Jump to content
Goran

Recommended Posts

Ja bih se pre kladio u pregorele sučeve ventila nego u ulje...ima Punto 2 sa fabričkim plinom koji ima taj problem rešen,ali ako se na benzinsku varijantu ubaci plin,ti Sićevu pregore

Zar Syntium nije Petronas, Malezija?

Koja gradacija ulja ide u Z10?

Послато са SM-S926B помоћу Тапатока

Jeste.

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

6 hours ago, neshtry said:

Ja bih se pre kladio u pregorele sučeve ventila nego u ulje...ima Punto 2 sa fabričkim plinom koji ima taj problem rešen,ali ako se na benzinsku varijantu ubaci plin,ti Sićevu pregore

Kako onda objašnjavaš da se taj zvuk kasnije ne čuje

Deluje kao da su klackalice ili slican deo na bregastoj zbog zime dobili sitan zazor, teraj to na pun gas da se to lepo ispravi (naravno prvo ga zagrej lepo u leru ja golfa mora grejem 10 -15 min zbog kompresora i turba a 1.4 mali cilindri) ;) Zamisli kad bi svako uvek otvarao i zatvarao motor zbog svakog zvuka ... moze i do ulja da bude da ne trpi nisku temperaturu, pumpa, sito sta god ... i zbog toga da otvaram motor svake sezone mozda i konzerviram ? pa nismo ludi, pun gas pa ako propeva nek propeva drugi motor sa full remontom i cao ;)

2 hours ago, shuxx said:

Kako onda objašnjavaš da se taj zvuk kasnije ne čuje

Rašire se od toplote 

11 minutes ago, zarekg said:

Ljudi, štelujete li vi ventile?

Ja JOK, a i kad bude trebalo to će majstor raditi B)

Zar štelovanje ventila nije ostalo u 70im? Na kojim motorima se to i dalje radi kao redovna procedura ?

Edited by stex_pb

Licno zadnji put u '90-im, i mozda pocetkom ovog veka na Pezoovom benzincu :D .

Tada je redovan deo alata bila "spijunka" (iliti merni listici :)).

Doduse, cesce se koristila za kontrolu i stelovanje zazora svecica, ali i za stelovanje ventila, itd...

Untitled.thumb.png.55df1494ef210df473460c7fb1317ae6.png

1 hour ago, stex_pb said:

Zar štelovanje ventila nije ostalo u 70im? Na kojim motorima se to i dalje radi kao redovna procedura ?

ja koliko se sećam uputstvo za upotrebu Punta tj Z10 kaže da se na svakih 60 000km, proveravaju ili šteluju ventili.

e sad, ja dogurah do 165K km, a mnogi drugi duplo više, pitanje je ko je štelovao ventile...

1 minute ago, knezevic76 said:

Kad je plin na tom motoru stare tehnologije u pitanju, trebalo bi proveriti ventile na velikom servisu.

definiši "stare tehnologije".

Sekvent Stag 200, nije baš Hi Tec, ali ....klasika za klasiku

Pa kad je taj motor pušten u serijsku proizvodnju, negde sredinom '90, ispravi me ako grešim.
Ne znam dal je u tim motorima koji su išli u puntiće, tj Z10, posle naknadno bilo nekih nadogradnji.
Zato kažem stare tehnologije.
Ne kažem da su loši, al znam da je potrebna provera zazora ventila na njima.

FIRE motor je pušten na Fiat Uno 1983 i od tada je isti samo detalje vezane za emisiju gasova popravljaju i kubikaže 

2 hours ago, knezevic76 said:

Pa kad je taj motor pušten u serijsku proizvodnju, negde sredinom '90, ispravi me ako grešim.
Ne znam dal je u tim motorima koji su išli u puntiće, tj Z10, posle naknadno bilo nekih nadogradnji.
Zato kažem stare tehnologije.
Ne kažem da su loši, al znam da je potrebna provera zazora ventila na njima.

Mislio Sam da kazes da je Plin stare tehnologije. Motor svakako jeste. To mu je najveca prednost. Jednostavnost...

6 hours ago, shuxx said:

ja koliko se sećam uputstvo za upotrebu Punta tj Z10 kaže da se na svakih 60 000km, proveravaju ili šteluju ventili.

e sad, ja dogurah do 165K km, a mnogi drugi duplo više, pitanje je ko je štelovao ventile...

Nije (skoro) niko jer majstori neće da rade. Lakše im je da ti uzmu pare na drugom mestu. A onda se čudite što vam lupaju ventili i što se nešto čuje. 

Inače Pežo i Citroen su tek negde 2009-2010 ugasili legendarne TU motore na kojima se inače šteluju ventili. Onda počeli da ugrađuju BMW gov.... i osakaćene dizele.