Jump to content
Goran
beli_Punto

Dobra stara vremena

Recommended Posts

taj maltz / tut gut mi je bio omiljeni bezlkoholni napitak dok je postojao. bas sam se iznervirao kad su ugasili beckerecku pivaru.

pa... secer u osnovi, u bilo kom obliku nije zdrav na srednje/duge staze.
recimo neko ko svaki dan przi travu, i neko ko svaki dan klopa slatkise/secer - umereni oboje - ovaj "slatkis" batica je vidjen sa 65 godina mnogo puta vise u ambulanti (i sekundarnom i tercijernom stepenu zdravstvene zastite) nego ovaj prvi. medjutim - imaj secernu repu od pet kila u kesi - mo's tako uci i u pandursku stanicu i sve okej. -imaj kilu vutre sa svoje zemlje, za sebe - mozes imati ozbiljan problem. a one iz slatkisarnice niko ni ne pomislja da tera u zatvor.
 int'r'sting, a? :)

-a u dobra stara vremena, dobijes sa kilom trave i besplatnu energiju - to uzmu od ovog sa secernom repom sto je potrebna da se preradi u secer - i onda je pretvore u mehanicku energiju pendreka po tvojim ledjima :) :)
 mada, isao sam osam zgrada od moje - bila je jedna mala prodavnica koja je imala pivo i tut/gut, posle su ga nazvali euromaltz po doticni artikal.
 ja inace NE verujem da u nasoj, u osnovi poljoprivrednoj, polupijanoj zemlji moze da propadne pivara, pekara ili mesara, bez ozbiljne "pomoci"

Kao neko ko živi sa 2 dijabetičara znam po nešto o šećerima...

Šećeri koji su prirodni sastojci namirnice( fruktoza i drkstroza)se lako iskoriste i iskoriste se u potpunosti 

Veštački šećeri( saharoza uglavnom) su uglavnom "prazne"kalorije i uglavnom idu u rezervu( salo)

Fruktoza brzo digne šećer i brzo padne,dekstroza brzo digne šećer i dugo drži, kod saharoze zavisi od slučaja odnosno količine.

Bela testa sporo dižu šećer ali duuugo drže.( Preporuka je jesti testa od tamna brašna, naročito speltu

Malt u tut gut je iz ječma i ima puno B i A vitamina i minerala, tako da ga organizam u potpunosti upotrebi

Svi uneti seceri se pretvaraju u glukozu, neki brze neki sporije...

1 hour ago, Piros said:

Uh moje omiljene patike kad sam bio mlad. Koliko sam ih pocepao

Sent from my RMX2170 using Tapatalk

Evo nekih mojih omiljenih iz detinjstva 

images.jpeg

1.-a.-adidas-universal-original-vintage-made-in-yu-slika-82327051.jpg

a07318c_a_107x1-web.jpg

img_0803-1_1663084bc3fcb4.jpg

Ja ovu jos uvek koristim za sve sto mi treba. Presla u neki spektar bledo crvene boje od vremena ali radi kao sat. 
Eno mi je kod matorog... I dalje gruva

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

On 1/25/2025 at 3:33 PM, OMP said:

ja jos uvek imam obilićevo i trayal

Isto ali samo trayal imam, čini mi se T-100 model

Ja mislim da je kod mene t200 ili t400 moram da proverim stoji mi u garazi negde

Prvi Rakovica traktor.Bio veoma težak za upravljanje i lako se prevrtao...pitaj Boga koliko je ljudi ubio....

PSX_20250127_151713~2.jpg

Edited by neshtry

Pre 2 godine, tast iskopa sa tavana poniku od moje zene i da je mom klincu, ponika super stanje, klinac odusevljen idemo tako da se vozikamo i ljudi komentarisu i odusevljavaju se , kao vidi poniku kako dobra, prisecaju se detinjstva, atrakcija opsta :)

Ja sam po zavrsetku prvog razreda dobio rog bmx tad bio hit, silver sa zutim gumama i sundjerima, vozio je do negde kraja 8. kad sam presao na mountain bike

Ja sam tek u sedmom,uz pomoć dede i babe, sakupio novac da kupim sebi bicikl i kupio sam Rog Senior desetobrzinac...još imam ram od te bicikle...

Poni je kupio ćale,Unis,pa mi ukrali, mislim da sam bio treći razred... onda sam dobio neku Poljsku biciklu sa točkovima od ponija,ali sa ramom od muške bicikle,samo umanjen.Taj mi je potrajao...

Ali voleo sam i rolšue, dok nisam slomio ruku 

IMG_20250128_183351_565.jpg

BMX sam prelomio, pukla mu prednja viljuska, skejt sam prelomio na pola! Neki oziljci se i dan danas vide...

Joj kad se samo setim sta smo sve radili, a sada moj klinja raste i vec vidim da ce isto da mi priredjuje :)