Jump to content
Goran
neshaoct

Kineski Chery, MG, Geely, BYD i zvanično stigao u Srbiju / Kineski automobili

Recommended Posts

Chery, kao i ostali Kinezi obožavaju da prave milion marki, tako da će se FX prodavati u Evropi pod brendom Omoda!

https://www.b92.net/automobili/aktuelno/58023/kineski-brendovi-krecu-u-osvajanje-evrope-sto-je-kia-postigla-za-20-mi-cemo-za-

@bane1321
ja znam da mi iskacu vec par meseci na instagramu ali da nemaju prodavca kod nas.
bili su sad preko vikenda na sajmu u nisu.

licno mislim da nisu pouzdani, tj da ce prodati lager i zatvoriti sve i otici a posle se snalazi za sve ostalo

Jedino sto me brine kod kineskih kola je sama podrska u post prodaji, gledajuci kakvu blago uzasnu podrsku/znanje imaju ovlasceni serviseri za motocikle, QJ, Voge, CFMoto, ne znam koliko su ozbiljniji nasi uvoznici automobila. I sama prodaja kasnije kao polovnog za 3-5 godina, mozda i najvise odvraca od kupovine kineskog auta. Ljudi beze od Forda, Alfe i slicnih a kamoli od kineskih...

Ali da ubedljivo je Geely Atlas najkvalitetnije odradjen u tom cenovnom rangu, minus multimedija koja je kod svih kao sa AliExpressa.

Za sve ljubitelje Fiat foruma jedno lepo štivo ...

Kinez, Skandinavac, Volvo sa Aliexpressa ili sve po malo?

Kompanija Geely je slabo poznata na našem tržištu, a jedva više poznata na tržištu Evrope. Na Filipininima, u Rusiji i Kini već jako dugo uspešno posluju. Prva stvar koju ćete verovatno pročitati o njima kada krenete pretragu je da su vlasnici fabrike Volvoa. Šta je Geely Atlas Pro, gde se pozicionira, šta ga prodaje i zašto razmotriti ovaj automobil?

Atlas Pro je evropski naziv za Geelyijev SUV model iz segmenta C. Više informacija na inostranim sajtovima o ovom modelu možete naći pod imenima Boyue kako se zove na kineskom tržuštu ili Azzkara što je njegovo globalno ime.

IMG_6199-scaled.jpeg

Platforma na kojoj je napravljen je CMA – Compact Modular Architecture. Razvijena je od strane Volvoa. Ova platforma je upotrebljena i kao osnova Volvoa XC40-a, Renaulta Granda Koleosa kao i dolazećeg Lynk&Co 01-a. Izbor motora se svodi na samo jedan, i to s evropskim korenima. U pitanju je turbobenzinski agregat T3 sa 1477 ccm3 i 177 KS. Isti motor se nalazi takodje u mladjem bratu XC40-u kao i u modelima S60 i S40, a u grupaciji Geely, naći ćete ga u Atlasu i Protonu X50 koji je pandan Geelyiju Coolrayu ...

https://autorepublika.com/2024/10/26/ar-test-geely-atlas-pro/

Ala su ga nakitili, za moj ukus bas preko svake mere.

Neuporedivo lepsi mi je stariji Atlas kao sto je Igor uzeo. Bez obzira sto je generacija ispred, deluje svedeno i gospodski u odnosu na OVO.

Sljasti na sve strane, ne znas da li u oci vise upadaju LED napred, pozadi, po enterijeru, sljasteca piano plastika svuda, ogroman centralni ekran bez ikavih fizickih komandi, kojekakvi "požari" :) po startu instrument table...

A vrhunac mi je poluga automatskog menjaca, ne znam kakav su vizuelni utisak hteli da postignu sa ovim:

Edited by Ivan

Sve ce to da dodje na svoje, samo pokusavaju da uspore ono sto je neminovno. Zivo me zanima sta ce biti kontra mera.

Nego, za razliku od poplave SUV, evo i jednog "narodnjaka" :) iz Kine:

Edited by Ivan

Zaleteo se jutros brzom trakom na autoputu, sustizem i preticem nesto sto od nazad lici na novi Qashqai.

Sto bi rekao pokojni Mirko Rasic, neka mu je laka zemlja - "isto, a nije isto" :) . Kao uostalom i vecina ovih novih Crossovera.

Priblizavajuci se, pogled mi se u trenutku zadrza na natpisu modela desno...

B-E-N-Z-I-N, ovako se ne pise VODA :D . Iz daljine mi se ucini da stampanim slovima pise "Qashqai" - a kad se dovoljno priblizih videh da je to u stvari "Dashing".

U cudu, onda dalje naravno registrujem i veci natpis "Jetour" na sredini:

jetour-dashing-1-6l-2024-1706950546.thumb.jpeg.a3f56e469b03a6d4246e9bd30b9bb5d1.jpeg

Kad ga prodjoh, u desnom retrovizoru videh ovako nesto:

jetour-dashing-south-africa-arrival-podcast.thumb.jpg.249485632c07b7aa8225513501a016e4.jpg

Pa mi na pamet pade da u pitanju jedino moze da bude neki genericki Kinez.

Sto mi je cika Google i potvrdio, Jetour je sub-brand koji je globalno daleko poznatiji Chery lansirao 2018. godine.

Iskreno, nisam ni znao da ovo postoji. A gde li ga tek vlasnik iskopa, pojma nemam :) .

Jedino ako Chery ovde nije poceo da nudi i taj model, ali nisam vidjao da se negde kod nas pominjalo (najpoznatiji im je Tiggo, a nude jos FX i onaj mali EQ1).

Edited by Ivan

Nema to jos kod nas, a cherry ima xy podbrendova.

Bio je Alvirko, odnosno onaj drugi visoki iz SAT u Cherry kompaniji pa su prikazali sve cherry brendove. 

Ocekuje se Omoda kod nas sledece godine, samo je pitanje hoce li biti Cherry ili Omoda

Kinezi su kao farmerke iz Pazara. Bitno je broj da pogodis, a nalepnicu dobijes po zelji (levis, boss, tommy...)

3 hours ago, italiano said:

Chery FX je Omoda 5

Moje spijunske slike Omode od pre 2 meseca, istureno FLCS odeljenje u Beleku :D:

On 9/14/2024 at 10:31 PM, Ivan said:

Pa bih zamolio za cenjeno misljenje za Chery Omoda 5 ? Nisam vidjao kod nas, meni lici na FX?

IMG_20240913_180619_resized_20240914_020450465.thumb.jpg.dced7d195175953db68abb963071639f.jpg 387254598_IMG_20240913_180751_resized_20240914_020450712-Copy.thumb.jpg.d10f2a76c1ea3e2e649ac163e2854561.jpg

Nas'o u koju crkvu da se moli ... Tako i ja radio sa doktor nauka likom na istoj mrezi kad on decko veze s vezom nema u realnosti ... u slast sam ga poklapao i na kraju sam dao otkaz dan za dan jer oni napreduju a mi koji smo efektiva nula. Batali to, kakvi ku'ac linked-in ... to virtuelni smecari. Botovi iliti to sto je napisano sam bog zna sta je, ono kme kme varijanta najverovatnije ali i nemora da znaci, sve zavisi. Najverovatnije ovo prvo.

Edited by nemanja84bg