Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Mali podsetnik za vlasnike "all season" guma, skinite i vratite tokckove kad budete dokoni odnosno samo jedan ako ide lepo. Stavio sam nove gume u oktobru 2021 danas otisao da zamenim plocice u majstor se ozbiljno namucio da skine tockove(fosna i macola).Zamolih ga da skine i zadnje lepo je ocistio i sad ide lako ali da sam morao da skinem na putu mislim da bi poludeo.
Izgleda da kada se montiraju Allseason gume, obavezno treba srafovi da se namazu bakarnom mascu. Jer moze da se desi da godinama ne dodje do skidanja tockova. A sve zapekne.

Sent from my STK-LX1 using Tapatalk

Desava se da zalepi na glavcinu.Samo se ostave dva brezona,spusti auto i malo pomera napred-nazad i reseno.

Zato, prilikom skidanja točkova, eventualno izšmirglati glavčinu, otvor na točku gde dolazi glavčina i to dobro namastiti. I naravno, ono što sam pričao, ranije namastiti šrafove.

Takođe, točak kod nekih felni, teško se skida sa glavčine jer, su šrafofi pretezani pištoqem pa, se felna i otvor za glavčinu deformisao!

21 hours ago, sokratbg said:

Mali podsetnik za vlasnike "all season" guma, skinite i vratite tokckove kad budete dokoni odnosno samo jedan ako ide lepo. Stavio sam nove gume u oktobru 2021 danas otisao da zamenim plocice u majstor se ozbiljno namucio da skine tockove(fosna i macola).Zamolih ga da skine i zadnje lepo je ocistio i sad ide lako ali da sam morao da skinem na putu mislim da bi poludeo.

Namaži vazelinom (džabalesku, 100+din u apoteci) ili bakarnom masti (skuplja) varijanta delove koji se dodiruju. Ja sam taj problem imao sa adapterima, a vazelin ih rešava. Odbija vodu, pa ona ni ne ulazi između. 

Samo kad udjes u 'poteku i trazis vazelin malo cudno te gledaju.  Ali stvarno radi posao za svasta, i za kleme akumulatora i za kedere (a i za ispucale ruke ko radi na zimi) npr. Ne znam sad koliko bi opstao na glavcinama obzirom na temperature koje se tu mogu javiti, al je bolje nego nista...

Samo ne preterivati sa kolicinama, da se ne slije gde ne treba pa posle da imate ASS kocioni sistem (Ako Stane - Stane).

1 hour ago, ostoja said:

Samo kad udjes u 'poteku i trazis vazelin malo cudno te gledaju

Samo kazes 'Ma terminator mi malo popustio pa da naslazem par zamajaca' i sve okej. 

Posle samo biraj drugu apoteku.

Iznenadili biste se koliko može biti korisna stvarčica, a nije uopšte ni u top 10 na spisku to što je apotekarka prvo pomislila. :D

Zar se vazelin ne bi otopio, slio, s glavcine, za par meseci. Nekako mi je bolje tovatnu mast namazati. Ipak je to industrijska mast.
Tanak sloj, tek da ima.

Posted (edited)

Legitimaciju u apoteku :D ooo hau du ju du pajkanmen :D

Edited by nemanja84bg

Juce popodne me zaustavi policajka na periferiji Mladenovca. Vezan pojas, svetla upaljena rekoh samo ce da mi kaze da produzim. Trazi mi saobracajnu, vozacku i licn kartu :) Izvinite kaze samo da proverimo i odnese drugoj  auto. Dok je to trajalo caska sa mnom, odakle ste, bas iz grada, bla bla. Posle minut, dva vrati mi dokumenta, dovidjenja, srecan put :) Vratio sam se tuda posle petnestak minuta i kontrolise isto nekog vozaca. Koja im je sad to fora? :) 

Posted (edited)
3 minutes ago, city said:

Juce popodne me zaustavi policajka na periferiji Mladenovca. Vezan pojas, svetla upaljena rekoh samo ce da mi kaze da produzim. Trazi mi saobracajnu, vozacku i licn kartu :) Izvinite kaze samo da proverimo i odnese drugoj  auto. Dok je to trajalo caska sa mnom, odakle ste, bas iz grada, bla bla. Posle minut, dva vrati mi dokumenta, dovidjenja, srecan put :) Vratio sam se tuda posle petnestak minuta i kontrolise isto nekog vozaca. Koja im je sad to fora? :) 

Pusti foru, si joj uzeo broj i ugovorio pice za mladice i picice? :D ako nisi ..... to onda nista ne valja :D kud mene tako lepe zene ne zaustave nego sve neke brkate i bradate :D kazu "jesi bio privodjen osudjivan" :D

Edited by nemanja84bg

Posted (edited)

Ja prelazio pesacki i ispred mene na crvenom dal jedni od onih "beli" ili komunalna a na suvozacevom lepotica stvarno ... i ladno mase zenska .... ja njoj uzvratio  ko ce ga znati mozda se i poznajemo :D a dobra dobra vidi se, lepa ;) momci moji, mora u zene bre ;)  a mora nazalost i sa njima :D ma sve dajem na zene, sve! Lancu sam dao , dacu sve ;) 

Edited by nemanja84bg

1 hour ago, city said:

Meni se to redovno dešava oduvek. Možda moj lik u starom automobilu srednje klase izgleda sumnjivo.

7 hours ago, shuxx said:

Zar se vazelin ne bi otopio, slio, s glavcine, za par meseci. Nekako mi je bolje tovatnu mast namazati. Ipak je to industrijska mast.
Tanak sloj, tek da ima.

Gde da ode i da se otopi? Meni rešava te stvari. 

Jeste da se vazelin pravi od nafte ali ipak je njegova primarna primena za druge stvari

Da su sve masti iste ne bi se proizvodilo toliko razlicitih vrsta cak i vrlo specijalizovanih masti za posebne primene recimo umesto vazelina moze da se koristi i grafitna mast al ce posle biti jako tesko da se operu carsavi. Vazelin je dobar zato sto nema boju miris i lako se pere ali za srafove i tockove bolja je neka namenska mast

Nego guma na copavom rezervnom tocku je iz 2000 godine jel treba  da se menja, da li uopste ima da se kupi, ili da trazim polovnog copavca novijeg datuma

Ja mislim da nemas potrebe za zamenom.Ocu je na e46 2003god copavac i koristio ga je 3 puta bez ikakvog problema.Samo proveris pritisak nekada i to je to.

Meni je na E60 bio 2009god i koristio ga dva puta bez problema,jos copavac bio R17 ,a ostale felne R18.

Jes da retardirano izgleda, ali spasava iz situacija samo tako , mene bar 3,4 puta ... tovatna mast definitivno ili nesto slicno, taj vazelin na suncu izgubi viskoznost i bukvalno slegne i spadne i kao da ga nisi stavio , dugotrajnija su ova resenja, ja obicno stavljam motorno ulje kojeg uvek imam za nedaj boze dolivanje i sl. posto nemam tovatne trenutno ...

5 hours ago, danijel55 said:

Ja mislim da nemas potrebe za zamenom.Ocu je na e46 2003god copavac i koristio ga je 3 puta bez ikakvog problema.Samo proveris pritisak nekada i to je to.

Meni je na E60 bio 2009god i koristio ga dva puta bez problema,jos copavac bio R17 ,a ostale felne R18.

Redovno proveravati pritisak u starijim copavcima, recimo na mesec dana, pa videti da li ispusta.

Ako ne ispusta onda jednom u 3 meseca kontrolno ili pred duzi put, a ako ispusta proveriti sta je u pitanju obavezno, izdace kad najvise treba.

Dobra stvar je sto sede u dnu gepeka i UV zracenje ne ubija gumu kao sto bi da je na kolima, te dosta dugo traju (sto se redje montira duze traje), takodje i ventil duze traje jer ga ne zaliva blato hladno vruce i sl, a i felna ne rdja. Problem je kad propadne copavac, tesko (nemoguce) je naci novu gumu tih dimenzija, onda si manje vise primoran da uzmes normalnu felnu i pravu propisnu gumu da ga zamenis.

1 hour ago, ostoja said:

felna ne rdja

Misliš ovako?

20240404_123106.thumb.jpg.73069b2c2710eaff4c529f9dcb46f149.jpg20240404_123118.thumb.jpg.9bb82d4b10493e5a8435279712fa7276.jpg

Ova lepotica je iz fabričke ugradnje, '02, kao i auto u kome se vozila poslednjih 190K.

Ne verujem da je ikad korištena, ali recimo pritisak uredno drži. 

Naravno, nije zgoreg ponekad izvaditi rezervni točak, pogledati ima li neke vlage pod njim, i sl. 

Srećom nije se prenela korozija na auto, samo na par mesta se površinski "nalepila".

20240404_123408.thumb.jpg.dd7b195674cde1cafcb22703314e1fe6.jpg

Au, toliko zardjao tocak nikad nisam video (sem na otpadima gde se kola ne pomeraju mesecima, pa sve "otkriveno" zardja)

Na Ladi sam imao bojler bocu i rezervni tocak je bio u rotaciji (kad sam iscepao jednu gumu) i bilo je korozije kao obicna celicna felna na kolima sto ima, tackice tu i tamo gde je kamencic ostetio.

Na Lybri, Stilu, kod caleta na Stilu, sad na Delti, torus je boca pa su tockovi u gepeku i nigde nisam video da je ovoliko zardjalo, bude par tufnica od rdje, ali ovo je horor.

Da nije prodirala voda (kondenz ili nesto)?

On 4/5/2024 at 1:24 PM, Reacher Gilt said:

Misliš ovako?

20240404_123106.thumb.jpg.73069b2c2710eaff4c529f9dcb46f149.jpg20240404_123118.thumb.jpg.9bb82d4b10493e5a8435279712fa7276.jpg

Ova lepotica je iz fabričke ugradnje, '02, kao i auto u kome se vozila poslednjih 190K.

Ne verujem da je ikad korištena, ali recimo pritisak uredno drži. 

Naravno, nije zgoreg ponekad izvaditi rezervni točak, pogledati ima li neke vlage pod njim, i sl. 

Srećom nije se prenela korozija na auto, samo na par mesta se površinski "nalepila".

20240404_123408.thumb.jpg.dd7b195674cde1cafcb22703314e1fe6.jpg

Moja lanca iz 97me imala cistiji pod prtljaznika od ovog , sta ti je garaza .... znaci i te kako ;)