Jump to content
Goran
igor0511

Seat Leon FR 2.0 TDI

Recommended Posts

Ivan: Naci ces ga, kao moj drugar svoj tocak koji je bacio  . Mali off, mozda nasmeje nekoga,

Of Of

Pre desetak godina, sa starim Bravom ujutru na posao vozim i negde pre rampe, bila je tad na Buban potoku, nesto poce da krsi, lomi se, lete neki delovi,nakrivio se auto. U delicu sekunde svasta prodje kroz glavu, dal sam zaspao, da nije neka zivotinja, da me neko otpozadi nije udario  Vozio uobicajeno 12-130, srecom rano, prazan put, smirim ga stanem  u zaustavnu traku pogledam, prednja desna guma se raspala, samo froncle, a 4 gume kupljene nove pre nekoliko meseci. Podkrilo se raspalo, ona plastika po putu. U gepek, ono ima onaj copavac. Tu izgubim sat vremena dok otpakujem to, fabricki spakovano, neki sraf kroz sredinu, fabricki alat slozen jedva skapirah kako da izvadim  Zamenim tocak onaj stari onako besan i iznerviran frknem u pored puta. Posle posla svratim tamo ispod Fransa gde su oni servisi, video da ima i vulkanizera., prodaju i gume. Kupim gumu i da mi namesti trazi mi felnu, rekoh zar nemate vi,obicna celicna, ja moju bacio. Kaze nemaamm, cudno me gleda i smeska se :)  Sta cu, na autu put imao onaj izlaz posle Bubnja dal bese Iveco neka garaza sta li, izadjem pa polako zaustavnom ka Bg. Kao gledam uz put, nigde tocka. Ajd polako u rikverc zaustavnom pa izadjem i krenem peske. I negde kod one rusevne kuce sto se sad prodaje u jarku stoji moja felna sa ostacima gume :) Vratim se do majstora, namesti mi gumu, sad se vec smejao :) Nije mu bilo jasno sta je moglo da se desi to sa gumom. Meni je jedino objasnjenje to sto sam noc pre toga izasao sa nekom curom, odvezao je posle negde u Surcini i odvela me nede iza njenih zgrada da gledamo avione :) Neki plac pun nekog otpada, cigli al se stvarno lepo vide avioni kako slecu, polecu :) Dal sam se tu nabo na nesto pa se raspala zbog toga nemam pojma. Jos me i panduri startuju tu noc :) Taman mi zavrsili gledanje aviona :)  kad eto ti njih. Dobro vece, sta radite tu :) Bla, bla dokumenta... hvala laku noc i pazite :)

Eto, gluposti se desavaju, da sam makar itijevac pa bi mi bilo lakse ovako ... :)

Taman htedoh da pitam Micu, da mozda i @city nije IT vanzemaljac :D .

Znaci da porucim ovom mom drugaru da nije usamljen slucaj :P .

23 hours ago, Ivan said:

Omakne se i nama od stare Stilo ekipe entuzijasta koja je pre 10-15 godina pakovala sve zivo na taj auto - da ponekad opet i sami nesto odradimo na trenutnim automobilima :) .

Ubedljivo najlepsa vremena pravog forumskog druzenja i majstorisanja, uz parolu "Stilo connecting people" :D .

Omatorilo se, porodicne i poslovne obaveze preuzele primat, a i voze se bolji i opremljeniji automobili.

Godine čine svoje, a i obaveze oko dece dok su mala.

Ja nekada iz garaže "nisam izlazio", a kada su "deca došla", sve se to poremetilo.

Deca odavno već veliki magaraci, a vremena imam koliko hoću, ali sam i ja odavno izgubio skoro svaku volju da u garaži nešto čačkam oko kola ili bicikla.

Jbg, sve se menja. Kamen se menja, pa gde neće i čovek.

:)

Isto, nemam vremena a izgubio i volju mogu reci. Isto, dete, pa i kada dodje vikend moras prvo to slobodno vreme njemu da posvetis. Nemam volje ni da trazim druga kola da kupim, kupujem vec godinu dana

Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока

Slicna prica i kod mene :) 

Hteo sam odavno da menjam Leona, ali nisam nasao dobar razlog za to :D A iskreno nijedna kola nisam nesto zeleo da sam odlepio za njima. Letos sam se zagrejao za Renegade i ohladio posle 500m test voznje bukvalno.

Planiram u narednim mesecima zamenu kola i bukvalno nemam pojma sta uzeti.  I to ne izmedju 2 primerka, vec makar 5.  Za sada je odluka da ce opet biti novi auto jer mi se svidja da ne razmisljam ni o cemu i mozemo na put kad god, a sta ce biti nadam se da ce test voznje odluciti.

Za sada su u igri Stelvio 2.0 , X-Trail  e-power ili kako se vec zove, hteo bih da probam i onog Kineza MG hibrid sto navodno trosi 1.5l, X1, Qashqai,.. a verovatno ce do kupovine biti jos nesto da se razmotri.

Nazlaost nijedan mi nije savrsen i svakom nedostaje nesto, bila oprema, previsoka cena ili nesto sto me odbija da kazem  da je savrsen izbor

Edited by igor0511

@moron znam da volis Renegade, ali meni bas ne lezi ukratko receno :D Nemam drugo objasnjenje.

Onaj 1.5 MHEV mi je nekako tanak, nista posebno. Menjac mi nije wau takodje. Sve mi deluje dosta skromno u kolima, cak i u visim opremama. U poredjenju sa Leonom mi je sve jeftino delovalo. 

Znam da nije ista klasa i tip kola, ali jednostavno not my cup of tea, nemam drugo objasnjenje :) 

Isto kao i za Rav 4. Svi su pricali toliko o tom hibridu, ja seo na 5min, video onaj menjac sto deluje kao da je volan sa desne strane i izasao, bas mi auto nije legao.

Biće možda jedna Delta ako te zanima, kao nova, ispolirana, keramička  zaštita, novi projektori, farovi sređeni, ključ u ruke, sedi i vozi. :secret:

Delta mi je ostala bas draga i ima super smek, ali trenutno ne bi bas ispunjavala zahteve. Voleo bih 4x4 za onaj 1.5 odlazak na planinu godisnje i nosac za bicikle da mogu da stavim na kola. Takodje dovoljno cesto u poslednje vreme prevozim stvari koje ne staju u Leona lepo, tako da gledam gepek oko 500l i nesto duzi auto.

18 minutes ago, igor0511 said:

@moron znam da volis Renegade, ali meni bas ne lezi ukratko receno :D Nemam drugo objasnjenje.

Onaj 1.5 MHEV mi je nekako tanak, nista posebno. Menjac mi nije wau takodje. Sve mi deluje dosta skromno u kolima, cak i u visim opremama. U poredjenju sa Leonom mi je sve jeftino delovalo. 

Znam da nije ista klasa i tip kola, ali jednostavno not my cup of tea, nemam drugo objasnjenje :) 

Isto kao i za Rav 4. Svi su pricali toliko o tom hibridu, ja seo na 5min, video onaj menjac sto deluje kao da je volan sa desne strane i izasao, bas mi auto nije legao.

Moraš da razumeš da ti voziš stariji model, iz vremena kada su enterijeri vozila delovali bogatije, toplije, mekše i lepše. Iz vremena kada motori nisu bili toliko „ekološki ubiveni“. Danas ti savremen motor od 200 ks daje osećaj kao juče neki stariji motor od 130-140 ks. Danas je neko drugo vreme. U savremenim vozilima ti nećeš naći onaj osećaj koji si imao u tom Leonu. A posebno sa razloga što je prirodna osobina čoveka da podsvesno idealizuje prošlost.

Plus, navika je čudo. Moraš da razumeš da ti voziš vozilo VW grupe, koja ima svoju filozofiju (pa i enterijera) i logično je da tebi „na prvu“ ne leži enterijer Toyote i/ili njena hibridna tehnika.

@igor0511 Formentor?

Licno, Cherry FX mi je bas lep (ako vec gledas MG) ali ja kad sam seo, mogao sam samo glavu kroz siber. Ima mesta i napred i nazad ali u visinu nema :) 
I cherry mi je favorit od trojca mg, geely, cherry

4 minutes ago, moron said:

A posebno sa razloga što je prirodna osobina čoveka da podsvesno idealizuje prošlost.

Covek idealizuje proslost, tacno... Ali i bukvalno decenijama unazad smo sa uzbudjenjem cekali nove modele, divili se dizajnu, boljoj opremi ili voznji, sve jacim motorima i u serijskim verzijama, novim i inovativnim resenjima enterijera... Sa nestrpljenjem cekali sajmove da sve to i uzivo vidimo, sednemo, pregledamo. I retko smo ikada komentarisali da je nesto starije bilo bolje.

I svaki pravi entuzijasta ce se sloziti da je auto-industrija otisla u nekom totalno drugom smeru. Necu reci pogresnom, jer se to ne bi prodavalo da neke savremene generacije tako nesto ne traze (ili im je jednostavno nametnuto). Meni licno autonomna voznja, automatsko parkiranje, baterije, punjaci, Copy/Paste enterijeri, tableti, pomodarske forme karoserija i sve ostalo sto ide uz to - apsolutno ne tangiraju ni jedne milisekunde. Tj. kompletan taj dozivljaj automobilizma kao tableta ili mobilnog na tockovima koji sve vise preovladava, ne budi mi ni mrvu zelje da tako nesto posedujem. Na sajmu se ne secam kada sam bio, niti imam zelju da odem. Pogotovo kada se uzme u obzir upitna egzistencija takvih resenja kada krene mas-produkcija, a gomila problema vec iskace. Na nekim razvijenijim trzistima (posle naglog uspona), trenutno je stagnacija i cak pad poverenja u takva vozila, mobilnost, isplativost, bezbednost... Videcemo, zato i kazem da mi se od svih kompanija najvise "dojmi" i najvise postujem pristup Toyote razvoju i buducnosti automobilizma.

Licno npr. mnogo vise iscekujem da recimo ovde @Nuova Delta i @PremieRacing zavrse CX i 244 i da to, Boze zdravlja, vidim uzivo. Nego da mi pored njih stavis bilo kakav novi Crossover. I zato i kao Igor i kao mnogi koje znam, bukvalno dolazim do trenutka da mi se maltene nista ne svidja (za razliku od ranije gde se uvek vrtelo po par modela) i gledam sta ce biti skup stvari koje mi najmanje smetaju :) .

32 minutes ago, igor0511 said:

znam da volis Renegade, ali meni bas ne lezi ukratko receno :D Nemam drugo objasnjenje.

Imam ja - to je zato sto nemas telo jazavicara :P .

@moron u principu se slazem :) Ali onda mene zanima sta ja da ocekujem od doplate od npr 20 000e navise za kola. I tu je sustina mog problema sto mi se nista ne svidja. Uzmem npr taj Renegade:

• Razlika u snazi je neverovatna i u normalnoj voznji u odnosu na 2.0TDI. Bez ikakvog divljanja sam uzvezao auto pored Kalemegdana na probnoj voznji i razocarao se kako spusta brzine i nabija obrtaje da bi isao izbrdo
  • Oprema za ono sto se meni svidja je u Leonu mnogo bolja (bezi i u najjacoj opremi Renegade-u za sedista i dosta ozbiljnije podeseno vesanje, ok druga je primena, ali je gore)
  • Potrosnja losija dosta na tom nazovi mild hibridu
  • Farovi, panorama i multimedija su mi tu negde uz realno bolje komande na volanu Leona, cak mi i volan mnogo bolje lezi u ruci na Leonu
  • Enterijer mnogo lepsi u Leonu (opet druga filozofija, ali hocu lepse da bude ako placam :D )

Zato mi se svidja Stelvio 2.0 jer je kontra svemu u sta ide autoindustrija, ali tu ima problem sa cenom: Sprint od opreme nema nista vise od Leona sto bih rekao da mi znaci, a ozbiljno kosta. Competizione ima dosta jacu opremu, ali za 10 000e visu cenu sto je po meni previse za adaptivno vesanje, sedista, grejace i nesto aluminijuma.

A pride ce da trosi 10l realno. Svakako debelo izlazi iz budzeta.

X-Trail mi ima odlicnu opremu, ali nije mi nesto wau taj koncept sa benzincem i 2 elektromotora. Od toliko zavrzlama dobiju isto sto je imao i 2.0 dizel uz malo brze 0-100 koje mi ne znaci.

QQ mi je kul odnos ulozeno-dobijeno, ali mi je posle Leona brod u krivinama i nekako me tera da se vidim kao debeli tata koji vozi decu u vrtic :D 

X1 mi je ok skroz, ali za slicnu cenu kao ovi gore je 2.0 dizel sto se opet pitam sto sam ista promenio kada isto vozim u sustini sa 15cm visim sedenjem.

Od MG ne znam sta ocekivati, ali evo vec mi je kolega ubio entuzijam za kolima :D 

Volvo mi je takodje jako nezanimljiv u svakom pogledu i preskup.

@darkman14 Formentor mi je ok, ali nesto mi nije ni dzip ni krosover vec nekako uvecani Leon. 

A pride su mi i dalje toliko slicni Leon i Formentor da bih ispod najjace opreme imao osecaj da vozim isti ili gori auto. A najjaca oprema ulazi previse u cenovni rang vise klase.

Edited by igor0511

Tako se i zavrsi uvek ideja o zameni :D 

Realno nema ni neke potrebe osim sto u poslednje vreme cesto prevozim gabaritnije stvari za koje i QQ pravi veliku razliku i sto bih bas voleo da mogu bicikl da nosim na krovu (opet QQ savrseno zavrsava posao tu).

Tako da je resenje da prebacim roditelje u Leona i ne pametujem mnogo :D 

19 minutes ago, igor0511 said:

@moron u principu se slazem :) Ali onda mene zanima sta ja da ocekujem od doplate od npr 20 000e navise za kola. I tu je sustina mog problema sto mi se nista ne svidja. Uzmem npr taj Renegade:

• Razlika u snazi je neverovatna i u normalnoj voznji u odnosu na 2.0TDI. Bez ikakvog divljanja sam uzvezao auto pored Kalemegdana na probnoj voznji i razocarao se kako spusta brzine i nabija obrtaje da bi isao izbrdo
  • Oprema za ono sto se meni svidja je u Leonu mnogo bolja (bezi i u najjacoj opremi Renegade-u za sedista i dosta ozbiljnije podeseno vesanje, ok druga je primena, ali je gore)
  • Potrosnja losija dosta na tom nazovi mild hibridu
  • Farovi, panorama i multimedija su mi tu negde uz realno bolje komande na volanu Leona, cak mi i volan mnogo bolje lezi u ruci na Leonu
  • Enterijer mnogo lepsi u Leonu (opet druga filozofija, ali hocu lepse da bude ako placam :D )

Zato mi se svidja Stelvio 2.0 jer je kontra svemu u sta ide autoindustrija, ali tu ima problem sa cenom: Sprint od opreme nema nista vise od Leona sto bih rekao da mi znaci, a ozbiljno kosta. Competizione ima dosta jacu opremu, ali za 10 000e visu cenu sto je po meni previse za adaptivno vesanje, sedista, grejace i nesto aluminijuma.

A pride ce da trosi 10l realno. Svakako debelo izlazi iz budzeta.

X-Trail mi ima odlicnu opremu, ali nije mi nesto wau taj koncept sa benzincem i 2 elektromotora. Od toliko zavrzlama dobiju isto sto je imao i 2.0 dizel uz malo brze 0-100 koje mi ne znaci.

QQ mi je kul odnos ulozeno-dobijeno, ali mi je posle Leona brod u krivinama i nekako me tera da se vidim kao debeli tata koji vozi decu u vrtic :D 

X1 mi je ok skroz, ali za slicnu cenu kao ovi gore je 2.0 dizel sto se opet pitam sto sam ista promenio kada isto vozim u sustini sa 15cm visim sedenjem.

Od MG ne znam sta ocekivati, ali evo vec mi je kolega ubio entuzijam za kolima :D 

Volvo mi je takodje jako nezanimljiv u svakom pogledu i preskup.

@darkman14 Formentor mi je ok, ali nesto mi nije ni dzip ni krosover vec nekako uvecani Leon. 

A pride su mi i dalje toliko slicni Leon i Formentor da bih ispod najjace opreme imao osecaj da vozim isti ili gori auto. A najjaca oprema ulazi previse u cenovni rang vise klase.

Tebi samo Bog dragi može pomoći ...
Od svega toga, istinski smisao (za mene) ima samo taj Stelvio Competizione. Jeste da „brate“ košta, ali, ako hoćeš baš lep osećaj, moraš da se dobro izuješ.
Sve to ostalo što si pobrojao, sve su to truli kompromisi – u odnosu na Stelvio.
Nisam ih vozio, ali sam u salonu detaljno gledao u par navrata i novi QQ i novi X-Trail. Ima tu stvari koje su lepo odradjene, imaju i dobru ponudu prostora (što je za tebe zbog deteta jako bitn), ali i nekih stvari koje mi se ni najmanje ne dopadaju.
Što se tiče tog njihovog hibrida, mada je druge koncepcije, ja mislim da to nije ništa posebno, ni bolje u odnosu na klasične hibride koje nudi Toyota ili Honda. Isti djavo u osnovi.
 A opet, zvuknuti danas 50-60 ili više hiljada za nova kola, pa gledati koliko troše (da li je hibrid, običan ili blagi ili klasičan SUS), to ekonomski nema ni najmanje smisla, jer je tu trošak potrošnje na kraju balade u odnosu na ukupne troškove nabavke, držanja i amortizacije na nivou statističke greške. 
Kada je neko pomenuo MG, ne znam na koji je tačno model mislio. Pomenuo je i Chery FX. Jesam ga gledao, ali ne i u njega seo (a i nisam fan te forme, ma koja da je značka na nosu). Jesam sedeo u Tiggo 7 i to je korektno kao ponuda prostora za uobičajenu porodicu, a mislim da je onaj motor dovoljno potentan za njega. 
Sve u svemu, da danas kupujem nova kola, ne znam ni sam šta bih. Sve je na neki način i po nečem „falično“ (za moj ukus). Pa i da se da 60 hiljada za neki BMW (pomenuo si X1), za te pare možeš da dobiješ X1 18d sDrive maltene samo kao tešku klotaru (realno gledano). Dobro opremljen BMW „košta Boga oca“, pa taman da ga pogoni benzinac 1,5 sa 3 cilindra i 107 ks.
Na kraju shvatiš da Stelvio Competizione ima socijalnu cenu.

14 minutes ago, igor0511 said:

Tako da je resenje da prebacim roditelje u Leona i ne pametujem mnogo :D 

A jesi li probao da doplatis Mici?

Vidis da mozda ima sanse, posto kaze da bi eventualno menjao za novije?

@moron bas tako, odlicno si sumirao probleme :D 

I onda shvatis da treba da das vrednost omanjeg stana od pre 4-5 godina da bi vozio zaista automobil kome na prvu loptu ne mozes da nadjes neku izrazenu glupost koja te bas iritira ili ti cini da se osecas prevarenim za sta si dao pare.

X1 moze da se dobije evenutalno M paket, ali od 18d i prednje vuce tesko moze da se pobegne za te pare. Za Q3 slicna prica. Ima 2.0 TDI 200ks, ali sa jako oskudnom opremom.

Tako da u celoj racunici mi ispada ili QQ za dosta manje para i da bude ok i nista posebno, ili Competizione i da sam srecan zaista sta vozim, sto je vec bas preskupo.

Malo pre u salonu videh pored Stelvia jedno vozilo koje kod mene izaziva mnogo jače emocije, ali, u kontra smeru :) Citroen C5X.  Ono samo majka rodjena može voleti ... Barem košta nešto manje. Doduše, više nego Tonale  :)

Vala bas, nije ni SUV, ni krosover ni karavan, nego sve po malo :D 

Meni je C5 Aircross simpatican, ali sa 4im cilindrom im cena postaje previsoka

2 hours ago, moron said:

kontra smeru :) Citroen C5X

E jbg sad, ja ga gledao, meni se sviđa. 

Pozadi nema mesta za mene ali se ne vozim pozadi. Uradili su ga tako da se unutra osećaš komforno i da imaš puno prostora. 

Kod nas na tržištu maksimalni paket opreme je niži nego preko. Neke stvari se ne dobijaju kao na zapadnim tržištima. 

Apsurd je da identičan auto sa pug znakom košta 10k EUR više.

@igor0511 austral?