Woodoo 24988 Posted July 25 2 MiloshBg and IDzO reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted July 26 @stex_pb U vreme kada sam ja počinjao da se bavim sportom (u prošlom veku ) jedna od stvari o kojoj su nam pričali jeste da je ako si registrovan kao takmičar, treniraš borilačke sportove, da se upotreba tih veština u uličnoj tuči tretira kao upotreba hladnog oružja. Da li se to menjalo ili se to nikada nije primenjivalo, pojima nemam. Morate da razumete, pritvor, kao mera, određuje se isključivo ukoliko sudija proceni da optuženi (NE I OSUĐENI - svi su nevini dok se ne dokaže suprotno) neće da ponovi delo, neće da pobegne (živi na adresi na kojoj je prijavljen) uzoran je građanin, bavi se sportom, takmičar i pritvo bi uticao na njegovu sportsku karijeru itd. ZNAČI, ON NIJE KRIV DOK SE TA KRIVICA I NIVO KRIVICE DOKAŽE NA SUDU. Optuženi ima obavezu da se javi na poziv nadležnog organa, Sad, ispašće da ja branim nasilnika (ako je sve tačno što se piše) ali nije tako jednostavno, ja sam baš naprotiv, protiv nasilja i grozim se tih stvari ali moraju da postoje nekakva pravila i zakon. U konkretnom slučaju, čovek koji je pretukao oca deteta u kolicima, prekoračio je nužnu odbranu. I jedina otežavajuća okolnost u celoj priči jeste onaj deo gde kaže, kada je čovek pao, ovaj je nastavio da ga udara, još dva udarca dok je čovek ležao na zemlji (znači, bio je onesposobljen). Tu ostaje supruga, koja je prisustvovala, koja mora da bude dosledna svojoj izavi i na osnovu čije izjave će nasilnik otići u zatvor. Sve što je bilo, pre ta dva udarca, ništa ne znači jer je optuženi bio napadnut od starne oca deteta (to će tvrditi odbrana). I još jedna stvar, to će biti otežavajuće za optuženog, to što nije sačekao policiju i nije pomogao povređenom već je napustio mesto događaja. Ali i to se pravda, naletom adrenalina, strahom od dolaska njegovih prijatelja jer je čuo da žena zove njegove prijatelje itd. ... I to je to. E sad, zamislite da mladi nasilnik (ako je to istina, jer, ne možeš čoveka da zoveš nasilnik, on još uvek nije sudski okarakterisan kao nasilnik ) mora da plati operaciju ovom unesređenom i to, redovnu cenu! Pa, onda, održavenje bolovanja, rehabilitaciju, izlazak policije na lice mesta, onda suđenje itd. Cela ova priča, do sada je koštala 10 000 eura. A do kraja, dok se ovaj oporavi, koštaće još 10 - najmanje (ovaj će da boluje najmanje 2 meseca, pa onda rehabilitacija, pa psihičke traume...) E, to je rešenje za nasilje a ne određivanje pritvora Recimo, ja sam poslodavac ovom što je dobio batine. I sad, ja moram da ispaštam, zato što je neko nasilnik i da ja izdržavam porodicu oštećenog zato što je neko pun adrenalina, testosterona, hormona itd. A to bi isto trebalo da se uvede i za državne organe. Pa, kada te policija prebije, onda lepo naplatiš to i ideš pravo u penziju, jer svako malo imaš bolovanje, bolove u glavi, zvoni ti u ušima, sanjaš kako te tuku, kad god vidiš uniformisano lice, uplašiš se, počneš da bežiš, plačeš .... iha, da vidiš kako sve može 5 MS PK, sokratbg, shuxx and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 89 Posted July 26 10 hours ago, stex_pb said: Baš večeras čitam da je pretučeni bio 4 dana u bolnici sa prelomima vilice. Batinaš je bokser, koji je pritom pobegao sa mesta zločina. Idealna situacija da ga pustiš da se brani sa slobode. Sećate li se kada je na Karaburmi poginulo dete na pešačkom, vozač pobegao. Sudija ga pustio da se brani sa slobode. Lik od ranije poznat policiji, imao već jedno gaženje i gomilu drugih teških prekršaja u saobraćaju. Mislim da bi kod amera odgovarao za oruzani napad, posto ako si bokser, onda su tvoje hands registered weapon. -dakle u sporu sa nekim nisi upotrebio ruke nego oruzje. 1 knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted July 26 @Bouz Da, stim, što se tamo kao olakšavajuća okolnost uzima upravo ovo što sam pisao, ako se pobrineš za oštećenog itd. E sad, tamo su troškovi ogromni pa je odlazak u zatvor jeftinija varijanta Ja sam za to da se svako ko je oštećen bude obeštećen od onoga ko ga je oštetio. Znači, neko je došao i ukrao iz stana ušteđevinu 2000€ Moraš da ih vratiš. Kako? Ako nemaš, ideš fino na polje, pa tu održavaš vodotokove, dnevnica 2000 rsd, 1000 rsd za državu što te izdržava, 1000 rsd vraćaš oštećenom. Rintaš 236 dana i to je to Dobro, to se malo produži, nedelja je neradna, ali i tada moraš da platiš onih 1000 rsd za stan i hranu 2 shuxx and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 89 Posted July 26 S tim sto prenebregavas sustinsku cinjenicu - a to je da "sta bismo mi" -u bilo kojoj situaciji, sire gledano nebitno je. Jedini kod koga se, u svakom drustvu vazi "sta bih ja" - je onaj ko kontrolise aparat drzavne sile. -kod koga je sila, kod toga je sve. Sve ostalo je predstava (cisto da smanjis troskove te sile) za nas prostu raju. 1 zarekg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1216 Posted July 27 Najverovatnije je da će se izvući sa nekom banalnom kaznom, kad se sazna čiji je "mali". I za gore prekršaje su nam smešne kazne, neće ovaj ovo osetiti Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 5801 Posted July 30 On 7/26/2024 at 8:29 AM, ortakov said: @stex_pb U vreme kada sam ja... ... ... Pa, kada te policija prebije, onda lepo naplatiš to i ideš pravo u penziju, jer svako malo imaš bolovanje, bolove u glavi, zvoni ti u ušima, sanjaš kako te tuku, kad god vidiš uniformisano lice, uplašiš se, počneš da bežiš, plačeš .... iha, da vidiš kako sve može. Prvo sam ti lajkovao post zato što si sve lepo objasnio da ja kao laik mogu da shvatim, a onda si me poslednjom rečenicom smorio za medalju. Too much mi je taj američki fazon foliranja i teranja preko svake mere. E da, i skinuo sam like Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted July 30 2 hours ago, PremieRacing said: a onda si me poslednjom rečenicom smorio za medalju Nije fora kako se ti zaista osećaš, to nema veze, poenta je da se "naplatiš". A to možeš, baš tako, trpiš traume, vraćaju ti se slike ... ko će to i na koji način da veštači A suština i jeste da se smanji taj pritisak, da neko - nekoga fizički disciplinuje. Nije važno koji je razlog za disciplinovanje, čak i kada ima razloga, poenta je što manje nasija svake vrste. Što se tiče lajka (ne onaj pas što je leteo u svemir nego, kao internet znak odobravanja i podržavanja ) HVALA PUNO! Ah, povlačim HVALA PUNO Šalim se, opušteno ... On 7/27/2024 at 12:18 AM, Bouz said: S tim sto prenebregavas sustinsku cinjenicu - a to je da "sta bismo mi" -u bilo kojoj situaciji, sire gledano nebitno je. Jedini kod koga se, u svakom drustvu vazi "sta bih ja" - je onaj ko kontrolise aparat drzavne sile. -kod koga je sila, kod toga je sve. Sve ostalo je predstava (cisto da smanjis troskove te sile) za nas prostu raju. Interesantno je, primetio sam, da Vi imate vrlo slična razmišljanja ako ne i ista kao i ja. Ovo što ste rekli pripada "naturalizmu" (barem ja to tako definišem) odnosno, prihvatate stvari kakve jesu. A ovo sam naveo, da bi sebe, na neki način "opravdao" nisam jedini "ludak" koji ovako vidi stvari. Ljudi vrlo često zapostavljaju moć - silu i veruju u neku univerzalnu pravdu, a ako to izostane ona idu u ezoteriju, Bog, neko to vidi odozgo itd ... toga jednostavno, nema. Ili imaš moć ili nemaš ništa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 89 Posted August 2 Pa po meni je bukvalno tako - kod koga je mac - kod toga je i sve ostalo. Ko kontrolise mitraljeze, kontrolise apsolutno svaki segment drustva, dokle kontrola drustva nad pojedincem dopire - a dopire prakticno do kreveta (evo mene sada recimo moze prosta internet kompanija da gleda kroz moj laptop i slusa (ili evo blizu mi je i mobilni telefon) kako kucam sa kreveta. -a to kad se krene unazad - ko je to sve tako postavio - dovede do onoga ko poseduje aparat sile, to jest ko ga kontrolise. imas silu - imas sve. nemas silu - nemas nista - samo mozes da se nadas da ce ovaj kod koga je sila i tebi neke mrvice da baci. sve ostalo je palamudarija koliko sam ja uspeo da vidim za ovo malo zivota posmatrajuci nas ovde, zapadnjake na zapadu i daleki istok na dalekom istoku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1216 Posted August 2 Izgleda nam dva masakra od pre godinu ipo nisu ništa promenila. Psihički neuračunljivi lik sa F dijagnozom i gomilom napada pušten je ponovo na slobodu. Ubio ga je čovek čiju je majku pre mesec dana isekao srpom a zatim se predao policiji. https://www.blic.rs/vesti/hronika/vladan-iz-okoline-zitoradja-koji-je-ubio-komsiju-na-drustvenim-mrezama-je-objavljivao/f1gjxc6 Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 7673 Posted August 6 Ne znam kuda ide ovaj svet al znam kuda ide Srbija. 80gr *ebene Milke 200 kinti !!!!!!Sent from my SM-A546E using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 1332 Posted August 6 Pre par meseci je najavljeno poskupljenje cokolade zbog lose godine, loseg roda kakaoa. E sad kod nas je sve svakako prenaduvano. Quote Share this post Link to post Share on other sites
IDzO 2321 Posted August 6 Nije samo jedna sezona loša, već to traje dve-tri godine u nazad. Kakao je berzanska roba pa je podložna špekulacijama, a uz sve najave da se smanjuje godišnja proizvodnja zbog neadekvatnih vremenskih uslova, cena ide i ići će gore. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 12810 Posted August 6 Cena Kakaoa je mnogo porasla.Menaž od 100 gr je obicno bio 100 din. A sada je 200 din. Ove godine je suša, bice manje kukuruza, porasce mu cena, kao i prasetine... Tj mesa. Tako to ide Sent from my STK-LX1 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1216 Posted August 6 Najgore od svega je što maloprodajne cene nesrazmerno rastu u odnosu na nabavne. Nešto poskupi 10% u nabavnoj, u maloprodaji odmah 50%. Lupam sad brojke ali tako mu dodje 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
silenci 2525 Posted August 6 Na kraju balade,gorivo ima da bude najjeftinije.Koliko su samo cigarete skupe,srecom nekonzumiram ih.Svaki dan nesto poskupi Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 4334 Posted August 7 I onda odes u Lidl i opet kupis cokoladu za normalne novce kad vec kod nas ne mozes... 2 silenci and knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1216 Posted August 7 (edited) On 7/25/2024 at 10:20 AM, stex_pb said: Jedina prevara kod osiguranja je njihova usluga koju si platio unapred a pokušaće da je ospore u svakom slučaju. Skoro pričasmo o osiguranima. Pre nekog vremena u poslovnoj zgradi gde radim izbio je požar. Izgorela je konkretno jedna kancelarija, ali od dima i toplote jedan kompletan sprat je uništen, kompletna staklena fasada na toj strani se urušila, a od dima pocrneli su svi ostali spratovi iznad. Osiguranje je odbilo da finansira renoviranje celog bloka već su procenili da će platiti sanaciju samo izgorele kancelarije i 4 njena prozora. Naravno popili su tužbu i izgubili, i platili su renoviranje celog bloka oštećenog u požaru. Pošto je aktuelno sada, požar je izazvala litijumska baterija na punjaču, koja je ekspresno planula i zahvatila celu kancelariju iako su batrogasci stigli za 4 minuta, spasa nije bilo. Sve je izgorelo. A sa druge strane, čovek iz osiguranja mi je pričao da svakodnevno pokušavaju da raskrinkaju razne prevare, od nameštenih sudara do podmetnitih požara i slično. Verujem da ni njima nije lako Jedan namešteni slučaj rešili su tako što su na google stret view videli da u dvorištu kuće "oštećenog" stoji slupani automobil za koji je pokušao da naplati štetu mnogo kasnije, šta sve neće smisliti Edited August 7 by stex_pb 2 Woodoo and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted August 7 Kad pričamo o cenama u Srbiji, ljudi moraju da razumeju da trgovci nisu problem, već država. Sad, recimo, imate novu aplikaciju "Temu" i svi su