Jump to content
FAS Goran
SikterBre

Kuda ide ovaj svet?

Recommended Posts

Sitiaciju što se ovih kod nas na vlasti tiče i samog upravljanja državom, korupcijom i svime ostalim poredim sa situacijom i afričkim zemljama. Sve isto na svim nivoima. Na vlasti su dok ih neki puč vojni ili građanski ne skine, korupcija na svim nivoima, partijsko zapošljavanje, rasprodaja prirodnih resursa za bagatelu, jeftina radna snaga...mogu da nabrajam danima.
Elem, tako nas i EU, ili ti "razvijene" zapadne zemlje i posmatraju i tretiraju, samo što smo bele puti, to je jedina razlika.

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

@Transporter131

zli komunisti streljali pošten svet i intelektualce, bili ljubomorni na pamet i lepotu građanstva ...

Ko što bi danas pošten čovek suzu pustio da neko oduzme sve Mišku, Kariću i sl. tajkunima, isto tako je bilo i te 1945 godine.

Samo što smo dugo izloženi propagandi antikomunista pa smo zaista i počeli da verujemo u to.

Daleko od toga da su oni bili sjajni, ali samo pogledaj, gde se izgubiše pojmovi, zajednička imovina - zajednički društveni interes, pravedna raspodela dobara, socijalna pravda ... 

Pa mi se još uvek lečimo u objektima i leče nas kadrovi koji su školovani / izgrađeni za vreme socijalizma. Struju koju koristimo imamo je zahvaljujući tome što je neko izgradio Đedap, Perućac, TENT itd.

PRosečna brzina vozova je bila preko 100 km/h a danas prave po Vojvodini "brzu prugu" koja ide do 200 km/h - celih 70 godina od izgradnnje BG - BAR sa stotinama tunela, vijadukta ....

32 minutes ago, knezevic76 said:

Na vlasti su dok ih neki puč vojni ili građanski ne skine,

Najčešće, upravo kolonizator organizuje puč, kreira tz. novi početak, umiri lokalno stanovništo na neki period a suštinske stvari nastavljaju da se obavljaju kao i pre tog puča. Takođe, uslov je da sam puč / prevrat traje što kraće, da bi imali manje ekonomske gubitke usled prekida snabdevanja sirovinama ili dr. mat. dobrima.

19 hours ago, zarekg said:

Ako se dobro sećam, Italijani su 70-tih ili 80-tih promenili 40-50 vlada u ne baš mnogo godina dok nisu našli onu koja će da radi ono što treba da radi. Mi nismo i nećemo toliko promeniti dokle god postoji ova zemlja. 

Ne - samo je ta poslednja verovatno imala svoje novinare, pa je raji predstavljeno kako je to najzad neka vlada koja radi i vlada u interesu stanovnistva - sto je naravno netacno bilo gde na planeti - posto vlade, svugde na planeti rade za sebe, i za ljude koji su ih tu doveli (svojim parama, uticajem i tako dalje).
 Kako to znamo? - pa mozemo pitati nekog prosecnog regularnog luidjija (kao i prosecnog peru i mileta kod nas) koji je ziveo tada - kada su oni vrlo cesto smenjivali premijere i vlade - sta se sustinski promenilo u njegovom zivotu (i preostalih ne znam koliko miliona gradjana je italija tada imala)? - ono sta se u zivotu malog coveka promenilo - nabolje, jer mora nabolje, jer taj mali covek a ne vlada drzi ceo sistem na svojim plecima. On je motor, a ne vlade i skupstine. -vlade i skupstine itd - to je kao one trepavice sto se zalepe na farove - znaci ide auto i sa njima i bez njih. -al' bez motora, ma sta bez motora, bez jednog tocka bre ne ide (osim akonije ge es :) ).

5 minutes ago, Bouz said:

On je motor, a ne vlade i skupstine. -vlade i skupstine itd - to je kao one trepavice sto se zalepe na farove - znaci ide auto i sa njima i bez njih. -al' bez motora, ma sta bez motora, bez jednog tocka bre ne ide (osim akonije ge es :) ).

Jedan narod, može da nema hleba da jede, ali vlast mora da ima ;) 

35 minutes ago, ortakov said:

@Transporter131

zli komunisti streljali pošten svet i intelektualce, bili ljubomorni na pamet i lepotu građanstva ...

Ko što bi danas pošten čovek suzu pustio da neko oduzme sve Mišku, Kariću i sl. tajkunima, isto tako je bilo i te 1945 godine.

Samo što smo dugo izloženi propagandi antikomunista pa smo zaista i počeli da verujemo u to.

Daleko od toga da su oni bili sjajni, ali samo pogledaj, gde se izgubiše pojmovi, zajednička imovina - zajednički društveni interes, pravedna raspodela dobara, socijalna pravda ... 

Pa mi se još uvek lečimo u objektima i leče nas kadrovi koji su školovani / izgrađeni za vreme socijalizma. Struju koju koristimo imamo je zahvaljujući tome što je neko izgradio Đedap, Perućac, TENT itd.

PRosečna brzina vozova je bila preko 100 km/h a danas prave po Vojvodini "brzu prugu" koja ide do 200 km/h - celih 70 godina od izgradnnje BG - BAR sa stotinama tunela, vijadukta ....

Ovo bi bilo tako - kada bi bilo tako.
ME-DJU-TIM...  - to vrlo nije tako.
Evo recimo primer pricali mi neki ljudi.... ... mislim ljudi - iz moje porodice :) (dakle nije rekla/kazala).
Moj deda i jos dva njegova rodjena brata - poginu u ratu kao partizani. Deda je bio jedan od onih malobrojnih (vrlo malobrojnih) predratnih komunista. -Ubili su ih cetnici (dakle nasi ljudi ubili su nase ljude).  Cetvrti njihov buraz je preziveo taj rat.
 44' u jesen, krasnaja armija instalira brozov rezim u Beogradu - i onda partizani (dakle ovi - dedini) ekspresno ubiju moju babu tu negde u zemunu. Znamo da je egzekucija izvrsena 'ladnim oruzjem, NE znamo gde su bacili telo. - i tako moj cale sa dve godine, prakticno "nigde nikog" - a njegov cale dakle "pogin'o za stvar" -ali eto, neko je nesto napakovao mojoj babi - pa je oni brze bolje skembase.  21 ili 22 godine, zaboravih, udovica "palog borca" - ajmo pod noz...
 Par meseci kasnije, staje rat, moje rodjene babe broj dva (nju sam jeli imao prilike upoznati za razliku od ove prve/caletove keve) - rodjenog brata su okacili tu u jednom sremskom gradicu ekspresno. Verovatno u maju 45'. Optuzba: narodni kulak i saradnik okupatora.
 Covek je bio jedan od najimucnijih ljudi u mestu i pre rata, naravno, sve su opljackali/uzeli. Nikakva restitucija i tako dalje. Oteto-odneto/razvuceno... Zemlju recimo su oteli.
Problem: paaa - selo prica, a selo SVE zna - da je taj covek zapravo za vreme rata u svojoj kuci, pod pretnjom streljanja cele kuce krio ljude koji su bili na ustaskim poternicama. Ono "trazi se taj i taj - ko zna ista o tom i tom, a ne prokaze ga vlastima - bit ce strijeljan" ili tako vec neki prigodan tekst. - znaci taj covek je te i takve krio u svojoj rodjenoj kuci, rizikovao svoju glavu, glave cele porodice, neki su mozda bili i komunisti - i komunisti su mu se lepo oduzili cim su oni postali ti kod kojih su sablje i smajseri...

Sto se tice tenta, djerdapa i ostalih projekata - to je sve lepo bajno i krasno - samo sto je problem u tome sto u nekim drugim drzavama koje su bile na stadijumu razvoja kao prostor sfrj, a na kojima nije staljin uspostavio bio svoj rezim - su zapravo mnogo dalje i/ili mnogo brze dobacili. Naprosto, nisu imali nikoga pismenog, i nisu bili dorasli politickoj tezini trenutka. Cak i dan danas - samo partijsko i burazersko kadriranje, struka se gotovo ni u cemu ne pita. (Dosli su bili do tacke da se struka minimalno ponesto stvarno i pitala - pred sam raspad, ali sada smo se malo vratili unazad).

Pa sad, nezgodno je to, posebno u tom periodu posle rata, jer, taj rat jeste bio svetski, svuda se ratovalo, ali lokalno, bio je klasičan građanski rat.

