Jump to content
Goran
bojan dim.

Fiat 500L - iskustva vlasnika, kupovina, saveti

Recommended Posts

13 hours ago, Urra said:

Jedno pitanje mi palo na pamet - u slučaju da pazarim ovaj primerak, gde je najbolje ugraditi prednje i zadnje parking senzore, kao i rikverc kameru sa displejem u unutrašnjem retrovizoru (jer ne bih da menjam fabričku multimediju za Android ugradnu)?

Hvala unapred! :D

Zadnje parking senzore možeš sam ugraditi ako si iole vešt sa alatom i šrafilicom a staviti i kameru pored njih ne znam treba li ti, dovoljno je što oni očitaju prepreku. Za prednje već ne znam da li ti trebaju, ipak sve vreme vidiš ispred sebe i gde god da manevrišeš po parkinzima ne juriš pa ćeš proceniti gde možeš ili ne možeš. 

Evo jedne anegdote od iz prethodnih dana a u vezi kupovine polovnjaka.
Moj prijatelj i drug hoće fiata i gledao malenog Fiću kao i 500L ali sa 1.2 i 1.4 atmosfercima. Nisu mu bitno gabariti već da se jeftino voza i da ga služi i da ima što manje potencijalnih kvarova. I zako sedne on u Fiću, malo se vozao, sviđa mu se za grad itd, ali i fiszajn, onda vozqo malo 500l, tu je već imao neke druge pozitivne utiske itd, ali poznavajući ga, sugerisali smo mi da sve vreme gleda motorizaciju i modele koji mu se neće svideti na duže staze. Ali ne, on zacrtao ta dva modela i te motore i kraj.
I tako prevrnemo mi jedno 50 oglasa, većamo, pomažemo čoveku, ali nikako da naleti na dobar primerak.
Gledajući šta sve može da uzme za novac koji raspolaže i godišta koja traži, da ne govorimo o ciframa za Fiće pogotovo mlađih godišta itd, padne meni jedna ideja.
Reko, ajde lepo ti da provozaš neke druge benzince, svojim stilom vožnje, pa da vidimo utiske o udobnosti, enterijeru i potoršnji.
I tako je seo u 1.4 multiair, 1.4 Tjet razne modele iz B i C klase pored moja dva, koje može uzeti za raspoloživu cifru pa čak i da mu pretekne.
Da ne dužim dalje, fića i fiat 500 sa 1.2 i 1.4 atmo više nisu u igri ni pod razno.
Između ostalog ono što je prvo primećeno da je ovi koje je probao drastično bolje idu i troše isto ili manje od atmosferaca. Ostalo što se tiče enterijera i opreme je stvar ukusa a opet sam komfor u vožnji nije ni za poređenje.

PS da me ne shvati neko pogrešno, on je vozio Ypsilonku sa 1.2 motorom, ja sam mu je našao i preporučio, bio je baš zadovoljan za po gradu i kao drugi auto. Takođe, nemam ništa ni protiv 1.4 atmo, pogotovo u Fići ili Pandi. Ali dao sam mu izbor da sam oseti razliku između atmo i turbo fiatovog benzinca i da sam iznese utiske.
Naravno, predočene su mu cene servisa, potencijalnih kvarova i delova. I oored toga, sad traži turbaka kao otimarnu motorizaciju.

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Šta ti je čovek, kompletno mu razbucao računicu i razmišljanje...pokvari ga načisto. Ali načisto. 

Sad MA turbo, pa posle twinturbo, pa posle....bolje da si ga odmah uputio da se drogira ko sav normalan svet :lol:

Pozdrav svima. Citao sam razna iskustva o ovom modelu i vecina njih kaze da je motor tih i da je izolacija auta odlicna.

Imam 500l skoro godinu dana. Meni je taj auto neverovatno bucan kao da polece. Imam nekad utisak da nema uopste auspuh. Nakon 80km/h postaje nenormalno bucan (iznad 2000 obrtaja). U leru je tih i ne cuje se.

Ne znam da li samo ja imam takvo iskustvo.

U susednom mestu se prodaje fiat 500l 1.3 mjet 2014,ali ja pretezno vozim gradsku voznju,auto je relativno ocuvan,da kupim taj auto?

Edited by slavkob

8 hours ago, slavkob said:

U susednom mestu se prodaje fiat 500l 1.3 mjet 2014,ali ja pretezno vozim gradsku voznju,auto je relativno ocuvan,da kupim taj auto?

Ako ga povremeno izduvas na otvorenom zbog DPFa, ne vidim razlog sto ga ne bi uzeo. ako ti to predstavlja cimanje (npr stroga gradska voznja u proseku pokrene regeneraciju DPFa na 250-350km, kako kad) i ofc potrosnju goriva, onda uzmi klasicnog benzinca 1.4.

Ne,ako ima DPF

Dizeli u gradskoj vožnji su skuplji za održavanje,DPF moraš da "luftiraš",plivajući,servisi

A ako budem radio regeneraciju jednom

U dve nedelje?

4 hours ago, neshtry said:

Ne,ako ima DPF

Dizeli u gradskoj vožnji su skuplji za održavanje,DPF moraš da "luftiraš",plivajući,servisi

Ako je već vožen samo po gradu,možda bude i 2-3 nedeljno,niko neće da nosi DPF na pranje pre prodaje, mahom uvale drugom vruć krompir...a spolja se ne vidi 

Nisam vozio 500L sa tim benzincem pa ne mogu da pomognem, ali ima ovde kolega koji ga imaju pa nek prenesu svoje utiske. 

1.4b sam često vozio u GP i Tipu, i moj utisak je da je puno bučniji u ovom drugom. Možda je do izolacije, a možda i do mene, ne bih mogao da tvrdim. Inače oba auta su skromnije opremljena, da ne kažem baš klotarice. :D

15 hours ago, slavkob said:

U dve nedelje?

Ako su ultra kratke relacije tipa ispod 10km, ni u 2 nedelje neces stici da ga sprzis na AP vec ce sam pokrenuti regeneraciju jer toliko kratke distance mu uopste ne prijaju. Dzaba ga ti gaznes malo po gradu od semafora do semafora, nije to to. 

Nije da ne moze dizlo da se odrzava i po gradu ali...dpf moras da produvavas i odrzavas sa aditivima za dpf ili ga vadis i softverski gasis. Tvoj izbor. 

Za tako kratke relacije, benzin i ne razmisljaj. Taj 1.4 vise trosi ali je i jednostavniji za odrzavanje po tom pitanju.

21 hours ago, slavkob said:

U dve nedelje?

Ne mozes ti da radis regeneraciju kada pozelis, vec kada "on" pozeli :D 
Ako se vozi po gradu pretezno, pokretace ti regeneraciju u nezgodnim situacijama, onda ces ti prekidati, onda ce se dizati nivo ulja, a to zna da bude izuzetno lose ko ne prati situaciju, jer taj 1.3 zna da zariba zbog toga.
Pritom, kada se zapusi DPF, stvara veliki pritisak u izduvu, pa zna da strada turbina.
U principu DPF nije neki problem, ako ces voditi racuna. Ja imam u Corsi taj motor, kada pokrene regeneraciju, a dosao sam na posao recimo, vrtim se okolo jos 10-15 minuta da je zavrsi. Retko ko ce imati zivaca to da radi, ali se tako izbegnu problemi.

On 1/30/2025 at 3:48 PM, Reacher Gilt said:

Nisam vozio 500L sa tim benzincem pa ne mogu da pomognem, ali ima ovde kolega koji ga imaju pa nek prenesu svoje utiske. 

1.4b sam često vozio u GP i Tipu, i moj utisak je da je puno bučniji u ovom drugom. Možda je do izolacije, a možda i do mene, ne bih mogao da tvrdim. Inače oba auta su skromnije opremljena, da ne kažem baš klotarice. :D

Mooda je do izolcije. Moj 500l npr nema ona suspleh ispod motora pa je to mozda jedan od razloga zasto je bucniji. Nemam pojma.

On 1/30/2025 at 3:28 PM, Navi said:

1.4 benzin.

Da li si pogledao ispod mrežastu fleksibilnu cev auspuha? Meni je to bio problem, a ako se ne varam, još nekoliko forumaša je to onomad prijavilo. 500L ima jako dobru izolaciju i taj motor je veoma tih ( sem na baš visokim obrtajima).

17 minutes ago, ivica su said:

Da li si pogledao ispod mrežastu fleksibilnu cev auspuha? Meni je to bio problem, a ako se ne varam, još nekoliko forumaša je to onomad prijavilo. 500L ima jako dobru izolaciju i taj motor je veoma tih ( sem na baš visokim obrtajima).

Nisam proverio to. Ali cudi me da mi nisu rekli na servisu kad su dizali auto. Radio sam kod Gorana mali i veliki servis letos.

Ako je već vožen samo po gradu,možda bude i 2-3 nedeljno,niko neće da nosi DPF na pranje pre prodaje, mahom uvale drugom vruć krompir...a spolja se ne vidi 
Ja oprao pa prodao auto posle mesec dana.... Do čoveka je, nije do dpf-a

Poslato sa ELP-NX9 pomoću Tapatoka