Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Tehničko pitanje, ako neko zna. Pita me jedan drugar, vlasnik škode. Kod npr. gume 235/45x18, "visina" gume je 235 mm x 0,45 ( 94 mm ).

Ali, da li je to "neto" visina, ne računajući deo visine gume koji je u felni ili je to "bruto" visina, zajedno sa onim što je u felni ?

@nemanja84bg Nije dovoljna garaža sama po sebi.

Ovaj auto je od '16, od kad je kod nas, uvek bio garažiran.

A felna je stradala verovatno od kondenza, tako što ga je recimo neko taze opranog parkirao u garažu u kojoj je prestojao cele sledeće tri godine.

A nije puno pomoglo ni to što je daska poda gepeka u pežoa bogato tapacirana, izolovana, i ima sloj od čamove šperice, a preko nje je stojala još bogatija nenamenska "gumena" kadica.

Nego, danas montirah na puga letnji set koji sam na KP pazario za 5 soma. :D

Gume su realno krš, al su za one koje su zamenile pravi SF.

Napred par Sava UHP2, lagano izedenih s unutarnje strane, dot '21, a straga pak par Ultra Performance Orium, brale. Iz '22. B)

Sve su uredno balansirane, auto ne trese, ne vuče nigde. Spreman za prodau. :thumbup:

Malopre slego' s' Ozren, i po krivinama, pri opuštenijoj vožnji, apsolutno korektno drže.

Videćemo kakve su po mokrom. :stuart:

2 hours ago, moron said:

Tehničko pitanje, ako neko zna. Pita me jedan drugar, vlasnik škode. Kod npr. gume 235/45x18, "visina" gume je 235 mm x 0,45 ( 94 mm ).

Ali, da li je to "neto" visina, ne računajući deo visine gume koji je u felni ili je to "bruto" visina, zajedno sa onim što je u felni ?

Zajedno sa tim sto je u felni iza ruba. 

13 hours ago, moron said:

“Neto”.

10 hours ago, YUgisa said:

Zajedno sa tim sto je u felni iza ruba. 

Nije. Pročitaj pitanje malo pažljivije.

Posted (edited)

Ne vidim sta je problem. Bocna racunska visina se odnosi od gazne povrsine do mesta gde se oslanja na felnu koje se nalazi delimicno sakriveno iza ruba felne. Nije od vidljive ivice ruba felne do gazne povrsine tj nije ono sto vidimo kao gumu kad je namontirana na felni nego je ono sto vidimo kada nije na felni.

P1110304.thumb.JPG.79c285e093500a526db5c7a8af290c75.JPG

50% od 195 je 97.5mm

Jedino ako ti mislis da on govori o sirini gazne povrsine, to nije gde je felna, felna je uza za 2.5cm tj 1 inc nego idealna dimenzija gume za tu felnu, mada sta je sirina gazne povrsine je tesko reci jer efektivno skoro ni jedna guma nema gaznu povrsinu koja se poklapa sa natpisom nego do mere horizontalno sa sirinom boka gume i na principu ko da mere duzinu k... sa kicmom... Naravno posto gume variraju u efektivnoj sirni, ujedno posto je visina procentualna visina od toga ni te visine nisu iste. Ja sam za 2 gume u istoj dimenziji na istoj felni od dva razlicita proizvodjaca izmerio 2cm razlike u sirini gazne povrsine i 1cm u visini profila. Iako su bile 175/55, ova jedna je realno bila negde izmedju 165/60 i 155/70.

Edited by YUgisa

Pa, kad si ovako merio, šta si zaključio o odnosu NETO i BRUTO "visine" gume ? Na bazi tvoje dimenzije.

Bruto se iskazuje, ne moguce je iskazati neto kada nije ni svaka felna ista u tom delu, a ni gume. Uostalom, verujem da je vecina racunala precnik i obim tocka, pa moze videti da je precnik tocka jednak zbiru precniku felne i 2 bocne visine gume i lako mozete utvrditi da precnik felne nije spoljna ivica ruba, nego unutrasnji deo gde naleze guma.

Izmerih "neto" kod gume CRV-a ( 235 / 60 X 18 ) i "fali" nešto preko 20 mm ( bruto je 141 mm, a neto oko 120 mm ). Taj deo visine gume od oko 20 mm je u felni.

Jedan drugar je merio svoje gume ( 225 / 45 X 18 ) i on misli da mu "fali" oko 24 mm od bruto visine. 

viber_image_2024-04-07_13-42-29-650.jpg

Pa ne mozete meriti sa donje strane, normalno da fali jer je sabijena guma od tezine auta. Zato uvek i ljudima kazem ona prica o racunanju brzine preko formula nije tacna ako se ne uzme to u obzir. Recimo ja u programu koji koristim umesto 195/50 R15 guma kucam 195/43 R15 da bih dobio tacan rezultat po navigaciji. A stoji i prica da jednostavno stvarne dimenzije i racunske nisu 100% tacne u vecini slucajeva i kod sirine i kod visine. Moje gume imaju stvarnu sirinu gazne povrsine od 178mm, a neki stampani slik sto sam gledao po proizvodjacu koji i sam daje stvarnu dimenziju kaze 201mm, iako su obe 195/50 R15 na papiru.

Delim misljenje sa @YUgisa , visina pneumatika bi trebalo da se racuna od mesta naleganja na felnu do "vrha" sare.

Izmerite bilo koju felnu, i od ruba do ruba precnik ce uvek biti veci od deklarisanog (na felni). A visina gume od ruba felne do "vrha" manja od deklarisane (na pneumatiku).

Evo i ovo sto Yugisa pominje, mrzi me da slikam, a secam se napamet za trenutni auto, 235/40/19 guma je u pitanju:

- precnik felne je 19'', znaci teoretski 48.26 cm. A u praksi je taj precnik 52 cm (znaci visina ruba felne je 2 cm);

- guma je teoretski visine 0.4x235=9.4 cm. A u praksi, od ivice ruba felne je visoka malo jace od 7 cm. Znaci taman tih oko 2 cm je pod rubom felne. Odnosno, precnik felne (bez ruba)+visina gume je to sto i treba da bude u teoriji i sto je ispisano i na felni i na pneumatiku.

Nista, druze moj :D .

Samo dodajem svoje skromno misljenje na zadatu temu.

On 4/4/2024 at 4:41 PM, city said:

Juce popodne me zaustavi policajka na periferiji Mladenovca. Vezan pojas, svetla upaljena rekoh samo ce da mi kaze da produzim. Trazi mi saobracajnu, vozacku i licn kartu :) Izvinite kaze samo da proverimo i odnese drugoj  auto. Dok je to trajalo caska sa mnom, odakle ste, bas iz grada, bla bla. Posle minut, dva vrati mi dokumenta, dovidjenja, srecan put :) Vratio sam se tuda posle petnestak minuta i kontrolise isto nekog vozaca. Koja im je sad to fora? :) 

A koje si gume imao?

Da te vratimo u temu... :D

On 4/6/2024 at 8:52 PM, Reacher Gilt said:

@nemanja84bg Nije dovoljna garaža sama po sebi.

Ovaj auto je od '16, od kad je kod nas, uvek bio garažiran.

A felna je stradala verovatno od kondenza, tako što ga je recimo neko taze opranog parkirao u garažu u kojoj je prestojao cele sledeće tri godine.

A nije puno pomoglo ni to što je daska poda gepeka u pežoa bogato tapacirana, izolovana, i ima sloj od čamove šperice, a preko nje je stojala još bogatija nenamenska "gumena" kadica.

Nego, danas montirah na puga letnji set koji sam na KP pazario za 5 soma. :D

Gume su realno krš, al su za one koje su zamenile pravi SF.

Napred par Sava UHP2, lagano izedenih s unutarnje strane, dot '21, a straga pak par Ultra Performance Orium, brale. Iz '22. B)

Sve su uredno balansirane, auto ne trese, ne vuče nigde. Spreman za prodau. :thumbup:

Malopre slego' s' Ozren, i po krivinama, pri opuštenijoj vožnji, apsolutno korektno drže.

Videćemo kakve su po mokrom. :stuart:

5000 za gume. i oko 2400 za montažu / balansiranje... tj 50% na osnovnu cenu....

3 hours ago, shuxx said:

. tj 50% na osnovnu cenu

Tu si negde. :D

2800 je ovde balans i de/montiranje.

Dakle, sve ukupno ~25% od cene novog seta (bez montaže i balansiranja), tj. približno jedna nova guma.

Kako rekoh, poenta je bila zamena matorih hitrisica koje više nisu bile za upotrebu, ali uz najmanje troškova, jer ne planiram da zadržim auto.

Ako ipak ostane do jeseni, planiram da mu metnem nove allseason kao što sam i na fokusu, jer za kilometražu koju ja prelazim godišnje dva seta baš i nemaju nekog smisla.

Kontam da je taj vozio nekom prilikom po snegu sa copavcem kako je zamenio spakovao sve to u prtljaznik i tako ostavio ... a so samo nagriza , nagrizlo gumu i pod auta ... bar taj dezen stete mi tako deluje .... a ima i onih koji nosakaju rashladnu tecnost , ulje itd. prospe se opet ne obrate paznju i isto se desi ... mora se voditi racuna jgb :) Mora to da se cuva kao ja moj bivsi zlatan primerak ;) kao sto cu i ovaj nov ;)

On 4/7/2024 at 10:14 AM, YUgisa said:

Ne vidim sta je problem. Bocna racunska visina se odnosi od gazne povrsine do mesta gde se oslanja na felnu koje se nalazi delimicno sakriveno iza ruba felne. Nije od vidljive ivice ruba felne do gazne povrsine tj nije ono sto vidimo kao gumu kad je namontirana na felni nego je ono sto vidimo kada nije na felni.

U pravu si, moja greška. Izvinjavam se. Dimenzija je od gazne površine do oslonca na naplatak felne.

Uzgred, kupio bih 4 komada gume »Michelin Pilot Sport 3«, 195/50 R15, sve identičnog DOT-a, proizvodnje 2023. ili 2024, i - slaba vajda, ima ih na sajtovima, čak i na akcijama, ali kada pozovem kažu da nemaju. Nema za sada ni druge opcije, »Hankook Ventus Prime3« u V indeksu. Neka ideja za adresu ili neki performantniji model? Ne bih baš išao na neki poluslik TW 200... mada sam u očaju i to pogledao. :) Potrebno je da se kupe nove... a opet ne bih baš po svaku cenubirao ni ispod »Pirelli Cinturato P1 Verde« koje sada imam ili »Vredestein Ultrac«.

1 hour ago, 037 said:

Neka ideja za adresu ili neki performantniji model?

Dunlop Sport BluResponse? Bar iz mog iskustva, vrlo dobra guma, proverena i vec dugo na trzistu, kupovao sam ih jos davno za Stildzu.

Mekana, udobna, tiha, bas mi se lepo pokazala. A od premiuma je uvek bila best-buy, tj. bar tada je imala lepu cenu, nizu od konkurencije.

Od GY ces u 15'' dimenziji najcesce naci EfficientGrip, od Contija UltraGrip, sto mi bas i ne bi bili neki favoriti (mislim na konkretne modele, ne brendove).

Mozda eventualno i Bridgestone Turanza, ali je jaca sa cenom.

Posted (edited)

Da, dobio sam te preporuke... ali imam utisak da bi BR i T005 bili preindirektni za ono što bih želeo, pošto ponekad - češće - volim da nagazim po brdima. Zato bih se pre pomirio sa mrvicu slabijim držanjem a boljom progresivnošću i osećajem, otud pominjem P1.

U ovoj dimenziji je veliki jaz - ili stari UHP, ili turističke, ili baš orijentisane za stazu.

Edited by 037

Imate li iskustva sa firmama »Prodajaguma«, »Lav auto« i »Euroguma«? U sva tri slučaja gume bi morale da se naruče iz inostranstva, očekivano je da stignu do polovine maja.

462009105_dunlop-all-season-2.jpg

Nakon naziva Debica Navigator 3, sada je prodaju i kao Dunlop All Season 2: Sava All Weather.

Posle raznoraznih Fulda, Sava, čak i Diplomata preimenovanih u Danlope... stvarno je bolje da ih Falken i u Evropi kupi kao marku (što je neki plan) nego da se kao Danlop prodaje sve i svašta.