Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

@MiloshBg porucio sam Kleber Krisalp HP3, valjda se necu pokajati...a i nasao sam ih po veoma pristupacnoj ceni od 6.620 RSD u Beo-Car.

Au covece, ista ova guma u tvojoj dimenziji kod njih kosta 13.790 RSD, cist bezobrazluk...pa to je i vise nego duplo!

Edited by FOXARA23

4 hours ago, FOXARA23 said:

A sta kazes za ove Kleber Krisalp HP3? Mnogi kazu da je to odlicna guma...mada sam procitao da se dosta brzo habaju i trose?

Odlicne su kleberke, imao sam bas te *krisalp hp3) i na alfi i bmwu ranije, za te pare mislim da nema bolje gume, trenutno imam nexen winguard sport 2, ali samo zato sto kleber ne pravi 275 siroke zimske gume :) 

On 11/11/2024 at 10:46 PM, YUgisa said:

Ko slepo veruje fabrici treba da koristi onda model gume koji je fabricki dosao sa tim autom.

Znam za upravo takve slučajeve. :)

On 11/11/2024 at 11:06 PM, zarekg said:

Sve je to lepo ali Tigar nije napravio tu gumu za  limuzine od 5 metara i 2 tone nego za najobičnije gradske automobile , najčešće oko 1000-1200-1300 kg i za takva kola ne ide preko 2,3 bara uglavnom. Ne kažem da nema ali ja nisam naišao na takav auto sa fabričkom preporukom na 2,5 bara na koliko bi verovatno ova guma trebala da se pumpa a možda i više. 

Svaka guma ima maksimalno dopušteni pritisak pumpanja označen na boku, obićno u formi "MAX 50 PSI" (funte po kvadratnom palcu/colu).

14 hours ago, FOXARA23 said:

A sta kazes za ove Kleber Krisalp HP3? Mnogi kazu da je to odlicna guma...mada sam procitao da se dosta brzo habaju i trose?

Najbolje od navedenih.

Edited by 037

On 11/10/2024 at 12:26 PM, neshtry said:

Zašto?

Pa zato sto u Lidlu ima za 1700 dinara ista ili bolja stvar, a imas 3 godine garanciju, sto sam i na kraju uzeo. Pisao je gore kolega @Kosta Smosta.

A prodavac nema mnogo negativnih ali pojedini odgovori, "sta si ocekivao za te pare" mi se ne svidjaju, 850 dinara je nista danas, al uz dostavu skoro da ispadne ko ovaj iz lidla.

Koliko je optimalno kilometara za zamenu guma? Gledam ove Kleber Q2 sa kojima sam presao 53kkm, pocele su da se krune malo, jeste da sam ih prebacio na zadnje jer sam kupio dve nove Kleber Q3.

Ja ih menjam kad primetim da su lose ili kad su starije od 5 godina, tako da nema optimalne kilometraze, sve zavisi od same gume i stila voznje... Kad sam bio mladji, nove gume su mi trajale max jednu sezonu i vec su bile za zamenu :rofl:

Inace, ovo su zimske gume koje su izgurale punih 6 sezona, jos uvek su mekane i na oko deluju sasvim ok, mada ni sara nije toliko losa, a ipak sam odlucio da ih zamenim zbog same starosti!

IMG_20241113_004325.jpg

IMG_20241113_004340.jpg

15 hours ago, Dzimbo said:

A prodavac nema mnogo negativnih ali pojedini odgovori, "sta si ocekivao za te pare" mi se ne svidjaju, 

Ocekivao sam da radi! 

Salu na stranu...pre dva dana sam kupio onaj pametni punjac za akumulator iz Lidla za 1799 RSD, i mogu ti reci da je odlican. Inace u pitanju je isti proizvodjac "Ultimate Speed", kao i taj kompresor. Proverio sam ga sa multimetrom i sve vrednosti koje je naveo proizvodjac, kao i one koje vidim na displeju uredja...vidim i na multimetru. Eto, to je ono sto ocekujem od proizvoda koji sam platio, pa makar i 500 RSD! 

Edited by FOXARA23

Prošle godine sam stavio Hankook AS gume ali sam pre par dana prvi put vozio po minusu sa njima. Iako je put potpuno suv točkovi blokiraju i pri laganijem kočenju. Po kišovitom su za sada bili okej, ostaje još sneg. Ali ne očekujem mnogo od njih

Nisu tebi naopako rotirane? :D Jer ja sam sa njima zadovoljan prilicno u svim uslovima sem u trakciji ka napred (mada govorimo o ekstremima) i po ledu jednostavno ne mogu da se mere sa nekim zimskim gumama koje sam probao.

Možda je prljav asfalt. Treba sačekati i da gume malo omatiraju, nekih 200 km. A i prijanjanje pri nepovoljnim uslovima mora biti slabije, bez obzira na gume.

Kada smo kod guma, konkretnih, sigurno su zimske u tim uslovima ipak bolje.

5 hours ago, 037 said:

Možda je prljav asfalt. Treba sačekati i da gume malo omatiraju, nekih 200 km. A i prijanjanje pri nepovoljnim uslovima mora biti slabije, bez obzira na gume.

Kada smo kod guma, konkretnih, sigurno su zimske u tim uslovima ipak bolje.

Prešle one 10000km do sada

Na fiatu imam neke Goodyear zimske iz 2013, došle sa autom, za smeće realno, hoću ovih dana da ih zamenim. Juče provozam po onoj bljuzgi, kad guma i salje dobro koči, nigde da prokliza. Neočekivano

6 hours ago, YUgisa said:

Po suvom su letnje skoro uvek najbolje cak i u minusu. Samo neki od primera:

Avto_Magazin_Sava_Eskimo_vs_Sava_Intensa.thumb.jpg.06ca0ca98ea35005abc3d7582fc608ab.jpg2BvzxpY.thumb.jpg.df6d918ed686aaa3f0d6770e16bd61b3.jpg

Silno grešiš sinak :D:D. Sada će da ti objasne da nisi u pravu :P

Ja zadnjih 15 godina vozim letnje gume i zimi i leti (ne po snegu naravno) i nikakvih problema nisam imao zbog "stvrdnjavanja" i sličnih propagandnih akcija kojima su letnje gume podvrgnute. Naravno da ima uticaja i to kakva je smeša koje gume ali opštu histeriju da ćeš zimi po suvom sa letnjim gumama da se ubiješ, baš i ne razumem ali dobro. 

Ja sam vozio letnje i po snegu dok je zakonski bilo moguce :D  Istina kad sam ih birao bile su po obliku sare vrlo slicne ovim modernim AS gumama.