnoj sredini.

   Kompletan tekst i još fotografija možete pročitati klikom na najavnu sliku iznad.
 • Popusti, pogodnosti, akcije

 • Aktuelni postovi

  • Ovaj nije automatik Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk
  • Bole, znamo se i licno ... Ja sam se u svom prvom postu naravno ironicno zezao (sa sve smajlijem na kraju) - ne da bi merili ciji je veci, nego da treba pricati konkretnim argumentima i bez generalizacije. Cinjenica je i da kod Fiata npr. atmo benzinci u novim 1.4 atmo u 500L i Tipu fabricki trose ulje poprilicno. Koliko tema ovde ima o tome, jos su novi automobili u pitanju, jednostavno je taj motor tako projektovan. A evo bar sto ja znam, svi koji imamo isti taj 1368 ccm blok u T-Jet ili MultiAir turbacima (Fiat, Lancia, Alfa), potrosnja ulja je zanemarljiva. Od drugara koje poznajem, niko ne dosipa niti se zalio na povecanu potrosnju. Tako da i na istom bloku imas razlicitu pricu ocigledno, a kamoli medju razlicitim proizvodjacima. Ja sam napisao i jedno i drugo i trece  , pa ce procitati svako koga bude zainteresovalo. Sve iz prve ruke, dokumentovano i stoji napisano na forumu, visegodisnji vlasnik (koji je pre toga naravno vozio i turbo dizele).  
  • Ubi me ovaj refresh stranica, vec 2. put odgovaram na poruku od pre 5 postova   To sam i ja cuo...   Ja sam bas citao tekstove vezane za taj motor i za 95KS uglavnom kazu da je previse trom, kao sto si i napisao. Da mu bukvalno fali jos tih 20-ak KS koje ima jaci model. Sto se tice benzina, visim da je ona prva verzija hvaljena, dok za EB kazu da je dobar tek od 2015. godine   Ovo je najtacnije, nazalost    Ali su mi svakako svi savet i sva ikustva generalno pomogla da se koliko toliko informisem i saznam odredjene uobicajene stvarcice.
  • Ivan -- ja sam mislio zbog gepeka sto sam pomenuo post vise -- ok izvini ako nisi mislio na mene  ali da trosi - trosi ulje , nigde ne curi , nista ne dimi i imam 1l ulja castrol stalno u gepeku , jeste 1,2 TSI  je na lanac , cak se ljudi zale i na skodinom forumu za taj motor sto troskari ulje dok mislim da 1,4 TSI ne trosi toiko .......... to sam 2 ili 3 puta pomenuo da mislim samo na moj model motora jer je tako. 
  • Lose sam napisao ,nisam mislio na predjeni put 220km ,vec na brzinu 220kmh.
 • Topics

 • Today's Birthdays

  1. Bule13
   Bule13
   (28 years old)
  2. Cvorke
   Cvorke
   (32 years old)
  3. Daki9616
   Daki9616
   (42 years old)
  4. FANDJO92
   FANDJO92
   (30 years old)

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...