Jump to content
FAS Goran

Sem

Members
 • Content Count

  92
 • Joined

 • Last visited

About Sem

 • Rank
  Regolari

Profile Information

 • Location
  Subotica

Previous Fields

 • Garage
  Grande Punto t-jet 120

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sada gledam slike, odstranjena je PCV kutija ali uljane pare sada preko OCC i dalje idu u usis, pred turbo. Nisam ubeđen da OCC odstranjuje 100% ulja. Ispusti to crevo iz OCC u atmosferu. A na usisnoj cevi zatvori ulaz. Vozi tako mesec dana i nakon toga proveri creva ponovo.
 2. Evo trenutno stanje (snaga) Puntare na plin
 3. Pozdrav, spominjali su me pa čisto ispričam moje iskustvo vezano za masna creva usisa: Najčešći razlog za masna creva tj. Ulje kroz usis je PCV. Meni su sva creva bila masna i uvek sam imao lokvicu ulja u dnu i sa dobrim VL37 i sa novim VL36. Kada sam izlazno PCV crevo pre turba skinuo sve cevi su se pročistile i sada su suve sa istim turbom. Zaključak nije svo ulje samo do turba.. može biti i ne mora. Prvo treba preći 1000 km bez PCV pred turbo i ako je i onda masno i postoji knedla treba dalje sumljati u njega. I da, valja proveriti sve šelne i intercooler ,ako sistem ne zaptiva, preforsiran turbo može bacati ulje.
 4. Imao sam problema sa otpuštanjem matica na izduvnoj grani, izgleda da je to konačno rešeno. Uradio log u 3. Brzini. Gornja slika sa dobrom granom donja sa labavom.
 5. Menjao sam pločice napred, stavio Brembo pa sam mislio da podelim iskustvo. Auto je imao nove kočnice na sve 4 kada sam ga kupio. Textar pločice "no name" diskovi. Nakon godinu dana i malo oštrije vožnje po planinama osetno su slabije grizle i prednje počele škripati. Krajem leta su se konačno potrošile te Textar, pa sam odlučio preći na Brembo pločice, diskovi ostali isti samo sravnio strugar. Zadnje su i dalje Textar, nisam dirao jer jako malo rade pa se sporo i troše. U pakovanju sam dobio i nove šarafe i limove što nije neophodno ali je vrlo korisno. Prešao sam oko 3000 km sa Brembo i zadovoljan sam. Nije samo zato što je marka pa '"mora biti bolje". Odlučnije grizu- to je onaj prvi osećaj kada krenem da pritiskam pedalu. Pre je prošao tren u slabijem kočenju pa zatim bi kočio redovno. Sada je to nestalo. Pedala tvrđa i nema škripanja ni nakon vijanja po Transfagarasanu (put preko planine u Rumuniji dobro poznat motorašima). Video sa Transfagarasana: https://photos.app.goo.gl/yYp9R1EFwmni43xm9
 6. Izvinjavam se svima ako sam smarao previše sa tehničkim detaljima Ah da i zavidim vama Alfašima na DNA
 7. Vl 36 turbo kod mene je "mazga" jer ima "billet" točak, srce od vl38 i ispolirano kućište vl37ice. Međutim prvenstveno sam mislio na čitav motor kada sam napisao "mazga". T-jet 150 ima bregaste sa većim otvaranjem, vl36 turbo i drugačiju mapu naravno. Kada sam stavio Vl36 stavio sam i bregaste od NA 1.4 fire motora jer pašu a imaju još veća otvaranja i od 150. E tada je nastupila prava turbo rupa Doduše konja je bilo oko 170.. ne potvrđeno samo moja merenja ubrzanja. Na kraju sada ima original bregaste iz 120 i prerađeni Vl36. Pa zato mazga Turbo rupa je sada negde na pola puta između 120 i 150 što je za mene skroz dobro. Nije toliko nagli rast obrtnog momenta. Nekako je linearnije.. sa Vl 37 je bilo on-off ili kida ili sporać. sada ima i polu brzo Sam turbo paše šraf na šraf samo ne vredi ništa bez remapa. Ne znam šta su mogućnosti kod Landiija ako imaš dobrog majstora to će on znati da ti kaže. E da potrošnja je potpuno identična sa malim bregastama. Veća sa većim bregastama. Naravno pri istoj brzini vožnje. Ako se povećana snaga koristi i potrošnja ide gore.
 8. Na proleće je ovako izgledao muzej Ferrarrija u Maranellu. A ovako muzej u Modeni.
 9. Zaboravih detaljnije opisati prebacivanje na benzin. U Ac Stagu postoji opcija da iznad izabranog postotka vremena ubrizgavanja prebaci na benz. Čim se vrati ispod vraća na plin. U praksi je to neprimetno i samo par sekunde auto provede u benz. Pri potapanju gasa. Ove nedelje sam bio na putu u Rumuniji 2000 km za tri dana. Vozio oštrije čak ponekad uleteo u makaze.. (nisam ponosan na to) potrošio 5 puna rezervoara plina i 5 litara benzina. Za zdrav motor je to meni totalno isplatljivo.
 10. Pošto sam ja ubrzo nakon kupovine auta radio remap, nisam imao vremena da skontam problem sa senzorima. Zaboravih spomenuti da je taj senzor kombinovani i meri i temperature vazduha. Pre ili kasnije sačuva grešku ako se ponavljaju otstupanja, naročito novije gen. Motornog računara. Znači po meni ako je auto mesec-dva vožen svaki dan kod tebe i nema grešku nesme biti problema. Ac Stag Gasni komp je bio loše podešen kad sam ga uzeo ali se to nije jako grubo osetilo, a i nisam još poznavao auto. Remap na T-jet 120ks daje veliki nalet obrtnog momenta na niskim obrtajima, neke mape malo lepše iskontrolisane, neke ne. Meni je to smetalo jer baš u situacijama obilaženja kada bih u 3. išao do 6000, da ne gubim vreme na promenu brzine on već od 4800 opada. Na kraju sam prešao na Vl36 turbo( od 150ks) pa sada imam neku mazgu... ali mazga vuče do 6000 i malo brže diže boost od 150ks Prebacivanje na benz. pri potapanju je kod mene namešteno u Plinskom računaru pošto postoji opcija. Valjalo bi znati ko je bio dobavljač Alfi za plinski komp. verujem da je neko od većih italijanskih proizvođača Lpg uređaja. Sa odgovarajućom dijag. Se može videti šta ima od opcija.
 11. Pošto i moja Puntara spomenuta, da se oglasim. Čisto reda radi Vrlo lepa Alfa čestitke! Što se čipovanja i Plina tiče i dalje funkcionišu zajedno. Auto je pojeo klip istina ali se to desilo iz dosta specifičnog razloga. T-jet ima dva boost senzora. Kod mene je 2. Na grani bio lenj tj. Nije uvek pratio onog na ulazu. Zato je Benzinski ecu bio malo posvuda sa mapama vremena pljenja. U kobinaciji sa loše kalibrisanim plinom to je dovelo do otapanja klipa. To je bilo pre 3 godine otada auto funkcioniše na plin i dalje je ista mapa na njemu. Ne štuca ne brljavi. Doduše za sigurnost preostalih klipova na punom boostu prebacuje na benzin. Kolega Horvat se opekao sa mapom, moja mapa na starijem Bosh kompu funkcioniše dobro.
 12. Koliko znam još ne obaraju za izduvne gasove. A inače nisam izbacio kat samo sam odsekao flanšnu sa nje i zavario širu cev. Na žalost nemam sliku samog Kat. Ideja je sa ovog foruma: https://www.fiat500owners.com/threads/abarth-oem-catalytic-converter-mod.111498/?__cf_chl_captcha_tk__=pmd_FP0lh5X8k9.7n8jN6WoqWbwqOMaz7wcjLDkHCKFHzPk-1632121638-0-gqNtZGzNAyWjcnBszQl9 Naravno nisam izdvojio pare za kupovinu novih flanšni većeg prečnika, samo ide cev u cev.
 13. Efekat je osetljiv na mom autu, ali pretpostavljam da to i zavisi od turba i mape. Turbo rupa je skoro nestala, niski obrtaji su slični kao sa Vl37 samo linearnije. Generalno bolji odziv na gas koji daje autu prijatnije performanse. Ne znam kako je naspram bez katalizatora, deluje mi da su sada najviše bregaste usko grlo. Pitam se kakav bi sada bio sa NA bregastama
 14. Gore sam opisao situaciju sa fabričkim katalizatorom, koji smatram da je usko grlo. Konačno sam imao vremena da se pozabavim sa time, i izduvna grana mi je puštala pa sam odlučio da i to "rešim". I sve to naravno seljački "budženjem ". Evo par slika: Original izlaz iz katalizatora Stariji model grane skoro svaki pukne. Ravnanje zavarene grane "ručno" Izlazna cev je sada 62mm spoljnog prečnika.
 15. Nažalost ne mogu do 20og, u karantinu sam Inače ni nema mnogo smisla dok ne rešim puštanje na srednjem sastavu.. kada rešim poslaću ti snimak

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...