Jump to content
FAS Goran
SikterBre

Kuda ide ovaj svet?

Recommended Posts

5 minutes ago, neshtry said:

Potpuno se slažem,mada u kapitalizmau i u smanjenoj državi to nije moglo da preživi...sa 20 miliona na manje od trećine...mada mnogima će žuti biti večni krivci za propast proizvodnje iako su tržišni uslovi odigrali mnogo veću ulogu...

Nije tako jednostavno, a ne znam ni koliko je pametno i bezbedno pisati o tome.

Postojali su neki privredni potencijali (npr. hemijska indrustrija, rudnici, banje, šume, cementare, duvanska industrija... ). Sedne neko, posmatra, kapacitete (u potpunosti, ljudske, industrijske, tržišne) i onda krene pljačka (oni kažu privatizacija). Privatizaciju jesu sproveli revolucionari, posle "revolucije" ali ne verujem da su oni bili dovoljno pametni za tako nešto (dovoljno je nekima od njih pogledati lobanje i shvatiti da oni od naučenih govora ne mogu dalje ni da dopru).

Kasnije pogledaš ko je postao vlasnik čega, pa shvatiš ko je ustvari i organizovao revoluciju, ko je planski slabio tu privredu kroz sankcije, propagandu kako to ne može da radi, kako je privatnik bolje brine o svojoj imovini itd.

E sad, zarad moje bezbednosti, u ovako slobodnom društvu, molim administratora da obriše moje postove u ovoj temi.

Hvala!

Razumem,ali i to je propalo.Od stare industrija ja ne mogu da se setim ničega što još radi uspešno,a da nije poljoprivreda ili vezano za poljoprivredu 

2 hours ago, ortakov said:

E sad, zarad moje bezbednosti, u ovako slobodnom društvu, molim administratora da obriše moje postove u ovoj temi.

Hvala!

Koje tvoje bezbednosti?

Ko si ti? Ime, prezime, JMBG?

Niko iz ovih tvojih postova ne može znati ništa od navedenih podataka, pa se nema ko ni ugroziti.

Opet ti kažem, opusti se. :D

=====

2 hours ago, darkman14 said:

a ne prenaglasavam vec onako... isto s*** kao i ovo gore

ne vidim razliku osim vremenske distance i razloga za nove podele

Ovo u poslednjim postovima je istorija, nije politika. Nije jer nema danas nikog ozbiljnog u našem političkom spektru ko se zalaže za vraćanje komunizma/socijalizma, ili za povratak monarhije.

Zato je to samo istorijska rasprava.

2 hours ago, neshtry said:

Razumem,ali i to je propalo.Od stare industrija ja ne mogu da se setim ničega što još radi uspešno,a da nije poljoprivreda ili vezano za poljoprivredu 

Zato što ništa od te pomenute industrije nije bilo konkurentno. Traktori, kombajni, kamioni, avioni... svemu je tržište bilo samo SFRJ, i jednim delom SSSR. Afrika je bila nebitna po pitanju ozbiljnog plasmana, ona je tu bila tek onako usput.

Nestala su ta dva tržišta jedno za drugim, pa su tako nestali i kupci... a drugih kupaca nije nikada ni bilo. Propali bi svejedno i da nije bilo sankcija jer ti proizvodi nisu bili konkurentni na evropskom tržištu (kao što je npr. u Sloveniji propao TAM iz istog razloga).

Ta nekonkurentnost velikih proizvodnih firmi je možda i najbolji dokaz lošeg ekonomskog sistema u SFRJ...

====

2 minutes ago, darkman14 said:

imas i jedne i druge nkpj i poks :D 

Rekoh "nikog ozbiljnog" :D

1 hour ago, neshaoct said:

Koje tvoje bezbednosti?

Ko si ti? Ime, prezime, JMBG?

Niko iz ovih tvojih postova ne može znati ništa od navedenih podataka, pa se nema ko ni ugroziti.

3 hours ago, neshaoct said:

Zato što ništa od te pomenute industrije nije bilo konkurentno. Traktori, kombajni, kamioni, avioni... svemu je tržište bilo samo SFRJ, i jednim delom SSSR. Afrika je bila nebitna po pitanju ozbiljnog plasmana, ona je tu bila tek onako usput.

Nestala su ta dva tržišta jedno za drugim, pa su tako nestali i kupci... a drugih kupaca nije nikada ni bilo. Propali bi svejedno i da nije bilo sankcija jer ti proizvodi nisu bili konkurentni na evropskom tržištu (kao što je npr. u Sloveniji propao TAM iz istog razloga).

Ta nekonkurentnost velikih proizvodnih firmi je možda i najbolji dokaz lošeg ekonomskog sistema u SFRJ...

====

Rekoh "nikog ozbiljnog" :D

Nije istina. Konkretno za traktorima iz IMR i IMT znam nekoliko Africkih drzava koje su trazile i bukvalno PLAKALE za takvim modelima. Koliko god ta tehnologija bila stara, ti traktori su jedini koji su tamo savrseno radili i to sa minimum odrzavanja. Pa Etiopija i Egipat su u periodu od 2010 do 2015. godine trazili godisnje kolicine traktora koje nazalost zbog sistematskih unistavanja nase fabrike ne bi napravile za duplo vise godina, a ne pricam o rezervnim delovima za te iste traktore, menjacima itd... Ta industrija se mogla okrenuti samo tom trzistu i bez problema bi radila i zivela od istog. Da ne pricam o Zmaju i jos nekolicini takvih fabrika, pa fabrici gume Rekord... Da ti zatvoris fabriku gume... HEJ, pa to moze samo u ovoj drzavi. A Rekord gume su bile duplo bolje od ovih koje se danas nude za takve vrste masina. 

Posted (edited)
23 minutes ago, MiloshBg said:

Konkretno za traktorima iz IMR i IMT znam nekoliko Africkih drzava koje su trazile i bukvalno PLAKALE za takvim modelima. Koliko god ta tehnologija bila stara, ti traktori su jedini koji su tamo savrseno radili i to sa minimum odrzavanja.

Dobro. Koliko bi IMT i IMR traktori bili skuplji u Africi od konkurencije iz Kine/Indije?

Ne kažem da ne bi mogli jedno vreme da prodaju tamo, ali... to bi im omogućilo da prežive možda još 10-15 godina posle raspada SFRJ (da nije bilo sankcija), i nakon toga fajront.

Tih 10-15 godina je svakako prošlo dok smo bili pod sankcijama, a kad su one skinute već su se razmahali po Aziji/Africi proizvođači iz Kine/Indije koji su bili jeftiniji i mogli da naprave tražene količine u zadatim rokovima. Na kraju, TAFE kojeg je nekad IMT naučio kako se prave traktori (na osnovu licence Fergusona), i koji je faktički pravio IMT kopiju traktora (samo lošiju), došao je i kupio ono što je od IMT-a ostalo.

Kao da se stalno provlači da je neko namerno uništio fabriku koja je radila, proizvodila... a ustvari je ta fabrika prestala da postoji sa raspadom najvećeg tržišta za nju. A za ostala tržišta (kad se otvorila mogućnost poslovanja na njima, tj. nakon skidanja sankcija) njihov proizvod već nije bio konkurentan sa cenom i količinama = fajront.

Edited by neshaoct
dopuna

Pitaj naseg seljaka sta je bolje. Isto tako verujem da kad bi pitao nekog Egipcanina ili Etiopljanina sta je bolje. Isto bi ti odgovorili, Sprski proizvod. 

Prosto kakva god da je proizvodnja bila pre bi kupili nas traktor. Ti isti egipcani i etiopljani, tj njihovi agenti i dan danas su u nekoj meri prisutni i idu po Srbiji i kupuju polovne traktore, rasturaju ih i izvoze tj uvoze u njihove zemlje. 

Pa okej, al' evo i da su opstali skroz - iako traktor zapravo nije nas - ferguson je - sta je jedna fabrika na 22milionsku zemlju? -nista. Gorepomenuti m84 je poboljsana sovjetska 72jka, m53 je bese nemacki emgejac, m48 je nemacki m98, tt je tokarev, m70 pistolj je mala zbrojovka, m70 je u osnovi kalash, m56 je doradjeni scmeisser bese, cz99 je sigsauer itd...
 Jugo iz 76' - i pogledamo sta su ostali proizvodjaci auta tada izbacili na trziste, i koliko modela do gasenja juga dvehiljade i druge-trece, zaboravih kad su ga ugasili. tam je otprilike bio magirus, fap mercedes, i tako dalje. -nista bukvalno nismo razvili od nule i sami napravili.  Ekonomski model je bio pogresan i neodrziv - i to da su u startu jos 45' skupili malo para i platili nekom bilo kom ekonomsti ameru, englezu - da im naprosto covek kaze - moze l' to ili ne moze - dobili bi ko iz topa odgovor - braco komunisti, jeste nam ideoloski neprijatelji, al' man'te se toga - taj avion nikada nece poleteti.
 Nije bre juga valjala. Da je srece po nas srbe da je nikada nismo ni pravili - jer realno potrebe nismo imali - imali smo svoju drzavu i svoju drzavnost zrtvovali smo u ime juge -koja je bila potrebnija svima sem nas.-mi smo svoju drzavu vec imali. I platili smo je preskupo - ali smo je imali. A i prva juga (a vala i druga) placena je takodjer pre svega nasim zivotima. Nemali broj onih koji su sa nama formirali tu jugu, i koji zive levo na karti od nas - su zapravo ratovali za nemce i austrijance - protiv nas.
 No dobro, verovatno je to bilo na talonu posle rata, nas ne preterano politicki pametni kralj i ekipa oko njega su to prihvatili - i to nas kosta evo stotinak godina zivota - koji lagano jedu skakavci.
 Opet, sa druge strane, raznorazni su se navadili do sada na nas, i gazili nas tu i tamo i pregazili, ali na kraju - kako dosli -tako o'sli - a mi smo i dalje tu - ostali smo tacno tu gde smo i bili pre tih zulumcara.
 Te u tom smislu nemam nikakvih sumnji da ce i sadasnji direktni ili indirektni nasi dusmani pre ili kasnije na ovaj ili onaj nacin otici odavde - a ostacemo mi - isti ovi mi - tu, svoji na svome - gde smo i sad. -ja dajem sto kinti na nas, u keshu :)
 Samo polako.

Ja mislim da su cvrsta ruka i Goli otok bili neophodni to je bio jedini nacin pa pomiri sest republika i dve pokrajine cim je taj stisak popustio Juga se raspala.

Taj stisak je drzao i direktore velikih preduzeca u koloseku te su morali da rade kako treba i da se ponasaju domacinski prema firmi i naravno sve po zakonu kasnije su dosle razne privatizacije i nepovoljni ugovori po firme samo zarad direktorske provizije ili nekog drugog interesa.
Da se ne lazemo imali smo veliku proizvodnju  ali sve sto smo proizvodili je bilo zastarelo od Fiata smo kupili licencu za stojadina kojeg su oni prestali da proizvode koji kad je poceo da se proizvodi vec bio bataljen model. Ozbiljne fabrike menjaju model na 5-10 godina jedino mi proizvodimo stojadina 30 + godina skoro pa bez promena
EI je mogao da pravi televizore ali do trenutka dok se nije pojavio Sony

Juga je zaradjivala pare na dva nacina, prvi od trgovine sa Afrikom gde je mogla zastarelu tehnologiju da prodaje po velikim cenama, gde je Energoprojekt gradio po velikim cenama

Juga je davala oruzije i visoko obuceni kadar africkim drzavama koje su dizale revolucije i postajale "nesvrstane" pa su posle tu "pomoc" placale kroz trgovinu i gradnju

Drugi nacin je bio trgovina izmedju zapada i istoka gde su se zapadni brodovi na Dunavu pretovarali u JRB brodove pa tako terali robu  za Rusiju i obrnuto a taj posao je radio Genex

Neko je spomenuo IMT traktore pa i oni su u startu bili prevazidjeni pa ko ce danas da zajase Rakovicu sedne na metalno sediste da udise dim iz auspuha i przi se po suncu kada moze da sedi u klimatizovanoj kabini sa GPS-om slusa muziku i dopisuje se sa komsinicom dok ore livadu
Dobri su ti traktori bili za Sumadiju gde su manje njive gde je neravan teren ali oni nemaju sta da traze u ravnoj i ogromnoj Vojvodini, mada su se pokazali kao najbolji za odlazak do zadruge na pivo

1 hour ago, MiloshBg said:

Pitaj naseg seljaka sta je bolje. Isto tako verujem da kad bi pitao nekog Egipcanina ili Etiopljanina sta je bolje. Isto bi ti odgovorili, Sprski proizvod. 

Taj kvalitet o kojem pričaš nije postojao 90-tih, a kamoli u 21. veku.

Pola kooperanata je nestalo, novi koji su uvođeni kao zamena nisu imali kad da nauče i naprave jednak kvalitet jer su naručene serije bile male (za par stotina traktora godišnje). IMT je ionako bio finalista tuđih komponenti.

