Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

6 hours ago, stex_pb said:

Četvrtak ujutru ceo Medak i okolina zaleđeni. Autobusi stoje na okretnicama, ne mogu sa krenu iz mesta..... Kamion proklizao blokirao put, ne mrda....

Ja se spuštam ka gradu, velika nizbrdica, auto kliza. Uspem da ga obuzdam, polako se spustim na ravno i tu napravim grešku, malo dodam gas mislivšinda je skroz suvo. U krivini proklizam i overim pozidu. 

Komš'o baš mi žao. Ja krenuo u četvrtak biciklom na posao, kao i uvek. Od Slapa do Ustaničke sam jednom skliznuo i pao. Ništa strašno. Posle je na glavnim ulicama bilo ok.

image.thumb.png.eb05a0921bcd539f585c0a8b5d518cb9.png

Kad vulkanizer pretegne :D 

1.5m dugacka poluga ubodena u kljuc i oslonio se celim telom i tako nekoliko puta i jedva uspelo :D 

Stvarno ne razumem zasto to rade... 

On 1/7/2025 at 8:06 PM, horvat said:

1.5m dugacka poluga ubodena u kljuc i oslonio se celim telom i tako nekoliko puta i jedva uspelo :D 

ista situacija kada sam samostalno menjao gume pre par meseci. Varniči iz šrafova....

Prošle nedelje u Kemoimpexu menjao gume, stežu na moment ključ. Rukom, po katalogu. ♥♥

On 1/7/2025 at 8:06 PM, horvat said:

Dobro je navoj ostao citav.Inace T racvom se to odvija i na trzaj sto bi narod rekao.

U subotu ujutru sam krenuo iz Užica ka BGD. Na putu je bilo tu i tamo leda  i snega u početku, znači do Požege, posle toga ništa, vlažno ali bez leda, a na kraju autoputa već skoro suvo.  Kleber Q3 može da se vozi u tim miksanim zimskim uslovima, ali je potrebna malo laganija vožnja nego sa pravim zimskim gumama. Videću sad kako se ponašaju po gradu, čeka nas opet jedna tura mraza, snega i leda (tako barem kažu).

Ljuuuudi, braco, zene, sestre.... ... 'ocu da metem m/s gume. Imam na alu felnama nekim letnje koje su k'o nove, al' su za zamenu, a na ovim celicnim zimske, koje su vidim za zamenu (iako su i one nenavozane) - posto mi se trese na 50-60 auto, a u tintari mi je ostalo da sam pogledao dot kad sam ih prebacivao i da su neko 2019'. Inace su neke koje su evidentno bile najjeftinije. Pretpostavljam da je prethodni vlasnik auta kupio jeftine, jer se po istrosenosti i vidi da nije covek ni vozio.
 U smislu mog (ne)vozanja, kapiram da bih pre uzeo neke koje su iz letnjih razvijene u m/s nego iz zimskih, posto zimi u principu ni ne vozim osim kod dr. Ono, kad je sneg, koji je realno redak poslednjih godina. Inace mislim da mi sada navoz nije ni 10k godisnje, i to je sve grad ili tu po lokalu oko bgd/srem/ravnica.
 U tom smislu, ima li neko neke gume za preporuku (ili za od-poruku :) ). ?

Dobro razmisljanje, podrzavam! :)

Michelin CC2 su razvijene iz letnjih. Mozda ima jos nekih koje su razvijene iz letnjih, samo ja ne znam sad to napamet sve. Ono sto vidim je da GoodYear Vector 3 bas dominiraju testovima zadnje vreme.

@Bouz

Imas sve ispisano na prethodnim stranama. U budget, srednjoj cenovnoj klasi, gomila ljudi ima lepo iskustvo sa Quadraxer (ranije 2, aktuelna je 3), tj. sa Kleberom.

Savina AS je neka varijacija GY Vector4Season sare, ali je vise ljudi prijavljivalo probleme sa tresenjem posle montaze. Neki su cak i uspesno menjali (ukljucujuci i letnje, da li je do proizvodnje, skladistenja, transporta,...). Tu bih mozda, kao stepenik iznad, ubacio i Hankook Kinergy 4S i Vredestein Quatrac.

I naravno, nema greske sa premiumima, tipa verovatno i najpoznatijih Michelin CrossClimate (izasla je 2. generacija), Continental AllSeasonContact (takodje je aktuelna 2. generacija), Dunlop SportAllSeason, pomenuti GY, Bridgestone Turanza AllSeason (mislim da su dogurali do 6)... Ali su im naravno i cene jace.

Edited by Ivan

Kleber Quadraxer 3, dve godine će sad i oko 20.000, na prednjim točkovima, nisam uočio nikakvo krivljenje, trešenje i slično. Međutim sa zimskim Kleber pre dosta godina, sve suprotno, 3 od 4 se za par godina pokrivile odnosno deformisale, i bačene kao neupotrebljive. 

Pa procitao sam, ne bas 649 strana, al' nije ni da nisam :)
Koliko mi se cini, akcija je 300tinak + prljavoimperijalistickih novaca obrni/okreni, tj, nije bas dzabe kombinacija da tako kazem :( . Al jbg, cizme glavu cuvaju...

Koliko ja vidim, Kleber i Tigar preovladavaju kod nas trenutno , pogotovu Kleber Quadraxer

Iz licnog iskustva Kleber Kvad je odlicna guma evo teram je na pandi sa zadovoljstvom

Takodje Michelin CC je vrhunska i nju teram na pasatu  vec par godina
Neces pogresiti koju god da izaberes

Michelin je inace vlasnik Klebera te su te dve gume veoma slicne sarom, smesom i performanasama

2 hours ago, neshtry said:

Koliko ja vidim, Kleber i Tigar preovladavaju kod nas trenutno

Tigar iskljucivo zbog smesne cene. Na nekim od testova nije uspela da prodje ni one osnovne eliminatorne, a kamoli da udje u krug pneumatika za dalje iole detaljnije testiranje.

Licno ne znam da li se njeni rezultati (iukljucujuci i Riken/Taurus/Kormoran) uopste mogu naci na nekom testu - a u pitanju je segment koji trazi prilicnu tehnologiju, jer mora da zadovolji totalno razlicite uslove voznje.

A Kleber je popularan zbog korektnog odnosa ulozeno-dobijeno.

2 hours ago, Bouz said:

Pa procitao sam, ne bas 649 strana, al' nije ni da nisam :)

Ako imas vremena, iscitas bar ovo novije. Pogotovo od kada su AS postale aktuelne, posto ih maltene do 2015. i revolucije Michelina maltene niko nije ni uzimao u obzir niti se o njima pisalo.

A same ove teme je jos i od pre postojanja ovog foruma :) (dok smo jos bili podforum na CBC).

Moj glas ide za mid budzet koji vozim i veoma sam zadovoljan - sledece kupujem iste te. Sava AllWeather (AS guma).

Od mene samo reci hvale za ove 4 godine eksploatacije. 

4 hours ago, shuxx said:

@Bouz koja te dimenzija interesuje

195 65 15