neshtry 19493 Posted June 4, 2024 Tradicionalno „prepošteni“ japanski konstruktori Toyota, Honda, Mazda i Suzuki priznali prevare...https://autorepublika.com/2024/06/04/tradicionalno-preposteni-japanski-konstruktori-toyota-honda-mazda-i-suzuki-priznali-prevare/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0_ZF0qASqd7gwI36TxaqcO7fj5pmR5_jd22-77T3bkNXskKRurSsuyXOQ_aem_AcCKxpYgH6SFe6f2YGZCXSRCMRnp-YofrbfYFyKmGKFqmZjA2-SuFaHGgGNi_XT3nJ6HsZpXA0dZZ29Fm2VtNoGwSent from my 23021RAA2Y using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 954 Posted June 4, 2024 @neshtry Jbg, prevario ih pacijent. Kada sam čuo tu vest i meni je bilo uvrnuto, a sad vidim da su ga vozili iz Gornje Toponice. Ako se dobro sećam, tamo su smešteni pacijenti sa izvesnim poremećajima u ponašanju, pa je vrlo moguće da ih je prevario, odvezao se, otključao vrata i ispao... jbg, dešava se, trebalo je da ga bolje vežu. 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Woodoo 27126 Posted June 4, 2024 https://www.instagram.com/reel/C7y6XM3MRZU 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 19493 Posted June 5, 2024 Malko o svinjama...Što bi Duško Radović izfilozofirao" "Da li svinja zna da je svinja? Da li ona zna da liči na druge svinje? Možda svinja misli da je ona nešto drugo...." A evo kako razmišlja Nemanja Rujević(Vreme): ..."Kada se u zidu otvori prozorčić sasvim desno, svinju tamo čeka ukusan zalogaj. Kad se otvori prozorčić levo, ništa. Svinje su pametnice i brzo nauče. Ali, šta ako se ne otvore ni krajnji desni ni krajnji levi prozorčić već neki između njih? Hoće li svinja otići da pogleda? To zavisi od toga da li je svinja optimista ili pesimista. Stručnjaci veruju da taj i slični testovi mogu da otkriju koliko su svinje – smorene. To jest da, kao i kod ljudi, svinje utučene strašnom dosadom postaju pesimistične. Pionirski pokus stvarno se odvijao nedaleko od Beča i trenutno se čekaju rezultati. Ali, sva je prilika da će tim istraživačice Sare Hince sa bečkog Instituta za domaće životinje prvi put dokazati nešto o čemu se do sada malo mislilo – svinjama je dosadno. To jest, onim svinjama čije meso obično jedemo i koje dolaze iz tovilišta gde se drže po desetine hiljada životinja. Obično nemaju ni kvadratni metar za sebe. Njihovo meso je, kažu kritičari, nepristojno jeftino i dokaz da je čovek – zarad profita i navika u ishrani – spreman ne samo da ubije životinju, što se odvajkada radilo, već i da je natera da strašno pati. Hince navija za žestoko smanjenje stočnog fonda. „Zapravo tačno znamo šta treba svinjama. One nisu samo jako inteligentne, već i vrlo radoznale.“ „U slobodnoj prirodi se veoma bave svojom okolinom. To je u žestokom kontrastu sa monotonim uslovima u kojima držimo životinje“, rekla je ona za bečki list Standard. Kolege i Hince su držali 128 svinja – sve kao mala prasad uzete iz klanica. Polovina je držana kao u masovnoj proizvodnji, polovina je imala slamu i zemlju da po njoj rije, različite igračke i stimulanse za kreativnost. Onda su dve grupe poređene na testovima. Trenutna dosada je jako neprijatna. Pre desetak godina su u jednom eksperimentu ispitanici (ljudi, ne svinje) morali da sede petnaest minuta u goloj sobi i da – ne rade ništa. Da naprosto razmišljaju. Iskustvo su opisivali kao neprijatno, vreme je sporo prolazilo. Istraživači su im potom dali taster kojim sebi mogu, ako hoće, da zadaju električni udar. Blizu polovine njih je, iz čiste dosade, biralo da sebi nanese bol. Ako je povremena dosada – dosadna, ono je hronična ili egzistencijalna dosada ozbiljna pretnja po zdravlje. Može voditi depresiji. Upravo to se, možda, dešava i sa životinjama koje se drže tako da budu što više finansijski isplative. „Svi su saglasni da ne bi trebalo da životinjama nanosimo nepotreban bol“, rekao je Niko Miler, etičar koji se bavi odnosom prema životinjama na Univerzitetu u Bazelu. „Ali bol i stres su tek dve forme neprijatnih stanja. Na druge jedva i mislimo. A ima dobrih razloga za pretpostavku da, ukupno gledano, dosada predstavlja najveći udar na dobrobit životinja koje držimo.“ Miler je za magazin „Reportaže“ dodao da se u modernim zoološkim vrtovima vodi računa da životinje budu zabavljene, ali za masovnu proizvodnju mesa nema povoljan zaključak: „Ono što je moguće u zoološkom vrtu, ne može se tek tako preneti na uzgoj korisnih životinja. Pitanje je da li se može eliminisati dosada u industrijskom uzgoju životinja, a da pri tome nama poznati industrijski uzgoj uopšte opstane."... 2 city and sokratbg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 954 Posted June 5, 2024 Nemanja Rujević DW, ima zanimljiva zapažanja, deluje mi opušten tip, verovatno zato što sve posmatra sa relativno bezbedne udaljenosti. A što se svinja tiča, pa, naš narod kaže, zaludan pop i jariće krsti... koga boli q kako žive svinje i koliko im je dosadno, osnovna funkcija je da mi budemo siti. Ako ćemo da razmišljamo o njihovoj dosadi, možda možemo da razmišljamo, recimo, da proglasimo genocidne sve one koji ubijaju te iste divne životinje Ako je namera pisca bila da mi trebamo malo da se angažujemo, da nam ne bi bilo dosadno kao svinjama, nek me dotični izvine, nemam (DW) vremena 1 1 neshtry and italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 19493 Posted June 5, 2024 Više je zaključak posle glasanja nego namera za bilo šta... 1 sokratbg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 19493 Posted June 6, 2024 Ja sam ovo i sam znao i primetio ( učili smo na faksu iz socijalne psihologije i sociologije kulture) ,a sada i zvanična potvrda https://www.instagram.com/reel/C71pj1fInCL/?igsh=dG8xb3Q0YjZkNXp1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Woodoo 27126 Posted June 7, 2024 https://fenix-magazin.de/roditelji-traze-pomoc-upozoravaju-na-ono-sto-se-dogada-u-njemackim-skolama Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijailović P. 3721 Posted June 7, 2024 Opasna Agenda. Tako su Jevreji završili u logorima. "Vampiri su među nama." Quote Share this post Link to post Share on other sites
The Punisher 8299 Posted June 11, 2024 6 1 silenci, neshtry, sokratbg and 4 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ostoja 770 Posted June 12, 2024 Svakih 15ak dana prodje tekst po portalima (verovatno narucen) kako je litijum trenutno najtrazeniji, da ce cene jos skakati zbog jos veceg skoka potraznje i kako bi eto bas bila sansa za Srbiju da zaradi. Eno Kongo sa svojim retkim mineralima se razvaljuje od para... not. 5 MiloshBg, shuxx, Zvezdo and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15826 Posted June 12, 2024 Zbog odvajanja EU od Rusije, zbog smanjivanja zavisnosti od Kine... Cesto izlaze vesti o pronalazenju novih mesta za busotine energenata u EU, nasli ovo, nasli ono. Ili skoro nasli lokaciju bogatu retkim mineralima.A niko da objavi da treba 10 god za otvaranje busotine, rudnika. Niko da objavi da zbog ekologije sve to visi o koncu. Samo laju. A tonu sve vise udaljavanjem od rusije i kine. Sent from my STK-LX1 using Tapatalk 3 Loon123, silenci and MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
The Punisher 8299 Posted June 13, 2024 2 MiloshBg and sokratbg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 22419 Posted June 19, 2024 2 silenci and sokratbg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15826 Posted June 19, 2024 Savremeni UŽAS. Neko tu propagandu maksimalno gura. Sent from my STK-LX1 using Tapatalk 2 Nikola 1.6 and Zvezdo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 954 Posted June 20, 2024 @The Punisher Povodom one fotografije. Jel ima tamo ljudi u svim tim navedenim gradovima??? Ako njima tamo ne smeta da im rudnik bude na 5 - 10 - 50 km od kuće, zašto ja koji sam 100 - 150 km dalje da brinem o tome!? Meni je majka poreklom iz Rađevine, otac je iz sliva Drine, 100 ak km uzvodno i vrlo dobro poznajem ceo taj kraj. Ako dozvolimo da se tamo razvaljuje i kopa, mi ne treba da postojimo kao narod, jednostavno, postaćemo apatridi. Za mene nije Kosovo srce Srbije, i sve ove budaletine koje kenjaju o tome, kad se vojska na kosovo vrati, su ustvari najveći neprijatelji srba i Srbije! Mi moramo da branimo ono što još uvek, kako tako kontrolišemo, nema nas dovoljno ni za to, a ne da maštamo o Kosovu. Mi moramo da branimo Srbiju, ovo je poslednja šansa, jer posle ovoga, državu više nemamo. Ostaće Beograd koji odavno više nije srpski grad. 3 Woodoo, Transporter131 and Nikola 1.6 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15826 Posted June 20, 2024 Lepo receno. Potpuno saglasan. Stvar je u tome da ce se kompanije ovajditi. Drzava malo od renti. A narod ce dobiti ogromno zagadjenje, bolesti kroz generacije. Pa da je to svima dobro, kopali bi svugde po evropi. Ali ne, guraju po zemljama treceg sveta. Unistavaju ih polakoSent from my STK-LX1 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 19493 Posted June 20, 2024 Pa i ti si na puškomet od rudnika!Sve ispod 1000km je direktno ugroženo uticajima iz rudnika,preko toga posredno Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15826 Posted June 20, 2024 Voda, vazduh, prasina, vetar, podzemni vodotokovi. Hemija koja se koristi. Razni bazeni za talozenje. Prljava tehnologija.Bolje i zdravije ima da se zivi od etno turizma ili slicnih poslova. Sent from my STK-LX1 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 954 Posted June 20, 2024 Sve ja to razumem, posebno, ko je bio tamo, mogao je da vidi. Ne zove se taj kraj Rađevina zato što su se tamo rađali ljudi, već rađa sve što zasadiš. Pijaća voda, stočarstvo, povrće, voće, čak i žitne kulture ... sve, bukvalno... I onda, kao, rudnik je šansa!? Ceo svet traži hranu, vodu, Evropa plaća sumanuto za organsku hranu, vodu svi piju iz flašice i mi to imamo, ne koristimo, ali imamo i boli nas Q, zajebavamo se, kao, neka oni tu rade, oni će to da urade sve kako treba ... Marš u PM, ne treba nam ništa, imamo da jedemo, da pijemo, naići će i neka snajka da legne podase i teraj. 3 shuxx, Nikola 1.6 and Woodoo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 264 Posted June 20, 2024 Najveci bukaci kojecega su najcesce - najveci profiteri. Sto valjda i treba da bude tako - kad si nalozio budale da oni lome glave jedni drugima dok ti to posmatras sa strane iz 'ladovine, i posle samo zadjes i pokupis kajmak... Recimo moj drugar je u poslu sa malinama vec jako dugo vremena, i sad, svake godine ista prica malinari ovo/ono - i pre par godina, na teveu dakle slika se neki lik, nesto prica te malinari, te maline, te malinarstvo i tako dalje - on je kao predstavnik malinara - i meni ovaj moj drugar kaze - vidis ovaj lik -on nema ni jedan jedini struk malina zasadjen. Ono, da ima dva-tri iza kuce, ono, da kuca ne mora da kupuje - al nema ni to. Ovaj rudnik/litijum, meni se cini da ce ovi na kraju to da kopaju (i da ukenjaju nemali deo teritorije). Kompanija je preogromna, likovi koji su gazde su premocni, i bukvalno su u stanju da obrisu bilo koga sa spiska prisutnih na planeti - bez da ih ikad iko provali, a kamo li da odgovaraju za nesto. ono, nedodirljivi ljudi. Nasa zemlja sa druge strane je mala, nejaka, ima nas realno saka jada, pri tom smo prosecno stara nacija i bioloski odumiremo. -znaci da nas niko ne pipne, ovako as-is - mi nestajemo za tipa dvesta godina. Pri tom skloni smo korupciji, a ta praksa traje vrlo od 45' pa na ovamo, i ista ekipa sustinski vlada celim eks ju prostorom. Sela i mala mesta se prazne, ili su vec prazna. Naprosto, vodjena je takva politika koja je uslovljavala te migracije (da covek koji ima neki posed, i koji ovu zemlju svojom proizvodnjom hrane prakticno drzi na grbaci - ne moze od tog svog rada da zivi cak ni dostojno ljudskog bica (u smislu kako njegov neki kolega isti takav zivi recimo u holandiji - koja je ono... kad putujes tamo - ponesi gumene cizme - SIGURNO ce ti zatrebati... - i oni nas shiju u poljoprivrednoj proizvodnji oho-ho...). U svakom slucaju, meni licno je drago sto nisam, i nikada necu biti u poziciji da budem neko ko donosi odluke po tim i drugim slicnim pitanjima. -posto ovde konkretno - ako kazes "da" - imas pola drzave/stanovnistva odma koji o tebi ne misle dobro. ako kazes "ne" - imas jednu kompaniju koja zaradjuje verovatno vise nego sto je nas bdp godisnje protiv sebe. I ajde sad ti budi pametan. 1 Loon123 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijailović P. 3721 Posted June 20, 2024 3 hours ago, ortakov said: Za mene nije Kosovo srce Srbije, i sve ove budaletine koje kenjaju o tome Za Vas kolega možda nije. Ima mnogo onih koji drugačije misle. Da li možda oni greše?! Ameri vide svoj interes svugde u Svetu. Pod pričom "Nacion...bezbe...". Njima se može, oni su jaki-najjači. Mi smo na suprot njima mnogo mali ali, okrunili smo se i ovako mnogo. Daj da damo i to pa da nas ostave na miru. Jeste, malo juče. Učinimo li i to, neće više ni Beograd biti to što jeste a, i nije nešto. Ipak, naše je naše. ...................itd. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15826 Posted June 20, 2024 Niko od nas ne zeli da se odrekne Kosova. Ali, da li neko od vas bio skoro na kosovu. Rasirili su se konkuga. Sve zauzeli. Ni pod razno ne komuniciraju na srpskom.Tocio sam gorivo u albaniji. Decko se max potrudio da se razumemo sta i koliko, bmb i tng.Dok na kosovu prve pumpe posle granicnog prelaza, nece zena ni rec da progovori. Ni srpski ni albanski. Rekao sam sebi da vise ne stajem na kosovu kad prolazim. Sipaj pre ili sipaj u albaniji. Sent from my STK-LX1 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 22419 Posted June 20, 2024 Mozda niste primetili ali krenula je da se plasira prica o nuklearno elektrani i toj citoj energiji. Koliko je istina ili laz ali meni deluje da ce i kod nas nuklearke biti i to Stara Planina. Nek bude da gresim ali Francuska svoju gasi, nasi pregovaraju o tome i vec počinje propaganda oko toga pa na sve to i film "Čuvari formule". Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15826 Posted June 20, 2024 Nuklearka se spominje. Ali, odbranili smo reke Stare planine, za MHE. Odbranicemo i za Nuk elektr.Uzgred budi receno, uzivajte u ovom tekstu Stara planina.https://autorepublika.com/2020/06/28/stara-planina-oaza-neistrazenih-tesko-dostupnih-predela-suma-vodopada/Sent from my STK-LX1 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites