-
Who's Online 17 Members, 1 Anonymous, 1141 Guests (See full list)
-
Member Statistics
-
Forum Statistics
38275
Total Topics1117137
Total Posts
-
Aktuelni postovi
-
Saglasan (da dosta ove polemike je primerenije u delu "bezbednost u saobracaju"). Mada, i kamere su tu da nas spasu od nas samih, je l'de" Evo recimo ove spomenute stvari - primer pobede ponavljaca. Znaci boli paja ponavljace za svim za cim ih boli paja, a toga je jako mnog, jer jebiga - priglupi su, ne nuzno zli (cak neretko sam siguran da niko nije zao i los, i da su ljudi generalno bolji nego losiji, i da je to ono sto ovu planetu pokrece) - ali evo na primer i bezbednost u saobracaju. I sad - kod njih je recimo i sva statistika svega i svacega, uvidjaja saobracajnih nesreca na primer. Pardon, statistika mozda nije - ali podaci koje je moguce obraditi jesu. I sad, statistika, javlja mi se - a sa mesta saobracajnih nesreca i analize uzroka bi sigurno pokazali da je nzacajan broj nesreca napravljen i zato sto je jedan ili vise ucesnika u toj nesreci poterao svoje vozilo iznad limita. Zakljucak prost, logican, ne treba nikakav odlikas da se bude, dovlno je samo saslusati - i doneti ispravan zakljucak, a on glasi: ZASTO se tokom obuke dakle kandidati-vozaci NE obucavaju (osim ako nemaju kreativnog instruktora, dobronamernog coveka) u toj oblasti - da dakle auto ima limite, i zasto ne postoji poligon gde vozac-kandidat moze da ispita/proveri/shvati gde su limiti. Okej, svaki auto je drugaciji - ali ako skonta gde pocinju limiti na tom na kom se obucavao - sigurno ce imati bolju anticipaciju - gde bi mogao da pocinje limit toga koji kasnije vozi, odnosno - kako da proveri gde su ti limiti. (dakle - pri kojoj brzini zabod kocnice rezultira kojim zaustavnim putem, kako da se iscupas ako refleksno (sto je odlika mladog/novog vozaca neretko - refleks pre racio-a) u krivini zabodes kocnicu i krene auto da pliva. Znaci ne kako sprziti mikelea sumahera na semaforu - nego ono - neke najobicnije realne situacije gde auto cak i pri malim brzinama bude doveden tik iznad svojih limita. (evo kao ovaj primer gore sa bembarom -znaci on i uz potpis u principu nije bas krenuo kao raketa iz nulte tacke lli kao metak. ) Edit: evo dok sam kuckao milan je poslao komentar vec - da, o tome pricam(o). *ma jok. ova rec kucana na ekranu nije isto sto i ziva diskusija - ne treba nista shvatati bukvalno - nije bre niko divljak (dok se ne dokaze suprotno ). Sve okej. Sto'no ja uvek volim da kazem - pricamo -svoji smo. Ps. - ne mozes sada nocu da ugasis vecinu semafora po bgd-u, posto danas u odnosu na tada imas za jedno pet cifara (ili barem jednu nulu iza) vise vozila. Grad je mnogo veci, populacija je mnogo veca, a infrastruktura osim novo-dogradjenog nije nista veca. - evo ova jurija gagarina kod mene i sve ove poprecne iste su vec preko 40 godina. malo su prosirili japansku i evropsku tzv. -na kojima zivi nas petocifreno i skoro nikome nije to i adresa
-
By chuckboris · Posted
Pozdrav. Fiat tipo, 1.4 benzinica, 2018. godište. trenutno sam prešao sa njim 160.000. Prošlog decembra sam imao peh, nisam mogao da ubacim u brzinu, nijednu... desilo se odjednom. Uglavnom, u servisu su naveli da su mi zamenili lamelu, glavni i pomoćni cilindar... od jeseni, prilikom vožnje se čuje piskutav zvuk, prilikom puštanja kvačila, a od nedavno i prilikom puštanja pedale kočnice, doduše dosta tiši i drugačiji (priložiću snimak da ne objašnjavam). Koči normalno. I jedno i drugo se dešava kasnije u toku vožnje, kad se auto zagreje, ne na početku. Zvuk definitivno dolazi iz kabine. Da li ima veze,ne znam, ali nakon intervencije na menjaču, prilikom kretanja, onog školskog, da polako puštam kvačilo dok auto ne počne da se kreće, dešava se da se auto zatrese. Ukoliko krećem uobičajeno, nije primetno. Da li bi pomoglo za ovo škripanje da se naprska podmaže nekim slikionskim sprejom deo koji je dostupan i vidljiv iz kabine ili neki drugi savet, pucajte... Hvala na odgovorima -
Samo neka potvrde 1.3 GSE, 1.5 GSE, 2.0 GME, 1.6 Multijet i 2.0 BlueHDI za Evropu i nema brige.
-
E vidis, tu je kljuc cele ove price. Da, treba biti svestan, ali to se ne uci u autoskoli, instruktor je tu da te nauci da kontrolises automobil, da ti u praksi pokaze pravila saobracaja koja ti moras samostalno da naucis. A roditelji su ti ciji je posao da nauce dete da bude svesno, svega, okoline, drugih ljudi, da od malena nauce da se postuju stariji, devojke, zene... Takvi ljudi izrastu u odgovorne osobe, a samim tim i vozace. Malo se bukvalno shvataju moja prethodna pisanja, ispadam divljak. Ali, ja nikada, apsolutno ni jednom u zivotu nisam potpisao auto na semaforu. NIkada nisam divljao u saobracaju, u gradu, Za sve ove godine voznje (četvrt veka), me je tri puta uhvatio radar, jednom posteno u pola noci na praznoj magistrali kod Cacka, a druga dva puta klasicno punjenje budzeta. Da li sam savestan vozač? Smatram da jesam. Da li umem oštro da vozim, da i to je po meni veliki plus, a ne minus, da li vozim oštro svaki dan, naravno da ne. Ja sam umesto Avale isao na put ka Goču, iznad Vrnjačke Banje, da se provozam sa ortakom posle grada. Ta druženja su neponovljiva. A onda odem jednom prilikom na Navak, odvozim vežbu i trener mi kaže 10+, jednostavno osetim auto. Dolaze matori ljudi koji ne znaju da koče, ne znaju da iskoriste snagu auta, nemaju pojma kako da kontrolišu ili iskoriste masu auta. Ti ljudi u kritičnim situacijama udaraju u čunjeve. Time dolazim do pocetka mog pisanja na ovu temu. Nisam se plasio voznje kao klinac i imam razna iskustva. Kao sto i u školi nisam sede u prvoj klupi i imao sam ceo dijapazon ocena, pa sada ipak imam VII stepen obrazovanja. Stah od saobraćaja je opasan.
-
Jedino sta mi pada na pamet - kad narucis pri kupovini vozila, ti ne dobijes 8 tockova, nego 4, ali lepsa 4. A naknadnom kupovinom ti dobijas i originalne i te nove alu. Ali verovatno je tu malo i klepanje, jer su tako u mogucnosti Pokusaj da se poigras malo u PS (u pauzi izmedju editovanja haha) i da vidis kako bi mu stajale neke druge iz Renault/Nissan/Dacia game. Vrlo interesantne kombinacije mogu da se nadju kad se covek malo udubi. Naravno pricam o polovnim, originalnim alu felnama.
-
-
Topics
-
Today's Birthdays
Info
FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".