shuxx 14399 Posted January 28, 2024 Vracamo se iz Bugarske. Natocili dizel za 153 din, /L.Nasa vlada nas drpa po dzepu. Osetila da vecina zbog ekonomije vozi dizele. Vise ih nije povoljno voziti. Ostaje odlican obrtni momen kao jedino zadovoljstvo.Ja cu se drzati TNGa, trenutno je bas isplativa opcija za pogon. Sent from my STK-LX1 using Tapatalk 2 knezevic76 and IDzO reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
IDzO 2414 Posted January 28, 2024 Ja kupio dizela, jer sam imao potrebu da vozim više km zbog posla. Mesec i po dana posle kupovine ja dobijem drugu ponudu i promenim posao koji mi je u komšiluku. Kako sam sredio auto nakon kupovine, žao mi ga je prodavati/menjati za benzinca koji bi mi sada više odgovarao. Kopka me to ali nisam se još odlučio da ga stavim u oglase. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 752 Posted January 28, 2024 Ja rezonujem ovako Nazalost velika vecina nema uslova za dva automobila a oni koji imaju nemaju dilema oko izbora. Ja biram velikog karavana dizela. automatika. sa sto vise snage ali do 2000 kubika. to je auto za putovanja. za velike kilometraze. da uzivam u voznji i da stignem na destinaciju odmoran i bezbedan. Takodje biram mali gradski auto. benzinac za voznju po gradu. lako parkiranje. jeftin da mi ne bude zao nekog grebanja na parkingu SUV varijante mi se ne svidjau posto uz istu motorizaciju trose vise, sporije idu, naginju se u krivinama, bocni vetar im ne ide u prilog, skupe gume a ne nude prostora kao karavani slicne velicine Ne volim autombile na tng, metan... iz prostog razloga sto ne zelim da se odreknem rezervnog tocka i ne zelim jos jedan sklop u automobilu koji moram da odrzavam, popravljam i atestiram Sad dolazimo do najprodavanijeg C segmenta cuvene Golf klase gde je najveca konkurencija i gde se mere centimetri sekunde decilitri tu je sve vazno i kako ce da se parkira i kako ce do mora koliko ce da stane u gepek i koliko ce da trosi To je klasa kao i AS gume da moze da pokrije sto vise situacija i tu ce uvek biti najvise dilema i polemike sta kupiti za koju opciju se odluciti 3 shuxx, djunis82 and MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
vagenovac 4827 Posted January 29, 2024 14 hours ago, OMP said: imaju samo turbinu i plivajuci a obe te stvake su kod benzinca neuporedivo izdrzljivije kao i dizne koje gotovo nikad ne prave problem na benzincima a i kad naprave neki problem u 99% slucajeva ciscenje za 30e resi problem a kod dizela to mnogo vise kosta. Nemas dpf, nemas ad blue, eolis i ostala sranja, ne razmisljas o egr-u, pumpama visokog i niskog pritiska, tako da su sve prednosti na stranu benzinca u odnosu na moderne svilenije dizelase. I na kraju lepsi je uzitak u voznji jer em se vise vrti em se lepse cuje od dizelasa i ne ostavljas oblak dima kad ga nagazis Sta reci na ovako pausalnu i sustinski netacnu izjavu Ajde redom od pocetka Turbina i plivajuci ni u ludilu nisu "neuporedivo izdrzljivije", cak naprotiv, turbina je uglavnom cesce ode kod benzinca zbog drasticno veceg termickog opterecenja, a zamajac ne traje nista duze u proseku, mozda cak i krace, ali ajde da kazemo da nije bitna razlika u pitanju. Mozes reci da kod benzinaca imas problem sa multiair jedinicom ili skupim bobinama, veca je verovatnoca tako nesto da te zakaci nego dizne na krsstenom autu. Benzinci sa direktnim ubrizgavanjem itekako znaju da pate od problema sa pumpom visokog pritiska i jos sijaset problema. A oblak dima ostavljaju samo debelo neispravni dizelasi, pa si svoje iskustvo i poredjenje zasnovao na takvima, onda su jasniji tvoji zakljucci, mada smatram da bi trebalo porediti ispravne automobile 5 IDzO, Ivan BG, shuxx and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 8048 Posted January 29, 2024 Dovoljno je samo otići u neki servis i pitati koje polovnjake viđaju češće i istom, benzince Il dizele?Ako pričamo o polovnjacima, činjenica je da kod nas dizelaši dolaze sa mnogo više pređenih kilometara i samim tim su podložniji češćim kvarovima.Sent from my SM-A546E using Tapatalk 2 MiloshBg and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
