Jump to content
FAS Goran

037

Members
 • Content Count

  223
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by 037

 1. Imate li iskustva sa firmama »Prodajaguma«, »Lav auto« i »Euroguma«? U sva tri slučaja gume bi morale da se naruče iz inostranstva, očekivano je da stignu do polovine maja.
 2. Da, dobio sam te preporuke... ali imam utisak da bi BR i T005 bili preindirektni za ono što bih želeo, pošto ponekad - češće - volim da nagazim po brdima. Zato bih se pre pomirio sa mrvicu slabijim držanjem a boljom progresivnošću i osećajem, otud pominjem P1. U ovoj dimenziji je veliki jaz - ili stari UHP, ili turističke, ili baš orijentisane za stazu.
 3. U pravu si, moja greška. Izvinjavam se. Dimenzija je od gazne površine do oslonca na naplatak felne. Uzgred, kupio bih 4 komada gume »Michelin Pilot Sport 3«, 195/50 R15, sve identičnog DOT-a, proizvodnje 2023. ili 2024, i - slaba vajda, ima ih na sajtovima, čak i na akcijama, ali kada pozovem kažu da nemaju. Nema za sada ni druge opcije, »Hankook Ventus Prime3« u V indeksu. Neka ideja za adresu ili neki performantniji model? Ne bih baš išao na neki poluslik TW 200... mada sam u očaju i to pogledao. :) Potrebno je da se kupe nove... a opet ne bih baš po svaku cenubirao ni ispod »Pirelli Cinturato P1 Verde« koje sada imam ili »Vredestein Ultrac«.
 4. “Neto”. Nije. Pročitaj pitanje malo pažljivije.
 5. Ha, baš sam to komentarisao... Ja bih iz gorenavedenih razloga uzeo recimo »Kamu Brinu« jer je sa određenom spoljnom stranom, zimska, a jeftina. Problem je kada se naopako namesti, ali obično pri višim brzinama i po kiši. Međutim, ako već možeš, izbegni i taj problem. Ne znam zašto toliko naplaćuju termičku obradu kada je u ozbiljnim firmama par evra po kilogramu... Možda zato što je sve manje preduzeća u Evropi što je rade ozbiljno. Tek, puno znači, ključevi treju duže, praktično trajno, i nema neprijatnih iznenađenja poput pucanja, proklizavanja, oštećenja šrafova i sličnog.
 6. Krstasti verovatno. Ima ih od 700 dinara naviše, a od termički obrađenog čelika su 5-10 hiljada. Mislim na ovakav: https://www.wobyhaus.co.rs/kljucevi-nasadni-cevasti/3388-kljuc-krstasti-17x19x22x1316 Bolji bladeri i odnos sa kupcima nego kod drugih domaćih (mada se odnedavno na istim mašinama u Kruševcu, pored drugih marki, prave i upravo »Save«). Po ostalom ih ni mi ne volimo, ali su imale odličan izvoz. Pohvalno, ali mislim kako nema potrebe da se cimaš oko ovoga. Proveri povremeno je li pod pritiskom i to je to. Rezervni posluži par desetina kilometara obično ne baš agresivne vožnje, i 20 godina stara guma će biti OK, naročito nekorišćena. Verovatno su u pitanju troškovi, ali najoptimalnije bi bilo kada bi proizvođači za rezervnu stavljali zimsku negativno simetričnu ili sa određenom spoljnom stranom.
 7. I 205/55 R16 i 205/60 R16 su veoma česte (iako je prva češća), otud kod njih razlika u ceni nije previsoka. Sećate se da su pre malo manje od dvadesetak godina ljudi prelazili na 16" ili čak prodavali »Lagune« sa sedamnaesticama kada dođe vreme za zamenu jer su kompleti koštali od 1200 naviše (tadašnjih, a mislim u samim počecima i 1600), a sada je 225/45 R17 kao nekad 145 SR 13.
 8. Odabrao je prema njegovoj proceni i prethodnim testovima samo najbolje. Možda je mogao i morao dodati i Gudjer. Za veće kilometraže dva kompleta ionako imaju više smisla. A i tamo poprilično važi da ili drže ili traju. Pireli je objektivno dobar kompromis - zadovoljavajuća svojstva i dobar osećaj u vožnji (što je do sada kod univerzalnih pružao samo Mišelin). Da li se taj kompromis uklapa u svačiju sliku i potrebe, to je drugo. Koliko mi je poznato Kinezi napreduju, ali jedini dobar rezultat na testovima je do sada ostvario Trajangl, Sizon Iks TA01, ovaj model: https://www.kemoimpex.com/gume/automobili/gume-za-sve-sezone-155-65-r14-75t-seasonx-ta01 Sailun je imao skandal sa TUV-om, prvo su se hvalili da ih je testirao (što samo po sebi ne znači ništa, a i Sailun je platio test), onda prećutali da im je TUV obrisao i te rezultate jer je utvrdio kako su potom u serijskoj proizvodnji oborili svojstva. Balkanprogres ih je hvalio jer su na neki način njegova ekskluzivna marka. !!! => Uzgred, kolega je u novembru sa zimskim gumama (dubok dezen, Tigar Vinter, na testovima kvalitet svakako iznad zimskog Sailuna) otišao u servis Balkanprogresa, i vratio se sa celogodišnjim Sailun gumama. Ubedili ga da su za zamenu i da su njihove bolje. Pilićari.
 9. Realistični pobednik za naše uslove, koji su već neko vreme bili aktuelni, je Pireli. Kinezi ga ipak nisu upropastili i, shodno Pirelijevoj tradiciji, novinar mu hvali osećaj u vožnji.
 10. https://www.tyrereviews.com/Article/Best-All-Season-Tyres-2024.htm Upravo je postavljen novi test celogodišnjih.
 11. Da. Dvojka je bila najjeftinija guma koja je vredna razmatranja kod celogodišnjih i odlična na snegu, Trojka je izbalansiranijih svojstava i malo sveukupno bolja a i dalje povoljna.
 12. To je već novi podatak... Menjaj što pre.
 13. U jesen, stara preporuka, i dalje donekle ima smisla. Skidanje zaštitnog sloja i početak habanja pri ne tako visokim temperaturama, manje je uvijanje segmenata pri takvim temperaturama, plus dezen ima punu dubinu za kišni period i predstojeću zimu. Najveća verovatnoća da će gume potrajati nešto duže. Ispostavilo se da ih na stanju i po najpovoljnijoj ceni ima Delmaks, ali su dotovi godinu i po stari.
 14. Ja bih novi Kvatrak. Kako god da izgleda, na testovima je vrlo dobar leti. I uživo izgleda kao zimska, ali je na testovima u vrhu i u letnjim disciplinama. I uživo izgleda kao zimska, ali je na testovima u vrhu i u letnjim disciplinama. Nekad je za univerzalne važilo, donedavno, da su bolje od svih zimskih i lošije od svih letnjih leti, i bolje od svih letnjih i lošije od svih zimskih zimi. Srećom, napredovale su i skuplje univerzalne su sada korektne. Šteta je što su sezonske gume sada previše orijentisane na ekologiju, pa novije generacije čak i gube na nekim bitnijim svojstvima. Recimo, Blizak 6 reklamiraju kao znatno ekonomičniju od Blizaka LM005 (30% čak - nije još jasno da li na smanjenju otpora ili produženju trajnosti). Meni se to ne sviđa... dok ne vidim testove ne znam, ali naslepo verovatno ću opet uzeti LM005 ako procenim trenutne nisu za još dve zime. Slično nazadovanje je imao i Kontinental (TS860 i TS870), ali Kontinental često menja smese pa će možda nešto i dovesti u red vremenom.
 15. Može li neko da ponovo postuje kontakte onih Čačana i Kragujevčana sa povoljnijim cenama guma? Kolega merka »Kleber Kvadrakser 3« u 195/55 R15.
 16. Hvala, ali mislio sam na kadice-patosnice, iliti 3D patosnice. Ne kadicu za gepek. Uzgred, možda nekome bude interesantno... Na »Fiesti« 2006. imam ove patosnice-kadice ispod. https://auto-patosnice.rs/patosnice-gumene-ford-fiesta-3D Ograničena preporuka. Uplastičile su se brzo, nisu tihe, kao da nije guma nego više plastika. Malo su se i uvile na ivicama. Dimenzije su odlične. Komadi bez kopči klize. Stigle su sa kopčama za neki drugi model, kontaktirao sam prodavce višekratno ali su se uvek pravili ludi, iako sam naveo model i godište, čak je to uredno zabeleženo i u mejlu i na računu koji sam dobio, na kraju sam naručio i kupio kopče koje mi trebaju. Takođe, naručio sam marku A, stigla je marka B sa pakovanjem, dokumentacijom i računom marke V - izuzev loga je sve identično pa ništa nisam radio zbog ovoga. Kupio sam i ovo korito prtljažnika: https://www.silux.rs/proizvodi/dodatna-oprema/unutrasnjost-vozila/kade-za-prtljaznik/184467/korito-prtljaznika-ford-fiesta-02-08-zastita Dimenzije odlične, plastika subjektivno loša, deo u sredini gumiran, nisu se deformisale (za ove ~4 godine). Koritom sam zadovoljan potpuno.
 17. Gde mogu naći tipske gumene kadice ili patosnice za Lanču Ipsilon 2004. (843)?
 18. @kakoonobese Gumu treba izbegavati. Ili je platiti manje, ako baš želiš tu: https://www.internet-prodaja-guma.com/diplomat-165-70-r14-winter-st-81t-584427.html Moja preporuka od jeftinijih, standardno, Kleberova zimska: https://www.internet-prodaja-guma.com/kleber-165-70-r14-krisalp-hp3-81t-242466.html U ovom slučaju nije. Taj model prave pod raznim nazivima i markama, od jeftinog Diplomata do skoro premium Danlopa. Isto su počeli da rade i sa »Savom Eskimo HP2«, može se kupiti kao »Danlop«.
 19. Ovo je »Diplomat Vinter ST«. Imajte u vidu da je »Danlop« sada tek marka na koju u Evropi ima pravo »Gudjer«, u Aziji »Falken«... Kako bilo, na linku je loša zimska guma.
 20. https://www.internet-prodaja-guma.com/kleber-185-65-r15-krisalp-hp3-88t-392811.html https://www.internet-prodaja-guma.com/hankook-185-65-r15-winter-i-cept-rs3-w462-88t-1028355.html https://www.internet-prodaja-guma.com/dunlop-185-65-r15-sp-winterresponse-2-88t-ms-539033.html https://www.internet-prodaja-guma.com/goodyear-185-65-r15-ultragrip-9-88t-ms-548583.html https://www.internet-prodaja-guma.com/goodyear-185-65-r15-ultragrip-performance-3-88t-580637.html https://www.kemoimpex.com/gume/automobili/zimske-gume-185-65-r15-88t-blizzak-lm005 U sličnoj dimenziji imam »Bridžston LM005«, izuzev prijanjanja u podužnom smislu nemam neispunjenih želja, odlična zimska za naše podneblje: dobra do vrlo dobra na suvom, odlična na vlažnom, dobra na snegu. Za zimsku dosta odzivna na komande volanom i solidno drži u krivinama. Da sam je uzeo u letnjoj dimenziji (koja je šira) mislim kako bi mi bila savršena.
 21. TG620 i jeste univerzalna, po starom. Kao i većina domaćih do Sigure. Interesantno je da se uredno može koristiti još skoro godinu dana - možda i duže, ako ne dođe do najavljene primene propisa.
 22. Različiti su standardi. Uglavnom 3PMSF jeste stroži od M+S. M+S je čisto geometrijski i podrazumeva odnos utora u odnosu na ukupnu površinu gume; vremenom su uvedene i druge stvari (ugao šara, minimalna širina i broj utora na prelazu dezena u bok) koje ionako 99% starih M+S dezena zadovoljava. 3PMSF je - uslovno - relativni standard, gde se ispitivana autoguma poredi sa autogumom "Unirojal Tajger pou" ("Uniroyal Tiger Paw"), koja je standardom uzeta za tipsku, trenutno u 225/60R16, a onda se uz primenu korektivnih koeficijenata upoređuju njihova svojstva: proračunate ocene ispitivane gume moraju da budu najmanje izjednačene sa tipskom, posmatra se prevashodno vuča na snegu. Na Unirojalovoj će se zasnivati i 3PMFS-u srodni standard za led.
 23. Da. Kako bi guma bila celogodišnja, potrebno je (barem za sledeću sezonu, ako ostane odluka o usaglašavanju sa EU) da ima 3PMSF i M+S, a za ovo drugo je potreban veliki broj otvora u dezenu, koji prilično skupljaju kamenje - i potom ga bacaju.
 24. Nema razlike po markama. Postoji između obične i SUV varijante. A razlika između dna i osrednjeg seta u tim dimenzijama je 10 hiljada... što nije malo, ali, stvarno nije ni suviše. Kompromis kompromisa, pa još najjeftiniji (i verovatno najnekvalitetniji) bi mene lično brinuo. Apropo letnje linijske... meni dezen nije bitan, no najatraktivniji letnji mi je upravo ovaj nelinijski za prvi Igl F1:

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...