moron 2979 Posted June 7, 2021 (edited) Nadam se da mi ljubitelji Fiata neće mnogo zameriti na naslovu teme koji sam izabrao i možda sam je mogao i nazvati "Zločin i kazna ...". Mada, ako je ovaj Fiat "kazna", onda mi je drago da sam prethodno počinio "zločin" kojim sam takvu "kaznu" zaslužio. Elem, da predstavim mog „prvog Fiata“, koji će uskoro na napuni šest godina, za koje vreme je prešao jedva 40.000 km (verovatno za to vreme nisam manje prešao ni bajsom po gradu). Nije bio plan da godišnje prelazi tako malo, ali, prosto, nekada se desi da naš plan bude jedno, a posle bude nešto sasvim drugo. U pitanju je tadašnji paket opreme Lounge. Na standardnu opremu sam dodao neke sitnice ( poput npr. elektropodesive lumbalne podrške za vozača i suvozača i/ili naslona za ruku napred (dok je taj naslon pozadi bio standard )). Nema tu nekog posebnog besnila ili eksluzive od opreme, ali, sve je tu što je meni trebalo i što sam u to vreme želeo (tada sam, naravno, bio manje proklet sa željama nego danas). Pogoni ga 1,6 MJ od 105 ks i 320 Nm. Mogao je i tada da se uzme i onaj sa 120 ks, ali, već tada je bilo najava da će za „mlade vozače“ da gornja granica dozvoljene snage bude 80 kw i zbog dece kao budućih vozača "jednoga dana" mi se nije uklapao onaj jači. A to se ograničenje kasnije i desilo. Kombinacija forme ( dug 417, visok 165 ), motora i opreme (pa i panorame), daje masu od 1.533 kg (po COC-u). Za gradske uslove, vozilo je relativno povoljnih dimenzija, a i veoma je pregledno. Poznavaoci Fiata znaju da je taj motor sa svojih 320 Nm relativno potentan, a u kombinaciji sa kratkim prvim stepenom prenosa, imam utisak da je pri kretanju nemoguće da se ugasi greškom vozača ( ono, ako vam spadne noga sa kvačila ). Van grada motor veoma lepo vuče, subjektivno - „brdo ne oseti“ i lepo poteže pri preticanjima, bez potrebe da se šalta prethodno na niže. Naravno, dizel je, pa mu je i radni opseg obrtaja relativno uzak u odnosu na bilo kog benzinca, pa kada pri preticanju dodje do oko 3.750 tu je „kraj balade“ (i daljeg ubrzanja), kao da ste „povukli ručnu“. A kod benzinca tu tek počinje "pesma" i uživancija Vozilo je odlično zvučno izolovano, ali, ako otvorite prozor dok motor radi (ili ne daj Bože podignete haubu), čovek bi pomislio da je u pitanju „drobilica za kamen“ i nije vam jasno kako se taj motor "ne razleti". Pri niskim obrtajima ( ako vas „uhvati“ ispod 1.500 rpm, a eventualno neoprezno potopite gas ) ima vibracija. Jbg, dizel. Znam da ima dosta povike na udobnost pr. sedišta kod 500L (pre redizajna) i „ne znam“. Meni je ok. Kome nije – „prihvatam“ da je tako. Od neke posebno sportske vožnje po krivanama nema ništa, ali, kako nisam sportista, ne smeta mi ni najmanje. Naravno, čim je iz salona prvi put ušao u garažu, dobio je svoje „sledovanje bitumena“. Cena redovnog održavanja je (meni) nekako razumna, jer sam tokom garancije prve tri godine redovne servise plaćao oko 100-110e, a četvrte godine 150e. Posle isteka garancije sam prešao u Fiat servis „Goran“, gde su cene takodje ok (a i još niže). Sada mi po prvi put sledi „veliki servis“ i on je oko 270e. Potrošnja goriva je normalna za dizel te snage, zapremine i veličinu i masu vozila. Ništa posebno ( oko 5,5 do sada ). Do sada nije bilo kvarova. Tek, mada narod kaže „koliko para, toliko muzike“, mislim da sam sa ovim vozilom dobio više muzike nego li sam platio. A do kada ćemo da se „družimo“, pojma nemam. Da i kćerka ne treba da krene da se obučava za vozački (a što ona stalno odlaže), verovatno bih ga već odavno zamenio za nešto drugo. Ovako, „bojim se“ da bi „Fiat epozida“ u mom životu mogla baš da potraje ... i da se pretvori u dugometražni horor film, sa Fiatom u glavnoj ulozi Ja sam zaista prezadovoljan ovim vozilom, po svim osnovima, ali, znam da je 500L kod nas uglavnom obožavan koliko i lepra ili slična bolest, pa se trudim da suviše često ne iznosim pozitivne emocije o njemu. Inače, od strane moga "druga Škodraga" sam bio pod terorom kada sam mu saopštio da ću uzeti Fiata, jer je njegovo (iskreno) vidjenje da gore na ovome svetu od Fiata i ne postoji (a ni bolje od Škode), posebno od 500L "kao poluproizvoda" i kada god bih ga kasnije sreo, maltene bi zlurado upitao: "A, kako je Fiat, nešto se pokvarilo ?". A kao za maler (za njega), Fiat uvek dobro Jedan od razloga što sam uzeo 500L je i malo „kvaran“ (a možda i nije). Uzet je u akciji „reciklaža“, a u reciklažu je data Zastava 101 stara 32-33 godine. To reciklirano vozilo koje je pripadalo mom tastu, koji je tada imao oko 85 godina, a i dalje je aktivno vozio. Za moje razumevanje, onako gluv i slep, i sa refleksima mrtvog konja, bio je opšta opasnost na drumu - za sve ostale, ali i za one u „kecu“ (a to su nekada znali biti i moja deca i supruga ). I godinama sam smišljao kako da mu „oduzmem dovolu“, da ga sprečim da i dalje vozi (pri čemu je čak i u to doba vozio i do mora). Onda, lutajući (uobičajeno) po raznim auto salonima, sedoh i u 500L, oduševih se što iznad glave imam slobodnih 10 cm (pomislih: „Vauuu ... Zar ovo postoji? ), a saznah za tadašnju akciju „reciklaža“, da može da se dobije popust od 2.500 ako daš na reciklažu bilo kakav krš. I predstavih tastu plemenitu ideju, da „sameljemo“ njegovog keca i tako ostvarimo taj reciklažni popust, a sve to „zahvaljujući samo njemu“, a da se nova kola registruju na njegovu kćerku ... Njemu se jako dopala ta ideja, da učini nešto za nas, a i bio je ubedjen da tako "keca", koji nije vredeo više od 150-20 evra, prodaje za 2.500 ... I tako je „kec“ završio u centru za reciklažu ( i on je zauvek prestao da vozi) , a pojavio se ovaj Miki Maus od kola ... Bez dileme, postoje mnoga lepša i bolja vozila (jeftinija i skuplja), ali, meni je ovaj baš ok, za naše potrebe. Jednom smo sa njim čak putovali na kratko i na more i skroz je on ok i za te namene (duža putovanja). Ali, uglavnom se vozi samo po gradu i malo "oko grada". Ispod je i fotografija keca kada je stao u red za svoje poslednje putovanje ... U Železniku, u Centru za reciklažu. Može sve to da deluje nehumano, ali, za sve je bilo najbolje da on napokon prestane da vozi. A drugačije kao da nije moglo. Na žalost. Edited June 7, 2021 by neshaoct formatiranje 24 Decak Iz Vode, srdjos, igor0511 and 21 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
horvat 6140 Posted June 7, 2021 Lepo predstavljanje Dobro je sto ste bar fotku napravili sa tastom i njegovim starim kecom, tamo pred sam rastanak Lepa je boja, kako se zove (da ne guglam) ? 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
totti 13019 Posted June 7, 2021 British racing green Jeste lepa, stvarno Sent from my SM-G770F using Tapatalk 3 moron, shuxx and horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
horvat 6140 Posted June 7, 2021 Na Alfi ima sad ona visconti verde ili tako nesto. Lici malo cak To uz smedja sedista - 3 neshtry, moron and totti reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 10956 Posted June 8, 2021 extra priča 2 moron and italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 5231 Posted June 8, 2021 Dobar je 500L, još sa ovom panoramom I motorom pun pogodak.Što je najbitnije, služi bez greške. Ono što bih ja zamenio su te patosnice, stavio bih gumene tipske kadice. Послато са SM-A715F помоћу Тапатока 2 italiano and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
igor0511 2077 Posted June 8, 2021 Lep auto i da ga vozis malo Nego zao mi Keca kad si tako napisao za poslednje putovanje 3 moron, knezevic76 and Zakeralo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
totti 13019 Posted June 8, 2021 Jeste, baš lep, totalno drugačija pojava od "običnih".Juče na aerodromu vidim i nadrk*ni 500X, sa mnogo lepim felnama, led farovima... baš je nekako pojava Sent from my SM-G770F using Tapatalk 2 moron and italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zakeralo 113 Posted June 8, 2021 Odlična priča, nadovezao bih se na nju sa dve pričice iz mog okruženje. Prvaje vezana za seniore za volano. Naime negde sredniom dvehiljaditih jednog dana kod mog kuma dolazi njegov otac koji je tada imao oko 76/77 godina sa zahtevom da mu mu proda keca i obrazloženjem "to više nije za mene". Deda je bio potpuno zdrav, razboleo se tek pred smrt nekih desetak godina kasnije, Mrlje u vozačkoj karijeti nije nikada imao a bio je nadprosečno dobar vozač. I taj kec tada je bio u odličnom stanju vremešan ali bez greške. Kum prodade auto, koliko je para dobio za vozilo još toliko je dodao iz svog džepa da se nađe tati. Naime dosta toga je individualno, nekog ne možeš puškom isterati iz auta a drugi jednostavno sami procene situaciju. Druga prčica je vezana za drugara i mlade vozače. On je negde 2013 kopio novog Miki Mausa, motor baznjak sa gasom. Auto je vožen po gradu, na dužim i kraćim relacijama po državi, do ove virusne pošasti svake godine je okrenuo turu do Grčke. Jedini ozbiljan kvar je imao pre par godina kada se drugar kako kaže pošteno iznervirao. Osnov za nerviranje je bio to što je eto morao sve vreme da vozi na benzin dok nije kvar otklonjen. Naime otišao je gasni uređaj i to je bilo sređeno negde iz trećeg puta. E zimus je auto preuzela pod svoje delom i ćerka nakon polaganja vozačkog ispita pa je auto dobio i prve rane, ogrebotine po ćoškovima branika što napred što nazad, razbijen katadiopter na zadnjem braniku . Zamimljvo ove sitnice ga za sada uopše ne nerviraju, svestan je da ima početnika u kući i da nekada mora i tako. 2 moron and italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 7293 Posted June 8, 2021 11 hours ago, moron said: znam da je 500L kod nas uglavnom obožavan koliko i lepra ili slična boles 500L je obožavan u svakoj porodici, koja ga je jednom koristila / napakovala, i otišla na put. To što ima previše komentara, od onih "saudijaca" - koji su sa audijem , pravih 170 ,000 km za 10-20godina star dizelaš, sipaju gorivo za crvenu, i voze ćelestonke. To je opšti problem kulture. 500L je u svojoj klasi, odličan, porodičan auto, sa dobrim motorima. Kome je malo 1.4 95ks, ima jačih, pa izvolte. 6 moron, italiano, darkmanzr and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 2979 Posted June 8, 2021 Hvala svima za lepe želje, ali sa Fiatom valjda treba i dosta sreće? Tako barem kažu „upućeni“ Što se boje tiče vozila, birale su supruga i kćerka, a ta boja je verovatno nešto najbliže što ću u životu prići Jaguaru. Da, slažem se da to vozilo prelazi malo, ali, takva mu sudbina. Kada sam ga kupovao, prelazio sam prethodnih godina sa 308 SW oko 25-30 kkm godišnje i ideja je bila da 500L „preuzme“ oko 10-ak hiljada (da bi 308SW malo poštedjen potrajao bar deceniju u odličnoj kondiciji, jer mi je bio savršen za naša porodična putovanja). Ali, u mesec dana po kupovini 500L su mi umrli i otac i majka (a na posete njima smo ranije godišnje ubijali dosta kilometara), a i pukao mi je totalno film sa gradskim gužvama i počeo sam da idem pretežno bajsom na posao i svuda po gradu gde bih mogu, tako da sam posle kupovine 500L sa dva vozila u zbiru prelazio jedva oko 20 kkm. I čak sam ubrzo mislio i da ga prodam (jer nam uz takav preokret i nije trebao ), ali, suviše brzo nam je svima u porodici ušao pod kožu. Nama je ovo baš super autić, za sve potrebe, a poslednje godine ga verovatno više i vozi sin nego ja (kome, kada na sto staviš ključ od Honde i Fiata, bez imalo dileme bira Fiata). Doduše, ja mu ga nekada otmem. I to su za mene trenuci uživanja, kada se sa njim provozam do Fruške gore ili slično. Onaj motor tako slatko ide, da se maltene i ne čudim zašto sin radije bira baš Fiata. Ali, nije smo on takav. Sa nekim prijateljima povremeno idemo zajedno na Frušku goru (ili drugde vikendom) i od kada imam i Hondu, uvek idemo Hondom ( pre smo sa njima išli sa 308 SW). Pre dva vikenda odemo zajedno Fiatom. Prvi put. Ljudi su se toliko oduševili (on kako lepo vuče, a i načinom sedenja napred, a ona pozadi, jer valjda kako godine idu, mnogima sve više prija to visoko sednje, kao na klupi u parku ), toliko da mi je rekao da me moli da svaki sledeći put idemo baš Fiatom, pri čemu i ona panorama zaista stvara veoma prijatnu atmosferu u kolima. Inače, slažem se i da su ove OEM patosnice loše. Kvalitet materijala same gume je dobar, ali, malene su suviše i „preliva“ se lako sve iz njih. Jesam pogrešio što sam uzeo OEM, a ne neke tipske, veće, ali ... Što se tiče „starih vozača“ i kada je vreme da se prestane da vozi ( sa ... 75-80-85 ... godina ), bilo bi dobro kada bi svaki čovek sam mogao da proceni kada je to „pravo vreme“ i u najboljem interesu za njega i sve ostale. I moj otac je sam rekao ( 5-6 godina pre smrti ) „da je gotovo“ i prodao je kola (sa oko 75 godina). Tast je bio „druga priča“, voleo je tehniku ( radio je 43 godine kao vojni avio mehaničar u VOC-u) i voleo je da vozi. I stalno smo nešto prčakli oko tog keca. A i ja sam ga nekada malo vozio, tek da se prisetim normalnih vremena, kada mi je i tako malo bilo baš puno ... I danas osećam slično, kada iz Honde predjem u ovog Fiata i upitam se smejući se sam sebi: „Majku mu, pa, zar mi ovo nije bilo dosta?“ Ali, čovek je prokleta biljka. I uvek mu malo. Realno, da sam imao malo više mozga, kao drugo porodično vozilo umesto Honde je trebalo da kupim još jedan Fiat 500L. Da imamo dva komada. A možda i tri, da ima i kćerka kada ona položi Ma, da posle imamo i "za delove" Ništa tom vozilu ne nedostaje, a apsolutno zadovoljava sve (naše) potrebe za prevozom, u gradu i/ili van njega. Evo je još jedna fotka i meni dragoga keca, kada je "na svojim nogama" krenuo na "gubilište" ... Malo tužna sudbina. 5 1 shuxx, tratra, darkmanzr and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zakeralo 113 Posted June 8, 2021 Pa kec kumovog ćaleta je bio bukvalno identičan jedino što je bio oker boje. GTL beše ili tako nekako? 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 2979 Posted June 8, 2021 Mislim da je bio GT 55 1 Zakeralo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 2979 Posted June 9, 2021 Treba u kolima uvek imati neki „zaboravljeni“ akcijski katalog (bilo kog trgovačkog lanca ), jer nikada ne znate kada ćete u šetnji prirodom posle biti mokri kao da ste hodali pirinčanim poljima ili kada ćete da padnete u neko blato ... A greh bi bio da tako mokri i blatnjavi posle isprljate enterijer kola, pa makar to bio i neki „đubromobil“ iz porodice Fiat 4 1 shuxx, djole81ar, italiano and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 5165 Posted June 9, 2021 Koja razlika u sedistima u tvom i u ovim starijim modelima. Bas su me nervirala ta sedista. I ova deluju kratka ali su drugacija 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 2979 Posted June 9, 2021 Razlika je svakako u materijalu presvlake u odnosu na tadašnji Pop i Pop Star paket. Ovo je tada "kršteno" kao navodna "polukoža". Zapravo bokovi ( i prednji deo sedalnog dela) su verovatno neki skaj. A ovaj središnji materijal je (meni) prijatan i veoma se lako čisti ako nešto po njemu prospeš ( a znalo se desiti, jer su mi se deca jedno vreme bavila jedrenjem ). U 308 sam često imao problem da očistim nešto sa sedišta ( jer je takva presvlaka, sve "prima" ), a ovde ne. Jedino, kada sednem u kola u samo jednim "rastezljivim" McKinley pantalonama ( a imam ih "milion", kao neki psihopata ), koje u hladnijem periodu često nosim u prirodu, to je neka vrsta sintetike koja kao da se lepi za taj materijal sedišta. I ako ne sednem odmah kako treba ( ncentriram dupe kako Bog zapoveda ), kao da sam "zavaren" i posle šanse nema da se pomerim Očito sintetika presvlake sedišta i sintetika tih pantalona prave odlično trenje. Naravno, ostaje kao otvoreno pitanje udobnosti. Ova sedišta su tvrda i ne upadaš u njih. Meni je 308 SW ( i pre njega 307 ) bio udoban (u smislu oblika samog sedišta ) dok nisam seo u ovaj 500L. Kod 307/308 se upadne dublje u sedište (jer je mekše), a mene lično od toga pri dužoj vožnji boli kičma. Ovde me ne boli. Čak me u Hondi boli dupe pri veoma dugim vožnjama i kada nekom Hondisti to kažem, obično mi kaže da "nisam normalan". Prosto, to je veoma individualno. Vozio sam ja i jeftinijih i starijih kola u kojima mi je bilo udobnije nego u nekim savremenim skupim vozilima. Tako da 500L ni po pitanju sedišta sigurno nije najgore vozilo na svetu. Daleko od toga. 1 italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 3569 Posted June 9, 2021 (edited) 22 minutes ago, andreja.micovic said: Koja razlika u sedistima u tvom i u ovim starijim modelima. Bogami kolega, ja čudnijih presvlaka nisam video Edited June 9, 2021 by ISV_01 Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 2979 Posted June 29, 2021 (edited) "Đubromobil" je danas u Fiat servisu "GORAN" dobio svoj "redovan godišnji servis", ali i "veliki servis" Kao i "elektronsku servisnu knjižicu". Sunce ti, kao da je neki Japanac, a realno, bolji je od njih za barem dva koplja Edited June 29, 2021 by moron 4 shuxx, knezevic76, Reacher Gilt and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 5231 Posted June 29, 2021 Jel piše u toj knjižici koliko paraПослато са SM-A715F помоћу Тапатока 2 moron and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 2979 Posted June 29, 2021 To piše samo na računu, za oba servisa zajedno je RSD 41.990,00 ( oko 357e ). 2 knezevic76 and neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 2979 Posted August 2, 2021 Za vikend provozah malo Fiata ( oko 300 km), posle skoro mesec dana moje "apstinencije" od njega ( klinac je u medjuvremenu bio sam njim do Slovenije i Italije, gde je prešao oko 2.500 km). Uobičajeno, posle toliko pauze, dizel mi je u početku bio malo šok, ali, uglavnom, brzo se čovek privikne na većinu osobina dizela. Juče se na Fruškoj gori po prvi put okupah u Ledinačkom jezeru. "Plaža" nije neki fenseraj (sve samo ne to), ali, interesentno je. Voda je prijatna ( oko 24-25 ), deluje mi čisto, čak ima i ribe u jezeru, a na dva mesta imaju vodopadi, gde se uliva neka izvorska voda u jezero (tu je, naravno, voda u jezeru malo hladnija ). Juče je bilo tamo bar 50 "duša". Po meni, najveći problem je tamo jako sunce, jer pored same plaže nema dovoljno hladovine ( ali, ima je već na oko 100 metara udaljenosti ). U blizini je, naravno, i kontejner za smeće. Sve uredno, saglasno "Zakonu o upravljanju otpadom", a i u duhu naše duge ekološke tradicije, kako i dolikuje jednom nacionalnom parku ... A dan pre "uhvatih" i neko baš veliko nevreme u nekom selu u okolini Valjeva Tu me je Fiat baš nasmejao. Ja ga parkirao sa svim prozorima otvorenim do pola, jer je bilo preko 35 u hladu. Ubrzop, kreće nevreme i ja prilazeći onako sa daljine daljincem da zatvorim prozore. Svi prozori kreću ka gore, a onda odjednom prozor vozača kreće ka dole Najpre pomislih: "biiip ti Fiat i njegovu elektroniku, ne kažu džaba ..." A, u stvari, posle shvatih, nešto je očito bilo zaostalo u vodjici vozačevog prozora što je pravilo otpor, pa je sigurnosni senzor ubrzo promenio smer kretanja prozora. 5 Dzimbo, Nikola031, ISV_01 and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 7293 Posted August 2, 2021 Prelepa boja jezera Sent from my SM-A525F using Tapatalk 2 moron and neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 2979 Posted August 2, 2021 I lepa šetnjica šumom na +35 3 debelizmaj, ISV_01 and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 10956 Posted August 2, 2021 kakav je put? ja sam tuda išao peške pre više od deset godina Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 3569 Posted August 2, 2021 Ledinacko jezero je kao 'plotna' bez hlada. Doslovno. Nisam se kupao, al su komarci ko rode, pogotovu u sumi oko njega Kada ujedu glavu otkinu, ceses se 5 dana. Quote Share this post Link to post Share on other sites