vagenovac 4827 Posted January 29, 2024 Nidje veze. Evo odem npr u hondin ili tojotin servis i sigurno ce mi reci da mnogo cesce vidjaju benzince nego dizele u svom servisu To bi tebi trebalo da znaci da su hondini i tojotini benzinci mnogo kvarljiviji od njihovih dizela A kod nas se dovlaci svasta od automobila, valjda mozemo da biramo za svoj novac, a i mozes reci da su benzinci uglavnom mnogo vise vozeni po gradu u najgorim uslovima eksploatacije, te su zbog toga podlozniji cescim kvarovima zar ne? 3 MS PK, Ivan BG and igor0511 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 8048 Posted January 29, 2024 Ne karikiraj bez potrebe. Ko spominje ovlašćene ili specijalizovane servise?Koliko ovde sa foruma ljudi vozi svoje polovnjake u takve servise?Svima je jasno da je do skoro bilo više dizela na našim putevima i shodno tome ih je više bilo u servisima. Tako da je teško izvući sad neku paralelu. Generalno, idi u neki od turbo servisa i pitaj ih kojih su se turbina naviše napopravlajli? Raći će dizela?Isto je za zamajac.Isto tako mašina za čišćenje DPF i EGRa ima koliko hoćeš, naravno zbog dizela.U Srba kad spomeneš dizel prvo im pada na pamet sve gore navedeno, zar ne?Era turbo benzinaca je skoro počela i sve ih je više, pogotovo ovih malolitražnih.Tek u neko dogledno vreme će se znati pravo stanje izdržljivosti turbo benzinca i koliko stvarno prelaze i kakvi su im kvarovi.Tako da ne vidim mesto tvojoj konstataciji "niđe veze".Te priče kako se benzinci više voze po gradu je mantra. Pun je BG dizela, a ni preko nije ništa bolje.Dizeli su pogodniji za eksploataciju na otvorenom putu i to zbog niže potrošnje, a da se ne voze po gužvama, to je glupost.Generalno, i jedni i drugi se kvare, s tim da su benzinci jednostavniji sistemi od dizela, o atmo da ne govorim.Sent from my SM-A546E using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 752 Posted January 29, 2024 Moja teorija Dizel vs Benzin Dizeli se najvise koriste izmedju 1500 i 2500 obrtaja dok benzinci izmedju 2500 i 4000 obrtaja samim tim vecina delova benzinskih motora "predje" vise za istu kilometrazu samim tim i dugotrajnost dizel motora je veca Dizele ubija gradska voznja posto se sporije greju vecinu voznje odrade hladni sto ne prija ni motoru ni putnicima U hladnom razimu najvise trpe turbina, dpf, egr Moj dizel nikada nije ukljucio regeneraciju samo zbog toga sto se ne vozi po gradu Stari dizel sam dosta vozio po gradu i obicno nije dimio tj kada pocne da dimi ja ga provozam uz bubanj potok pun gas on izbaci oblak dima i posle te intervencije ne dimi jedno tri meseca a u tom trenutku je imao oko 400.000km Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 8048 Posted January 29, 2024 Samo jedna mala ispravka, turbo benzinci se isto voze od 1500-2500 obrtaja. Na AP se voze u bišim obrtajima na većim brzinama od dizela, al opet tu menjači igraju veliku ulogu.Sent from my SM-A546E using Tapatalk 4 MiloshBg, shuxx, Siciliano and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
igor0511 3284 Posted January 29, 2024 15 minutes ago, clockwork_orange said: Moj dizel nikada nije ukljucio regeneraciju samo zbog toga sto se ne vozi po gradu Ako se nadjemo na nekom okupljanju prikacicu ti Vag DPF da vidis posto ovo nije moguce Ukljucuje on regenaraciju itekako, samo ti ne primetis. po gradu je to kod mene na 200-300km, kada idem na otvorenom putu 300-500km u bas uslovima samo autoputa, ali DPF se uvek puni i prazni. Moja neka ugrubo racunica je da na konstantnih 125km/h ili 2000rpm na otprilike 30s ide 0.01gr u DPF. odnosno posto mu je oko 25gr granica za regenraciju imas fore tako da teras oko 20h voznje pre nego sto napusnis DPF. Naravno, nikad nismo uvek u tom rezimu pa je to daleko brze. Po stani-kreni guzvama za 50km ako ne gasis auto napuni 10gr. Sto se same rasprave tice mislim da svi pricaju iz ugla kola koje gledaju, a propustaju sve ostalo Kroz 10 godina deluje da ce dizele praviti samo Nemci koji ne odustaju od 2.0 dizelasa jer su ih doveli do savrsenstva (koliko motor moze biti savrsen). Fiatov 2.0 dizel nesto ne vidjam. Ima taj 2.2, ali pitanje koliko ce jos biti. Sada mi je zanimljivija rasprava tubo vs hibrid (kojih ima i u dizelima) vs plug in hibrid. 1 Decak Iz Vode reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 3326 Posted January 29, 2024 (edited) 3 hours ago, vagenovac said: Sta reci na ovako pausalnu i sustinski netacnu izjavu Ajde redom od pocetka Turbina i plivajuci ni u ludilu nisu "neuporedivo izdrzljivije", cak naprotiv, turbina je uglavnom cesce ode kod benzinca zbog drasticno veceg termickog opterecenja, a zamajac ne traje nista duze u proseku, mozda cak i krace, ali ajde da kazemo da nije bitna razlika u pitanju. Mozes reci da kod benzinaca imas problem sa multiair jedinicom ili skupim bobinama, veca je verovatnoca tako nesto da te zakaci nego dizne na krsstenom autu. Benzinci sa direktnim ubrizgavanjem itekako znaju da pate od problema sa pumpom visokog pritiska i jos sijaset problema. A oblak dima ostavljaju samo debelo neispravni dizelasi, pa si svoje iskustvo i poredjenje zasnovao na takvima, onda su jasniji tvoji zakljucci, mada smatram da bi trebalo porediti ispravne automobile Obzirom da imam dva drugara koji se bave remontom turbina, bas sam pricao na tu temu, jeste da je mnogo vise dizela pa samim tim i mnogo vise remonta dizelskih tubina ali jako retko rade turbine od benzinaca a ne moze se reci da se turbo benz ne voze. Zamajac manje trpi kod benzinca zbog uglavnom manjeg obrtnog momenta a i ako pocne da pravi problem to se ne oseca kao kod dizela. Sto pominjes MA, oni su naprimetni u sijasetu turbo benzinaca na trzistu pa nema svrhe to komentarisati. Tako isto mozemo da spomenemo i 1.3 mjet sa 84 konja, koliko kostaju dizne za njega, 600e set fabricki remontovanih i to ako te ukenja da nadjes, remonta kod nas nema tj samo uzimaju pare a ne rese problem. Koje bobine su skupe kod benzinaca i kod kojih to crkava??? Za Tjet bobina kosta 20-35e nova i uglavnom jedna crkne, mongi to stave plovno za mnogo manje para i teraj. Znaci kvar nebitan da se uzima u razmatanje. Koliko kosta reparacija dizni kod dizela? oko 100e po komadu, komsija skoro dao 200e za dve dizne da mu kao repariraju, a ima nekih i mnogo vise sto naplacuju (negde procitah da je neko za audi platio 150e/kom), kod benzinca sam rekao da 30e kosta ciscenje sva 4 komada, drugar radio pre nekoliko dana na gp preporodio mu se auto, doduse zato je sto je metanac i slabo se vozi na benz pa su dizne zakrzljale, kod onih koji se voze samo na benz dizne retko prave problem. Sta je sa dpf i egr koji na 90% dizelasa pravi problem pa ga svi gase ili izbacuju, isto vazi i za ad blue kog smo se jedva resili na jednoj mazdi. Za oblak dima sam se zezao vidis valjda smajli na kraju. Moja izjava nije pausalna vec potkrepljena nekim dokazima koje ne vidim kod tebe. I da ne budem pogresno shvacen, nisam ja protivnik dizelasa uopste, vozio sam ih do skoro, samo jednostavno mislim da su benzinci mnogo bolja prica u slucaju plovnog auta i relacija koje mi vozimo a to je mahom grad i krace relacije sto zakljucujem iz pisanja ovde. Edited January 29, 2024 by OMP 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 5973 Posted January 29, 2024 Di - diiiiii... zima, zima, e pa šta je, a kad je zima dosadno je svima Aj blagi reset i povratak na temu. 1 1 neshtry and Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 3326 Posted January 29, 2024 (edited) Ovo je tama o kupovini auta pa mozemo da raspravljamo o motorizacijama