Dr.Boy 2 Posted June 29, 2022 Jel može komentar bar za cenu(fiksna). Zanima me gde se nalazi broj motora? I jel ima neka tema na forumu kako i šta je najbitnije da se proveri pri kupovini? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 14157 Posted June 29, 2022 1 hour ago, Dr.Boy said: I jel ima neka tema na forumu kako i šta je najbitnije da se proveri pri kupovini? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Misha87 110 Posted July 12, 2022 Drugari, ima li neko da je vlasnik Eva, a da ima 1.2 motor? Ili novijeg GP (2012 pa noviji) sa tim motorom? Kakva su vam iskustva posle meseci/godina vozenja? Bas je mala ponuda dobrih benzinaca, pre nekako nisam razmatrao 1.2 motor, i ovde na forumu nisam procitao neka pozitivna iskustva, ali sad sam krenuo u malo ozbiljniju potragu za automobilom, a Evo i noviji GP a da su benzinci, nemoguce je naci da su kupljeni u Srbiji, a sa 1.4 motorom ih bas malo ima u ponudi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 1135 Posted July 13, 2022 A koja je poenta kupovine bas 1.2 motora u GP? 1 Misha87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 10956 Posted July 13, 2022 perfomanse 1.2 i 1.4 motora su slične,kao i cene održavanja u tom godištu automobila. Kod nas ih opštinska uprava poseduje,zadnju generaciju nazvanu samo Punto. Opreme malo ima,da znaš,kod ovih kupljenih kod nas 1 Misha87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 1135 Posted July 13, 2022 Performanse jesu mozda slicne na papiru 1.2 i 1.4 ako pricamo o 1.4 8v, ali u praksi je svakako bolje uzeti 1.4, ipak malo vise Nm i konja nisu na odmet, potrosnja slicna, odrzavanje isto a ako je poenta kupovine 1.2 samo zbog cca 20e manje registracije onda jbg 3 Mijailović P., Misha87 and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Doctor NO 65 Posted July 13, 2022 (edited) Ovaj moj 1.4 57kw ide ko mrtav konj, mogu samo da mislim kako ide 1.2 Uskoro ćemo videti kako se ponaša natovaren i sa 4 odrasle osobe i krovnim koferom do grčke Edited July 13, 2022 by Doctor NO 1 Misha87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 1135 Posted July 13, 2022 ja sam uvek pricao 1.4 je neki miniimum za GP, vrsi posao za grad i 1.2 ali treba taj auto nekad poterati i van i kad je pun 1 Misha87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Misha87 110 Posted July 13, 2022 4 hours ago, OMP said: A koja je poenta kupovine bas 1.2 motora u GP? Zato sto bas nema nekog izbora benzinaca sa 1.4 motorom, pa rekoh, da vidim da li da uopste razmatram 1.2, jer ih do sada nisam gledao. Ima u Autolandu nekoliko primeraka, kupljenih novih u Srbiji, ali me je odbijalo bas to sto su 1.2. 1 PremieRacing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 5231 Posted July 13, 2022 Realno je baš baš trom taj 1.2 u GP, kome to ne smeta, ok. 1.4 je ipak malo življi, 1.5-2 sekunde brži do stotke. 1 Misha87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 14157 Posted July 13, 2022 13 hours ago, Misha87 said: a Evo i noviji GP a da su benzinci, nemoguce je naci da su kupljeni u Srbiji, a sa 1.4 motorom ih bas malo ima u ponudi. Problem je sto je Fiat generalno uke*ao ponudu sa Euro 5 motorima od Eva pa nadalje. Od 1.4 FIRE su ostavili samo 8v 77 sa 5 brzina (koji urla na visokim obrtajima na AP, kao svojevremeno TS Alfe). Totalna glupost je sto su izbacili 1.4 16v 95 sa FPT C514.6 sestobrzincem (a koji i dan danas ide u 500L i Tipo). Umesto njega su bespotrebno komplikovali sa 1.4 MultiAir 105 atmosfercem, sa 6 brzina. A umesto T-Jet 120, ubacili su 1.4 MultiAir Turbo 135. Pazi sad - sa 510.5 PETOBRZINCEM . A em su imali tada novi C635 menjac, koji je na skoro svim modelima isao na maltene sve turbake (i benzinske i dizelske), em su u slabiji MA atmosferac gurali sestobrzinac. Ja logiku ne vidim , kao uostalom i za gomilu drugih stvari kod Fiata zadnjih 10-15 godina. Takodje je poznata prica i sa Euro 5 dizelasima, tj. 1.3 MultiJet, da ne vrtimo opet istu pricu. 2 neshtry and Misha87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 1135 Posted July 13, 2022 (edited) 18 minutes ago, Misha87 said: Zato sto bas nema nekog izbora benzinaca sa 1.4 motorom, pa rekoh, da vidim da li da uopste razmatram 1.2, jer ih do sada nisam gledao. Ima u Autolandu nekoliko primeraka, kupljenih novih u Srbiji, ali me je odbijalo bas to sto su 1.2. pa dobro ne treba ici po svaku cenu onda na taj model, ako bas hoces GP nemoj da gledas EVO nego klasican GP koga ima na oglasima u 1.4 varijantama ako hoces nesto novije onda preskocis punta i trazis nesto drugo bolje nego da kupis 1.2 i da se smoris ako ti se ne svidi a ni za prodaju nije bas pozeljan Edited July 13, 2022 by OMP 2 Misha87 and totti reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 10956 Posted July 13, 2022 (edited) Grande Punto sa 1.4 95ks je za mene prava mera…. @Ivan koje je zadnje godište za GP sa 1.4 16v? Edited July 13, 2022 by neshtry Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 1135 Posted July 13, 2022 (edited) 2009. tu se preklapaju obican gp i Evo i samim tim ukida 16v motor i def je velika glupost sto su ga ukinuli, mnogo logicnije je da su ukinuli 1.2 koji od starta po meni nije neka prica za ovaj auto Edited July 13, 2022 by OMP 2 Ivan and neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 14157 Posted July 13, 2022 (edited) 37 minutes ago, neshtry said: koje je zadnje godište za GP sa 1.4 16v? Kao sto rece kolega, sa Puntom Evo su krenuli Euro 5 motori i celo to nepotrebno "zamesateljstvo". Tj. tokom 2009. godine, sto su i zadnja godista za Grande Punto generalno. Meni je recimo Evo daleko lepse uradjen unutra - instrument tabla, cajgeri, plastike, slicno kao na Nuova Bravu. Cak mi i spolja bolje izgleda sa onim tamnim umetcima na branicima (koje su od MY12 opet izbacili ), LED stopaljkama, itd... Ali bas su us*ali motku sa motorizacijama, sta god da juris imaces neku glavolomku. Da li sa performansama na slabijim ili potencijalno sa tehnikom na jacim (MA jedinica na benzincima, skupe dizne koje se ne repariraju/DPF i ostale cari na dizelasima). Edited July 13, 2022 by Ivan 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 1135 Posted July 13, 2022 Ja bih uvek pre kupio EVO nego obican, mnogo lepsi auto ali samo sa odgovarajucom motorizacijom, ne bih nikad na konto lepseg izgleda EVA usao u pricu sa motorom koji mi se ne svidja 2 ISV_01 and knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nikola031 772 Posted July 13, 2022 Apropo price o motorima i menjacima u Evu, primetio sam da su isti princip primenili i kod Alfe MiTo (105ks 6 brzina, 135ks 5 brzina). Takodje i na GP 1.4 16v 95ks ima 6 brzina a T-Jet 120ks ima 5 brzina . Nidje veze Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dule 021 603 Posted July 13, 2022 Imao sam GP 1,4 2014. Ne EVO nego GP. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 14157 Posted July 13, 2022 43 minutes ago, Nikola031 said: Nidje veze A kada je kod Zabara vladala logika ? U zadnje vreme su tek "prosvirali" nacisto. I sto se modela i motorizacija tice - zato i jesu tu gde su trenutno. Tj. u kanalu i na marginama, sa evropskim modelima. Quote Share this post Link to post Share on other sites
totti 13019 Posted July 13, 2022 Dobro sad, ne verujem da su toliko glupi, nego jednostavno verovatno nisu imali računicu da razvijaju novi slabašni motor ili nemogućnost da modifikuju postojeći, a da zadovolje Euro 5 normu.Eto, neko čak ne uspeva da bude u okviru norme i sa automatskim menjačem uparenim sa određenim motorom, pa uz njega ide samo šaltaš.Priča je malo kompleksnija Sent from my SM-G770F using Tapatalk 2 shuxx and PremieRacing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nikola031 772 Posted July 13, 2022 4 hours ago, Ivan said: A kada je kod Zabara vladala logika ? Pa kod nekih modela ima logike sa motorima/menjacima, ali kod ovih iz B segmenta nema nikakve Sto je najbolje od svega, Abarth Punto Evo ima 6 brzina iako je motor (osim turba i mislim dizni) skoro identican kao verzija od 135ks. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 14157 Posted July 13, 2022 (edited) 1 hour ago, totti said: Dobro sad, ne verujem da su toliko glupi, nego jednostavno verovatno nisu imali računicu da razvijaju novi slabašni motor ili nemogućnost da modifikuju postojeći, a da zadovolje Euro 5 normu. Generacijo, npr. nelogicnost No1, konkretno u slucaju Punta... Izbacili su 1.4 16v 95 koji je isao u Grande - a koji ne da je zadovoljavao Euro 5, nego i nove Euro 6 sa 500L i kasnije Tipom. Da su ga ostavili, motorcic je bombona za tako mali i lagan auto, a tek bi bio za nase uslove i cene odrzavanja. Ko nece turbo, naravno. Nego su komplikovali i zamenili ga sa MultiAir atmosfercem od 105 konja. Nelogicnost No2 - 2010. godine krecu sa novim Euro 5 MultiAir Turbo motorima, upareni svuda sa takodje tada novim FPT C635 sestobrzincima (pojacanim, za deklarisanih 350 Njutna). Npr. kod mene u Bravu je upravo ta kombinacija, u verziji od 140 KS. A u Punto ubace maltene isto to (jedino je primetno tanji sa obrtnim momentom, ali maltene identicnih 135 KS) - i samo tu ostave stari C510.5 petobrzinac . Prenosni odnos u 5. brzini prilicnih 0.83, razlika na autoputu primetna - kod mene se na 130 km/h tezi auto vrti na trunku ispod 2700 rpm, potrosnja za benzinac neocekivano korektna u tim uslovima. A isti taj C635 sestobrzinac su ipak gurali na Evo, ali na dizelu, u redjoj varijanti sa 1.6 MultiJet. PS: Licno bih od dizela jedino tu kombinaciju uzeo na keca za Evo - solidan motor, mali potrosac, poznato odrzavanje, robustan menjac sa 6 brzina, a najbolje je sto tu karoseriju nosi kao perce. Sa Euro 5 1.3 MultiJet su bas us*ali motku. Edited July 13, 2022 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 1135 Posted July 13, 2022 (edited) 7 hours ago, Dule 021 said: Imao sam GP 1,4 2014. Ne EVO nego GP. tacno isao je onaj od 77 konja u te verzije posle Eva ali su jako retki a u Evo nije isao zato i kazem posto covek gleda Evo a nema taj motor da se onda bazira na klasican GP Edited July 13, 2022 by OMP Quote Share this post Link to post Share on other sites
hansf 1 Posted July 14, 2022 Pozz staro drustvo, Nije me bilo jako drugo, van zemlje jbg. Ali pratim i dalje sta se desava ovde. Elem konkretno pitanje: GP evo natural gas 1.4, da li ga neko ima i moze li reci kapacited boce i realan range na otvorenom? Mislim da ih ima dve ispod vozila. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 14157 Posted July 14, 2022 3 minutes ago, hansf said: Pozz staro drustvo, nije me bilo jako drugo, van zemlje jbg. Pozdrav za kolegu koji je upravo i autor ove teme , otvorene tamo vec davne 2010. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites