Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Juče testirao Michelin CROSSCLIMATE 2 m+s na Mercedesu C klasi. Sasvim lepo išao bez zaglavljivanja, bez previše proklizavanja a ulazio sam i u dublji sneg, van asfalta. Nije kao zimska guma ali je vrlo upotrebljiva na snegu. Nije jeftina ali ko ne želi dva seta guma, odlična opcija. A da, Mercedes je automatik pa mu je to još jedna otežavajuća okolnost. Takođe veliki plus za winter mode koji ovaj auto ima. Na standardu je mnogo lošiji i teže prolazi.

Edited by Ryan

Ove moje Q3 su do sada odradile dva leta i jednu zimu, i oko 17-18000km. Možda je u tome problematika? Šara deluje skoro identično novima. Taurus je odradio tri zime i oko 14-15000,  i one deluju skoro kao nove.

Edited by NIXIE

Ako gledas puko izvlacenje iz snega i teske zimske uslove - apsolutno je logicno da zimska guma, sa dubljom sarom i gomilom lamelica bude efektnija.

Ko ima iole vise takve voznje ili zivi u visim, sneznim krajevima, naravno da ce za sebe gledati 2 seta, letnji i zimski.

Suludo je uopste i razmisljati da AS moze da bude "svemoguca", ali svakako ce i u nesto tezim uslovima zavrsiti posao. Stvar je u tome da ona ima gomilu drugih prednosti. I da je u nekim zimskim parametrima koji su kod nas dominantni u gradovima zadnjih 10-15 godina (suve i blage zime, ako nesto i padne to ubrzo bude lapavica koja se topi za par dana, a putevi su tada uglavnom mokri) - cak i bolja od zimske gume. Nema gledanja u nebo kada koji set staviti, nema zaje*ancije sa skladistenjem, itd. Ako pricamo o voznji zimi.

Iako je AS tehnologija znatno napredovala zadnjih 10 godina (Michelin je sa svojom CrossClimate pokrenuo tu lavinu) - bilo koje idealno univerzalno resenje ne postoji. Zato uvek i kazem da izbor (2 seta vs AS) uvek zavisi od samog vozaca, klase vozila, uslova voznje, pa sve zajedno u paketu. I da je zato vrlo nezahvalno bilo koga savetovati sta je bolje. Vec svako treba da stavi na papir i sam izvede zakljucak sta mu pije vodu u datoj situaciji.

Imao sam vec 2 seta AS (Michelin CrossClimate 1. generacije i Dunlop Sport AllSeason), a pre, izmedju i trenutno sezonske setove - za moje uslove voznje posao vrse i 2 seta i neki premium AS. Mada, primeti se da teski dizel vise "jede" prednje gume od laganijeg benzinca, sto opet nije nebitan parametar u izboru (4 mm sare za AS u zimskim uslovima).

Edited by Ivan

@clockwork_orange konkretno meni su AS gume bolje ulaganje jer sam u Vojvodini , poslednji sneg je pao 2020 konkretno u Subotici , mada razumem ljude koji zive u krajevima gde snega jos uvek redovno ima pa poseduju zimski i letnji set, ovde je to kako stvari stoje nepotrebno. Isplatljivije je kupiti  jedan set premium klasu AS guma nego dva  seta (zimski ,letnji).

Edited by Bull87

Kada sam kupio auto na njemu bile dobre letnje gume a registracija mi u Novembru. Morao sam kupiti i zimske  Prve zime stavio sam na iste felne zimski set i dao 4000 dinara. Došlo proleće, opet 4000 da vratim letnje. Tada sam izračunao, pošto planiram auto dugo da vozim, ne isplati mi se. Dobre polovne felne našao sam za 200 eura i na njih okačio zimske gume. Imam gde da ih skladištim i sad imam dva kompleta. Da su u startu bile loše letnje verovatno bih i ja na Suzuki stavio AS, gume.

PS. Pre par godina pade onaj sneg oko 15. Aprila. Ja budaletina 1. Aprila skinuo zimske i stavio letnje gume (tad nisam ima druge felne). To jutro morao sam neodložno do grada. Na svu sreću spasio me pogon 4x4. Eto male-velike prednosti AS guma.

Edited by Ryan

23 hours ago, NIXIE said:

Nemam tigar Wintera na GP, nego ove novije zimske, iste ko Tigar samo na njima piše Taurus 175/65/15. Bolje su po snegu i ledu od Kleber Quadraxer III osetno. Punto je u prednosti možda i zbog manje težine i manje širine guma verovatno, (175 vs 205).

clutkxjk01e8s01jqggr3f9d1-tigar-winter-tread.max.png

Imao sam ove gume ali baš kao Tigar Wintera, kupljene u Bosni. Nisam stigao da ih isprobam u velikom snegu, jer ga nije bilo. Po malom su bile ok. :D

Ranije sam imao stari tip Wintere na Golfu 2 i Astri, i bila je OK u snegu. Izlazio sam na Ski centre bez lanaca i obilazio kolone koje stoje zaglavljene. Neki se krstili, neki aplaudiraju. Doduše malo je i do mene ;)
Na golfu sam ih furao i kao letnje. Ok se ponašaju samo što mnogo škripe, i brzo se troše. Ako ih isforsiraš preko leta, posle za zimu nisu nizašta.

G2 je neprevaziđena stvar, bučno i kilavo (dizel), neudobno, ali za to vreme nekako najpraktičnija makina, dosta komotan unutra, a dizel još i male potrošnje. Bio je i otporan na koroziju, ne kao današnja vozila naravno, ali ipak bolji od većine. Te Wintera se ne prodaju kod nas pod tim nazivom odavno. Rekoh da su im menjali naziv u Winter 1, ali ne znam tačan razlog. I one stare i ove nove su dobre po snegu bilo kom. Leti sam jedno vreme držao Wintera kao zadnje cele godine, posle nisam.

Edited by NIXIE

Kako vam rade zimske gume na jutrošnjoj poledici :D Pitam Beograđane...

Edited by stex_pb

1 hour ago, stex_pb said:

Kod mene i po onom snegu pre neki dan uz i niz Kosutnjak nije bilo problema i to imam AS Orium, jeftinija varijanta Tigra. 

5 hours ago, clockwork_orange said:

Ja ne vidoh jutros poledicu mozda je zaobisla centar grada

Kleber AS nije imao problema po suvim kolovozima

Ni ja nisam video dok se nisam zakucao u zid....

19 hours ago, stex_pb said:

Baš sam oko 7 ujutru vozio komšiju kod lekara. Na Suzukiju su mi winter 1 gume. Nisam led ni osetio mada ga je baš bilo na putu Železnik -Sremčica.

Pre neki dan sam tako bio proklizao sa Suzukijem da me ESP spasio, jutro, sunčan dan ali poledica. Neoprezno sam ušao u krivinu. Juče sam očekivao, pazio i zato sam dobro prošao, znači nije do guma, do mene je.

Moram reći da mi je bilo jako zanimljivo čitati o All Season gumama.

Ja sam u procesu kupnje auta i na ovoga ni vjerojatno stavljao All Season iz više razloga.

Prva stvar šta ovdje snijega ima ali nikada. Nije no unutrašnjost Dalmacije da ga ima nešto a nisu bome niti niske temperature.

Druga stvar je što vrlo vjerojatno ne bi bila velika godišnja kilometraža.

Koliko sam shvatio i koliko sam pratio testove kod All Season guma mora biti premium da bi to bilo to. Sad manje više svaki premium proizvođač radi jako dobru All Season gumu.

Također neka granična temperatura di one dobro rade je do otprilike -5°C, ispod toga zimska naglo bude sve bolja i bolja.

Mene više plaši ljetna temperatura i kako se ponašaju ljeti.

Ipak sam iz grada na moru di je prije 10-ak godina bio period od 40+ dana kad čak ni minimalna temperatura nije išla ispod 30°C. Ko zna kolika je tek bila temperatura asfalta.

Na drugom automobilu uredno ide zamjena ljetnih i zimskih guma i tako će biti do daljnjega.

Vozio sam Mercedesa letos na onom paklu AS gume, gore pomenute michelin crossclimate 2. Prešao za 20 dana 2000 kolometara. Auto put, planine, loši tereni. Nikakav, ni najmanji problem nisam primetio. Vozio sam ga i većim brzinama 180-190 km/h. Ova Michelin je više zimska nego letnja ali vrši odličan posao i leti.

Edited by Ryan

Auuu al si pobrkao loncice
Ja Michelin CC vozim vise od 40.000 km vecina voznje je autoput i po Grckim selima na +40C
Namerno sam birao Michelin CC posto je to jedina AS guma koja izvedena iz letnje gume i sertifikovana za zimu i iz tog razloga se odlicno ponasa na viskoim temperaturama i na velikim brzinama
Ostali proizvodjaci vecinom iz zimskih guma prave AS  gume

Edited by clockwork_orange

@clockwork_orange

Zar nisu u zadnjih 12-24 mjeseca praktično svi premium proizvođači izbacili na tržište nove modele All Season guma? Michelin je koliko znam najstariji model.

Ranije je baš taj Michelin bio jedini vrij dan spomena a sad su već sve premium gume jako dobre.

Upravo tako kako i @clockwork_orange pise. Kada sam je, medju prvima, kupio kada se pojavila  2015. godine - Michelin svoju novu CrossClimate uopste nije predstavljao kao AllSeason gumu. Vec je reklamirana kao prva letnja guma sa 3MPSF sertifikatom. Odnosno kao letnja guma sposobnu da zavrsi posao i na snegu.

To me je i privuklo da isprobam potpuno novu tehnologiju (materijala, konstrukcije, sare,...). I ta prva generacija je imala upravo odlicno ponasanje na suvom i mokrom (secam se da je na krugu do otkaza, imala rezultate bolje nego neke od njihovih letnjih guma), a nesto slabije na snegu. Pa su u aktuelnoj drugoj generaciji doradili performanse na snegu, a malo "pokvarili" ponasanje na mokrom.

A i to je model koji je pokrenuo celu "lavinu" i naveo i ostale proizvodjace da se ukljuce u trku tehnologijama. Pre toga, secam se jedino GoodYear sa Vector 4Season ili Save Adapto, koje su realno bile maltene zimske gume sa poprilicno losim karakteristikama. Dok danas mozes da biras AS prilagodjene svojim uslovima voznje.

@N.N.

Ako gledas AS, za navedene uslove gledas iskljucivo modele sa karakteristikama sto blizim letnjim gumama. i kod nas su zime postale prilicno blage, suve, sa par dana snega na putu (pricam za gradove, magistrale, autoputeve). S druge strane, vrela leta, vreo asfalt.

Pisao sam X puta, moj izbor su bile CrossClimate i Dunlopov Sport AllSeason (mozda i jedini AS sa linijskom sarom, moderne AS uglavnom imaju V-shape dezen). Obe su se sasvim korektno pokazale na Compact modelima, bar za moje uslove voznje, bez ikakvih problema. Jos jedan premium model koji sam uzimao u razmatranje je i Contijev AllSeasonContact - odlicna guma, karakteristikama blize modelima koji teze letnjim nego zimskim. Sa druge strane su recimo GoodYear sa Vector 4Seasons (mislim vec 3. generacije), Nokian WeatherProof i sl., poreklom iz zimskih.

A sto se izbora tice - ako se vec pravi kompromis samim izborom AS, gledam nesto sto je debelo provereno i dokazano i na testovima i u praksi.

@Ivan

Imenjače, gledao sam ovaj test:

Pretpostavljam da se isti već izvrtio i prokomentirao na temi.

Vjerojatno će biti Bridgestone. Na drugom autu su oba para Bridgestone.

Ali neće to skoro, vjerujem da je realno očekivati početkom sljedeće jeseni. Čisto razlog što se ne želim zaduživati nego ako mogu sve keš.

35 minutes ago, clockwork_orange said:

Auuu al si pobrkao loncice
Ja Michelin CC vozim vise od 40.000 km vecina voznje je autoput i po Grckim selima na +40C
Namerno sam birao Michelin CC posto je to jedina AS guma koja izvedena iz letnje gume i sertifikovana za zimu i iz tog razloga se odlicno ponasa na viskoim temperaturama i na velikim brzinama
Ostali proizvodjaci vecinom iz zimskih guma prave AS  gume

Verovatno imam pogrešne informacije, lončiće ne brkam, nisam dete.

Nikada za svojih 54 godine nisam vozio AS gume. Uvek imam letnji i zimski komplet. Ove su došle sa autom i odatle mi informacija. Ja sam ljudima preneo informacije kako se ponaša u različitim uslovima iz prve ruke a na svakome je obaveza da pre nego što kupi nešto malo istraži. Nisam pristalica AS guma ali ću ove zadržati na Mercedesu sve dok imam i auto za zimu. On zimuje u garaži a Suzuki se vozi. Kad Suzuki budem dao ćerki kupujem još jedne felne, zimske i letnje gume.

16 hours ago, clockwork_orange said:

Kao da ne zivimo u istom gradu
Jutros kod mene u dvoristu +4C  sneg se topi
Na ulicama bez snega i bez leda suvi kolovozi

Četvrtak ujutru ceo Medak i okolina zaleđeni. Autobusi stoje na okretnicama, ne mogu sa krenu iz mesta..... Kamion proklizao blokirao put, ne mrda....

Ja se spuštam ka gradu, velika nizbrdica, auto kliza. Uspem da ga obuzdam, polako se spustim na ravno i tu napravim grešku, malo dodam gas mislivšinda je skroz suvo. U krivini proklizam i overim pozidu.