oktopod 249 Posted April 11, 2022 (edited) Zdravo svima evo mene opet Pre svega pozdrav svima koji me znaju od ranije kad sam vozio Punta sporting, radi podsećanja predstavljenog ovde: https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/36965-oktopodov-%C4%91unto-mk2-sporting-12-16v/&tab=comments#comment-630728 Nakon Punta sam vozio ćaletovu Lagunu dizel, zatim kratko imao izlet u BMW E46 benzinac šestak, pa Astru karavan dizel i sad evo konacno su mi se slegle kockice davnašnje želje da kupim ganc nov auto. Gledao sam i imao probne vožnje Citroena C4, Peugeot 2008, Renault Kadjar, Škoda Karoq, Fiat 500L. Na kraju sam se bio odlučio za Škodu Karoq, ali kako je nabavka novih automobila skoro nemoguća, neko vreme sam čekao razvoj situacije i kad sam skupio 25 soma eur za Karoq, postalo mi suludo da tolike novce dam za auto Odem ti jedan dan preko puta Kompresora na plac polovnih i naložim se na 500L sa panorama krovom i prešao 12.000 tražili 15.500 eur nije fiksno. Odem prekoputa u salon kad ono nov ganc 500L Cross za 16.100, ima na lageru i tu je bilo jasno šta ću uzeti. U ponudi su bili 1.4 benzinci crveni, sivi i zeleni, kao i njihova sport varijanta samo crvena (veće felne, presvlake za sedišta i zatamnena stakla zadnja) a bio je svega jedan dizel 1.3 mJet za 18.100 eur ali crven i nekako prelomih da boja odluči, nešto mi nije legla crvena mada jeste zanimljiva Dodatno sam kupio šus pleh koji je 11.000 din plus 2.000 ugradnja, onu dodatnu dasku gepeka za 18.000 nečuvenih i gumenu patosnicu za gepek beše oko 4.000. Pobunio sam se bio za tu dodatnu policu da nije fora i da treba da ide uz auto, pa su mi dali prvi servis besplatan što je oko 100 eur te eto nije loše... Prešao sam do sad tek oko 800 km i generalno sam zadovoljan autom, zadovoljniji nego što sam očekivao iskreno, hteo sam tako neki višlji i krupniji što se vidi i iz ovoga koje sam sve probao Neke stvari koje mi smetaju, neke manje neke više a nekom je možda od značaja informacija: - video sam ovde da motor troši ulje, ja evo manje od 1000 km i već se vidi da je krenulo što mi je stvarno baš i bezveze i nečuveno - čuje se zviždanje cenim iz menjača, manje verovatno diferencijal - auto je jako lenj na kretanju i uzbrdicama, mišljenja sam da su zas*li sa menjačem, da nije problem motor i njegova snaga i težina vozila, naprosto prva je neupotrebljiva za zalet a 60 na sat možeš da voziš i drugom i šestom, uzbrdice baš oseća nekad je nemoguće ući sa zaletom zbog uslova puta, recimo i primera radi od Kneza Miloša uzbrdica ka Urgentnom centru, drugom sam vukao i vukao i vukao...i ništa, nisam ni mislio da šaltam u treću, al za celu dužinu te uličice sam ubrzao svega 4 kmh - kad menjam brzine iz prve u drugu, čuje se onaj "pleh o pleh" zvuk iz kvačila, taman pomislih ja nešto ne umem al se odmah setih da na svim drugim autima toga nema kad vozim, a jedan 500L je na semaforu krenuo a bio je pored mene i čuo sam isti zvuk, nadam se da nije nešto do viljuške i slično tj da će kvačilo da potraje - kad uključim tempomat ne vidim nigde jasno informaciju na koliko kmh sam ga podesio - nemam pepeljaru mada planiram svakako da batalim pušenje Nisam do kraja sve ni pogledao, bukvalno sam kupio auto i otad samo vozio, nisam odvojio 2 minuta da pogledam šta sve ima unutra, možda nađem još nešto dobro ili loše. Trenutno mi je plan da ga za 2-3 godine prodam, ne zbog navedenih smetnji već generalne filozofije da prodam dok ima cenu i dodam za opet novi. Ne planiram ništa da radim tipa folije na stakla ili krov i ostale bakrače koje sam radio kao mlađi, sad mi je auto bukvalno samo da je ispravan ostalo me ne zanima. Edited April 12, 2022 by neshaoct formatiranje 22 djomla, darkman14, Martin and 19 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 3816 Posted April 11, 2022 Da te lepo sluzi, odlicna boja, meni jedna od omiljenih 3 oktopod, DavdoZo and notalone reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dale 6515 Posted April 11, 2022 1 hour ago, oktopod said: i kad sam skupio 25 soma eur za Karoq, postalo mi suludo da tolike novce dam za auto Castitam na kupovini, neka te sluzi super! A kada se unormale cene, nakada mozda, predjes na neki Karoq ili sl. 1 1 oktopod and nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 9112 Posted April 11, 2022 Neka te dobro služi, i da ga promeniš kad ti prodje volja. Lepotan je, boja odlična, a i sedišta mi se baš sviđaju. Koliko je drugačija vožnja 500L i Karoka... Mislim na vozačku poziciju 1 oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 249 Posted April 11, 2022 Razlika nije velika osim sto (a ne navedoh gore) mi kod 500L smeta retrovizor strasno, ja volim da podignem i uspravim sediste i tacno smeta... Smeta i kod Kamiq i kod C4, i kod 2008, kod Kadjara i Karoq i ne bas. Generalno je kod Karoq utisak da sedis vislje od zemlje Takodje Karoq mi se cini unutra jos komfornije ali se ne secam bas tacno, ima 6 meseci kako sam ga probao Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lufti 672 Posted April 11, 2022 British racing green, jedna od najlepsih boja za automobil. 500L-u bas super stoji. Zelim ti mnogo bezbriznih kilometara! 2 shuxx and oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 9112 Posted April 11, 2022 500L mi se uvek svidjao, ali su cene polovnjaka bile vislje od cifre koje bih dao za auto. Skoro sam primetio C3 Picasso, koji je nekih 7cm kraći od 500L. Bas mi se svideo. Pogledao sam par komada. Zadnja klupa pomična. Gepek 385 do 500L. 175mm klirens, mislim Škoda Yeti ima 180mm klirens. A ima ih od 4K €, pa na više. Blesav look.... Citroenski 2 Grafit and oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 249 Posted April 11, 2022 Citroeni su i meni zanimljivi i mislim da polovnjak nije los izbor jer mu brzo padne cena puno, samo me brine sta je razlog za to, moje misljenje je sto je plastikaner i nema nesto servisa, takodje biti oprezan bas za C3 ima ih ko pleve, valjda dostavna i sluzbena vozila Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 3332 Posted April 11, 2022 Čestitke ! 1 oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
vicent 1253 Posted April 11, 2022 Sve najbolje, u sreći i zdravlju da te služi ! 1 oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9506 Posted April 12, 2022 Pa, gde si @oktopod Čestitam na novom autu, da te lepo služi... 1 oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 3816 Posted April 12, 2022 (edited) 18 hours ago, oktopod said: - kad uključim tempomat ne vidim nigde jasno informaciju na koliko kmh sam ga podesio Ovo ni nećeš videti, samo indikator Moraćeš da pamtiš Inače, što mu motor kao isprskan od npr puškiranja ili kiše ? A za lenjost se obrati još nerazrađenom motoru Edited April 12, 2022 by ISV_01 1 oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 13108 Posted April 12, 2022 U zdravlju da ga vozaš i da nemaš problema sa njim Pravi laloški auto,ne vole uzbrdice 2 shuxx and oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 249 Posted April 12, 2022 Mislim da nije stvar razradjivanja motora i da nema tu sta puno da se razradi, ubedjen sam da je menjac lose dimenzionisan ali videcemo... Prljav je ispod haube bio takvog sam dobio, dan pre kupovine je pala ona kisa sa peskom iz Sahare pa se videlo da su ga oprali nedovoljno tj tragovi žutih ostataka od peska, kako je dospelo na kuciste motora ne znam, mozda su vlaznom necistom krpom samo prebrisali Sto se informacije tempomata tice, to pre svega nije bas ni bezbedno i cudi me da nema bar na momenat da umesto trenutne brzine prikaze zadatu, barem na kratko kad je zadas i ili kad je menjas na manje ili vise da na blic pokaze. Meni je to korisno jer kad vozim na tempomat cesto mi je lakse da usporim pa ubrzam na plus minus nego da kocim, ovako ne znam na koliko sam spustio / povecao Sent from my VOG-L29 using Tapatalk 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijailović P. 3263 Posted April 12, 2022 Klasičan primer "pregorelog" vozača. Čoveče, očigledan rezult odsustvovanja sa foruma. Želim ti da što pre izađeš iz ovog perioda "bunila" i da se vratiš na pravi put. Srećan Put! 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 249 Posted April 12, 2022 Eto ti sad, u kakvom sam ja to bunilu i nisam na pravom putu Sent from my VOG-L29 using Tapatalk 2 Mijailović P. and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 249 Posted April 12, 2022 Pocelo je da mi smeta sto vrata nemaju one pozicije kad stoje otvorena, cuveni klik koji postane pucanje sa godinama, parkiram mahom na bocno nagnutom parkingu i ne mogu da proluftiram auto pre voznje a da ne stojim i drzim rukama vrata kao debil, jos gore je kad ne mogu da se otvore skroz vrata jer je neko pored parkiran. 1 Novi član reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9506 Posted April 12, 2022 (edited) 4 minutes ago, oktopod said: Pocelo je da mi smeta sto vrata nemaju one pozicije kad stoje otvorena, cuveni klik koji postane pucanje sa godinama... To što nemaju unapred definisane pozicije ne znači da vrata ne mogu da stoje u mestu na poziciji gde ih ostaviš otvorenim. Sam kreiraš te pozicije, tj. zastareo je metod sa tri klika (koji posebno na Puntu dosta kasnije postanu ''pucanje''). Probaj... Edited April 12, 2022 by neshaoct Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 249 Posted April 12, 2022 Ne znam sta da probam kad se vrata sama zatvaraju, da kazem onda da sam probao. Takodje mi smeta u momentima kada ubacujem ranac iza vozacevog sedista ili nesto dohvatam od iza suvozaca, sto moram telom da pridrzavam vrata koja nisu bas lagana i imaju izrazene ćoškove za nabod. Onda se setim i jaknu da skinem, za to moram da pustim vrata jer nemam slobodnu ruku i ona se naravno zalupe Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9506 Posted April 12, 2022 (edited) 13 minutes ago, oktopod said: Ne znam sta da probam kad se vrata sama zatvaraju, da kazem onda da sam probao... Nema ni Giulia nikakve klikove, tj. unapred definisane pozicije vrata... pa ona stoje gde god da ih ostaviš otvorenim. To iskusim svaki dan, pa sam zato rekao da vidiš da nije tako i kod 500L. Bilo bi mi čudno da nije isto kad već kažeš da takođe nema unapred definisanih pozicija ni kod 500L-a. Al', ok... javiće se već i drugi vlasnici 500L-а i reći kako je kod njih. Možda treba/može nešto naknadno da se dotegne kod ovlašćenog... Edited April 12, 2022 by neshaoct Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 249 Posted April 12, 2022 Pa jedino to, mozda je premali otpor tj trenje osovine, a razumem zasto je tako donekle...inace kod punta puca kad pukne granicnik na strani A stuba gde kroz njega prolazi fiksni deo nalik na valjak. Isto i kad izlazim iz auta moram da pridrzavam vrata, ako minpak zatreba da dohvatim nesto jer zaboravih moram da ih zatvorim da me ne pricepe pa onda da dohvatim, ili kroz vozaceva vrata da dohvatis nesto sa suvozacevih, ima x tih situacija o kojima ni ne razmisljas dok nemas tako neki "problem" Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
zunto 501 Posted April 13, 2022 500 L je jedan dobro konstruisan auto, imali sluzbeni zenin, ona ke to terala kao djavola, 160000 km nije mrdno.1.6 mjet. Jedina moja zamerka je bila kratak sedalni deo Koliko čujem to su u ovom reditajniranom popravili.Na auto putu je bio bučan preko 120 km/h sto ke i logično. Cvrčaka nije bilo.Послато са MI 9 помоћу Тапатока 4 shuxx, moron, oktopod and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
notalone 145 Posted April 13, 2022 7 hours ago, oktopod said: Pa jedino to, mozda je premali otpor tj trenje osovine, a razumem zasto je tako donekle...inace kod punta puca kad pukne granicnik na strani A stuba gde kroz njega prolazi fiksni deo nalik na valjak. Isto i kad izlazim iz auta moram da pridrzavam vrata, ako minpak zatreba da dohvatim nesto jer zaboravih moram da ih zatvorim da me ne pricepe pa onda da dohvatim, ili kroz vozaceva vrata da dohvatis nesto sa suvozacevih, ima x tih situacija o kojima ni ne razmisljas dok nemas tako neki "problem" Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Ja problem sličan tvom problemu sa vratima lako rešim, Čim mi se pojavi novi roblem, bilo kog tipa ,stari problem odlazi u drugi plan i postaje manje bitan ,a energiju koncentrišem na nov problem.I tako redom... 1 6 Novi član, ISV_01, moron and 4 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 3332 Posted April 13, 2022 5 hours ago, zunto said: 500 L je jedan dobro konstruisan auto, imali sluzbeni zenin, ona ke to terala kao djavola, 160000 km nije mrdno.1.6 mjet. Jedina moja zamerka je bila kratak sedalni deo Koliko čujem to su u ovom reditajniranom popravili. Na auto putu je bio bučan preko 120 km/h sto ke i logično. Cvrčaka nije bilo. Послато са MI 9 помоћу Тапатока Ja taj "problem" sa graničnikom vrata kod 500L i ne primećujem (a za njega sam prvi put čuo kada sam to ovde pročitao kao primedbu). To, dakle, ne vidim kao bilo kakav problem. Čak mi ni to sa sedalnim delom ne smeta. Zaista nemam tegobu. No, pošto sam visok, a malo dužeg trupa, ona lumbalna podrška svojim položajem nije na meni idealnom mestu. Meni bi valjalo da je samo malo više pozicionirana, a kod 500L možeš da podešavaš koliko će biti "izvučena" ili "uvučena", ali, ne i koliko će biti "visoko" ili "nisko". Mom sinu je ok (iste je visine kao ja). Sa istog razloga mi je "na pogrešnoj visini" središnji naslon za ruke, koji se kod 500L takodje ne podešava po visini. Isti problem i sa osloncem na vozačkim vratima. Tako je to kada si degenerik Ali, veoma dugonogi ljudi ( preko 190 cm visine ) mogu možda imati problem sa levim kolenom na mestu suvozača, jer je "ram" one centralne konzole blago pomeren u desno i dešava se da ga levo koleno (dugonogih) dodiruje. Dakle, šteta je što se desno sedište ne može više pomeriti unazad. Sedište vozača, pak, neka taj problem i kada ga gurnem do kraja, ja sa 192 cm maltene ne mogu da stisnem kvačilo do kraja kako treba. I tako bi to moglo do sutra da se "maniše" No, kada sve saberem, meni je 500L baš FANTASTIČNO vozilo. Ima on nekih svojih mana, ali, i dosta vrlina, a vrline prevladavaju ( po mom vidjenju i za moj sistem vrednosti ). p.s. Izvinjavam se autoru A i nadam se da će i on vremenom spoznati mnoge vrline. 4 oktopod, italiano, Grafit and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 249 Posted April 13, 2022 Ma ne shvatite me pogresno, ja sam u principu prezadovoljan, dobio sam vise od ocekivanog Sto se vrata tice aj snimicu video, evo sad sam stao desnom stranom na trotoar levom na ulicu i vrata se sama otvaraju sto zna da smara ako je neko bocno do tebe parkiran na nagnutom parkingu, izlazim a pridrzavam vrata da ne pobegnu jako nezgodan momenat.Takodje mi se ne svidja sto mi se dlanovi znoje od volana, desavalo se i kad je napolju bilo hladno.A sve zaboravim da pitam, desava mi se da na uzbrdici kao da imam hill assist tj stanem, ubacim u prvu drzim kvacilo i kocnicu i kad hocu da krenem auto ne mrda unazad? Probao sam juce u tom momentu da drmam dupetom i odlepi tj krenu unazad, ja kocnicu pa pustim kocnicu on opet ne mrda u nazad Al ne radi to svaki put, nema pravila osim na jednoj uzbrdici uvek.Da mi mozda kocnice ne odvajaju dobro tj zalepe? Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites