Jump to content
FAS Goran

037

Members
 • Content Count

  161
 • Joined

 • Last visited

About 037

 • Rank
  Regolari

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @darkman14 Šta je M+S? Ko odlučuje da se gume mogu označiti kao M+S a ko je propisao uslove za M+S? Ima li, usput, to telo veze sa Srbijom ili Evropskom Unijom, i imamo li mi ikakvih nadležnosti nad njegovim odlučivanjem i eventualnim a i već zaživelim promenama definicija? Podsećam te da ja nisam napisao kako M+S nisu našem zakonodavcu validne kao zimske, već samo dokle će i pod kojim uslovima biti. To se, naravno, može izmeniti (kao što je Rusija 2022. zamrzla primenu brojnih propisa donetih nakon 1988. koji se odnose na motorna vozila), ali što se redovnih situacija tiče ovaj redosled obuhvata i nas od ženevskog sastanka iz - valjda - 2010. Da ne širimo previše temu, ali mi se nažalost itekako usklađujemo sa propisima EU na jedan srljajući i nekritički način, pa se tako i odlična rešenja JUS-a menjaju besmisleno birokratski opterećenim poluproizvodima EN-a. Ozbiljnije firme, kakvih je opet nažalost sve manje, i dalje ispituju proizvode i po JUS-u ili internim standardima pa tek na kraju i po EN-u, ili samo izdaju izveštaj po EN-u kada ga prethodni standardi preklapaju. Nazad na priču, po svemu sudeći po pitanju preuzimanja propisa o gumama nismo tako loše prošli jer je JUS što se autoguma tiče od 2000. skoro pa stajao u mestu a baš oko tog trenutka (1999.) je počeo razvoj “triglava” (3PMSF-a). Stvarno ređi pozitivni izuzetak.
 2. Nisu letnje, univerzalne su. A zapravo standard za letnje - uslovno* - ne postoji dok ga za "triglav" ima: ergo, univerzalne se mogu posmatrati kao zimske koje su proizvođači prilagodili i letnjim uslovima vožnje. "Krosklajmat" je jedinstven po novom pristupu konstruisanju gume i činjenično veoma dobroj prilagođenosti letnjim uslovima. * Standardna procedura ispitivanja postoji ali se odnosi na ispitivanje brzinskih i nosećih svojstava guma. darkman14, nisi u pravu. Sprema se novi ZOBS - što je i nebitno, i da se ne sprema, preuzeli smo obaveze usaglašavanja propisa sa EU. Uostalom, postojeći propisi ne definišu šta su "ol sizon" gume (ili M+S, 3PMSF), niti mi je poznato da imamo aktuelni SRPS koji se time bavi, a opet ih pominju.
 3. Da, pravilnik EU koji mi pratimo. Nemam vremena za navođenje jer je u pitanju šuma propisa. Za korisnike je dovoljno da se izgugla ovo što ima na srpskom, nemačkom, engleskom... Npr. ovo navedeno za Nemačku važi i važiće i kod nas: U određenim situacijama u zimskim uslovima. Vozila bruto težine >3,5 t od 1. januara 2018. moraju biti opremljena gumama označenim „alpskim simbolom“ (3PMSF) na svim osovinskim pozicijama. Vozila bruto težine > 3,5 t moraju biti opremljena gumama označenim „alpskim simbolom“ (3PMSF) na pozicijama osovina na točku koje su stalno u pogonu. Ovo važi za gume proizvedene nakon 1. januara 2018. godine. Gume M+S koje su proizvedene pre 1. januara 2018. prihvataju se kao odgovarajuća zimska oprema do 30. septembra 2024. godine. Najkasnije od 1. jula 2020. godine gume označene „alpskim simbolom“ obavezne su i za prednje upravljačke osovine. Koristite lance za sneg kada na to ukazuju saobraćajni znaci. Gume sa kramponima su zabranjene. https://www.continental-gume.rs/transport/knowhow/european-winter-regulations
 4. Da skratim priču, M+S se toleriše kao zimska do 01.10.2024. pod uslovom da je proizvedena pre 01.01.2018.