FOB/FOM nije bio u stanju da odlije blok da valja, pucali su/bili krti jer nije više valjala peć, nije valjala sirovina... sve mi je otac pričao koji je bio zaposlen u FOB-u od početka 80-tih. Plus što nikako nije mogla da opstane livnica u sred Novog Beograda, a para za novu nije bilo.

Sve znam, radio sam u IMR, oba roditelja su mi stekli penziju u IMR. IMT je zavisio od IMR-a, IMR je bio samostalan imao je i svoj motor i menjac i svoju livnicu u Rakovici, proizvodnju limarije u Cajetini.., sigurno 80 i vise procenata traktora je bilo iz sopstvene proizvodnje, kupovali su se elementi ubrizgavanja i sve oko elektrike i kovani delovi motora tj otkivci su bili iz Kikinde i neke Kosovske kovacnice - ne secam se odakle tacno. A tacno znam i ko je i kako je ucestvovao u unistavanju fabrike u Rakovici sto se tice njenih radnika. 

Egipat je pun Rakovica. Mnoge (IMR) su u raspadnutom stanju ali još uvek se koriste.

Nama kao narodu očigledno nešto ozbiljno fali u glavi!

Imali smo veliku državu, pobeđivali u ustancima i bitkama i kroz istoriju sve polako gubili.  Najveći "koljači" smo bili sami sebi! Za tapšanje po ramenu ili bolje kesu dukata,maraka,dolara ili eura ubijali bi jedni druge i poklanjali zemlju.

Komunizam kao sistem nije bio dobar?  

U Kini je još uvek KP na vlasti.  Pre 30 godina Kina nije imala ništa a danas su najjači na svetu. Mi smo imali apsolutno sve a sada više nemamo ništa jer nismo u stanju sačuvati i unaprediti.

Zbog svega toga će mo veoma brzo nestati!

Ako svet bude postojao za 100 godina u svetskim udžbenicima nas i naše historije neće biti. 

Možda je to i nečiji plan ali moje mišljenje je da smo mi svemu tome krivi.

Božija kazna ili nečiji plan svejedno..  nestaćemo.

Greh i sramota za jedan malobrojni narod koji je izrodio tolike genije u svojoj historiji!

10 hours ago, Bouz said:

Pa okej, al' evo i da su opstali skroz - iako traktor zapravo nije nas - ferguson je - sta je jedna fabrika na 22milionsku zemlju? -nista. 

Traktor je NAS, otkupljena licenca pre nekoliko decenija. Kasnije je bilo razvoja i gomila prepravki cak i nekoliko verzija motora. Pored toga smo imali fabriku malolitraznih motora, preko Drine Toma Vinkovic je pravio manje masine itd. Poenta price je da je drzava htela kao sto nije a mislim na Srbiju ne na Jugoslaviju koje nema vec nekoliko decenija. mogli smo proizvoditi i dalje te traktore. Nasem seljaku ne trebaju masine od po par stotina konja i gabarita kao omanja kuca. Nasem seljaku je taj "ferguson" bio IDEALAN, prosta, skroz mehanicka i robusna masina koja nije trazila skoro pa nikakvo odrzavanje. Svi mi palamudimo i pricamo da to nije valjalo da je krs itd...zato sad nemamo ni to, nemamo NISTA. 

Naši proizvodi jesu zastareli u procepu od raspada SFRJ do 2000.godine, ali većina velikih igrača je propala jer su za to vreme doslovno opljačkani. Svaka fabrika ima ekipu koja je ekstremno profitirala u privrednom kriminalu, po imenu i prezimenu. 
Većina firmi realno nije imalo šanse posle tranzicije ali verujem da su mnoge mogle da prežive uz dobar menadžmen, nova ulaganja , strateškog partnera i BEZ KORUPCIJE. Uništilo ih je to što su državne firme, u državi bez zakona.
jedan od proverenih recepata za pljačkanje 90ih je bilo fakturisanje u dinarima koji preko noći devalviraju a fabrika se zadužuje u devizama jer dobavljači samo tako žele da sarađuju.

20 minutes ago, Zvezdo said:

Egipat je pun Rakovica. Mnoge (IMR) su u raspadnutom stanju ali još uvek se koriste.

Imali smo veliku državu, pobeđivali u ustancima i bitkama i kroz istoriju sve polako gubili.  Najveći "koljači" smo bili sami sebi! Za tapšanje po ramenu ili bolje kesu dukata,maraka,dolara ili eura ubijali bi jedni druge i poklanjali zemlju.

U Kini je još uvek KP na vlasti.  Pre 30 godina Kina nije imala ništa a danas su najjači na svetu. Mi smo imali apsolutno sve a sada više nemamo ništa jer nismo u stanju sačuvati i unaprediti.

Ako svet bude postojao za 100 godina u svetskim udžbenicima nas i naše historije neće biti. 

Greh i sramota za jedan malobrojni narod koji je izrodio tolike genije u svojoj historiji!

Zapad ne voli komunizam i taj zapad je sve zakuvao i napravio. Toliko. 

Lepo je Arcibald Rajs rekao, dokle god nas narod bude prodavao guzicu i obraz za saku dolara, nece nam biti dobro. A nasi politicari to upravo rade a i obican narod uveliko. 

@MiloshBgObzirom da si radio u IMR, imaš li nekih informacija o Stayer motorima za FAP? Ja znam priču sa jedne strane ali nikad nisam čuo drugu stranu.

Posted (edited)
12 hours ago, MiloshBg said:

Prosto kakva god da je proizvodnja bila pre bi kupili nas traktor. Ti isti egipcani i etiopljani, tj njihovi agenti i dan danas su u nekoj meri prisutni i idu po Srbiji i kupuju polovne traktore, rasturaju ih i izvoze tj uvoze u njihove zemlje. 

Pitaj Srbina šta je bolje golf cvaja ili neki novi 

Najbolji traktori dokazani u full load u u Vojvodini su bili Torpedo ( Deutz)Štorez(Fiat),Belarus i IMT 5100 i IMT 5200 serija.Bio je pre IMT 5100 serije i Volvo BM ( još ih ima)

Sve ostalo su kosilice za travu ovde

Edited by neshtry

10 hours ago, clockwork_orange said:

Ja mislim da su cvrsta ruka i Goli otok bili neophodni to je bio jedini nacin pa pomiri sest republika i dve pokrajine cim je taj stisak popustio Juga se raspala.

.........
Dobri su ti traktori bili za Sumadiju gde su manje njive gde je neravan teren ali oni nemaju sta da traze u ravnoj i ogromnoj Vojvodini, mada su se pokazali kao najbolji za odlazak do zadruge na pivo

@clockwork_orange
 To bi bilo tacno (goli otok) da je samo tako. Okej - likovi koji su vodili zemlju su odlucili da ce da idu svojom a ne staljin linijom, i imas nepopravljive/likove koji drugacije misle, I SPREMNI SU da prakticno ruse drzavu - i okej. Svaka drzava se sa takvima - koji hoce da je ruse obracunava na ovaj ili  onaj nacin.
 Medjutim bukvalno ne postoji covek mojih godina (55) u ovoj zemlji, koji nije upoznao/znao/nema u siroj familiji barem nekog ko je zglajzao tamo - ono na pravdi boga. Gledao covek svoja posla, nego ga odrukao vlastima iz obesti - i bez ikakve provere prakticno - ode ovaj tamo malo na prevapsitavanje (otac na sluzbenom putu film lepo opisuje to).
 Direktori su bili nekompetentni - partijski aparatciki - i radili si pu direktivama - ili su oni sami pisali direktive - ali problem je - nisu bili kompetentni. Partijski vrh nije bio kompetentan ni obrazovan. Bilo je nula industrijalaca, menadzera fabrika, ili velikih sistema medju njima, nula inzenjera, nula obrazovanih. Pismeni da. Visokoobrazovani ne. Drug marko -dugogodisnji sef udbe - abadzijski kalfa je bio. Drug Kardelj - ucitelj (jedan od obrazovanijih iz ekipe). Drug stari - bravarski kalfa. Ona prva tiletova sto je umrla - bila jedina obrazovana gore u belom dvoru...
 I sad zamisli ti polupismenoj sirotinji das drzavu na izvol'te - kao sto im je staljin dao (jer krasnaja armija je sustinski, juzno njihovo krilo navratilo malo do nas da instalira broza u beograd - dalje se nisu zamajavali - otisli su svojim putem dalje put berlina - a mi smo se bukvalno do poslednjeg dana krljali sa nemcima)(sremski front recimo, i kao proboj. Nikakvog tu proboja nije bilo - nemci su drzali odstupnicu svojima koje su izvlacili iz grcke, i dok i poslednjeg nisu evakuisali - nisu se povukli. Dakle prikladniji termin za tu klaonicu bi bio "odlazak nemaca iz srema" a ne proboj).
 NO - sta se desi u kapitalizmu kad zabrljas neku fabriku? - ako je tvoja - u velikom si gubitku, ponekad se i samoubijes. Ili firma ide pod stecaj ako je mnogo zabrljano, a ti na biro, ili ako si radio protivno zakonima u corku.
 Da li je poznata ijedna fabrika iz tog vremena gde je partijski direktor zabrljao debelo? - paaa... -jeste. Koliko je tih direktora ikada odgovaralo za svoje postupke? -paaa... ni jedan.
 Najvise sto se desavalo kada neko bas mnogo zglajza je - da ga penzionisu.
 Ovo dalje - da. Proizvodnja za sopstveno trziste jer je roba nekonkurentna igde. -mada nije ni to lose. (lep primer danasnjice: belarus - nezaposlenost realno mala, zivotni standard raje realno okej - realno stanje stvari - taj ogranak kagebea zakucano vlada tamo. -da je neko pitao nas jugoslovene 91' - da li hocete (ovo sto je danas) -mislim da bi dobili odgovor ne i od onih koji su tada rekli da rusenju juge (hr, i slo pre svega, a i BiH).
 Drugi problem tog partijskog kadriranja je taj sto se niko, ali bukvalno niko u sfrj prema toj "drustvenoj imovini" -koja je fakat i njegova - nije odnosio prema tome kao prema svome. Ono domacinski.
 Ima sigurno ljudi ovde na forumu koji rade neki privatni biznis pa kapiraju o cemu pricam (o cemu neko ko je samo i uvek radio kod drugog/za drugog/u firmi uopste nema perspektivu posmatranja). -pa ja ne mogu da opisem koliko puta mi je recimo trajao radni dan 14 radnih sati, efektivnih 13.nesto (samo do klonje, ono klopao uz rad, recimo...), koliko nedelja - isti takav radni dan dok su ortaci negde ono rostiljaju, sede kuci. -naprosto - domacinski odnos prema radu. Osecanje da je nesto tvoje - slicno kao patriotsko osecanje prema sopstvenoj drzavi. Evo recimo licno, mogao bih reci da trenutni drzavni sistem, paaa... nisu mi simpaticni momci - ali za srbiju, zemlju nasih dedova i baba (bitniji deo populacije :) ), nasu, nase dece i buducih - po potrebi uzimam poziv od onog pozivara i sedam u svoju sklopociju - pa sta bude. -to je bio dakle veliki problem u sfrj - sve je bilo svacije, pa je iz perspektive svakoga bilo - nicije. A ustvari sve je bilo necije - partije.
 Ps. bio sam na praxi u ei-u. Bilo je tada tu okej ljudi, ono inzenjeri/struka. Mada, i tada (84') to je bilo pomalo "obsolete" za ono sto su u tom momentu radile rca, motorola, filips itd...
 Ovo ostalo saglasan. -da, imt mali ferguson je kod nas zapravo dobar, jer smo mi srbi takvi kakvi smo, pa su nam i posedi tolicni kolicni su. I ono, jedna njivica ovde, druga tamo, treca onamo...-tu john deere recimo nema sta da radi.
Al' ko ga ima i koristi u skladu sa mogucnostima tog traktora -nemamo dalje ista da pricamo o jd. i fergusonu. (ortak moj, vojvodina, vozi svoje dve prikolice kukuruza jedna za drugu, i zakacio je sleper koji se zabo natovaren repom (na mestu gde im je rekao da ce se zaglaviti puni-naravno soferi ga iskulirali) - i izvukao ga lagano jd-om). I ne koristi ga da skokne do zadruge na pivo :)

1 hour ago, Zvezdo said:

ziveo sam u nr kini godinu ipo dana :)
paaa... kako bih rekao... - prenebregava se jedna vazna cinjenica koju kina plus/minus ima od svojih pocetaka pre par hiljada godina - kina je zapravo prva, u svetu, oduvek, i danas u jednom jako vaznom segmentu ljudskog delanja - a to je ljudski faktor, u smislu radne snage. Jer sve na ovome svetu sto su ljudi stvorili - stvorili su upravo oni/mi - ljudi. Dakle, ljudski rad.
 I kina toga ima napretek, oduvek, do dana danasnjeg.
 Ne brigaj brigu, ni danas nisu bas mnogo daleko od toga, iako sminkaju one gradove, grade potemkinova sela i tako dalje - al' sve je to onako... dobrim delom kulisa. (mislim - moras da odes tamo i da budes medju njima i posmatras (tipa - batica vozi onu bajs-riksu, pored njega batica koji vozi teslu...)

A da smo sami sebi i najvece dahije - prilicno sam na tom stavu, da.

1 hour ago, MiloshBg said:

Traktor je NAS, otkupljena licenca pre nekoliko decenija. Kasnije je bilo razvoja i gomila prepravki cak i nekoliko verzija motora. Pored toga smo imali fabriku malolitraznih motora, preko Drine Toma Vinkovic je pravio manje masine itd. Poenta price je da je drzava htela kao sto nije a mislim na Srbiju ne na Jugoslaviju koje nema vec nekoliko decenija. mogli smo proizvoditi i dalje te traktore. Nasem seljaku ne trebaju masine od po par stotina konja i gabarita kao omanja kuca. Nasem seljaku je taj "ferguson" bio IDEALAN, prosta, skroz mehanicka i robusna masina koja nije trazila skoro pa nikakvo odrzavanje. Svi mi palamudimo i pricamo da to nije valjalo da je krs itd...zato sad nemamo ni to, nemamo NISTA. 

Da, sa ovim se sustinski slazem - i dalje malisa je za nase male proizvodjace mnogo bolje (i bio bi i jeftinije) resenje od uvoznih masina.

Posted (edited)

@neshtry

Imas pravo ali donekle. To su sve veci i ozbiljniji traktori koje su koristila veca poljoprivredna gazdinstva. Rakovica 120 turbo je ozbiljnija od svih njih, svojim ocima sam gledao i video sta je on radio u poljoprivrednoj zadruzi i mom selu u Banatu a sta John Deere od 400-500 konja - ni po cemu John Deere nije bio bolji od Rakovice cak naprotiv i losiji! 

IMT 533, 539, 542, 559 itd i Rakovice 47 do 76ice - motori 3-4 cilindra su ono sto je nasem obicnom - prosecnom seljaku poljoprivredniku potrebno, nista vece i nista jace. Pokojni burazer je po Banatu sa 76icom DV vukao i do 4 dvoosovinke prikolice ( one visoke ne secam se nosivosti ) sto zita, sto kukuruza.... 

2 hours ago, stex_pb said:

@MiloshBgObzirom da si radio u IMR, imaš li nekih informacija o Stayer motorima za FAP? Ja znam priču sa jedne strane ali nikad nisam čuo drugu stranu.

Nazalost ne znam to, proveo sam tamo 6 godina skoro do zatvaranja tj prestanka rada fabrike. Ako se setim pitacu komsiju koji je ceo radni vek proveo u proizvodnji. 

12 hours ago, clockwork_orange said:

Neko je spomenuo IMT traktore pa i oni su u startu bili prevazidjeni pa ko ce danas da zajase Rakovicu sedne na metalno sediste da udise dim iz auspuha i przi se po suncu kada moze da sedi u klimatizovanoj kabini sa GPS-om slusa muziku i dopisuje se sa komsinicom dok ore livadu

Koliko seljaka imas u drzavi koji imaju potrebu za traktorom i uopste mogu da priuste tako neki traktor sa gps, klimom itd...?! Koliko njih obradjuje na stotine hektara gde mu treba takva oprema, pricamo o stvarnoj potrebi? Mojim zemljacima, iz mog sela iz Banata koji obradjuju do nekoliko hektara malo veca Rakovica ili vrhunski zavrsava posao. Koji ce mu djavo traktor od par stotina konja.

Po Sumadiji su se vozili mahom IMT jer su kraci i nizi i stabilniji bili, Rakovice su bile za ravnije terene, za brda i doline ne, prevrtale su se lakse nego IMT. Nas obican seljak place za obicnim traktorom - obicnom prostom i sirovom masinom. 

Edited by MiloshBg

Posted (edited)
29 minutes ago, MiloshBg said:

@MiloshBgNazalost ne znam to, proveo sam tamo 6 godina skoro do zatvaranja tj prestanka rada fabrike. Ako se setim pitacu komsiju koji je ceo radni vek proveo u proizvodnji. 

FAP je posle sankcija dogovorio proizvodnju Steyr motora u Priboju, papirologija je završena, hala obezbeđena. Privredna komora je blokirala ugovor jer su tražili da se ceo posao prepusti IMR, ne dozvoljavajući da tako ozbiljna proizvodnja bude u dalekoj provinciji, na 5 kilometara od ratnih dešavanja u Bosni.

Fapovci su taj predlog striktno odbili a posao je na kraju preuzela Kina koja je otkupila tu licencu. Posao su dodatno sabotirale lokalne vlasti koje su slepo vodile državnu politiku bez pogleda na svoj grad.

Tako smo ostali bez domaće fabrike kamionskih motora.

Priča nema smisla jel da? Al desila se....

Edited by stex_pb

Pa ko se malo sire i dublje bavi analizom - ono - kako smo mi danas tu gde smo - a u smislu nasih realnih pre svega ljudskih a potom i ostalih potencijala (posto dzabe tesle i ajnstajni po sahari - najvise sto ce uspeti da urade je da nadju vodu na nekoj dubini, i da otvore firmu za izvoz prasina-peska :) , je l. ) - prica ima smisla. 
 Medjutim, daljnje bavljenje tom temom neizostavno vodi i u makar i onu "klupa ispred zadruge" politiku, a posto je iznad receno necemo tu temu - onda - necemo tu temu. Al uglavnom je sve logicno.
 Recimo meni je radnik imt-a rekao da je imt isto imao neki trip posle 2000 da krene u proizvodnju sa ferguson motorima, medjutim to je tadasnja vlada stopirala, i naterala fabriku da uzima imr-ove motore, koji su bili losijeg kvaliteta, i moguce skuplji od ponude fergusona - u svakom slucaju - planski je sproveden - los plan.  E sad, da li je to bilo zbog nekompetencije (moguce vrlo), da li zbog nekih drugih, pre svega lukrativnih razloga - mozda budu skontali nasi klinci ili njihovi - kada i arhive budu dostupne jednoga dana - a ako ih to uopste bude interesovalo. -a bilo bi zgodno da ih interesuje, jer kada te namagarci neko na jednu foru, i ti ne skontas foru - sva je prilika da taj neko nece uopste izmisljati neku novu toplu vodu - namagarcice te i drugi put na tu istu foru. -sto je glupo, gledano iz perspektive tog koji nosi samar, to jest ispada magarac. Po principu "sarajte bre malo" :)

Posted (edited)

@stex_pb

Tuga... To je nasa politika, umesto da budu srecni sto ce se i jos neki deo Srbije razvijati i raditi oni... Uzasno.

Edited by MiloshBg

2 hours ago, MiloshBg said:

@neshtry

Imas pravo ali donekle. To su sve veci i ozbiljniji traktori koje su koristila veca poljoprivredna gazdinstva. Rakovica 120 turbo je ozbiljnija od svih njih, svojim ocima sam gledao i video sta je on radio u poljoprivrednoj zadruzi i mom selu u Banatu a sta John Deere od 400-500 konja - ni po cemu John Deere nije bio bolji od Rakovice cak naprotiv i losiji! 

IMT 533, 539, 542, 559 itd i Rakovice 47 do 76ice - motori 3-4 cilindra su ono sto je nasem obicnom - prosecnom seljaku poljoprivredniku potrebno, nista vece i nista jace. Pokojni burazer je po Banatu sa 76icom DV vukao i do 4 dvoosovinke prikolice ( one visoke ne secam se nosivosti ) sto zita, sto kukuruza.... 

Nazalost ne znam to, proveo sam tamo 6 godina skoro do zatvaranja tj prestanka rada fabrike. Ako se setim pitacu komsiju koji je ceo radni vek proveo u proizvodnji. 

Koliko seljaka imas u drzavi koji imaju potrebu za traktorom i uopste mogu da priuste tako neki traktor sa gps, klimom itd...?! Koliko njih obradjuje na stotine hektara gde mu treba takva oprema, pricamo o stvarnoj potrebi? Mojim zemljacima, iz mog sela iz Banata koji obradjuju do nekoliko hektara malo veca Rakovica ili vrhunski zavrsava posao. Koji ce mu djavo traktor od par stotina konja.

Po Sumadiji su se vozili mahom IMT jer su kraci i nizi i stabilniji bili, Rakovice su bile za ravnije terene, za brda i doline ne, prevrtale su se lakse nego IMT. Nas obican seljak place za obicnim traktorom - obicnom prostom i sirovom masinom. 

Znam za te traktore sa sajma,ali oni su bili zanimljivi siromašnijim krajevima Vojvodine kao što je Banat.Bačka se graniči sa Hrvatskom koja je imala top mehanizaciju i u Bačkoj su oni i gastarbajteri iz Nemačke i Holandije bilo reper za šta radi dobro.Većina tih traktora koje sam naveo se još uvek čuva,biće u Staparu i izložba 28.08.