Jump to content

N.N.

Members
 • Content count

  1507
 • Joined

 • Last visited

About N.N.

 • Rank
  Prominente

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Split

Previous Fields

 • Garage
  FIAT Brava 1.4 12v SX

Recent Profile Visitors

1499 profile views
 1. @Elra Francuz izgleda dobiva pedalu. Bilo je u vrijeme. Prodaje svoj dom u okolici Detroita uz rub jezera za 2.5 milijuna dolara.
 2. Škoda Rapid / Škoda Scala

  @Ivan Misliš da će ju ograničiti? Ne znam. OK, neće imati neke super snažne verzije, neće imati 2.0 dizel i slično. Ali kao što sam pisao za Tipa tako stoji i ovdje. Ovo pokriva jedno 80% populacije koja kupuje Golfa, možda malo manje. To bi bilo i više kod drugih kompakata. Pisao sam da prodaja danas ide mahom 1.6 dizel, pa onda isto toliko benzinaca do 150 KS. 2.0 su rjeđi dosta. Ono što neće biti dobro. Prateći što rade i stavljaju u Polo, T-Roc pa i novi Tiguan. Plastika će biti jeftina, pogotovo na vratima. Ne znam hoće li pokušati to nekako zamaskirati. Drugi dio gdje će vjerojatno štediti je izolacije. Ni kod osnovnih Octavia nije briljantna tako da ovdje očekujem lošije. Treba imati na umu da u sljedećih 12-18 mjeseci dolaze Golf, Leon i Octavia. U tom trenutku će ionako viša cijena od Scale biti još viša. No recimo da po izlasku Scala i neće biti povoljna, daleko od toga.
 3. Škoda Rapid / Škoda Scala

  Neki kažu 18k eura za bazni 1.0 TSI u Njemačkoj. Čisto za usporedbu Golf je nešto preko 19.5k. Čisto kalkulacija ako je zadnje sjedalo jednako pozicionirano kao kod Pola. Dodaj na 199 još 9 cm i to je 208 cm. Dosta više nego li kod Golfa. Slično kao Octavia ili Tipo. Još je Honda Civic u toj kategoriji. Pričam o prostoru od pedala/papučica do stražnjeg naslona. Naravno treba znati i H točku. Viša H točka pomaže sa ponudom prostora. Za prtljažnik ne bih na pamet govorio. Tipo ima realnih 437 litara. To je teško nadmašiti. Vjerujem da će to sve biti jako slično. Da se razumijemo. Trenutno Scala ovakva kakva je teško može biti jeftina jer nudi jako puno sustava aktivne sigurnosti u seriji. Not to tamo negdje 2020. ili 2021. postaje dobrim dijelom obveza za sve automobile. Automatsko kočenje i još neki drugi sistemi će biti standardni.
 4. Škoda Rapid / Škoda Scala

  A kako će biti? Ovo je Polo na steroidima, MQB A0 platforma, a ne MQB A1. Vjerujem najjeftinija plastika u klasi kako je u tradicija VAG proizvoda u zadnjih par godina počevši od negdje T-Roca pa na dalje.
 5. Pitanje do kada. Prije ili kasnije će se napustiti neki segmenti. Već su neki počeli napuštati A segment, a vjerujem da će skoro isto uslijediti u limuzinskom D segmentu. No tu se kod FCA, ne Fiata, vraćamo da je jedinstvena prodajna mreža. Često što nema jedan ima drugi brand. @neshaoct Nije da se ima toliko puno para. Idu elektrifikacija i autonomna vožnja. Oduzeti će jako puno sredstava. Naravno po meni je tu FCA vukao pametan potez što je za autonomni vožnju dionik tri partnerstva.
 6. Ovako. Koliko znam za platforme tj. nova unibody vozila FCA ima 4 neovisna R&D centra. Jedan centar je u Modeni. Oni su razvili Giorgio platformu i samim tim Alfe Giuliu i Stelvio. Vjerujem da je dobar dio njih radio ranije i na Maserati modelima kao što su Ghibli i QP, svakako su radili na Levanteu. Pred njih je stavljen razvoj dodatnih Giorgio, a i nekih drugih automobila. Drug centra je u Auburn Hillsu. Tamo je sjedište bivšeg Chrsylera. Osim što razvijaju "kamione" njih posao je bio i razvoj CUSW platforme kojoj je osnova bila Giulietta. Oni su razvili Fart, pardon Dart, zatim Cherokee, Chrysler 200 i Jeep Grand Commander za Kinu. Naravno i Chrsyler Pacificu koja nije direktno vezana. Znači sa tim vozilima Talijani nisu imali puno veze. Odluke i tehničke karakteristike su produkt odluka američkog inženjerskog tima. Treći centar je u Brazilu. Oni su razvili novu modularnu platformu čiji je predstavnik Argo. Sada je tu i Cronos. Slijedi mali pick up, nadam se i crossover. E ja bih baš volio da ovo bude baza za Mali crossover u Europi. Izbor materijala, znači ne pričamo o dimenzijama, je jako sličan kao za Small Wide platformu. Sada smo došli na Small Wide platformu. E ta je dijete tima iz Torina. To je baš onaj tim koji je vezan uz Punto, bar onakav kakav je bio zamišljen taj Punto 4. generacije. No oni su se tada brinuli za razvoj Renegadea, 500X, Tipa, Compassa. Znači svi Small Wide automobili su njihov razvoj. Drugim riječima ti modeli uključujući Jeep su i biti 100% Fiat. Njihov sljedeći zadatak je daljnja evolucija te platforme, nova platforma, kojoj će prvi predstavnik biti Alfin kompaktni SUV. U D segmentu karavan ide. To im je bio dobar odabir. U C segmentu je uglavnom hatchback dovoljan. Tako da nije to naškodilo Bravu. Neke druge stvari jesu. Ali te proizvode treba gledati u svijetlu propalog braka sa GM-om. Neke stvari su napravljene na brzinu. Činjenica ostaje da je jako brzo već tamo 2009. Fiat Grupa ostvarila rekordan profit. OK, zasluga ide Južnoj Americi. Ali činjenica je da je bio rekordan, a da su par godine prije gubili ogroman novac. Taj Jeep je kod manjih modela ništa drugo nego Fiat, skoro sav razvoj u Torinu. RNMA nije baš jedna kompanija, a ne bih rekao ni je zdrava. Koliko je FCA bio zaokupljen rezanjem dugova i marginom profita toliko je RNMA otišao u drugom pravcu i prodavao automobile sa kako malim profitom. No dio tog RNMA problema leži u tome da su bonusi i promocije njihovih menadžera vezane uz prodajne brojke, a ne uz ostvarivanje profita. Posljedično u Americi njihovi automobili gube vrijednost brže od Toyote i Honde.
 7. Skačeš sam sebi u usta. 500 i Panda su isti klinac pa ako je jedan za penziju onda je i drugi. No kako vidimo uvjerljivo su najprodavaniji u klasi pa će ostati oba. Dioničko društvo postoji da donese profit tj. da zadovolji ciljeve dioničara. Meni se čini da to FCA ispunjava i to na bolji način od Renaulta, pa čak i na bolji način od PSA. Mi možemo biti nezadovoljni ponudom ali dokle ono posluju sa velikim profitom problema nema. Dao bih i sjevernoamerički primjer. Kukaju kako je C300 star, kako su C200 i Dart povučeni, a istina je da financijski kompanija nikad bolje nije stajala i kako imaju problema sa premalim kapacitetima. Evo idu sada sa novom tvornicom, a stare su prenamijenili na način da se sada u njima rade traženi proizvodi. Tek sada vidimo kakav je vizionar bio Sergio. Ja bih rekao da je imao muda koja drugi generalni direktori nemaju. Isto tako FCA I'ma jedinstvenu mrežu dilera sa izuzetkom Maseratis i Alfe na nekim tržištima. Zato nastup grupe treba gledati zajedno, a ne pojedinačno za svaki brand. Stelvio i Giulia su odlični proizvodi. No je li donose profit? Ajde barem je sljedeći Alfin proizvod iz Europe onaj koji sam ja očekivao i sa prednjim pogonom jer mišljenja sam da je stražnji samo minus u toj klasi i to iz više razloga. Usporedba sa Agrokorom je deplasirane i koliko ja znam ostao je čitav barem na tlu EU. Radna mjesta su spašena. Kod FCA i europske auto industrije smo imali drugačiji situaciju. Bila je kriza i državna pomoć se nije smatrala pogodovanjem što bi inače bio slučaj. Neki su to iskoristili kao VAG i Francuzi, a kriminalac Silvio je mahao iz Audia.
 8. @srdjos Nije jednostavna situacija. Rekao bih da je vama u Srbiji prednost što ništa u EU pa vas neke stvari "ne kače". Mislim na najnovije eko norme, zatim sve one sustave poput AEB i slično, a koji će skoro biti standard na svim automobilima u EU. To će naravno u startu dodatno dići cijenu. Tako da mi se čini kako je pojam narodnog automobila bivši. Čak i Dacia to neće moći zadovoljiti. Recimo priča za sljedeći Sandero je da će biti na platformi Clia 5. generacije no da će biti duža kako bi mogli dignuti cijenu. Onda dalje da ne pričam. Gase se mali automobili. Aygo, 108, C1... Smart i Renault gase suradnju. Jednostavno jeftinih auta neće biti. Sa tim se izgleda treba pomiriti. Isto tako i Europi što se tiče profite nikome ne cvjetaju ruže osim PSA i VAG-u. Možda neki kao Renault prodaju puno automobila ali profit im nije zavidan. Više profita povuku preko globalnog poslovanja Nissana.
 9. Eno u Americi as otvara nova tvornica za proizvodnju automobila. Prva nova tvornica za nekog američkog proizvođača u Detroitu u preko 30 godina. A GM gasi 6 tvornica u sjevernoj Americi. Pa vi recite da im ne ide. Koliko s čuo tamo će se raditi Jeep Grand... Ne znam kako će se zvati ali Grand Cherokee sa 3 reda sjedala. I Alfa Romeo SUV i E segmentu. Da, dobro se čuli. Alfa iz Sjeverne Amerike. A što se tiče situacije u Europi. Ja uvijek kažem da je to posljedica neulaganja tamo negdje u razdoblju 2011.-2013. I nije to Fiat kriv nego talijanska država. Dok su Nijemci i Francuzi dadiljali svoje talijanska država je prema Fiatu imala maćehinski odnos.
 10. Što se tiče Alfinog SUV-a. Ovo je nova, vjerojatno i zadnja ikada, FWD platforma FCA grupacije. Koliko znam uistinu Small Wide platfoma je početna točka. Za razvoj obje se brinuo R&S centar u Torinu. R&D centri u Modeni i Auburn Hillsu nemaju ništa sa ovom platformom. U sljedećem videu COO FCA za EMEA regiju Pietro Gorlier priča o raznim novitetima iz talijanskih tvornica u razdoblju 2019.-2021. Između ostaloga spominje Renegade PHEV i Jeep Compass PHEV na istoj platformi. Spominju se redizajn Alfe Giulie i Stelvia sa PHEV modelima. Na samom kraju videa opisuje Alfin kompaktni SUV. Kaže potpuno nova platforma kojoj je ovo prva od mnogih primjena. PHEV arhitektura će biti identična kao za Compass i Renegade.
 11. Odakle oni vade ove informacije? Nisam nigdje vidio. Talijanski mediji inače znaju vaditi "informacije" sa jednog talijanskog foruma. Ja sam napisao da bi za Kragujevac bio dobar baš takav model kao što je u opisu. Nije valjda da kopiraju.
 12. Iz danas dostupnih press materijala bi se do iščitati da će Alfin kompaktni SUV biti na Small Wide platformi. Baš kao što je netko davno govorio da će biti slučaj ako proizvodnja završi u Pomiglianu. Jeep Compass in Melfi, leveraging the already installed vehicle platform and PHEV which underpin the Jeep Renegade. Applying that same flexible platform and PHEV technology, activities will also commence to prepare Pomigliano to produce an Alfa Romeo compact UV. http://www.press.fcaemea.com/press/article/meeting-between-fca-and-trade-unions-in-turin
 13. CEO FCA Mike Manley i COO za regiju EMEA Pietro Gorliera su se sastali sa talijanskim sindikatima. U razdoblju od 2019. do 2021. će se uložiti 5 milijardi eura u talijanske tvornice za 13 novih i facelift modela iz Italije. Električni Fiat 500 će se proizvoditi u Mirafioiru. Panda ostaje u Pomiglianu i dobit će mild hybrid motor. Alfin kompaktni SUV dolazi u Pomigliano. Jeep Compass za Europu će se proizvoditi u Melfi sa 500 i Renegadeom. Trebao bi dobiti PHEV verziju. Tl je konkretno spomenuto od modela. No ovo je procurilo već neko vrijeme pa se samo radi o službenoj potvrdi. Dizel nije mrtav i ostaje barem do kraja 2020. U Termoliu će se proizvoditi razne hibridne izvedbe 1.0 i 1.3, turbo i atmosferskih, FireFly motora.
 14. Alfa Romeo Giulia

  Meni ništa ne znači obujam od preko 2 litre. Većina je isto tako, barem u EU. Recimo meni prilikom kupnje CO2 jako utječe na cijenu. Audi je imao ili ima u A4 V6 slične snage, manje od 220 KS. Mislim da Alfa ima bolja ubrzanja i međuubrzanja. Što se tiče prodaje novih dizela sa 6 cilindara u premium D segmentu. Ona je u rapidnom padu. 2.0 benzinci to preuzimaju. Takav je trend.
 15. Alfa Romeo Giulia

  Taj BMW i i taj Mercedes su bi-turbo. To sam naglasio. Konkurencija je trebala biti ili bi-turbo kao ova dva ili V6 kao Audi.
×