Shell je u BMW u fabrici sto se kaze. Ona BMW twin turba ulja kako se vec zovu, su Shell ulja. Videh kod drugara kome drugar donosi prazne burice iz BMW tj delte isti kataloski broj za 5w30 C2 ili C3 ulje ili ultra ( bilo davno, bas se ne secam vise ) kao i na buretu koje sam ja porucivao od Orbica ( tj uvoznika Shell-a za Srbiju ) za Fiat dok sam radio u AKK.
@NIXIE
Goran, Shell ulja uzima od Orbica, inace bratanca Urosa koji radi u Orbicu. Takodje sam saradjivao sa Urosem dok sam bio u AKK.
Hvala svima na lepim željama, a menjač dokle traje, traje, svi parametri na dijagnostici su mu za sada ok.
Moj majstor kaže da je on išao da ga gleda/kupi za sebe, bez ikakvog razmišljanja bi ga uzeo.
Sve zavisi kako je menjač/auto korišćen, kako je i koliko često servisiran.
DQ 250, 6 brzina, mokro kvačilo, je kod mene u kolima i taj menjač važi za najbolje ikada, ono sto je 1.9 tdi medju VW dizel motorima, to je DQ 250 medju DSG menjacima, sa njim su proslavili DSG menjace. Zahvalan je i trpi opterecenja do 500nm (moj auto je na 350nm).
Ovaj za sada šljaka kako treba, kreće bez gasa (i u D i u R), šaltao je pre servisa na ~ 1700-1800 rpm, sada to radi i na manje, nisam ga jos pohvatao ali na ~ 1600 a cesto bude i ispod.
Kroz posao koji radim, često se susrećem sa kolima koja su zgazila ozbiljne kilometre (vrlo često to bude 400-450-500kkm) ma sta njima pisalo na satu, stanje vozila (čitaj potrošenost ili umor) se jednostavno vidi.
Zamajac je potrošni deo, moze trajati 300.000 km a moze otći i na manjoj KM od tih 150.000 km, sve zavisi od vozača i uslova eksploatacije vozila.
To znaci da taj menjac nije nikada servisiran i da je sa starim uljem iz njega izaslo i svo ono đubre koje se godinama nagomilavalo po unutrašnjim komponentama, a koje ga je držalo "zadihtovanim" pa nije rasipao pritisak ulja na sve strane.