Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Kineski Chery, MG, Geely, BYD i zvanično stigao u Srbiju / Kineski automobili

Recommended Posts

3 hours ago, bane1321 said:

Na odmoru sam, te reših da isprobam Chery FX malo bolje, ali ne lezi vraže, tri puta sam se prijavljivao za test vožnju i niko ne hebe da me pozove. Strašna poslovnost našeg uvoznika!

Što ne odeš direktno tamo kod njih na N.BG ? Tamo su im sva testna kola, a i prodavci.

Bezveze. Ja sam bas bio pod utiskom da se vise trude ove godine.

Kada sam  2016e kupovao kola kriterijum je bio ko me nije najurio iz salona :D 

Ove godine (i prosle vec) su bas bili fini i korektni svi. Mislim da su me samo iz Cherry -ja iskulirali skroz kada sam se prijavio putem forme na sajtu, a i svakako nisam bio zagrejan za kola bez 4x4 tako da im nisam mnogo zamerio.

Dzabe ako das 7 godina garancije i vrh cenu ako stavis balvane da ti prodaju kola, nazalost.

15 minutes ago, moron said:

Što ne odeš direktno tamo kod njih na N.BG ? Tamo su im sva testna kola, a i prodavci.

Zato što ne želim da nakon 20 minuta puta na 35°, mi neki "prodavac" kaže da na žalost su im sva test vozila zauzeta i da sam trebao da zakaže vožnju putem forme na sajtu!

FC sam video i dva puta ulazio u njega. Hteo sam da vidim kakav je u vožnji i da se raspitam za održavanje.

To što se ne javljaju samo govori kako će se ponašati ukoliko kupim vozilo!

cherry fx ima dosta failova, makar po fb grupi.
najvise se zale na fx tako da zaobidji ga dok ne srede te decije bolesti.

izasao je restilizovani tigo 7, ima ga na oglasima

Da,jedan osvanuo kod mene u mestu...moraš kod njih u radnju i onda da probaš...

2 hours ago, darkman14 said:

cherry fx ima dosta failova, makar po fb grupi.
najvise se zale na fx tako da zaobidji ga dok ne srede te decije bolesti.

Šta je u pitanju ?

Prvi put to čujem.

ono sto sam zapamtio i sto se najvise ljudi zalilo je tresenje tocka (tipa krst poluosovine ili tako nesto)
bio je jedan sto mu klaparaju plocice, kao to je ok (plocice imaju lufta mm ili par mm pa kad se mota ili nesto cuje se klang)

mislim da je bilo i nekih softverskih problema
pogledaj cherry balkan forum grupu na fb.

najvise ima kupaca tigo 7 i nema toliko problema, primetio sam da se vise ljudi na fx zale. 

sa druge strane geely za sad deluje bas ozbiljno, al nema panoramu

Pa, nema brenda bez ovih ili onih problema.

Drugar koji je kupio nov X7 već je par puta imao razne "akcije" ( opozive ).

Tigo i Atlas su veliki za moje potrebe, Kulrej mi je njaa, FX me baš prijatno iznenadio kada sam sedeo u njemu na Sajmu, zato sam i poželeo da ga isprobam. Od svih Kinežana (što bi rekao jedan moj klasić) Atlas mi deluje najkvalitetnije, čak i više od BYD!

Edited by bane1321

Nazalost ili na srecu Kinezima nece biti tolerisane decije bolesti koje svaki proizvodjac ima.

Ja to gledam kao prednost - morace da budu savrseni da bi izgradili kakvu-takvu reputaciju.

Ja ne mislim da je Cherry u svom prvom mandatu u Srbiji bio toliko los, stavise ta kola i dalje teraju. Bio je u rangu Logana i Chevroleta tada, ali jednostavno se njima vise tolerisalo.

@bane1321 ne bih sad da te nagovaram jer sam ja uzeo pa da mora da bude najbojli :D

Ali razlika u dimenzijama FX-a i Atlasa nije toliko velika, samo Atlas ostavlja utisak X5 klase

Geely Atlas Pro с пробегом 2019 - 2022 | Otoba.ru  calc

Posto nema slicica za FX kopiram ovako:

Its dimensions are 4424 mm in length, 1830 mm in width, and 1588 mm in heigh

Znaci 12cm u duzini, ista sirina i lepa razlika u visini :) 

i da dodam od ovih mera da samo u visinu od 1.7m ne verujem i subjektivno deluje blizi 180cm. Mozda ne racunaju krovne nosace.

Meni se to bas svidja i ostavlja utisak daleko vecih kola

samo da ovi nasi uvezu atlas sa panoramom... 

Inace i coolray je bas fin, mada spolja deluje kao maketa vise nego auto. 
imas i nekih ozbiljnih testova sa njim

To sam i ja cuo, ali nikad nisam video Atlas sa panoramom uzivo :D 

Kao bila visoka cena, pitas koja cena - e pa ne znamo :D 

Nedavno sam bio u HR (o tome zasebno kad dodjem do vremena) i primetih par primeraka, jedan sam uspeo i malo detaljnije da pregledam, meni se bas svidelo kako izgledaju.

@moron ne znam da li je do toga dal si član grupe ili šta već. Svakako u pitanju je novi tigo 8 max. Koji neće biti kod nas :)

Analiza kvaliteta automobila pokazuje značajan napredak kineskih konstruktora

Analiza kvaliteta automobila pokazuje značajan napredak kineskih konstruktora

Američka analitička agencija JD Power je poznata po procenama kvaliteta automobila, i u SAD ih sastavlja već četvrt veka. Međutim, stručnjaci firme JD Power takođe rade u Kini, organizujući ankete i kreirajući slične ocene najboljih brendova i modela. A sada su objavljeni rezultati sveže studije kvaliteta novih automobila.

U procenu se uzima u obzir pojava mnogih vrsta kvarova u devet kategorija, pa je kao rezultat dat broj problema na stotinu automobila (PP100, odnosno prijavljeni problemi na 100 jedinica). Istraživanje je obuhvatilo 31.942 vlasnika automobila kupljenih od juna 2023. do marta 2024. godine. Rejting je obuhvatio 221 model s oznakama ukupno 48 konstruktora.

brnYWULHX0.jpg

Rangiranje brendova je sprovedeno imajući u vidu podelu na premium segment i onaj koji obuhvata masovn(ij)e marke. Ne možemo reći „masovne“ brendove, pošto su i takozvani „premijumi“ skliznuli u tiraže koji često i prevazilaze one koji krase vozila radničke klase.

Kako bilo, Porsche vodi među premium markama, i to čini sa svega 192 problema na 100 automobila, a na ovoj rang listi nema kineskih brendova. U rangiranju masovnijih brendova, lideri su zajednički poduhvati  GAC Honda (sa 195 sekiracija za vlasnika, ili proizvođača, pošto su vozila u garanciji u analiziranom periodu) i Dongfeng Honda (198 problema). Što se tiče kineskih proizvođača možemo navesti da Chery pruža najbolje pokazatelje (203 faula), iako je ukupno na šestom mestu. Iznenađujuće, najlošiji su bili Dongfeng Nissan sa skorom od 248 propusta i Venucia sa 254 neispravnosti.

Mn5xPcoM4p.jpg

Brojne klasifikacije modela takođe sadrže mnoge kineske automobile koji su nam više ili manje poznati. Na primer, u klasi kompaktnih putničkih automobila, limuzina Changan Lamore se popela na treće mesto, odmah iza Honde Fit i Volkswagena Pola. Mada je i dalje pitanje kako je Lamore, dugačak skoro 4,8 metara, završio u istoj klasi s ovim malim hečbekovima.

Changan CS35 Plus je došao na prvo mesto među kompaktnim SUV-ovima, dok su Geely Coolray i GAC GS3 zauzeli drugo i treće mesto. Dominacija kineskih modela se takođe vidi u kategoriji pristupačnih SUV-ova srednje veličine. Prva tri su uključivali Chery Tiggo 7 Plus, Changan Uni-T i porodicu Geelyija Atlasa. U polupremijum segmentu vozila srednje veličine s povišenim odstojanjem od tla, poznati Exeed RX je zauzeo treće mesto. Naposletku, GAC M8 je osvojio bronzu među minivanima.

Glavni zaključak iz najnovije analize JD Powera je poboljšanje ukupnog kvaliteta originalnih kineskih modela. Dok je ukupan prosek porastao za 8 poena (do 212 problema na 100 automobila), za kineske brendove je prosečan broj problema snižen za 10 poena (216 problema na 100 automobila).

AutoRepublika

https://autorepublika.com/2024/09/07/analiza-kvaliteta-automobila-pokazuje-znacajan-napredak-kineskih-konstruktora/

@darkman14

Jbt ovi na Chery Balkan Forumu su kao da apliciram za ulazak u Veliku ložu Evrope! Dva dana "obrađuju" zahtev za prijem!

@igor0511 Slažem se za dimenzije, ali tu je još preko 5.000 evropskih razloga, a i činjenica da mi je FX jedini od Kineza dovoljno "fanki" da bih eventualno rizikovao, međutim i to je pitanje nakon ovakvog odnosa uvoznika i ovog što je koleza video na FB onog KGB foruma!

Ja sam danas "iz dokolice" ušao u tri auto salona ( Reno, Pežo i Nissan ). Mada to nisam zatražio, kod Renoa i Pežoa su mi vrlo brzo ponudili test vožnju ( saloni su bili prazni, bez žive duše ). Onaj u Nissan-u je bio zauzet sa nekim verovatnim potencijalnim kupcima.

Ja sam, inače, samo bio krenuo bajsom po čvarke na Zelenjak, ali sam "promašio skretanje" :) 

viber_image_2024-09-07_21-33-25-077.jpg

Sad gledam oglase na PA, iz 2023. ima u dilersskoj ponudi 7 kom. Geely-a ( jedan model), dok Chery-ja iz 2023. ima jedno 25 komada (3 modela).

Zato što me "ne rade"!

Zadovoljan sam Korolom (ne u potpunosti, ali ne ni kao koleza Oktopod svojim), završava mi sve poslove, stvarno uživam u vožnji, udobnosti i sigurnosti, ali mi se FX dopao na prvu. Pa rekoh sad kad imam vremena, da bacim pogled!

Ako ti se nešto dopada "na nevidjeno", otiđi tamo i sam vidi detaljno, nemoj biti suviše ponosan da čekaš da ti se neko od prodavaca javi i odgovori sa one strane. 

Kada sam krajem 2019. tražio kola ( i uzeo na kraju CRV-a ), dosta sam napora uložio u kontakte sa dva prodavca Renoa ( HIT AUTO i AK Kompresor ), ali me bukvalno nisu zarezivali "ni dva posto". Pa ni kada sam porodično došao u salon Renoa i pitao kada će da odgovore na moj upit mailom od pre 7-10 dana.

Zabole njih sve ...