 5. Kolegina "Lančija Ipsilon", 1,3 dizel multidžet, 2004. Obrtomer po startu ponekad ne radi. Kada ne radi prilikom startovanja, ne radi do gašenja motora. Kako rešiti problem, šta može da bude u pitanju?
 6. U toj dimenziji i cenovnom razredu imaš bolji "Gudjer F1 Asimetrik 6", a u klasi EGP2-a "Hankuk Ventus prajm 4 K135" po 20% nižoj ceni.
 7. Aktuelna je EGP2, ja bih nju. Napiši dimenziju, možda ima nečeg interesantnijeg.
 8. »+« varijanta »Laufena« je korektna za taj novac, možda mrvicu ispod »Save Eskimo HP2« i znatno iznad »Lase«, »Tigra« i klonova. Sa starom smesom, bez plusa, je loša. »Laufen« je »Hankukova« marka jeftinih guma, proizvode se mahom u Maleziji.
 9. Kod nemaca je crvena na "Golfu" uvek malo crvenija od one na "Kadetu", "Eskortu"... danas "Astri" i "Fokusu", i daleko crvenija od te na francuskom ili italijanskom autu. I to vredi tri boda. Kontrolisao sam njihova laboratorijska ispitivanja, i to čuvenih marki - najprevarantskiji narod sa kojim sam bio u kontaktu ikada. Prave kvalitetno koliko mogu, a preko toga bezočno lažu i varaju. Džonatan Benson, tip sa "Tajer rivjuvsa", po meni, je malo naklonjen "Hankuku". Ali nemam neke konkretnije zamerke, uostalom, svako ima pravo na svoj ukus a ovo što vidim je u tim granicama. A i kada svi mislimo da navija za drugu marku, onda ispada kako je prilično realističan. Apropo testa, ispade kako je "Gudjer Vektor 4" poprilično korektan leti, iako ga svi na osnovi uzgleda smatraju starinskom (dakle, skoro zimskom) univerzalnom gumom.
 10. Toliko stvari sa kojima se ne mogu saglasiti u nekim prethodnim postovima da ću se praviti kako ne postoje. Nije samo do guma, dimenzije, felne, već i do auta: isti set bi na drugom vozilu 99% zvučao drugačije. Zvučao. Akustika je složena stvar. Možda bi imalo više smisla označavati jačinu zvuka guma u fonima, ali opet bi se to odnosilo na spoljašnju buku.
 11. Mislim na onaj novi, pored njih su bile i "Hankukove" američke i evropske celogodišnje. Ako ga nađem onlajn postaviću link; ukoliko ne, ako stignem možda prekucam deo.
 12. Loš ali bezbedan leti i vrhunski - ali za univerzalnu - zimi. Sačekao bih neki test "Kvadraksera 3" pre kupovine. I dobro došao! :) Usput, testiran je "Mišelin Krosklajmat plus" protiv "Mišelina Krosklajmat 2": nova je slabija po kiši, a bolja na suvom i po snegu.
 13. Mogao bi da bude isuviše zatvoren raspon i/ili isuviše pozitivan nagib - između ostalog.
 14. @Strongman Nisi razumeo čuđenje, ovaj »Danlop Vinter trejl« sa slike koju je postavio Dale je zapravo preimenovana »Sava Eskimo HP2«, bilo bi ludo platiti je više od »Bridžstona LM005«. Bedna prevara. »Danlop« je nažalost postao robna marka, u Evropi na nju ima pravo Gudjer, u Aziji Falken, itd. Dobra »Danlopova« zimska je »Vinterrispons 2«, košta oko 8.500. Ali, za taj novac, definitivno bih uzeo »LM005«. Ako si našao »Kleber Krisalp HP3« za 6.000 a tih skoro 10.000 po kompletu ti je velika razlika — uzmi »Kleber« i ne misli, po meni.
 15. @Strongman , daj dimenziju. »Kleber Kvadrakser 2« je odlična zimi, iako je celogodišnja, što nije loše za tvoju ideju (ako ćeš ih voziti samo zimi). U tvojoj situaciji bih ipak uzeo zimske – »Kleber Krisalp HP3« i blizanac »BFG« su još uvek best-baj, a upravo su izbacili nove modele, »Bridžston Blizak LM005« i »Kontinental Vinterkontakt TS860« su odlične za blage zime... Ali prvo daj dimenziju, napiši i koje letnje imaš, i ne žuri.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...