Nisam ja ni rekao da je taj sistem koji je uspostavljen posle tog rata bio super, međutim, mene iskustvo uči i ono što vidim svojim očima, jeste da je taj, kakav god bio sistem, ipak bio pravedniji prema običnom čoveku nego što je sistem koji je nastao posle tog sistema. I da, taj sistem da je valjao, ne bi se urušio, tako da nemam nikakve iluzije oko toga, niti je bio sjajan niti ja to tvrdim, ja samo kažem da je u odnosu na ovo danas, taj sistem bio daleko pravedniji po običnog čoveka. 

Mi smećemo sa uma da je Jugoslavija pa i Srbija u sklopu svih tih Jugoslavija bila praktično feudalna država. Kod nas su kapitalisti, koji su počeli da formiraju klasno kapitalističko društvo bili ekipa iz okruženja kraljevske porodice i dvora (nešto poznato iz današnjeg vremena) a da je narod, taman se oslobodio Turaka želeo slobodu. Šta su ti novo - kapitalisti radili? Pa proavali rudnike, zemlju, a samo malo pre toga od istih tih seljaka su tražili da daju svoje sinove da bi se zemlja oslobodila. Oslobodila od koga? Od Turaka a da bi je posle neki Rada Pašić, Stojadinović, Vajfert i ekipa prodavali rudnike Englezima ... I naravno da je komunistički pokret bio jak i naravno da su ljudi bili protiv tog sistema. 

I je.i ga, u takvim uslovima, normalno je da nej...bu i nedužni ... a opet, sve za neko bolje sutra, da deca bolje žive itd. 

Rođeng brata mog dede su četnici zaklali.

Sa majčine strane, silovanja, otimanja stoke, premlaćivanja i to sve četnici, jel, oni što su kao branili narod.  Sve to sam slušao od dede, babe, odrastao sam sa njima. 

Došli komunisiti, očeva porodica podelila zemlju međusobno, nisu ni imali šta da im uzmu. Jedan deo porodice odveli u Vojvodinu, naselili u kuće švaba (jbg, iste te švabe su činile zločin, zajedno sa drugim okupatorom, pa je i bilo logično da ih proteraju. Neki možda i nisu, možda su bili lojalni, ali, okrenula se serva, pa sad malo mi da korisitmo pobedu) a sa majčine strane, deo zemlje su uzeli, jer im zaista nije ni trebala. Kako je vreme prolazilo, nešto je vraćeno, a nešto je otkupljeno, tako da sad opet imaju više nego pre rata al nema ko da radi.

Što se tiče razvijanja kapitalističkih zemalja u odnosu na Jugoslaviju, to je vrlo zanimljivo i mogu se pronaći svi podaci.

Recimo da je Jugoslavija u trenutku raspada imala potraživanja koja su bila gotovo jednaka zaduženju. Danas se priča o tome, kao Tito nas je zadužio i sl. a to je suštinski propaganda. Da, postajala su dugovanja ali i potraživanja. Pa smo tako imali potraživanja od SSSR, raznih zemalja u Africi, imali smo izvore nafte u Angoli, naše firme su potraživale novac za izgradnju Afrike itd.

A recimo, pre nastanka SFRJ tj do pre rata, udeo industrije u BDP je bio manji od poljoprivrede. Šta je skuplje, 1 kg automobila ili 1 kg pšenice!?

Sa koliko učestvuje novostvorena vrednost u poljoprivredi a sa koliko u industriji?

Ja živim u čisto švapskom mestu,ali Švaba više nema jer su saveznici dogovorili na konferenciji u Posdamu posle rata da se svi etnički Nemci iz svih zemalja vrate u Nemačku iz različitih razloga( ovi u Vojvodini su mahom bili u SS vafen brigadi Princ Eugen,ali je bilo i puno poštenog naroda)

Istina, postoje dve porodice za koje znam da su Švabe( Marija Terezija ih je doselila iz Švabije), porodice Miler i Bruner,ali i oni se pokušavali i poženili sa kolonizovanim Srbima,pa je i to prošlo 

