Jump to content
Goran

Recommended Posts

Sumnjas u majstor Filipa, pa on bre radi non stop. Zna znanje. Ja rekoh da mu kazem, da podmaze malo. Da ako bude sledeca zamena, ja sam odradim posao. Al, on brzinski zameni, ko F1 u PitStopu

Sent from my STK-LX1 using Tapatalk

Rekoh da proverim poklapanje mapa. Proverih, sve ok. Aj da vidim onaj brojac ciklusa, i klik... Resetujem ga. Srecom, uslikao sam ga pre toga.
Sad krecemo od nule. A ovo je zadnje stanje.

IMG_20240730_195914.jpg

Resetovani brojcanici ciklusa TNG ddizni.. Jbg greskom.

Ali sada se vidi da su 3 od 4, veoma slicni. Jedan odudara. Valjda sto je prvi, pa uvek startuje...

Mapa proverena, sve OK IMG_20240825_094115.jpg

Jeste neobično da se na 1.7 miliona ubrzgavanja 3 dizne razlikuju u manje od 60 a jedna za 1300. Nikakve logike nema da uvek prva radi 1. dizna jer motor nije uvek u poziciji da mu treba uvek paljenje na 1. cilindru. Ali opet ko će znati šta su inženjeri za gas smislili i kako su namestili da rade. 

Upozorise me na prslom tehnickom da su zadnje kocnice nesto losije. Ja odmah zategoh sajlu, i evo nekih 10 meseci kasnije rekoh da zamenim kocione obloge. Paknove. 

Posao zavrsen. 

Ali, ima li kakvog tu podesavanja, ovaj uredjaj za samozatezanje... Treba li tu sta raditi. Zna li neko... 

IMG_20240907_112213.jpg

Caka je da Punto mk2 fabrički ima nižu silu kočenja pozadi od one kod nas propisane i zato im stalno puntaći imaju "slabije zadnje kočnice",a da li si dovoljno i ravnomerno zategao možeš da saznaš tek na valjku

Edited by neshtry

On 9/7/2024 at 11:42 AM, shuxx said:

Onaj mehanizam za zatezanje, tj rastezanje celjusti. Da li se on sam vremenom podesi? 

IMG_20240907_114132.jpg

Valja da ga podesi neko ko zna jer ume da pravi problem sa novim paknovima. Davno sam čačkao sam pa se ispostavilo da sam napravio problem jer se jedna polovina paknova trošila a druga ni da pipne doboš.

Oko kočnica se više ne zezam tako da sam odvezo da majstor to odradi pa posle 1.000 km isao da došteluje kako bog zapoveda i sad ručna hvata na 3-i zub kao sumanuta, na tehničkom takođe sila kočenja na oba zadnja sve po PS-u. 

Ja od zamene paknova umlatih nekih 600km, u prvih 20km sam kočio i gde treba i gde ne treba, ali pažljivo. U početku su baš loše kočile, ali su se vremenom bitno popravile. Sada, subjektivno, dobro koče. Krajem nedelje ću ih ponovo otvoriti, vizuelna kontrola, pa doneti odluku o poseti majstoru. Treba i ručnu da doteram, hvata na npr 7 zub... ali to je 5 min posla...

Bilo kako bilo. Ja namontirah paknove. Zategoh rucnu malo. A lagano cu voziti. Dok sve ne nalegne. 

Kilometraza 158300km. Z10 kupljen sa ovim paknovima tj oko 105 000km su presli. 

Trosak 1700 din za paknove, i 300 din za Wurth brake cleaner. 

Ruke... Nemaju cenu

IMG_20240907_101521.jpg

Ova objava kasni. Je8eni emitikoni ne prolaze. 

Fakat je da postoje na kocnicama oni "šteleri". E ja sam jedan lepo namestio. A drugi jbg nisam. 

Jedna strana se ravnomerno haba, a na drugom tocku jbg slabo. 

Ovaj šteler sto sam ga lose namontirao, se zaglavio. Obrnuo sam mu smer. 

Kupljen nov, 1200 din. 

Zamenjen. I videcemo efekat uskoro. 

Merak mi bio da sam odradim posao, ali me kosta dosta vremena, a moracu jos jednom da ih pregledam.. 

IMG_20240912_124333.jpg

Valja da ga podesi neko ko zna jer ume da pravi problem sa novim paknovima. Davno sam čačkao sam pa se ispostavilo da sam napravio problem jer se jedna polovina paknova trošila a druga ni da pipne doboš.
Oko kočnica se više ne zezam tako da sam odvezo da majstor to odradi pa posle 1.000 km isao da došteluje kako bog zapoveda i sad ručna hvata na 3-i zub kao sumanuta, na tehničkom takođe sila kočenja na oba zadnja sve po PS-u. 
Nista gore nisam video od tih Bremsi kocnica. Iskusio licno na stilu, pojele diskove a njih da prebrises mogao bi komotno da prodas , jos su nove

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

I ja sam stavio bremsi pozadi prošle godine, nisu loše za koga su

Edited by neshtry

Ja nisam pitao za brendove. Tek sad videh da su ove moje Bremsi. Samo neka dobro koce. Koliko ce se one ili dobosi pohabati.. Briga me. Meni kocnice bas duuugooo traju. 

Vazno je da dobro koče. 

Ja nisam pitao za brendove. Tek sad videh da su ove moje Bremsi. Samo neka dobro koce. Koliko ce se one ili dobosi pohabati.. Briga me. Meni kocnice bas duuugooo traju. 
Vazno je da dobro koče. 
Sve one koce, i one sto su nam lepili privatnici nekada su kocile. E kada stavis druge onda vidis razliku kako koce, koliko dugo mogu da koce, da li se cuju ili ne cuju, da li se habaju prebrzo ili trose disk previse...kada na kraju saberes i oduzmes vidis da te jeftine puno kostaju, jer posle ko ja menjas i plocice i diskove. I onda kocnica mekana a grize ko za oci :D

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

@MS PK

Mudro govoris zemo. Ali, sta je tu je. Stavio sam ih. Neka se razgaze, nalegnu, pa cu na tehnickom da vidim koliko su dobre. A svakako pri povratku sa nekog planinarenja cu videti koliko su postojane, dal se pale itd. 

Juce se malo majah oko Z10, provera kocnica. Kleme akumulatora, pranje. 

Naprsla mi stopka i vlazi mi unutra. Cime da saniram, necim da zalepim. Ima li leka apoteka... 

IMG_20240922_110731.jpg

IMG_20240922_110719.jpg