Jump to content
Goran
neshaoct

Peugeot i Fiat? / Stellantis

Recommended Posts

@Elra

Je li čitaš pozorno?

Kaže proizvodnja Peugeot 1.6 uz novi GME T4 Evo. To je naravno nova verzija ili generacija 2.0 turbo motora.

Inače to ti kasni preko 2 godine. To je trebalo izaći tamo negdje kad i 1.5 GSE u Europi.

1 minute ago, N.N. said:

@Elra

Je li čitaš pozorno?

Kaže proizvodnja Peugeot 1.6 uz novi GME T4 Evo. To je naravno nova verzija ili generacija 2.0 turbo motora.

Inače to ti kasni preko 2 godine. To je trebalo izaći tamo negdje kad i 1.5 GSE u Europi.

Da, bitno je da se neće ostati samo na 1.6 THP motoru.

Sada čitam da je moguće da novi 1.6 GME T4 Evo kao PHEV bude i pogon za novu generaciju Alfine D limuzine.

I da, našao sam članak iz 2022. godine gdje piše da se razvija 1.6 GME.

@Elra

To nije istina. To je 2.0 motor. Ide i sad u Grand Cherokee ovaj aktualni, ova nova verzija će ići.

Ja sam davno imao pristup internim dokumentima i prezentacijama. GME T4 Evo Sam vidio, sad je moguće i kraj 2020. ili je 2021.

8 minutes ago, N.N. said:

@Elra

To nije istina. To je 2.0 motor. Ide i sad u Grand Cherokee ovaj aktualni, ova nova verzija će ići.

Ja sam davno imao pristup internim dokumentima i prezentacijama. GME T4 Evo Sam vidio, sad je moguće i kraj 2020. ili je 2021.

Evo šta piše jutrošnji ClubAlfa 

Il nuovo motore turbo benzina 1.6 che Stellantis costruirà negli USA sarà usato anche nelle future Alfa Romeo ibride?

Questo motore sarà realizzato presso lo stabilimento di Stellantis di Dundee, situato a sud di Detroit. Per questa fabbrica è stato previsto un investimento superiore a 73 milioni di dollari per migliorare le linee di produzione. Qui saranno assemblati, saldati e testati i componenti dell’architettura Stla e Stla Large.

Contemporaneamente, verrà sviluppato un nuovo motore 1.6 turbo a quattro cilindri con iniezione diretta, denominato GME-T4 Evo. Questo motore è progettato con la “flessibilità” necessaria per essere integrato nei nuovi  veicoli ibridi che verranno lanciati a partire dal 2025.

Istovremeno, sa Wagoneer S, Stellantis je nešto zabrljao i lansiranje prvog Jeep BEV modela se možda odlaže

https://www.carscoops.com/2024/09/jeep-ceo-says-wagoneer-s-will-launch-only-when-its-perfect/

Direktor kaže da prioritet nije precizan datum lansiranja, već proizvodnja pravog Jeepa u BEV formi...

Puno problema na svim frontovima kod Stellantisa i ostalih Exor firmi (Iveco, CNH).

@Elra

Dva su motora.

Prvi je nova generacija 1.6 Prince od PSA kakav već ide u novi 3008, 5008 i Grandland. 

Drugi je nova generacija 2.0 GME T4 zvana Evo. Evo kao evolucija.

Mislim, ima ti i službeni press materijal. Vrlo jednostavno je sve pročitati. Radi so dva a ne o jednom motoru.

Imam osjećaj da će i Junior poput Tonalea ispasti promašaj.

Alfa-Romeo-Junior-veloce-1300x867.jpeg

Pogrešna pogonska grupa, pogrešan dizajn, skandal na samom predstavljanju...

Na glavnim evropskim tržištima, Njemačka, Austrija, Švicarska, UK, Skandinavija, Beneluks, Francuska, poprilično su tihi po pitanju promocije, testiranja, marketinga. Centralna i istočna Evropa po tradiciji ne prihvata Alfu, tako da je nada u Italiji i Španiji da se prodaju neke količine i to samo e-DCT verzija. BEV  :unsure:

Edited by Elra

Očekivao sam da će biti engleski subtitle, ali ništa...

Nego,

iveco%20im%2011.jpg

Iveco je nekada saradjivao sa Fiatom, sada i rebrendira Hyundai LCV...

Parliamo di Maserati: il progetto delle GranTurismo GranCabrio a Mirafiori vacilla...
Il piano è di continuare a costruire le GranTurismo e GranCabrio qui, a Mirafiori. E dobbiamo riconoscere che abbiamo apportato miglioramenti significativi alla qualità in tutto il marchio Maserati: abbiamo portato la giusta tecnologia perché abbiamo i propulsori termici e ora abbiamo le Folgore elettrica. Quindi, i prodotti li abbiamo. Dobbiamo lavorare sul marketing. Perché quello che vedo adesso è che abbiamo la struttura dei costi che dovrebbe consentirci di garantire la sostenibilità di Maserati. Dove non ci siamo è il marketing: non abbiamo fatto abbastanza per posizionare il marchio come un marchio di lusso puro. I nostri prodotti dovrebbero bastarci per risolvere la redditività e i volumi. Ma il marketing deve essere migliorato, perché in questo momento ciò che manca è il numero di potenziali clienti. È qui che dobbiamo lavorare.

Tavares je rekao, tj neko je konačno priznao da je problema Maseratia marketing. Odnosno marketing je jedan od problema kompletne FCA grupe. 

Dodatno, ja ću iz moje perspektive reći da je problem Maseratia i dizajn te starost modela. Ne može Maserati biti dejavu Porsche, sa slabom postprodajnom podrškom. Maserati mora imati svoj identitet, obnavljanje modela svake 2-3 godine, te efikasnu i efektivnu postprodaju. 

Tavares je ponovo da je protiv odlaganja već usvojenih propisa u EU o smanjenju emicija štetnih čestica. Navodno Stellantis je spreman za potpuno BEV tržište.

Ja mislim da Le Cost Cutter the 2nd valjda gluposti. Ali baš velike gluposti.

Meni je trenutno Maseratiju problem dizajn i motorizacija.

Tehnologiju, platformu i unutrašnjost napokon imao.

Ogledalce, ogledalce, šef marketinga STLA tko je?

Inače sam htio napisati opet jedan poduži post ali tako mi se neda. Neke stvari bi ponavljao kao papiga.

https://www.motorauthority.com/news/1144483_dodge-stealth-reportedly-returning-as-an-suv-to-replace-durango

Još jedna megaglupost. Stealth da zamijeni Durango. Durango Amerikancima nešto znači, prepoznatljiv model i oni će ga preimenovati u Stealth koji je bio sportski automobil. 

A već su napravili takve megagluposti sa Hornetom koji niko neće, tragičnim Dartom...

11 hours ago, N.N. said:

Ogledalce, ogledalce, šef marketinga STLA tko je?

Olivier što je valjao gluposti na predstavljanju Grande Pande. Mislim da je vio šef Fiata?

1 hour ago, N.N. said:

Novi C3 BEV je isto odgođen. Problem u...

u potražnji za BEV, ili u softwareu?

U proizvodnji. Ne govore šta. To je službeno.

Iskreno mene nije briga. Polovno nemam šta kupiti od ove grupe da mi se sviđa.

Ajde imam nešto, ali je skupo i sve je od bivše FCA.

Malo nešto sa dovoljno snažnim i dobrim motorom nemaju.

Ovaj članak gore. Onako, moje osobno mišljenje, bez veze je napisan. Onako clickbait sistem. Ne znam kakve to veze ima sa Šolakom pa makar on bio vlasnik. To je danas norma u novinarstvu.

Compass, Stelvio, Giualia, Grand Cherokee...to je jedino što je ostalo da vrijedi u Stellantisu.

22 hours ago, Elra said:

https://radar.nova.rs/ekonomija/elektricni-automobili-fiat/

Znam da je ovo Šolakov medij, ali moguće je i da budu tačni.

Mozda ce se Toma mona javiti, on daje verodostojnije informacije i uputstva.

Ja sam lično sa Stellantis programom završio, ovu grupaciju pratim samo zbog Fiata. Iz te grupacije mislim da će dugoročno globalno preživjeti samo Jeep, RAM, Peugeot i brend 500. Ostalo nema izgledne šanse. Fiat će biti prisutan u Južnoj Americi, a Evropu su davno izgubili.

Čitam komentare na QP i Alvolante portalima i Talijani su podijeljeni po pitanju uloge Tavaresa. Neki za prodadanje okrivljuju Elkana kojeg opisuju kao menadžera koji se samo slika i postavlja ciljeve i zadati profit. Nema nikakav plan, već odgovornost prebacuje na Tavaresa i ekipu.

Navodno je oštetio i Italiju za cca 80 miliona eura poreza. Indikativno je da su i CNH i Iveco u velikim problemima, a i njih kontroliše Exor. Juventus je srozan, vjerujem da ni La Stampi ne cvjeta cvijeće.