Ma nije bio pravedniji. Ovo danas je pojam divnog i korektnog drustva u odnosu na ono onda.
 Pa da si onda rekao "broze p...u" - lagano je mogla i glava sa ramena da leti.
 Ovi danas (deca i unuci tih) tu i tamo ignorisu kad ih se nesto pita - al njihovi ocevi i dedovi su bre slali ljude na robiju za rec, a ponekom je i letela glava. Za rec. Glava.
Pa kako je to pravedno prema malom coveku?
 Pa to samo u onim pekozima u onom filmu - ajmo u aps jer je sistem svojim algoritmom zakljucio da ako te ne spreci ti ces da pocinis zlocin, i sudi te kao da si ga pocinio - a nisi. Al' sistem zna da bi.
 Pa nismo bili feudalno drustvo. Doduse, nismo bili nesto sad bas ni parlamentarna monarhija za uzor...
 Pa srbija i amerika su na pocetku 20. veka bile zemlje sa najvecom stopom useljavanja. Turci su u vreme drugog svetskog rata na vecini teritorije bili odsutni vec sto i nesto godina cini mi se.

Nama su uzeli - i nista vratili nisu. Sa caletove strane pralticno sve, sa kevine nesto malo. Pri tom - caletov cale - pogin'o "za stvar".
 Mislim, kompleksne su to stvari je l', ne mogu reci da je sve jednostavno i crno-belo.
 Problem je sto se mi, Srbija, nismo nesto specijalno makli i pomerili od oktobra 44'. to je onaj vrlo tuzan deo.
 Tito jeste zaduzio/zaduzivao zemlju. Naravno ne tito - jer se on covek nije nista ni pitao, nego ona ekipa oko njega - koja je njega drzala u staklenom zvonu i napravila ga na super-rock-stara, a koja je u pozadini drmala i radila sta je htela - i to rade (njihovi potomci) i danas.
 Juga je u vreme raspada vec bila duzna zemlja, pri tom pogresno organizovana - tako da su nova zaduzivanja (koja su se i desila) bila neminovna. E sad problem je sto su i tu opet isti ljudi odlucivali, i masu te love su potrosili nenamenski. Jer naprosto - sve su to bitange, nema tu domacina coveka koji je nekad nesto radio i svojom rukom stvorio. Pa je onda drzavni novcanik za njih njihov licni - trosis koliko hoces, i za sta hoces - samo sto ga drugi (mi-raja) punimo. Da l' kroz kredite koje uzimaju - a mi raja vracamo, da l' direkt od raje. -njihovo-nije.
 Poljopirvreda vs industrija - pa eto tu se videla sva njihova nekompetencija. Poljoprivrednu zemlju su pokusali da industrijalizuju i ucine je konkurentnom privredama koje su bile industrijske i bile u prednosti par stotina godina. -a to nece da moze - kao sto i nije moglo.
 Sta su uradili? -oterali ljude seljake sa njihove zemlje i uterali ih u fabrike koje nisu bili sposobni da organizuju u funkcionalan sistem. (uporediti zivotni standard naseg radnika, i tog naseg istog radnika kada je sezdesetih pa na dalje krenuo u pecalbu u truli zapad). Cak su stvarali neku opstu atmosveru da seosko stanovnistvo treba da se stidi svoga porekla i cinjenice da zivi u selima i da se bavi zemljoradnjom.  Ono, gradska riba da se uda za seoskog sina - pa to ne biva...
 Doduse - i razumem ih. Posto seljak covek - njemu drug tito ni na koji nacin nije potreban - svoj na svome, samodovoljan, mali ekonomski samodovoljni sistem. Bilo koja drzava - iz seljakove vizure u principu je parazit. Seljaku ne mozes da stavis lokot na prodavnicu - ima svoje krompirice-prezivece. Ne mozes da zavrnes vodovod - spusti onu koficu u svoj bunar, i sve okej. -Radnika sa druge strane mozes na pipetu da snabdevas minimumom potrepstina i da bude zavisan sto posto, da zivi u konc logoru zvanom grad, i da slusa sve - jer ako ne slusa - ne moras ni da ga mlatis. samo lokot na prodavnicu i zavnes vodovod, i vidimo se, recimo mi dragi beogradzhani :)
 Nisu bre bili dobri - bili su propast - teska. Kostaju nas sve eks jugoslovenske narode bas mnogo.

Tito je opismenio naciju, naročito seljake,a sedamdesetih,pa nadalje, niko nije kažnjen zbog verbalnog delikta oduzimanjem slobode.

Pojavio se i Socijalistički Savez kao opozicija ( na papiru) Komunističkoj partiji 

@Bouz

Ja se sa ovim apsolutno ne slažem.

Sistem represije?

Koliko policajaca je bilo u Jugoslaviji - 20 mil. stanovnika

Koliko policajaca ima u Srbiji - jedva 6 mil. stanovnika

Policija vozila fiće i kasnije stojadine a danas, Land Roveri, Škode... Kamere, presretači ...

Ukupan broj uhapšenih i smeštenih na Goli otok?

Ukupan broj uhapšenih u JEDNOJ akciji SABLJA!

A onda povuci paralelu sa brojem stanovnika u te dve zemlje Srbija - Jugoslavija

Za razliku od današnjeg vremena, tada je neko planirao i radio nešto. Pogledaj samo planska naselja po gradovima tada i sada. Tada imaš, npr. Novi Beograd, pun parkova, pun zelenila, kanalizacija, voda, struja, trafo stanice, zemljište - podloga pesak, izgrađen ceo, a danas, BWF !? naslonjen isključivo na infrastrukturu koja je napravljena pre 50 + godina a kanalizacija, pravo u Savu.

Sloboda govora?

Tačno, kenjaš protiv partije ideš na prevaspitavanje.

Danas, pogledaj samo koliko je ljudi privedeno zbog priče na društvenim mrežama.

Ekonomija.

Ne znam kako to uopšte i može da se poredi.

Samo Beograd:

IMT, IMR, DMB, FOB, ZMAJ, GRMEČ, AVALA ADA, IKARUS, MINEL, IKL, IPM .... jbt i onda pričamo o ekonmiji... Nemoj, glupo je... 

Svaka od tih fabrika je deo profita izdvajala za izgradnju, za sportstke aktivnosti (imao si apsolutno besplatan sport), stanogradnju, vodovode, kanalizacije ....

Ne znam, o tome je potpuno bespredmetno govoriti. I te fabrike, a ove su samo u BG, su mogle da prežive i sankcije, čak su i preživele, samo je pitanje, zašto nisu restrukturiane na način da se umenje kapaciteti, da se delovi tih fabrika prodaju (kao i sada, recimo za privatnu inicijativu izgradnju stambenih kompleksa, tržnih centara) a da drugi delovi ostanu apsolutno u funkciji.

Za razliku od onog vremena, danas nedostaju, strugari, moleri, farbari, limari, bravari, zidari...

Prirodni priraštaj?

Koliko se danas rađa ljudi a koliko umire?

Koliko se ljudi rađalo / umiralo od 1955 - 1985 godine?

Kultura?

Pop kultura: Riblja čorba, Bajaga, VIS Idoli, EKV, El. orgazam, Partibrejkersi ..... + 000

Danas: Jala Brat, Relja, JK ...

Meša Selimović, Ivo Andrić, Sloba Selenić, Ljubivoje Ršumović, Miloš Crnjanski + hiljade, ne mogu sad ni da se setim

Danas: Marko Vidojković, Svetislav Basara .... 

Što se tiče zaduženja, pa opet, ja ne znam, podaci su dostupni, mi danas od proizvodnje imamo izvoz rude i motanje kablova, eventualno nešto malo maline, poljoprivrede, nešto IT a (a i to polako umire zbog Indijaca)... 

Samo u jedan izvoz u tom periodu, 150 000 automobila

Koliko tenkova je prodato Iraku, Kuvajtu, Libiji

Koliko aviona je prodato svuda po svetu

Koliko brodova (a brodogradilišta u skoro svakoj republici) je prodato?

Ei Niš je imao proizvodnju poluprovodnika, katodne cevi (Philips licenca) prvi računar, robotska ruka, institut Vinča ... Druže, pa to je bilo pre pola veka i više, danas kada je sve to mnogo dostupnije, jer smo napredovali (ako smo napredovali, obrazovno, ekonomski) mi to možemo da vidimo samo na RTS Trezoru, kao nešto što je nekada, bilo ovde.

Sve i da neko dođe, kaže, evo vam, pravite šta hoćete, mi nemamo obrazovanje koje to može da podrži. A, hajde da pogađamo, da li je toga bilo pre 40 godina!?