kao, super, vidi, jeftino, stiže, zaobilazi carinu jer pakuju do 50€ besplatan prevoz ... E, a onda, pogledaš, recimo, regularno, kada neko radi pošteno i hoće da se bavi poslom na način koji je zakonski regulisan. Primer, garderoba. Nekada se sve pravilo u Jugoslaviji, pa je carina bila jedna vrsta zaštite tržišta da bi se domaći proizvođači gardarobe zaštitili. Ako si hteo da uvezeš neki proizvod, tj garderobu, morao si da ispuniš neki standar, u tom trenutku, to je bio JUS. Pored standarda, proizvod mora da porđe i bezbednosne provere u smislu zdravstvene kontrole. I kad sve to dodaš na nabavnu cenu proizvoda, normalno, cena bude visoka i ljudi se uglavnom u tom slučaju kupe jeftiniji a dovoljno dobar domaći proizvod. To je sve imalo smisla dok su postojale domaće fabrike. Sada svi ti nameti i dalje postoje a služe, uglavnom da bi svi paraziti u lancu bili namireni. Od sanitaraca, carine itd. Primer tehnička roba. Ista priča kao i sa garderobom, samo preko toga imate i ekološke takse, posebne tokove otpada za proizvode koji nakon upotrebe postaju otpad. Ko radi regularan uvoz, on to plaća, kao i sva usaglašavanja (ateste) sanitarne preglede za proizvode koji se koriste u ljudskoj ishrani ili imaju dodira sa hranom, vodom, kožom itd. A onda imaš "Temu", Aliekspres i sl. gde se ne kontroliše ništa i ne plaća ništa!? Pa kako to onda funkcioniše i zašto su Kinezi povlašćeni u odnosu na domaće uvoznike!? Pritom, neko je sklopio ugovor o oporezivanju, špediciji i ko zna čemu i sad svi mi, poreski obveznici plaćamo da naše poštanske službe "besplatno" isporučuju kineski otpad (ali bukvalno otpad, većina tih proizvoda će biti otpad za 6 meseci, godinu. Prehrambena roba, ista priča kao i prethodno. Pa se na to dodaju deklaracije, prevodi, uputstva itd jer proizvođači jednostavno ne mogu da štampaju za sve jezike uputstva (kao da se razlikuje recimo HR, BiH, NMKD, SRB) onda postaje jasno zašto su cene u Srbiji daleko veće nego bilo gde u Evropi. A mi umesto da se prilagođavamo i da olakšamo stanovništvu, mi otežavamo a sve u cilju da neko zaradi a kroz priču, mi brinemo o vama, da budete zaštićeni, da kupujete kvalitetne proizvode!? Pa jbm mu mater, onda odgrebite kineze i njihva sra...nja. Veća tržišta imaju i bolje cene zbog količine nabavljenih proizvoda, zbog manjih magacinskih troškova, optimizacije transporta itd. Ovde, koga boli Q,, radiš pošteno, glup si. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1216 Posted August 7 Sve to stoji ali izostavio si bezobraznu maržu trgovinskih lanaca. Ako je ista stvar 30% jeftinija u Šumadija Marketu nego u Maksiju onda nije problem u državi nego u prodavcu. Edit: aliekspres smeće se kod trgovinskih lanaca prodaje višestruko skuplje, tako da opet je do prodavaca. 3 MiloshBg, sokratbg and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 839 Posted August 7 Just now, stex_pb said: Ako je ista stvar 30% jeftinija u Šumadija Marketu nego u Maksiju Koja stvar? Može da bude, recimo, da su napravili velike zalihe nekih proizvoda, pa im treba prostor u magacinu, dok ne rasprodaju, ne mogu da rade normalno ili da prošire asortiman. Može da bude nešto drugo, recimo da su kupili veliku količinu i dobili dobru cenu. Može da bude i da sa tim proizvodom hoće da privuku kupce, i da ga prodaju praktično ispod nabavne cene ... Čak ne mora da bude jedan proizvod, može da bude grupa proizvoda ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1216 Posted August 7 Neko Vino smo neki dan kupovali. Maksi je bezobrazno skup, skuplji od svih i treba ga bojkotovati. Nikad se nije dešavalo da su lokalne male prodavnice jeftinije od velikih lanaca, a to se upravo dešava Evo svakodnevni primer Stella Pivo je 150 dinara u Maksiju, 96 u Šumadiji. Prolom voda je 25 dinara skuplja po flašli.... Ne mogu da verujem da moram da branim argument da je sve skupo postavljanjem cenovnika na forum.... 2 knezevic76 and MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites