Jump to content
FAS Euroauto Goran
 1. FLCS Forum

  1. Ako ne znate gde da otvorite svoju temu...

   ...uradite to ovde, a Administracija foruma će je zatim prebaciti gde treba. :)

   211
   posts
  2. Fiat / Lancia / Alfa Romeo / Abarth / Maserati / Ferrari - Nasleđe

   Svet priča i događaja posvećenih starim automobilima Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth, Maserati i Ferrari

   602
   posts
  3. 154
   posts
  4. 1
   post
 2. Fiat-Lancia Club Serbia

  1. 29624
   posts
  2. 2035
   posts
  3. Predstavljanje novih članova Foruma

   Napišite koju reč o sebi...

   5732
   posts
 3. Fiat-Lancia Automobili

  1. 206309
   posts
  2. 46444
   posts
  3. 94154
   posts
  4. 9398
   posts
  5. ICE

   In Car Electronics

   19060
   posts
  6. 23643
   posts
  7. 14089
   posts
 4. Tehnička pitanja

  1. 8503
   posts
  2. 6789
   posts
  3. 3870
   posts
  4. 19071
   posts
  5. 32589
   posts
  6. 44774
   posts
  7. 6297
   posts
  8. 10175
   posts
  9. 1103
   posts
  10. 3193
   posts
  11. 3162
   posts
  12. 744
   posts
  13. 6157
   posts
 5. Opšti deo

  1. Bezbednost u saobraćaju, propisi, zakoni

   Zapažanja, mišljenja, iskustva, šta Vam se dogodilo...

   35541
   posts
  2. Teme o ostalim automobilima

   Italijanskim, ali i drugim...

   33544
   posts
  3. 20974
   posts
  4. 110267
   posts
  5. Fiat/Lancia International

   Korisni linkovi, strani sajtovi...

   318
   posts
  6. 12283
   posts
  7. 56318
   posts
  8. 4902
   posts
 6. Partneri Kluba

  1. 573
   posts
  2. 2926
   posts
  3. 2924
   posts
 7. Prijatelji Foruma

  1. Alfa Romeo Club Serbia   (71717 visits to this link)

   • No posts here yet
 8. Administracija Foruma

  1. 4
   posts
 9. Prodaja/Kupovina

  1. 11349
   posts
  2. 22878
   posts
  3. 13958
   posts
  4. 3048
   posts
  5. 2114
   posts
  6. 15627
   posts

 

  • Our picks

  • Post in Maserati Levante
   Maserati je predstavio novu verziju Levantea pod nazivom F Tributo Special Edition. Radi se o verziji ekskluzivno namenjenoj američkom i kanadskom tržištu, koja je proizvedena u čast Maseratijeve istorije u motosportu, kao i u čast legendarnog vozača Juana Manuela Fangio, koji je vozio Maserati 250F u Formuli 1. Fangio je ostvario niz pobeda sa Maseratijem i sa njim postao svetski šampion 1957. godine.

   Levante F Tributo Special Edition je dostupan u ekskluzivnoj crvenoj boji pod nazivom Rosso Tributo. Maserati je pripremio žuta kočiona kliješta za Levante, kao i žute detalje za felne, što se povezuje sa bojama Fangiovog bolida Maserati 250F. Levante F Tributo Special Edition je dobio 21-inčne Anteo felne u sjajnoj crnoj boji. Maseratijevi logotipi na zadnjim panelima su u boji karoserije. Unikatne ''Fangio boje'' prisutne su i u unutrašnjosti presvučenoj Pieno Fiore kožom, dok kontrast prave crveni i žuti konac. Levante F Tributo košta 106.590 dolara (91.900 evra).

   Sve fotografije možete pogledati klikom na najavnu sliku iznad.
  • Post in Maserati Ghibli
   Maserati je predstavio novu verziju sedana Ghibli pod nazivom F Tributo Special Edition.
   Radi se o verziji ekskluzivno namenjenoj američkom i kanadskom tržištu, koja je proizvedena u čast Maseratijeve istorije u motosportu, kao i u čast legendarnog vozača Juana Manuela Fangio, koji je vozio Maserati 250F u Formuli 1. Fangio je ostvario niz pobeda sa Maseratijem i sa njim postao svetski šampion 1957. godine.

   Ghibli F Tributo Special Edition je dostupan u ekskluzivnoj plavoj boji pod nazivom Azzurro Tributo. Maserati je pripremio žuta kočiona kliješta za Ghibli, kao i žute detalje za felne, što se povezuje sa bojama Fangiovog bolida Maserati 250F. Ghibli F Tributo Special Edition je dobio 21-inčne Titano felge u sjajnoj crnoj boji. Maseratijevi logotipi na zadnjim panelima su u boji karoserije. Unikatne ''Fangio boje'' prisutne su i u unutrašnjosti presvučenoj Pieno Fiore kožom, dok kontrast prave crveni i žuti konac.
   Ghibli F Tributo košta 101.390 dolara (87.400 evra).

   Sve fotografije možete pogledati klikom na najavnu sliku iznad.
  • Post in Fiat 500 / Fiat 500e
   Uži izbor za News UK automobilske nagrade prave istaknuti automobilski novinari iz svih publikacija kuće News UK, a za njih glasa šira javnost. U svojoj četvrtoj godini, News UK automobilske nagrade okupile su kolektivnu struku i čitalaštvo listova i sajtova The Times, The Sunday Times, Driving.co.uk, The Sun i talkSport

   Na osnovu glasova potrošača i užeg izbora istaknutih automobilskih novinara, Novi 500 je osvojio titulu Malog automobila godine na News UK automobilskim nagradama za 2021. Kao i prethodnih godina, o News UK nagradama su odlučivali potrošači i automobilski novinari iz publikacija News UK, slaveći vozila koja su najbolja u klasi u svim segmentima. Nagrada koju je osvojio u okviru News UK automobilskih nagrada je deseta za model New 500 i pridružuje se kolekciji trofeja koja već obuhvata nagradu ''Zeleni automobil'' u okviru Automobilske nagrade Francuske za 2020. i ''Automobil godine i najbolji mali električni automobil'' od DrivingElectric. Pored ovih prestižnih međunarodnih priznanja, takođe je dobio nagradu ''Najbolji dizajn 2020.'' od nemačkog magazina ''Auto Motor und Sport'' i ''Najbolji dizajnerski koncept'' u okviru eminentne međunarodne ''Red Dot nagrade za dizajn''. 
    
   Model Novi 500, predstavljen u martu 2020, već je pokupio brojne međunarodne nagrade i već je vodeći električni gradski automobil u Evropi. Novi 500 je najprodavaniji automobil, sa skoro 28% tržišnog udela u segmentu gradskih automobila u Evropi, i lider je na tržištu gradskih automobila u 12 država, a pritom je i najprodavaniji na celom tržištu električnih vozila u Italiji. Pored toga, nakon predstavljanja u Evropi, Izraelu i Brazilu, Novi 500 je na putu da postane prvi globalni ''all-in'', potpuno električni gradski automobil.
  • Post in Više nije bitan motor, nego displej?
   Novi direktor Alfa Romea, Jean-Philippe Imparato, nedavno je izjavio da smatra da Alfini automobili moraju da uvek budu usmereni na vozača, što znači da bi trebalo da imaju najmanje moguće ekrane.
   ''Alfa Romeo ima poseban položaj u automobilskom svetu. Vozač u fokusu i najmanji mogući broj ekrana. Ne prodajem iPad sa automobilom oko njega, prodajem Alfa Romeo'', rekao je Imparato za francuski Caradisiac. Čak i u doba prelaska na električne automobile, direktor Alfa Romea planira da i dalje isporučuje privlačnu vožnju i centriranje automobila oko vozača, koje smatra ključnim za uspeh marke.

   Koliko je novi izvršni direktor predan dobrim performansama dokazuje činjenica da je odložio premijeru Tonalea. Iako je crossover trebalo da bude predstavljen sada, sve je pomereno za tri meseca da bi se poboljšale performanse plug-in hibridnog pogonskog sklopa. Imparato je stigao iz Peugeota nakon što je stvoren Stellantis, a pred njim je veliki zadatak. Za sada, čini se da govori sve prave stvari koje bi mogle da zadovolje entuzijaste italijanske marke. Njegov potez protiv velikih ekrana je suprotstavljen široj industriji, ali njegova predanost izgradnji vozačkih automobila bi trebalo da zasluži mnogo poštovanja od kupaca.
  • Post in Alfa Romeo Giulia
   Kako god da se pogleda, Giulia GTA je sada kolekcionarski model. Model je međunarodnim medijima predstavljen u maju, a 500 numerisanih automobila je sada rasprodato kupcima iz svih krajeva sveta, uključujući značajan broj iz Kine, Japana i Australije, što ga čini komercijalnim uspehom na međunarodnim nivou. Kao priča o autentičnoj strasti, bio je to projekat sa snažnom emocionalnom komponentom, koji je proizveo ne samo automobil za ljubitelje brenda, već i za one koji vole sportske automobile generalno. Kada je Alfa Romeo odlučio da napravi omaž svojim fanovima kao deo proslave 110. godišnjice, ideja se odmah okrenula ka modelu Giulia GTA iz 1965. godine, jednom od najpoznatijih i uspešnijih automobila u istoriji brenda.  
    
   Autodelta Racing Team razvio je model 1965 GTA na stazi Baloko (Balocco), gde je tim mehaničara radio prekovremeno na projektu koji je učinio taj prepoznatljivi automobil pravim trkačkim vozilom. Slično tome, tim koji je napravio današnji model Giulia GTA radio je na projektu na neobičan način, trudeći se da vrati u život poglavlje iz istorije brenda Alfa Romeo vredno pamćenja. Inženjeri i mehaničari radili su na projektu - sa kodnim imenom ''the Monster'' - na istim mestima gde je osmišljena i Giulia iz '65. U tom duhu, GTA sada nosi isti istorijski Autodelta znak. Model 1965. Giulia GTA proizveden je u 500 primeraka, broj koji je potreban za odobrenje sportskog automobila u klasi Grupa 2 Turismo, u isto vreme je i broj ekskluzivnih automobila rezervisanih za prave ljubitelje brenda.

   Afinitet ne prestaje tu i odnosi se i na tehničku stranu projekta. U pogledu alleggerimento (smanjenja težine), tim je radio na posebnim dizajnerskim elementima za oba automobila, uključujući kvake, prozore i felne (koje su napravljene od magnezijumske legure na modelu GTA iz 1965, a današnji ekvivalent ima specifičan dizajn sa jednom maticom, inspirisan Formulom 1...

   Kompletan tekst možete pročitati klikom na najavnu fotografiju iznad.
  • Post in Jeep Cherokee / Jeep Grand Cherokee
   Legenda se nastavlja. Potpuno novi Jeep Grand Cherokee za 2022. godinu, dostupan i u elektrificiranoj 4xe verziji, imaće svoju svetsku premijeru u 15 časova u sredu, 29. septembra 2021. Ovaj Jeep Grand Cherokee model pete generacije nadgrađuje nasleđe najnagrađivanijeg SUV-a ikada, premašujući očekivanja kao tehnološki najnapredniji, najluksuzniji i najsposobniji 4x4 Jeep Grand Cherokee model do sad. Dok Jeep napreduje ka budućnosti zvanoj ''Sloboda za nultim emisijama'', potpuno novi Jeep Grand Cherokee za 2022. biće ponuđen po prvi put sa ekskluzivnom 4xe plug-in hibridnom tehnologijom.

   Predstavljanje modela predvodiće Kristijan Munije, glavni izvršni direktor brenda Jeep, i Džim Morison, potpredsednik brenda Jeep za Severnu Ameriku, a biće dostupan i uživo prenos na sajtu jeep.com.
 • Popusti, pogodnosti, akcije

 • Aktuelni postovi

  • Bož' sačuvaj, još i ta muka! Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka
  • Ne kazem ja da rupe ili zarezi nemaju svoj funkciju, stvar je da medju tim koji su dostupni za automobile sirokih narodnih masa koliko je funkcija, a koliko sminka   Ako pogledas trke videces da su rupice sve redje i da preuzimaju zarezi primat jer su manje sanse za pucanjem, da su diskovi izricito usmerene rotacije jer vene unutar diskova rade kao ventilator i moraju da budu usmereni. Barem kod celicnih. E sad ne znam da li su uspeli, ali kod karbonskih diskova mislim da jos uvek vene buse normalno na tagentu jer je proces koji se radi na kraju izrade, ne kod izrade blanko diska gde se lije kao kod celika i da karbonski ni nemaju zareze i rupe po povrsini gde ide plocica kod trkackih, a kod nekih sportskih auta imaju brdo nekih malih rupica koje su ocigledno sminka sem ako necemo misliti da sportski auti imaju vece zahteve od trkackih.   Ja nisam rekao da ne valja nista (pogotovo sto Eibach radi i druge stvari pored opruga), ja sto sam rekao je da sam utvrdio situacije gde ne radi Eibach. Samim tim vise ne mogu tog proizvodjaca da prihvatim slepo da ce to da radi nego moram od modela do modela da utvrdim kakva je tacno situacija. Kod Horvata sam imao prilicno dobru sliku da vidim i cak sam mu i rekao da mi je nejasno zasto je tako uradjeno jer mesta za unapredjenje postoji i sem malo vise materijala i malo druacijeg motanja opruge i mozda da daju druge odbojnike za napred uz opruge bi moglo da radi savrseno.   Ostalom cak i sa Bilstein amortizerima gde nemam zamerke ne mogu da kazem da vidim mesta za dalje unapredjenje i da je jasno gde su oni postavili svoju granicu cene/zarade i kvaliteta. Stoje mi u garazi MaXpeedingRods gewinde, kad kazem ljudima da je stelovanje po tvrdoci sminka u globalu ljudi misle da pricam gluposti, ali ti amortizeri imaju 24 klika i od toga prvih 18 ne radi apsolutno nista. prvih 10-12 su zanemarljive razlike u tvrdoci, a do 20 su sile prigusenja i dalje prilicno slabe za prakticnu upotrebu cak i u saobracaju, a poslednjih 5 klikova iako ima nekih razlika i jeste upotrebljivo, finese koje ti to donosi su toliko minimalne da razlike u perofmansama i udobnosti ce biti zanemarljive, a stelovanje balansa ce biti puno efikasnije sa jednom balans stanglom nego sto ce neko zavrtati i odvrcati prednje i zadnje amortizere. Ali ljudi ce dati prednost jeftinim gewindama nego redovnim amortizerima u mnogim slucajevima iako konacne performanse tih gewindi nisu ni na nivou Bilstein B6 amortizera. Jedina prednost je eto da mozes stelovati visinu i to odvojeno od hoda amortizera. I sad kad ih prepravim, smanjicu broj klikova na max 10 jer to ce biti i vise nego dovoljno.   Nazalost nesto sto sam naucio za 15 godina pracenja tuning scene u Srbiji je da ako nema tacnih brojki, ne mogu nikome pa ni sebi da verujem na osecaj. I pogotov je problem kada nesto radis 10 godina i boris se protiv nekih gresaka koje se vuku 50 godina. Udobnost je tesko izmeriti, ali moze se kvantitativno izraziti kroz to sta i kako radi oslanjanje, a sto se tice performansi, uvek moze da se izmere razlike pre i posle na razne nacine. Stvar je samo da li je nekome bitan utisak ili objektivno merenje. Neko cipuje auto bez dyno pa je zadovoljan, nego hoce da vidi pre i posle.
  • Malo da pridignem temu iz mrtvih i priupitam za Pandu mkIII sa twinair motorom, valja li taj motor cemu?  Konkretne relacije bi bile recimo kombinovana voznja 50% grad i 50% otvoreno/magistrala/lokalni put.    To je pretpostavljam nabrijana freza od 2 cilindra sa turbinicom, kako se pokazao taj agregat u smislu eksploatacije i odrzavanja, potrosnja me i ne interesuje toliko. 
 • Topics

 • Today's Birthdays

  1. -BoT-
   -BoT-
   (50 years old)
  2. Djuroni
   Djuroni
   (45 years old)
  3. Gizmo
   Gizmo
   (29 years old)
  4. mandicsrecko
   mandicsrecko
   (38 years old)
  5. Marko Uzice
   Marko Uzice
   (28 years old)

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...