Neke misli i / ili razmisljanja naprosto nije moguce reci sa sto slova.
Ovo za prodavnicu i pivo - slozio bih se :)

Ortakov - to je taj romanticni pogled na jugu - bez sagledavanja sire (realne) slike.
 Manje murije po kolicini civila? -pa da, naravno - posto podsetimo - za rec je letela glava tu i tamo. -dakle -strahovlada.
(hint: Prof. Mihajlo Djuric - ima na netu u vezi cega je bio optuzen i osudjen, recimo).
 Goli otok - jedan neduzan covek koji je zavrsio tu, a narocito, koji je skoncao tu - je previse. -A bilo ih je malo vise je l' (dakle opet - ako ne mislis isto kao neko kod koga je sila - ajmo na prevaspitavanje.
 O ekonomiji je smesno cak i pricati. Jugo izvozen u usa, je l' tako? -jeste. Po kojoj ceni? - paaa - po MANJOJ od proizvodne. Pa kako to/zasto to? - pa drzava nije mogla da dodje do valuta u kojima se zaduzivala (dolar) - pa joj se isplatilo da prakticno pod tim uslovima nabavlja te iste dolare.
 imt - engleski ferguson, i tako dalje.
 Nemojmo ljudi. Juga ni prva ni druga nikako ne moze da se meri ni sa Srbijom koja im je prethodila, ni sa danasnjom Srbijom - takvom kakva je. - u korist Srbije, da ne bude neke zabune.

@Bouz

Ne može se tako jednostavno posmatrati. 

Ne znam šta ste po struci, ali ovo što pišete ne može se tako lako objasniti. Planska ekonomija, pa u okviru toga i razvijanje nekih potencijala na uštrb drugih proizvodi ovo što ste napisali. Da, izvoziš yugo, ispod proizvodne cene (što naravno nije baš 100% tačno, jer recimo, naduvaš proizvodnu cenu alternatora, platiš taj višak dobavljaču a on napravi u svom gradu novu fabriku, proizvodnu traku, čitavo naselje, pa samim tim pokrene proizvodnju, građevinsku industriju itd) a sa druge strane, održavaš postojeću proizvodnju koja je rentabilna, ostaje visoka upošljenost.

Visoka upošljenost stanovništva ima višestruk značaj, smanjen je broj socijalnih slučajeva a sa druge strane, imaš čoveka koji je zauzet poslom (pa makar i izmišljenim, a u većini slučajeva nisu bili izmišljeni al da ne širimo) i taj čovek osniva porodicu, oseća se važnim članom zajednice, učestvuje u zajedničkim akcijama, održavanje morala, radne etike ... 

NIje baš tako jednostavno, na žalost, ne želim o svemu da pišem, smeta drugim članovima a neke stvari, posebno iz okvira bezbednosti nije pametno pisati.

33 minutes ago, darkman14 said:

@neshaoct ajd procisti malo i ogranici unos na 100 karaktera i 2 slike max po postu...

ovo stvarno nema smisla

fali lokalna prodavnica, 2 gajbe piva i vinjak

Nikada neće biti takvog ograničavanja na ovom Forumu. Suština Foruma je diskusija/rasprava. Svako koga mrzi da čita - ne mora da čita. :D

Put u društvo idiota je pažnja od maksimum 15-30 sekundi i/ili čitanje do 100-200-300 karaktera.

Naslov teme je takav da upućuje da svako može da piše o onome što misli da treba po pitanju negativnih/pozitivnih pojava u svetu (osim politike naravno). :thumbup: 

A druge teme zakljucavas kako ti volja :whistle:

cak nije ni u temi Kuda ide ovaj svet vise podseca na ujka Alberta i During the war

5 minutes ago, darkman14 said:

Koja je tema zaključana?

Evo... daj barem tri teme koje su zaključane u poslednjih godinu, dve, tri... Kontam da ti neće biti teško da ih navedeš veoma brzo jer očigledno si nešto primetio/upamtio. 

5 minutes ago, darkman14 said:

cak nije ni u temi Kuda ide ovaj svet vise podseca na ujka Alberta i During the war

Pa, nemoj je onda čitati. :thumbup: 

Ili, čitaj i stavi koje god hoćeš korisnike Foruma na svoju ignore listu, pa ti Forum neće prikazivati njihove postove.

pre neki dan si zakljucao jednu, da sad ne trazim :) 

7 minutes ago, neshaoct said:

čitaj i stavi koje god hoćeš korisnike Foruma na svoju ignore listu

to i radim, raste lista... 

Meni je uvek zapadala u oci tematika slobode govora. Sloboda pricanja i sloboda laganja su dve razlicite stvari. Kao prvo vecina da cuti bili bi mudriji jer nista pametno nemaju da kazu, a vecina sto prica u danasnje vreme nije bazirano na delu, bolje da se cuti i svako pokaze sta moze da uradi. Palamuditi moze svako, uraditi malo ko.

Svi su danas nesto pametni, sposobni da vode drzave, ali bilo bi dobro da drugi uradi jer njihov intelekt ne moze da podrzi takav fizicki rad da se maknu od ekrana i fotelje.

8 minutes ago, darkman14 said:

pre neki dan si zakljucao jednu, da sad ne trazim :) 

Evo, ja ću:

On 8/11/2024 at 8:39 AM, neshaoct said:

Dok se ne pročisti politika, ide privremeni LOCK na temu.

On 8/11/2024 at 1:05 PM, neshaoct said:

Tema je ponovo otključana.

Ova tema na kojoj smo, na manje od 5 sati.

====

A, tvoj post je bio:

20 minutes ago, darkman14 said:

Od množine (''druge teme'') u tvom postu, dobismo jednu temu (baš ovu na kojoj smo) koja je bila zaključana na manje od 5 sati.

Veštački si hteo da stvoriš utisak da ima ko zna koliko tema koje se zaključavaju... Bezveze je tako prenaglašavati :thumbup:

a ne prenaglasavam vec onako... isto s*** kao i ovo gore

ne vidim razliku osim vremenske distance i razloga za nove podele

Dobro ljudi, par tema obradismo, -necemo da se bijemo. MIslim, internet diskusija je, ono nije oci u oci (sto je vrlo razlicito, jer iz zive diskusije mnogo se preciznije skonta sta sagovornik i prica a i misli). 
 Hocu da kazem - ako se ne slazemo po nekom pitanju ne znaci da treba da se glozimo.  Pri tom, treba imati u vidu da je najcesce svako ko nesto kaze zapravo u pravu - samo - iz svog ugla, iz svog para opanaka sto se kaze. -a kako je u tudjem paru opanaka - niko ne zna do toga ko ih nosi. Bukvalno nikada ne znas sto posto ko je taj drugi covek, sta misli/sta je mislio, sta radi/sta je radio. Ali bas nikada.

49 minutes ago, ortakov said:

@Bouz

Ne može se tako jednostavno posmatrati. 

Ne znam šta ste po struci, ali ovo što pišete ne može se tako lako objasniti. Planska ekonomija, pa u okviru toga i razvijanje nekih potencijala na uštrb drugih proizvodi ovo što ste napisali. Da, izvoziš yugo, ispod proizvodne cene (što naravno nije baš 100% tačno, jer recimo, naduvaš proizvodnu cenu alternatora, platiš taj višak dobavljaču a on napravi u svom gradu novu fabriku, proizvodnu traku, čitavo naselje, pa samim tim pokrene proizvodnju, građevinsku industriju itd) a sa druge strane, održavaš postojeću proizvodnju koja je rentabilna, ostaje visoka upošljenost.

Visoka upošljenost stanovništva ima višestruk značaj, smanjen je broj socijalnih slučajeva a sa druge strane, imaš čoveka koji je zauzet poslom (pa makar i izmišljenim, a u većini slučajeva nisu bili izmišljeni al da ne širimo) i taj čovek osniva porodicu, oseća se važnim članom zajednice, učestvuje u zajedničkim akcijama, održavanje morala, radne etike ... 

NIje baš tako jednostavno, na žalost, ne želim o svemu da pišem, smeta drugim članovima a neke stvari, posebno iz okvira bezbednosti nije pametno pisati.

Potpuno se slažem,mada u kapitalizmau i u smanjenoj državi to nije moglo da preživi...sa 20 miliona na manje od trećine...mada mnogima će žuti biti večni krivci za propast proizvodnje iako su tržišni uslovi odigrali mnogo veću ulogu...