valjda ne izlazimo iz okvira tematike Edited January 29, 2024 by OMP Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 752 Posted January 29, 2024 45 minutes ago, knezevic76 said: Samo jedna mala ispravka, turbo benzinci se isto voze od 1500-2500 obrtaja. Na AP se voze u bišim obrtajima na većim brzinama od dizela, al opet tu menjači igraju veliku ulogu. Sent from my SM-A546E using Tapatalk Iz mog iskustva cesce je na 4-5000 nego na 2-3000 a vozim 0,9 twin air Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 1623 Posted January 29, 2024 (edited) @clockwork_orange Vozis motor iz freze... Nije za poredjenje sa motorom sa 4 cilindra. @OMP Opet mesanje baba i zaba, poredite motore ( hajd da kazem iz 21. veka i motore iz 20.veka ) koji nisu isti. Dizeli su sa direktnim ubrizgavanje a 1.4 tjet ili MA turbo je sve samo ne motor sa direktnim ubrizgavanjem. Ne mogu se porediti sem po turbini i zamajcu. Poredi recimo TBI ili TFSI benzinca sa nekim novijim dizelom ( pa i 1.9jtd tenkom ), jer oni su uporedivi, imaju sve "iste" elemente, Tjet skoro da nema nista od toga. Edited January 29, 2024 by MiloshBg Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8124 Posted January 29, 2024 Problem je samo sto jos uvek kada se spomene benzinac ljudi misle na obican atmosferac, tipa "nas" 1.4 fire ili 1.2 8v a kada se spomene dizel onda je asocijacija na neki francuski dizel u kombinaciji sa losim diznama, pumpom goriva, rezervoarom Ad-blua i plasticnim zamajcem. U tom slucaju se nema sta ni uporedjivati Ako se uporedjuju savremeni turbo benzinci sa nekim multiair, gdi, tfsi, varijabilnim bregastima, vanosima i ostalim slicnim pomagalima koji imaju leptire u usisnim granama, injektore sa direktnim ubrizgavanjem u cilindar, plivajucim zamajcima, onim cudom kao sto je dpf kod dizela, preskupim pumpama goriva, obicno sa fabrickom finom potrosnjom ulja, turbinicom i kompresorima...ja tu ne vidim razlike, cak je komplikovanije, manje zastupljeno, krace traju komponente, na kraju isti djavo prosto receno. Da ne spominjem letece musice i ostale kosacice koje traju do v.servisa.Sent from my SM-A346B using Tapatalk 2 MiloshBg and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 14399 Posted January 29, 2024 Nekako mi se cini da je moj sledeci auto turbo benzinac na TNG. Cistiji izduv, mnogo manje garezi od dizela. Ulje se manje prlja. Turbina ce bitno duze trajati.Max obrtni moment oko 1800rpm. Za moju uglavnom otvorenu voznju. .. LepotaSent from my STK-LX1 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
igor0511 3284 Posted January 29, 2024 Meni je kriterijum za izbog bio samo sto su me smorili dizeli, najiskrenije. Nemam apsolutno nista da kazem lose u vezi dizela. Izduv cist na 88kkm, radi DPF regeracije, ali jednostsavno tako prihvatis auto i malo obratis paznju i to je to. Trosi malo bas i tu mislim da nista nece moci da se uporedi sa 2.0TDI dok ne dodje neki plug-in hibrid koji ne trosi nista Sa druge strane hocu malo da promenim. Vozio sam pre ovoga 1.9JTD, 1.6mjet, u QQ je 1.6dci,.. pratkicno jedina dva benzinca koja sam imao su Yugo 55 i Astra 1.4 twinair, oba sa ultra starim tehnologijama. Od novih kola ocekujem da slabije povlaci jer ima manje Nm, trosice 2l vise i imace GPF (gasoline, ne Geely filter),a ne DPF I da se pokvari nesto necu reci da je to zbog tri cilindra ili sto je turbo benzin sa elektromotorom jer jednostavno je i cilj da se nova kola vise kvare. I 2.0TDI ima vise prituzbi i novijim varijantama i verovatno ce imati jos vise. BMW koliko vidim ista prica. Mercedes ne znam ni sta radi sa svojim cdi motorima, bas su slabo zastupljeni u poslednje vreme. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 3326 Posted January 29, 2024 (edited) Ja poredim ono sto se najvise vozi kod nas i najvise kupuje, ne mogu da poredim ferarijev turbo ili atmo motor sa majbahovim ili rolsovim kad takvih ima par komada kod nas kao i sto TBI, TFSI ima neuporedivo manje od drugih klasicnijih turbaka, pa shodno tome moram da poredim dizele vs turbo/atmo benz varijante kojih ima najvise na ulicama jer to je realnost a sad dal se oni konstrukcijiski drasticno razlikuju i dal su neuporedivi po tom pitanju nije tema i pritom ne poredim nove automobile jer novi su uglavnom svi dobri do neke km vec polovnjake. Edited January 29, 2024 by OMP 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 18329 Posted January 29, 2024 1 hour ago, shuxx said: Nekako mi se cini da je moj sledeci auto turbo benzinac na TNG. Cistiji izduv, mnogo manje garezi od dizela. Ulje se manje prlja. Turbina ce bitno duze trajati. Max obrtni moment oko 1800rpm. Za moju uglavnom otvorenu voznju. .. Lepota Sent from my STK-LX1 using Tapatalk Opasno mi Dacia Stepway i Clio sa tng prete…ništa su naročito,ali rade posao,nadam se duže od prvog velikog servisa… Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 14399 Posted January 29, 2024 LIČNO, JA, nikako ne bih kupovao fabričke TNG automobile. Zaštićeni su, uglavnom moraš u njihov servis, ili kod majstora koji su na višem nivou i imaju odgovarajući softver. Kao polovnni, ti automobili su poprilično istrošeni. Kupiš lepo finog benzinskog polovnjaka, uložiš u NOV TNG sistem, i iz mog dosadašnjeg iskustva, voziš 100 K km samo uz redovno održavanje, filteri, svećice. 2 djunis82 and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 18329 Posted January 29, 2024 moj komša sam sve rešava,kod nas u vojvodini ima rumuna,a i ni rumunija nije daleko.tamo je drastično jeftinije,kaže… 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 4463 Posted January 29, 2024 (edited) 12 hours ago, clockwork_orange said: SUV varijante ... skupe gume a ne nude prostora kao karavani slicne velicine Evo dole na slikama koliko mesta ima pozadi u SUV vozilu dužine 460 cm. Koliko mesta pozadi ima u karavanu dužine oko 460 cm ? Ili, bolje da pitam ovako – koliko treba da je dug karavan (ili limuzina ) u kome pozadi ima toliko mesta ? Pa to onda dovedi u vezu sa onim “lakšim parkiranjem” koje si pomenuo. Što se tiče cene guma za SUV, za moj SUV brendirane gume od 18” trenutno kod Beocara koštaju oko 17 hiljada letnja i oko 18 hiljada zimska. CONTINENTAL 235/60 R18 ULTRACONTACT 4X4 103V LETNJA GUMA 17.070 RSD GOODYEAR 235/60 R18 ULTRAGRIP PERFORMANCE + SUV 103T zimska guma 18.120 RSD A pogledaj pošto su u istom brendu gume od 16” za A segment vozila, npr. Hyundai i10 (CONTINENTAL 195/45 R16 zimska 15.770 RSD) ili za Ignis (175/60X16) ili od 17” ili 18” za Aygo X (175/65R17 ili 175/60R18). Lično, ne bih vozio kola sa (opcionim) gumama od 20-23” zbog udobnosti (bih na 20” ako je standard svakako), a zaista ne razumem kada neko kupi vozilo sa (opcionim) točkovima te colaže, a onda kuka kako mu za zimske gume treba 2.000 evra. Pa, nemoj da kupiš ono za šta nemaš para da to hraniš. Krajnje prosto je to. Inače, apsolutno je tačno da SUV vozila troše više i da uz sličnu motorizaciju imaju lošije dinamičke osobine od limuzina i karavana. I razumem da je nekome i sve to jako bitno. Apsolutno legitimno razmišljanje. Edited January 29, 2024 by Ivan Sredjene slike 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 8048 Posted January 29, 2024 Iz mog iskustva cesce je na 4-5000 nego na 2-3000 a vozim 0,9 twin airJa se na 3000 obrtaja već trkam Sent from my SM-A546E using Tapatalk 1 1 shuxx and igor0511 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6335 Posted January 29, 2024 @moron koliko sam primetio, toliko prostora ima u mondeo karavanu, oktaviji karavanu, naravno superbu. Razlika u korist suv-a je sto se na vozacevoj poziciji sedi drugacije, ne mozes da se zavalis kao u nekom nizem autu. Ne mogu nikad noge da ti budu ravne kao u autu koji nije suv Quote Share this post Link to post Share on other sites