Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

2 hours ago, clockwork_orange said:

A Michelin CC za 4 zime i 4 leta nisu izgubile performanse mada su se prednje istrosile

Kod mene ista meta isto odstojanje, a zbog načetosti prednjih sam pre par meseci napravio rotaciju točkova, tako da će Mišelini izgurati još sledeću zimu pa sledeće godine pada nova obuća, 99% AS istog proizvođača.

Evo meni Kleber Kvad 3 prezivele prvu zimu pa i celo leto i druge zime su odlicne bile sad cekamo drugo leto

A Michelin CC za 4 zime i 4 leta nisu izgubile performanse mada su se prednje istrosile

Da li si te Michelin rotirao za te 4 godine i koliko km si presao ?

Sent from my iPad using Tapatalk

Dva auta imam na Pandi su Kleber Kvad 3 kao prednje a neke Ceat AS kao zadnje (dosle sa kolima dobra sara pa nek se kotrljaju).

Te Ceat cu verovatno da promenim opet za Kleber u nekom trenutku ako ne promenim ceo auto pre toga

I na staroj Pandi sam imao Kleber Kvad 1 koje su se odlicno pokazale. Tu Pandu sam prodao drugaru koji se ove godine sa tim gumama u sred zime verao po zavejanim Zlatarskim seoskim putevima i nije imao problema

Na Passatu su Michelim CC bile sve 4 do prosle godine, za 4 godine nisu promenile performanse ali je na prednjim sara dosla do 4-4,5mm te sam smatrao da nisu vise za voznju, jedna(bolja) je zavrsila u gepeku kao rezervna. 

Kupio sam dve Conti AS koje sam stavio pozadi dok sam zadnje  Michelin CC premesto napred. Izdrzace 2-3 godine pa ce Conti  napred a neke nove pozadi

generalno ne rotiram gume meni je lakse da na svakih 3-4 godine kupim dve gume nego da na 5-6 kupujem sve 4

Ja ne prelazim velike kilometraze Passat je rezervisan za duza putovanja tako da predje oko 10k godisnje 99% van grada
Panda je za grad i sa njom predjem 10k iskljucivo po gradu

Ja sam na Daewoo Nexia iz radnje odmah imao Kleber( svi ostali u radnji imali kumho),a na Astri H sam imao Semperit fabrički 

Treba da zamenim gume i opet se lomim da li da idem na odvojene setove ili na all season. Letnje su dotrajale a zimske nemam. Godisnje predjem nekih 6 - 7k maksimalno. Je l' i dalje Michelin CC vazi kao najbolja AS guma?
Na autu su trenutno 225/45/18 a razmisljam da idem na 245/40/18 (Bmw G20). Kontam da mogu da idem na siru gumu.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Posted (edited)

https://www.tyrereviews.com/Compare/Quadraxer-3-VS-Grip-Master-4S.htm

za dimenziju 205x55x16 kod nas razlika od oko 2000din po gumi, tj 8000 na set. A test je minimalno na strani Klebera

kleber vs ling l.png

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2024-AutoBild-All-Season-Tyre-Test.htm

Edited by shuxx

6 hours ago, Flex said:

Treba da zamenim gume i opet se lomim da li da idem na odvojene setove ili na all season. Letnje su dotrajale a zimske nemam. Godisnje predjem nekih 6 - 7k maksimalno. Je l' i dalje Michelin CC vazi kao najbolja AS guma?
Na autu su trenutno 225/45/18 a razmisljam da idem na 245/40/18 (Bmw G20). Kontam da mogu da idem na siru gumu.

Ja vozim f34,gume 245 45 R18.Odlicna dimenzija. 

Verovatno cu ici na 255/40, to mi i pise na vratima kao fabricka dimenzija.
Nikako da prelomim da li da idem na Continental Contact 2 ili CC 2. Deluje da su jako slicne a i cena slicna (1600 din skuplja CC).

40 minutes ago, sokratbg said:

Linglong mi nekako ne uliva poverenje....

Cifre su cifre, a poverenje je ..brend

Made in China automobilii polako ulaze na forum... Zašto bi gume bile izuzetak

Posted (edited)

CC je odlicna guma, sa njom nema greske. Kao ni sa GY Vector, ipak su sa razlogom premium segment.

Ja razmisljam o nekom srednjem segmentu za AllSeason gume za pocetak zimske sezone jer su na autu Maxxis Bravo HP3, M+S gume ali bez pahulje kao indikatorom.  Znam da su za bajk od istog proizvođaca solidne do dobre po pitanju kvaliteta, a sto se tice za auto, nemam trenutno zamerki (mada se jos nisu ni valjano pocele trositi).

Mozda bih ponovio vrlo pozitivno iskustvo sa Sava AllWeather dok sam imao Bravo, do toga da bih mozda uzeo BFGoodreach ili Kleber allseason gume koje sam inace merkao dok nisu Savine izasle. Premium segment mi nije u budzetu.

Cenovna razlika sto se tice proizvođaca za dimenziju 215/55 R17 između Save Allweather 12k i BFG/ Kleber su oko 14k sto je oko 8k po setu guma + ostale zahebancije.

Edited by ISV_01

10 hours ago, sokratbg said:

Linglong mi nekako ne uliva poverenje....

Što je najsmešnije velika je šansa da je linglong pravljen u Evropi,kod nas,a Kleber u Kini...

Poljska i Francuska. Kleber sa Michelinom.

Kako da se sazna koje modele LingLonga proizvode u SRB?

11 hours ago, Flex said:

Nikako da prelomim da li da idem na Continental Contact 2 ili CC 2. Deluje da su jako slicne a i cena slicna (1600 din skuplja CC).

Nekako CC2 ispadne najbolja kako god okrenes. Imao sam je na mecki nema sta, dobra guma. Mada mislim da bih isao na Conti, bolja je na mokrom tjst ono sto ti najvise treba s obzirom da snega jedva da ima a i ako ga bude odradice posao. 

13 hours ago, shuxx said:

Cifre su cifre, a poverenje je ..brend

Made in China automobilii polako ulaze na forum... Zašto bi gume bile izuzetak

zato sto ako si se zezn'o jednom, nije presedan koji otvara vrata da se redovno zeznes :) :)

Nekako CC2 ispadne najbolja kako god okrenes. Imao sam je na mecki nema sta, dobra guma. Mada mislim da bih isao na Conti, bolja je na mokrom tjst ono sto ti najvise treba s obzirom da snega jedva da ima a i ako ga bude odradice posao. 

Slicno sam rezonovao ali ipak uzeh CC2 na kraju. Imao sam ih na Stilu, bio zadovoljan, a sve je to "tu negde" i porucih Miselin na kraju.

8 minutes ago, Bouz said:

zato sto ako si se zezn'o jednom, nije presedan koji otvara vrata da se redovno zeznes :) :)

Ako se neko zeznuo za 25k eur, mogu i ja za nulu manje ;-)

14 hours ago, Flex said:

U tom premium segmentu pneumatika mislim da je u osnovi svejedno šta si uzeo (koji brend), pod uslovom da govorimo o istom tipu njihovih pneumatika. Jesu premium pneumatiic malo skuplji, ali, ako imamo u vidu koliko traje prosečan pneumatik, to su bukvalno smešne razlike u ceni (i smešne uštede) za toliki period eksploatacije.

Ja sam imao Nankang iz Kine i sad Kleber iz Kine, odlične...

Moj dobar drugar ima linglong na a4 varijant, kaže da su mu bolje od falken koje je imao na autu

U tom premium segmentu pneumatika mislim da je u osnovi svejedno šta si uzeo (koji brend), pod uslovom da govorimo o istom tipu njihovih pneumatika. Jesu premium pneumatiic malo skuplji, ali, ako imamo u vidu koliko traje prosečan pneumatik, to su bukvalno smešne razlike u ceni (i smešne uštede) za toliki period eksploatacije.

Ma da, usteda je smesna (50-ak eura je za ceo set skuplji Miselin od Kontinentala) i nebitna je skroz. Kontam da svakako ne moze da bude greske ali CC sam vec koristio i bio zadovoljan pa rekoh ajde opet njih onda.

Posted (edited)

U odnosu na prvobitnu generaciju koju si koristio na Stilu, na CC dvojci je poboljsan handling na snegu posto joj je to bila najveca mana. Ali su i malo unazadili ponasanje na mokrom, gde je bila neprikosnovena. Za ostale uslove, guma je izvedena iz letnje, tako da nema brige. Sto Deki lepo rece, u tom rangu cena, znas da se sigurno nisi zaje*ao sta god da uzmes. Finese su u pitanju, koje vecina nece ni primetiti.

1 hour ago, neshtry said:

Ja sam imao Nankang iz Kine i sad Kleber iz Kine, odlične...

Nankang koji mi je stigao sa jednim setom felni (pisao sam davno i koji tacno model, ne secam se vise). Uz "Sumo Firenza ST" takodje na felnama donetim iz Nemacke (kopija Yokohame S) - nesto najgore i najtvrdje sto sam vozio na svojim kolima. Bar moje iskustvo, sto je najgrdje i jedne i druge su bile relativno mlade.

Secam se kada sam odmah menjao te Nankang, narucim nove Conti PremiumContact 2 (tada njihova aktuelna generacija CPC). Cimnem i matorog da ide sa mnom da se malo druzimo (teski entuzijasta, od koga sam i pokupio pasiju prema automobilima).

Seli u Stilo posle montaze kod vulkanizera - bukvalno smo se samo u isto vreme pogledali posle par stotina metara, bez ikakvog komentara. Neverovatno koja razlika, pre svega u udobnosti i tisini. O ponasanju na putu i drzanju kasnije, tek da ne govorimo. Brend guma koji mozda i najvise cenim.

Edited by Ivan

Povremeno pogledam cene Kleber Quadraxer 205 55 16... i mogu vam reći da lagano rastu....

1 apr 2025.png

Februara je cena bila 8237 din