Jump to content
FAS Euroauto Goran
 1. FLCS Forum

  1. Ako ne znate gde da otvorite svoju temu...

   ...uradite to ovde, a Administracija foruma će je zatim prebaciti gde treba. :)

   196
   posts
  2. Fiat / Lancia / Alfa Romeo / Abarth / Maserati / Ferrari - Nasleđe

   Svet priča i događaja posvećenih starim automobilima Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth, Maserati i Ferrari

   662
   posts
  3. 160
   posts
  4. 1
   post
 2. Fiat-Lancia Club Serbia

  1. 29715
   posts
  2. 2051
   posts
  3. Predstavljanje novih članova Foruma

   Napišite koju reč o sebi...

   5783
   posts
 3. Fiat-Lancia Automobili

  1. 212631
   posts
  2. 48591
   posts
  3. 97069
   posts
  4. 9477
   posts
  5. ICE

   In Car Electronics

   19408
   posts
  6. 21564
   posts
  7. 14257
   posts
 4. Tehnička pitanja

  1. 8518
   posts
  2. 7072
   posts
  3. 3861
   posts
  4. 19176
   posts
  5. 32890
   posts
  6. 45370
   posts
  7. 6724
   posts
  8. 10499
   posts
  9. 1484
   posts
  10. 3269
   posts
  11. 3279
   posts
  12. 804
   posts
  13. 6313
   posts
 5. Opšti deo

  1. Bezbednost u saobraćaju, propisi, zakoni

   Zapažanja, mišljenja, iskustva, šta Vam se dogodilo...

   36417
   posts
  2. Teme o ostalim automobilima

   Italijanskim, ali i drugim...

   37346
   posts
  3. 23827
   posts
  4. 112807
   posts
  5. Fiat/Lancia International

   Korisni linkovi, strani sajtovi...

   319
   posts
  6. 14215
   posts
  7. 59705
   posts
  8. 5242
   posts
 6. Partneri Kluba

  1. 573
   posts
  2. 2983
   posts
  3. 2951
   posts
 7. Prijatelji Foruma

  1. Alfa Romeo Club Serbia   (107477 visits to this link)

   • No posts here yet
 8. Administracija Foruma

  1. 4
   posts
 9. Prodaja/Kupovina

  1. 11555
   posts
  2. 23029
   posts
  3. 14091
   posts
  4. 3059
   posts
  5. 2145
   posts
  6. 15686
   posts

 

  • Our picks

  • Post in FCA električni automobili / Stellantis električni automobili
   Jeep je najavio sveobuhvatni plan za svoju sledeću generaciju potpuno električnih 4xe vozila, u okviru održive transformacije kojom planira da postane vodeći brend električnih terenaca u svetu.
   Plan, koji je predstavljen na YouTube kanalu brenda, poziva na predstavljanje četiri potpuno električna terenaca u Severnoj Americi i Evropi do kraja 2025. Kao deo tekućeg sveobuhvatnog plana, 50% modela brenda Jeep koji se prodaju u SAD-u će biti potpuno električni do 2030. godine, dok će 100% modela koji se prodaju u Evropi biti potpuno električni do iste godine. Plan u potpunosti podržava ciljeve neto nulte emisije ugljen-dioksida koje je postavio Stellantis u okviru svog dugoročnog strateškog plana ''Dare Forward 2030''.

   ''Podstaknuti uspehom našeg elektrifikovanog 4xe portfolija u Severnoj Americi i Evropi, pravimo i razvijamo najsposobnije i najodrživije Jeep terence do sada, na našem putu da postanemo vodeći brend terenaca nultih emisija na svetu'', rekao je Kristijan Munije, glavni izvršni direktor brenda Jeep. ''Ova strategija orijentisana na budućnost će osigurati da milioni ljubitelja Jeep vozila nastave da imaju planetu koju mogu da istražuju, prigrle i zaštite. Elektrifikacija je odlična za naš brend, čineći ga još sposobnijim, uzbudljivijim, održivijim i zabavnijim''.

   Jeep je pokazao prve slike dva potpuno električna terenca - potpuno novi Jeep Recon i potpuno novi Wagoneer, sa kodnim imenom Wagoneer S - koji će stići u Severnu Ameriku i druge regione širom sveta, istovremeno potvrđujući da će potpuno novi, potpuno električni Jeep Avenger debitovati u Evropi početkom sledeće godine.

   Kompletan tekst možete pročitati klikom na najavnu sliku iznad.
  • 4xe dan brenda Jeep
   Jeep ubrzava svoj napredak ka slobodi sa nultim emisijama i imaće više najava o svojim planovima za elektrifikaciju tokom događaja Jeep Brand 4xe Day.

   Video prezentacija počeće u četvrtak 8. septembra 2022. u 14.00 po srednjoevropskom vremenu na YouTube kanalu brenda Jeep. Pratite bilo koji od Jeep-ovih naloga na društvenim mrežama za još vesti u susret ovom specijalnom događaju. 
    
   Sa više od 80 godina legendarnog nasleđa, Jeep predstavlja autentični SUV brend koji nudi sposobnost, vrhunsku izradu i prilagodljivost onima koji polaze na posebna putovanja. Brend Jeep otvoreno poziva da živimo život punim plućima nudeći opsežan portfolio vozila koja nastavljaju da vlasnicima pružaju osećaj bezbednosti i sigurnosti, kako bi na svako putovanje pošli samouvereno.

   Gamu Jeep vozila obuhvataju Compass, Compass 4xe, Compass e-Hybrid, Gladiator, Grand Cherokee 4xe, Renegade, Renegade 4xe, Renegade e-Hybrid, Wrangler i Wrangler 4xe. Legendarne sposobnosti terenske vožnje brenda Jeep unapređene su globalnom inicijativom elektrifikacije, kojom se 4xe pretvara u novi 4x4 model na putu ka ostvarenju vizije brenda - slobode s nultim emisijama.

   Kompletan tekst možete pročitati klikom na najavnu sliku iznad.
   • 1 reply
  • Post in Poslovni rezultati FCA / Stellantis
   Stellantis je objavio rezultate za prvu polovinu 2022. godine sa prilagođenom operativnom maržom od 14.1%, 8 milijardi evra neto dobiti i 5.3 milijardi evra slobodnog keša. Prodaja električnih vozila na globalnom nivou porasla je skoro 50%, Stellantis je među liderima u prodaji električnih vozila u zemljama EU30.

   > Neto prihodi od 88 milijardi evra, za 17% veći u poređenju prvim polugodištem 2021. godine, što oslikava snažno neto formiranje cena, povoljnu ponudu vozila i pozitivne efekte na prevođenje rezultata u stranim valutama.
   > Prilagođeni operativni prihod od 12.4 milijarde evra, za 44% veći u poređenju prvim polugodištem 2021. godine, uz maržu od 14.1%; svih pet regiona (4) ostvarili su dvocifrene marže.
   > Neto dobit od 8 milijardi evra, veća za 34% u poređenju prvim polugodištem 2021. godine.
   > 5.3 milijarde evra slobodnog keša, za porast od 6.5 milijardi evra u poređenju sa prvim polugodištem 2021. godine.
   > Snažna industrijska likvidnost od 59.7 milijardi evra.
   > Stellantis je drugi po prodaji električnih i vozila sa niskom emisijom CO2 na tržištu zemalja EU30; treći na tržištu SAD po prodaji vozila sa niskom emisijom CO2.
   > Prodaja električnih vozila porasla je skoro 50% na globalnom nivou u poređenju sa istim periodom prošle godine, na 136.000 jedinica.

   Carlos Tavares (CEO) kaže: ''U zahtevnom globalnom kontekstu, mi nastavljamo da 'smelo idemo napred' i isporučujemo izvanredne performanse dok implementiramo svoju smelu strategiju elektrifikacije. Zahvaljujući izdržljivosti, agilnosti i preduzetničkom načinu razmišljanja naših zaposlenih, kao i našim inovativnim partnerima, mi oblikujemo Stellantis u tehnološku kompaniju za održivu mobilnost koja je spremna da se nosi sa izazovima budućnosti. Želeo bih da izrazim svoju iskrenu zahvalnost svim zaposlenima kompanije Stellantis za njihov predan rad i doprinos koji su dali ovim rezultatima.''
    
   Strateški plan 'Dare Forward 2030' kompanije Stellantis napreduje punom parom, potpomognut rekordnom profitabilnošću i rastom prodaje vozila sa niskom emisijom CO2 (LEV), koja uključuju električna vozila, plug-in hibridna vozila i električna vozila sa gorivnim ćelijama. Kompanija je druga po prodaji električnih vozila i vozila sa niskom emisijom CO2 na tržištu zemalja EU30 (manje od hiljadu vozila zaostatka za liderom u prodaji LEV vozila) i treća po prodaji vozila sa niskom emisijom CO2 u Sjedinjenim Državama. Globalna prodaja električnih vozila kompanije Stellantis u prvom polugodištu je porasla skoro 50% u odnosu na isti period prošle godine na 136.000 jedinica. Kompanija sada nudi 20 električnih vozila, a dodatnih 28 električnih vozila će biti ponuđeno do kraja 2024. godine.

   Kompletan tekst možete pročitati klikom na najavnu sliku iznad.
  • Post in Alfa Romeo Sauber / Alfa Romeo Racing
   Formula 1 je najbolji izražaj moto sporta. Sa najnaprednijim tehničkim performansama i najmanjim marginama između pobede i poraza, najsitnija poboljšanja koja načini svaki tim rezultat su neumornog rada na istraživanju i razvoju. Trke uključuju strast i vredan rad stručnjaka, mehaničara, inženjera, menadžera, i na kraju, sa rukama čvrsto na volanu i do kraja stisnutom papučicom za gas, vozača. Ali, samo mali deo ovog divljeg cirkusa je vidljiv javnosti. Zato je Alfa Romeo odlučio da ode ''mimo vidljivog'' i pokaže manje poznate aspekte Alfa Romeo F1 tima Orlen. Na ovaj način, brend pruža javnosti šansu da upozna i bude deo onoga što se stvarno dešava kada se ugase reflektori i staza nije puna vozača, šarenih kaciga, odela otpornih na vatru i zaglušujućeg zvuka motora.

   Tako se rodio novi dokumentarni serijal: ''Mimo vidljivog'', potpuno novi digitalni projekat koji gledaoce vodi iza scene i još dalje u Alfa Romeo F1 timu Orlen. Prvi put, zaljubljenici i novi ljubitelji širom sveta će moći da vide iza scene tokom vikenda trka i iskuse svakodnevni život vozača i stručnjaka. Takođe, moći će da vide strateške odluke, dizajniranje bolida i motora, kompleksnu logistiku, inovativna tehnološka rešenja i bezbrojne resurse koji se ulažu u istraživanje i razvoj.
    
   Dokumentarni serijal se sastoji od pet epizoda i bonus sadržaja koji će biti objavljivan na društvenim mrežama brenda Alfa Romeo tokom sezone trka u 2022. Brend je sa entuzijazmom podržao serijal, i uključuje vozače Valteri Botasa i Džou Guanjua, i sve stručnjake Alfa Romeo F1 tima Orlen. U stvari, izvan onog što je vidljivo u svim kvalifikacijama i trkama (u čemu učestvuje 80 ljudi), postoji tim od preko 500 stručnjaka koji neumorno rade u bazi tima u Hinvilu sa jednim ciljem: izvrsnost u najpoznatijem takmičenju moto sporta na svetu, istovremeno obezbeđujući zabavu, bezbednost i maksimalne brzine.

   Serijal počinje pogledom iza scene sa vozačima, koji pokazuju šta jedu, kako treniraju, strategije koje proučavaju, i kako se opuštaju pre trke. Onda, gledaoci će videti ishranu i pripreme mehaničara. Serijal će čak prikazati i manje poznate oblasti koje su ključne za Formulu 1, poput logistike i planiranja.

   Dokumentarni serijal će odvesti gledaoce iza scene i otkriti tajne jednog od najiščekivanijih datuma kalendara Formule 1...

   Kompletan tekst i još fotografija možete pročitati klikom na najavnu sliku iznad.
  • Alfa Romeo probudio Milano Formulom 1 na 112. godišnjicu
   Alfa Romeo probudio Milano Formulom 1 na 112. godišnjicu

   Dana kada se obeležava 112 godina od osnivanja brenda 1910. godine, Alfa Romeo je odlučio da proslavi ovu godišnjicu na jedinstven način.

   F1 bolid koji uglavnom juri stazama širom sveta, danas, 24. juna, provozao se centrom Milana. Pošavši od Piazza Duomo, vozio je kroz najlegendarnije lokacije grada, uključujući Piazza San Babila, Porta Nuova, veličanstvenu Centralnu stanicu i kvart ''City Life'', kako bi završio gradsku turneju kod Gattamelata, mesta od ozbiljnog istorijskog značaja.

   Ovde je 1910. godine bila prva proizvodna fabrika brenda Alfa Romeo, Portello, koja je sada dom novog ekskluzivnog salona ovog brenda, prvog izložbenog prostora na svetu koji predstavlja novi identitet brenda Alfa Romeo.

   Veza sa Milanom ipak je nešto visceralno; ovde je, pre 112 godina pod imenom Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, ovaj brend predstavljen svetu, koji će iznedriti izvanrednu istoriju automobila koju karakteriše DNK plemenitog italijanskog sportskog duha koji je od prvog dana bio podstaknut strašću, performansama i konceptom ''Made in Italy''.

   Za volanom bolida je bio vozač Alfa Romeo F1 tima Valteri Botas, finski vozač koji je za samo nekoliko meseci sve osvojio svojim uzbudljivim nastupima koji su mu do danas doneli 46 bodova, tako ga pozicionirajući na 8. mesto na tabeli vozača. 

   To je bio neverovatno original način da Alfa Romeo probudi dušu ovog grada, koji se svakako pitao šta se tačno dešava na još uvek tihim ulicama međunarodnog i multietničkog vodećeg grada, svetskog simbola koncepta ''Made in Italy''.

   Srećan rođendan, Alfa Romeo!

   -----

   Još fotografija možete pogledati klikom na najavnu sliku iznad.
   • 0 replies
  • Post in Šta će se posle 500L-a praviti u Kragujevcu?
   Stellantis je najavio sledeće promene koje su na snazi od danas, 24. maja 2022. i koje su deo sprovođenja strateškog plana ''Dare Forward 2030'' u Srbiji.
    
   Jovica Jovanović je imenovan za industrijskog direktora u Srbiji koji će biti direktno zadužen za proizvodnu lokaciju Stellantis-a u Kragujevcu.  Jovica se vraća da predvodi poslovanjem fabrike nakon uspešnog međunarodnog iskustva, prvo na poziciji globalnog direktora procesnog inženjeringa i kasnije regionalnog direktora za Evropu poslovnih jedinica Preseraja i konstrukcije alata. Biće na čelu fabrike u Kragujevcu i zadužen za sveobuhvatno industrijsko prisustvo Stellantis-a u Srbiji na putu ka njegovoj novoj održivoj budućnosti.
    
   ''Stellantis je 28. aprila najavio da će instalirati novu električnu platformu u Kragujevcu za proizvodnju kompaktnih vozila počevši od sredine 2024'' rekla je Silvia Vernetti, direktorka Stellantis-ove ćerke firme FCA Srbija d.o.o. i direktorka globalne korporativne kancelarije Stellantis-a. ''Ovo će pomoći kompaniji da bude na putu ka postizanju 100% prodaje mixa električnih vozila na baterije u Evropi do kraja ove decenije i da dostigne nulte emisije ugljenika do 2038.'' Ova objava takođe potvrđuje da će Srbija, i njena fabrika u Kragujevcu, igrati ključnu ulogu u strateškom planu kompanije ''Dare Forward 2030'', a Jovica - i naši ljudi - će ga sprovoditi.''
    
