Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Treba i snage koliko vidim :) Koliko je ovo trajno, sigurno resenje?

Apsolutno je trajno resenje nista drugacije ne bi ni vulkanizer uradio

Ne znam koji set bi preporucio ja imam dva, na jednom je losije silo tj celik pa hoce da se iskrivi a drugi nisam ni otvorio. Koristio sam ga samo jednom pre par godina verovatno se i lepak do sad stegao pa je neupotrebljiv

Meni je moj vulkanizer rekao da jeste resenje koje ce da potraje godinu dve sigurno, preko toga je upitno, naravno moze uvek ponovo na isti nacin da se okrpi. Problem je upravo to, da bio koriscen ili ne hoce da se osusi nakon nekog vremena i da ispadne. Nece da me nagovara, ali s obzirom da zna kako vozim da preporucuje redovnu zakrpu. Tako smo i uradili.

Ovo krpljenje sa živom gumom ili kako u snimku piše pertlama je odlično rešenje. Davno sam kod vulkanizera ovako spasio jednu gumu na Golfu 2 i tako čepovanu vozio 5 godina bez ikakvih problema. 

Samo jednom u životu vulkanizer mi je stavio flekicu, u svim ostalim slučajevima bila je ova gumena trakica i držalo je "zauvek". Nikad nije popustilo. 

Posted (edited)

Da ne gnojim u @Axic temi o Delti, reko' da pitam ovde...

A 205/55r16, kako se vodi, kao normalna ili kao egzotika? 

Trebam da menjam gume na 307, ove na njemu su ta veličina, al' su malo nikakve.

Ili da mu pazarim 17" alu neke? Ima lepih fabričkih setova po oglasima. Ne bi' turao ove aftermarket ultra-moderne, jer auto je '02.

20240328_095312.thumb.jpg.aa24331e787c68fda7848cb77cf742da.jpg20240328_095206.thumb.jpg.c772e7bd9d0568b97d58732ad06983ce.jpg20240328_095328.thumb.jpg.1575573bcca4c8b381e2a898f5243280.jpg20240328_161213.thumb.jpg.37541cc03ab416b7a22d6164c6ad3c8f.jpg

Edited by Reacher Gilt

Posted (edited)

205/55/16 ti je bila standard za te generacije vozila C klase, a i dan danas se dosta vozi. Tako da je i cena mozda i najpovoljnija od 16'' velicina, ima da se uzme bas kvalitetnih guma za male pare, a cena-kvalitet pogotovo.

Na 307, bar meni licno, lepo stoje te OEM varijante. Nije nista vau, ali mi bas kulturica cuce one njegove fabricke petokrake, ako vec gledas 17''...

Plus je sto ih ima po oglasima, povoljne su, mislim da se model zove Challenger. Ako se dobro secam kada sam 307 razmatrao za kupovinu tamo jos davne 2006.

peugeot_307-010-.thumb.jpg.b015aec38c0360e266dfc9aae1bd7e96.jpg

Da tada nisam kupio 3v Stildzu (u igri bili jos Focus, 147, Megane) - 307 bi mi kotrljao verovatno sa ovakvim felGama :) .

Edited by Ivan

Posted (edited)

175/65 R14, 195/65 R15, 205/55 R16, 225/45 R17 su najcesce dimenzije guma u upotrebi (za 18" i vece ne znam) i uvek postoji dobar izbor modela, a "ucestalost" im omogucava konkuretnu cenu. Ne bi trebalo biti imas problem da nadjes gumu po dobroj ceni u jednoj od ovih dimenzija.

Edited by ostoja

Ma OK meni on izgleda ovako, lepe su mu i ove fabričke radkape, al' rekoh ako već kupujem, a mala je razlika u ceni, možda da pređem na broj veće.

Videću, ne znam koliko će dugo auto ostati kod mene, ali u svakom slučaju, šta god da mu metnem biće bolje od ovih hitrisica iz '10. :D

Koliko vidim razlika izmedju 205/55 R16 i 225/45 R17 je oko 500-600 din po gumi (Tigar, Sava). U smislu ako imas felne 17, nije neka strasna razlika u ceni.

Posto je francuz, verovatno nece biti (mnogo) neudoban i na 17" gumama.

Posted (edited)
29 minutes ago, Reacher Gilt said:

Ma OK meni on izgleda ovako

lepe su mu i ove fabričke radkape

Ovo, molim te, ostavi za van foruma... Znamo se, pa ces ovaj put proci bez banovanja.

Lepo i ratkapne nikako ne moze da bude u istoj recenici :D , tu pricu furaj sa onima koji ih osiguravaju vezicama :P .

Salu na stranu, 307 je meni i dan danas lep model, a za svoje vreme pogotovo. Uz 206 je odskakao dizajnom, koji prilicno dugo nije zastarevao. Enterijer dobar i kvalitetom i prilicnom prostranoscu, opet za to doba pogotovo. Nije slucajno bio proglasen za Automobil godine.

Tada u C klasi nisi znao gde pre da gledas. Od onih iznad pomenutih koje sam pikirao za sebe, pre nepunih 20 godina - Focus auto godine 1999., 147 auto godine 2001., 307 auto godine 2002., Stildza za dlaku 2. u izboru, Megane auto godine 2003... Za razliku od ove moderne, najcesce tuge od "dizajna", koja se danas uvaljuje po masnim cenama.

Edited by Ivan

@ostoja Preudoban je, zaista, moža čak i previše.

Ne prenosi puno vibracije i ne lupa preko neravnina, pa se zato uglavnom vozi preopušteno, i onda, naravno, trpi vešanje.

Ovom našem je lupkalo nešto napred, ali samo kad se prelazi preko sitnih neravnina, još otoič, pre nego što je odjavljen i fasovao garažu na tri godine.

Mislio sam da su stabilizatori, a ono ispade komplet prednja leva strana, kugla, spona, manžetna itd, itd. A kažem, po dobrom putu se nije uopšte javljalo. Stvarno su ga napravili. Ja sam samo citrosa smatrao reperom francuske udobnosti. Pug. i Reno baš i ne. :)

@Ivan Samo mi još kaži da se gađaju točkovi sa puga na fokusa, i eto rešenja. Prebacim na 307, ako ode, ove Sava allseason 15" od prošle godine, a forda častim alu setom 17" sa nekim boljim gumama.

A ako ode fokus, neka ode sa savama, a nek ostane pug na 17". :D

Posted (edited)

Ne bi trebalo da se gadja, Focus 2 ima sraf viska po felni :)

35 minutes ago, Ivan said:

Ovo, molim te, ostavi za van foruma... Znamo se, pa ces ovaj put proci bez banovanja.

Lepo i ratkapne nikako ne moze da bude u istoj recenici :D , tu pricu furaj sa onima koji ih osiguravaju vezicama :P .

Pa ka' nema na sraf ratkapna :P 

Edited by ostoja

Posted (edited)

Meni je 307 vazda bio prelep auto, pogotovo ovaj heč sa troje vrata.

Pre restajla, posle mi je baš grdan. Možda je u vreme kad je restilizovan takav izgled bio moderniji, ali nakon svih ovih godina meni original i dalje izgleda lepše.

14 minutes ago, ostoja said:

Zato je puntara bila majka roditeljka. :D

A ne ovo francusko vnogo, ratkapne na feder sa imitacijom šrafova. wtf?!

Edited by Reacher Gilt

E sad znas zasto imas imitaciju srafova... da ne moras da je skidas da bi proverio kolko to srafova ustvari ima :D

48 minutes ago, ostoja said:

Sve je to dzaba, dok se lepo ne vide diskovi i klesta :D .

Posted (edited)

Najbolje se vidi disk i klesta kad maznu alu felne... zavisi od ekipe, nekad besplatno dobijes i cuning auspuha u flat-pipe (ako im nestane klocni)... :rant:

Onda, da se zahvalis, odradis im kiropraktiku ledja, staglom ili oklagijom. Malo da se isprave, tezak je to fizicki posao pa se pogrbe...

Statistika kaze da se proda na hiljade "bezbol" palica... i tek poneka lopta :)

Edited by ostoja

Posted (edited)
1 hour ago, Ivan said:

Sve je to dzaba, dok se lepo ne vide diskovi i klesta :D .

Zaboravio si ... i da puca na auspuh da bljuje vatru urla i budi komsiluk u 5 ujutru :D nazalost moj 1.4 nit bljuje nit budi ... nit se cuje ... ima konja ali tananih ... treba mi deblja zapremina i atmo a ne ovo turbozviz ... 

Edited by nemanja84bg

Posted (edited)

Da li moze na Grande Punto Evo da stane guma 225/45 r17. Fabricki idu 205/45 ali mana mnogo mali izbor allseason guma trenutno.Za 215/35 su mi rekli tu poznanici da su njih stavljali i da su bile ok.

Edited by Gagy.GM

Mali podsetnik za vlasnike "all season" guma, skinite i vratite tokckove kad budete dokoni odnosno samo jedan ako ide lepo. Stavio sam nove gume u oktobru 2021 danas otisao da zamenim plocice u majstor se ozbiljno namucio da skine tockove(fosna i macola).Zamolih ga da skine i zadnje lepo je ocistio i sad ide lako ali da sam morao da skinem na putu mislim da bi poludeo.

ili da 2x godisnje lepo se odsrafe srafovi i zasrafe mozda i to pomogne 

Iskreno nije mi se nikad desilo da vidim da ovako drze tockovi za glavcinu. Imam utisak da bi mogao da provozam auto bez srafova.