Jump to content

Elra

Members
 • Content count

  707
 • Joined

 • Last visited

About Elra

 • Rank
  Regolari

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Bijelo Polje - Sarajevo

Previous Fields

 • Garage
  Peugeot 308 1.6 HDI, Fiat Ducato 2.3 Multijet, Fiat Doblo Maxi 1.6 Multijet
 1. Bi bilo odlično da dobije nogu. Taj mamlaz je velika štetočina i neznalica. Treba mu oduzeti i vilu.
 2. Sada gledam na YTB ni jedan novi review Stelvia, te na engleskom novog 500X i Renegade. Marketing u FCA je velika 0, izgleda tamo rade neke štetočine.
 3. https://bestsellingcarsblog.com/2018/12/germany-november-2018-mini-28-bmw-12-mercedes-6-shine-vw-group-20-still-reeling-in-market-down-9-9/ Hyundai i Kia prodali vise automobila od Fiata u Njemačkoj
 4. Panda je svakako za penzije. A 500L i ne računam da postoji (godišnje ih se proda 40-50k) Kontinuitet je ključ koji Fiat nema. Jbs meni za Chysler, RAM i Jeep, lično me ne zanimaju niti ću ikada razmišljati o kupovini jednog od tih modela. Fiat je sada na margini prodaje u Evropi, svi konkurenti su ga pretekli, modela nema, a vidimo da ih izuzev nicha modela 500 i neće biti. Fiat se danas sa Renaultom ne može porediti (do cca 2006/7 je bila druga priča) ni po jednom osnovu a pitanje je da li može FCA sa RNAM (dok još postoji). Sve u svemu mi Evropljani, od Fiata teško da možemo očekivati neke poželjne modele u budućnosti.
 5. Napravili su 2 vrhunska automobile (Giulia i Stelvio) što znači da znaju posao.
 6. Da nemaju profita ne bi ni radili automobile. Poenta je pristustvo brenda na tržištu, što Fiat izuzev Pande (koja je spremna za penziju - 1*) , 500 i 500X i Tipa nema. Ako ćemo realno, jedini pravi automobil koji drži korak sa trenutnim trendovima i konkurencijom a proizvod je Fiata je 500X. Renault ima 9 modela u ponudi, plus njihove podvarijante, a Fiat 5, od toga 2 u A segmentu i ni jednog u B segmentu gradskih vozila. Dakle, kreće se sa gašenjem brenda Fiat, a ne transformacijom kako su prošli Peugeot, Škoda, sada Opel, Hyundai, Kia, Mazda. Fiat me podsjeća na socijalističko preduzeće koje je nekada radilo dobro proizvode, ali se kupci promijenili i sada traže nešto drugo. A oni su u fazonu, mi nećemo da se mijenjamo, ne možemo dovoljno da zaradimo, i na kraju propadnu. A uz to bi da im država plaća. U prošlosti, Italija je x puta spasavala Fiat, a očekivati da Italija 2008 - do danas pomogne nekog proizvođača je kao očekivati od Hrvatske da spasi kompletan Agrokor (dakle nemoguće) ili Srbije da samostalno spasi RTB Bor.
 7. https://www.alvolante.it/news/nei-test-euro-ncap-zero-stelle-alla-panda-360419 1* za Wranglera na NCAP testu
 8. i 90ih i 10 godina kasnije
 9. Oni očekuju da izbace po jedan model u 10-15 godina i da se on jednako dobro prodaje. E pa ne može. Redizajn i osvježenje modela se sada moraju raditi svake godine kako bi se održao korak sa konkurencijom. Pa ono još u 500X i Renegade guraju 1.6 atmo motor kao da se radi o Dusteru. Čini mi se da neko tamo svjesno gasi Fiat brend. Iz Kine i Indije se povlače jer su nesposobni na naprave model prilagodjen domaćem tržištu. U Brazilu su nekada bili broj 1, sada su 2 ili 3.
 10. Poslije će neki idiot iz menadžmenta da kaže, gasimo Tipa nije rentabilan. Pa naravno da će se slabije prodavati kad nema nove motore, nema radizajna i sl kako bi se uhvatila konkurencija.
 11. https://bestsellingcarsblog.com/2018/12/italy-november-2018-fiat-marks-12-consecutive-months-of-double-digit-losses-market-down-6-8/ 12 mjesecni pad FCA ide ka tome da ubije Fiat brend kao što je urađeno sa Lanciom. Na račun pada prodaje Fiata dižu Jeep i ostale, propale, američke firme iz grupe. Fiat hitno treba 2 crossover modela u ponudi, nove male TB motore, Punta. Neki stručnjak je odredio da novi 1.3 TB ide samo sa automatskim mjenjačem u 500X, heeejj. Tipo ne nude sa novim TB motorima, a razlog niko ne zna.
 12. I dok ostali mass brendovi bilježe istu ili bolju prodaju, Fiat ozbiljno pada, razlog - nedostatak atraktivnih modela, crossovera
 13. https://www.quattroruote.it/news/mercato/2018/12/03/vendite_auto_italia_novembre.html Loši rezultati u Italiji. Mislim da ček 3. mjesec uzastopno prodaja pada.
 14. Fiat Punto 1.9D - Lucas pumpa

  Moj prijatelj je na kraju kupio polovnu za 100 eura. U ACI Sarajevo je dobio cijenu od 2000 eura za novu pumpu
 15. Da li na 500L 1.6 Multijet ide "zloglasni" GMov ručni mjenjač kao npr u modelu Bravo?
×