   Novi kompaktni automobil čije će ime tek biti objavljeno će se proizvoditi u fabrici u Kragujevcu, nasledivši trenutnu proizvodnju modela Fiat 500L. Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine još jednog vozila, na osnovu stalnog poboljšavanja performansi. ''Jovica je prava osoba u pravom trenutku, a njegovo imenovanje dokazuje ulogu srpskog rukovodstva u ovom projektu,'' rekao je Francesco Ciancia, direktor proizvodnje klastera nižeg i srednjeg segmenta za širi region Evrope u Stellantis-u. ''On je iskusan rukovodilac sa dokazanim iskustvom u automobilskoj industriji koje je stekao na više tehničkih i menadžerskih pozicija u Srbiji, Italiji i Francuskoj. U Srbiji implementiramo novi projekat, deo proizvodnog koncepta sa više proizvodnih lokacija u Evropi i razvijamo novu platformu za naša vozila budućnosti u nižem-srednjem segmentu, a Kragujevac će postati povezano strateško čvorište za industrijski uspeh ove inicijative. Jovicino stečeno liderstvo u njegovoj međunarodnoj karijeri u proizvodnji, njegove veštine i ličnost biće ključni faktori za uspeh kako bi se stvorili odnosi poverenja sa zaposlenima i dobavljačima dok se pripremamo za nova lansiranja.''

   Kompletan tekst možete pročitati klikom na najavnu sliku iznad.
 • Popusti, pogodnosti, akcije

 • Aktuelni postovi

  • @rocket Tako je! zna se valjda ako neko hoce zemljoradnjom da se bavi nek ide na zonu selo, ako hoce da stricka metal ili da kreci svog ljubimca pravac u industrijsku , eno placeva na rentu kolko hoces ne nego uzbudili se ovi vredni marljivi sto drljaju limcinu u dvoristu ko gospoda
  • U mom naselju su kuce spojene i nemas ispred dvoriste, vec odmah ulicu. Da je i u dvoristu, nije u industrijskoj zoni vec u stambenoj.
  • Renault Megane RS odlazi u istoriju     Renault je doneo odluku da naredne godine okonča proizvodnju modela Megane RS i pošalje ga tako u istoriju. Ovo nisu samo špekulacije jer je informaciju potvrio generalni menadžer Renaulta u Australiji Glen Sealy, koji je za magazin Drive rekao da je odluka doneta zbog smanjenja potražnje za vozilima visokih performansi sa konvencionalnim pogonom u ovom segmentu.   ''Megane RS završava naredne godine. Trenutno ne mogu reći tačan datum, ali se proizvodnja definitivno neće nastaviti nakon naredne godine. Potražnja za snažnim hatchback modelima u Evropi slabi. Zamena bi mogao biti električni automobil, što ima smisla'', kazao je Sealey. Čitajući između redova, Renault verovatno radi na snažnijoj verziji modela Megane E-Tech koja bi imala snagu i performanse Megana RS. Trenutno najsnažniji Megane razvija 218KS/300Nm obrtnog momenta, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 7.4 sekundi. Megane RS u Trophy verziji pokreće 1.8 motor sa turbopunjačem, koji isporučuje 300KS/420Nm obrtnog momenta, tako da mesta za poboljšanja ima. Budućnost snažnih hatchback modela s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem je neizvesna, a očekuje se da će Renault predstaviti poslednju i limitiranu seriju kojom će ispratiti Megane RS u istoriju.
  • Sistem za automatsko kočenje u automobilima ne reaguje dobro u sudarima pri visokim brzinama     Većina novih vozila koja se prodaju u Evropi, Americi… standardno su opremljena sistemom automatskog kočenja. I dok je tehnologija koja koristi radar, kamere ili LiDAR za uočavanje pretećih situacija na putu dokazala svoju vrednost u smanjenju udara jednog vozila na zadnji deo drugog pri niskim brzinama, problemi nastaju pri visokim brzinama, frontalnim sudarima i na T raskrsnicama.   Američki autoklub (AAA) je želeo da sazna kako ti sistemi rade u scenarijima većih brzina gde mogu da budu najkorisniji. Ono što su otkrili nakon niza testova sudara je da se ovi sistemi bore ali ne uspevaju pomoći u svim drumskim scenarijima. AAA je testirao sisteme u četiri vozila (Ford, Honda, Chevrolet i Toyota) pri većim brzinama da bi video da li mogu da spreće nalet vozila pozadi, a takođe je sproveo testove da bi utvrdio da li AEB sistemi mogu da spreče sudar na T raskrsnici. Autoklub je testirao sisteme u dva scenarija na T raskrsnicama, s vozilima koja idu pravo kroz raskrsnicu nailazeći na vozilo koje im seče put, i dok vozilo koje skreće ulevo ulazi u putanju nadolazećeg vozila. Ovo su najsmrtonosnije vrste nesreća u Americi i čine 39.2% ukupnih smrtnih slučajeva u nesrećama u kojima su učestvovala dva putnička vozila. Rezultati su skromni. Pri brzini 46 km/h, AEB je sprečio sudar pozadi u 17 od 20 testnih vožnji, ili 85%. Za testne vožnje koje su rezultirale sudarom, brzina sudara je smanjena za 86%. Pri 62 km/h, AEB je sprečio sudar sa zadnje strane u samo 6 od 20 testnih vožnji, ili 30%. Za probne vožnje koje su rezultirale sudarom, brzina sudara je smanjena za 62%. U testovima na T raskrsnicama sudari su se dogodili u 100% slučajeva. AEB nije uspeo da upozori vozača, uspori brzinu vozila i izbegne sudar.   Kao rezultat testiranja, AAA preporučuje da se proizvođači automobila fokusiraju na projektovanje sistema da bi bolje upravljali sudarima u kojima je najveća verovatnoća povreda i smrtnih slučajeva. Vozači takođe moraju da budu svesni ograničenja svojih vozila, odnosno trebalo bi da budete svesni da, uprkos svim sistemma, morate da budte maksimalno fokusirani na saobraćaj i reagujete na vreme.   preuzeto sa - Auto Blog
  • Mini po ukusu Dejvida Bouvija     Malo je toga što se ne zna o Dejvidu Bouviju. Bio je umetnik koji je neprekidno istraživao, definisao i redefinisao svet oko sebe, stvorivši nezaboravna umetnička dela. Ujedno, bio je prepoznatljiv po svojoj ljubaznosti, uzdržanom smislu za humor i visprenosti. Bilo kao Zigi Stardast, Major Tom ili Aladin Sejn, Bovui je uvek bio zagonetna i živopisna figura iza koje stoje mnogobrojni urbani mitovi u vezi sa sa njegovim životom i dostignućima.     Tako je 1999. godine, ovaj popularni muzičar dobio upit da dizajnira poseban Mini automobil povodom 40. rođendana brenda. Osim njega, unikatne Mini automobile dizajnirali su i Pol Smit, Kejt Mos, Mark Vord i Nataša Kejn. Bovi je kreirao hromirani automobil, obloživši MINI Cooper reflektivnom oplatom od ogledala. Jedini delovi tog vozila koji su ostali netaknuti hromiranom oplatom bila su zadnja svetla i gume. To je bilo zato što je, makar teorijski, automobil trebalo da bude u voznom stanju. ''Želeo sam da stvorim nešto što se ne može raspoznati od okruženja'', kazao je Bovui kada su ga pitali kako je došao na ideju da kreira takav automobil.     Upitan da objasni reflektivne površine, on je rekao: ''Veoma ih je teško percipirati, jer lik samog posmatrača postaje neposredni interfejs.'' Istina je da je svako ko bi pogledao dizajnerski Mini Dejvida Bovija zapravo gledao u sopstveni odraz. Jedno od tumačenja je i to da odraz dovodi i do izvesne samorefleksije u posmatraču i pomaže mu da ispita svoj odnos sa MINI-jem (automobilom i brendom) i zbog čega mu se toliko dopada. Na posletku, upravo taj Mini automobil postao je jedan od najupečatljivije dizajniranih svih vremena, što se i moglo očekivati, jer ga je kreirao umetnik koji je svojim vanserijskim talentom obelžio čitavu jednu epohu.   PR saopštenje
 • Topics

 • Today's Birthdays

  1. adrenalinboss018
   adrenalinboss018
   (29 years old)
  2. Avangarda
   Avangarda
   (31 years old)
  3. Boshko
   Boshko
   (39 years old)
  4. Predrag
   Predrag
   (46 years old)
  5. punto 1
   punto 1
   (35 years old)

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...