Jump to content
FAS Goran
oktopod

500L Cross Pino Silvestre

Recommended Posts

Danas mi u garaži kod opštine Čukarica jebaše kevu kolima. 

Prvo sam primetio na vozačevim vratima nadam se još uvek tuđu belu farbu površine otiska prsta a još sam bio parkiran leva polovina duplog mesta, znači ko je bio levo do mene je bio na drugom duplom parkingu, kako je dohvatio vratima ne znam. 

Odem do Ade pa tamo u samouslužnoj perionici istuširah auto. Auto posle puškiranja kao blatom da sam ga prao, kao da je voda iz jezera. 

Tada primetih napred desno očešan far i branik, branik očešan muški, vidi se crna plastika kao da je plastelin razmazan, baš očešan silovito nije zagreban. Sumnjam da tu ima šta da se ispolira osim eventualno fara. 

Kakav dan... Na šta će da liči auto a ne bih ga farbao u Kompresoru za džabe kad sam video u Autolandu rezultat farbanja na polovnim, gromuljice i linije kao četkom mazano. Posle mene neka gospođa ulazila u rikverc na pretposlednje mesto, ako nije barem 20 puta napred nazad išla, u trenutku pomislih zaglaviće se između bandera, eto toliki je prostor tamo. 

Ta garaža jeste tesna, ne možeš izaći iz prvog od auta prekoputa, al ovo je baš debil desno od mene izlazio i mnogo smotao. 

Da li znate postoji li neka vajda od parking servisa da daju na uvid nadzor kamera ili nešto slično i da li po zakonu mogu tog nekog da ganjam ako saznam tablice? 

Da li postoje kamere za auto sa svojom baterijom da snima 24 sata, dal bi mi pomogla za ove slučajeve i koju preporučujete? 

Pretraga foruma mi izbacuje svašta gde se spominju ključne reči al totalno pogrešne teme... 

Edited by oktopod

E pa zvao sam parking servis radio je call centar, kazu da sam trebao da zovem policiju na uvid i na moje pitanje da li je ta garaza pod kamerama dobio odgovor da je to sve resivo, znaci valjda jeste. 

Medjutim, ja sam stetu na braniku video tek kad sam otisao iz garaze do perionice i puskirao auto. 

Tako da sam pozvao policiju Čukarica i objasnio im, rekose mi da ja mogu da dodjem sutra da prijavim stetu i dobicu potvrdu sto me na tren obradovalo. Onda me pitao da li imam kasko rekao sam imam kaze nista ne brinite. 

Nakon zavrsenog razgovora shvatih da ce oni zapravo da mi daju potvrdu pa da si idem u osiguravajucu kucu gde mi je kasko. To znaci da bih ja platio ucesce u kasku koje nije strasno valjda 150 eur obzirom da bi mozda i far menjali. Otici cu sutra da probam da insistiram da se nadje pocinilac, imam kartu iz garaze zna se kad je vozilo bilo tamo i znam a vide i na tim kamerama ako ih ima gde sam bio parkiran. 

Ali dolazimo do najgoreg dela - ja se uzasavam ideje farbanja bilo cega konkretno u Kompresoru jer sam ponavljam se video rezultat njihovog farbanja, ja znam dosta oko automobila al dal je farban to moze da me prevari svako pa pazi kad sam ja takav odmah video da su farbani u Autolandu, kod njih ofarban branik pa ako bi i haubu zbog otpale farbe ispod pticjeg govneta tacno kad budem prodavao autu budilo sumnju kupcu da je auto odvaljen napred i nestrucno ofarban, isto kao sto ja na kraju tamo ne kupih nista jer bude sumnju. 

Da li neko ima preporuku za ovlasteni servis koji kvalitetno farba? Sta ako vidno lose ofarbaju, tuzim se sa njima trazim odsetu ne kontam il opet da farbaju opet dzaba? 

Ja nisam video auto da je farban u nekom od ovlascenih a da mi se taj rad svideo :D Isli su neki i odavde pa kada sam video uzivo, nisam mogao da verujem. Risevi od smirgle su se videli. Koliko vidim ti si skroz promasio poentu zasto se kupuje takav nov auto, osedeces joa koji mesec sa njim :D

1 hour ago, oktopod said:

Otici cu sutra da probam da insistiram da se nadje pocinilac, imam kartu iz garaze zna se kad je vozilo bilo tamo i znam a vide i na tim kamerama ako ih ima gde sam bio parkiran.

Ako planiraš da ideš na obeštećenje preko aktivacije tvoga kaska (i da tako ti platiš i tvoje ugovoreno učešće u šteti), tebi nije nužan stvarni počinilac.

On ti treba samo ako misliš da se naplatiš od obaveznog osiguranja počinioca (u kom slučaju nećeš imati trošak bilo kakvog učešća u šteti).

Znam hvala ti, nisam bio precizan, ja bih radje na opciju pronalazenja počinioca al se izgleda njima time ne bavi pa su pitali za kasko, kasko mi ne odgovara manje iz razloga plaćanja vec onih malus poena za buduci kasko.. 

A na kraju kazem ne znam ni dal da se cimam kad znam ds ce biti ofarban četkom, za haubu su mi onomad trazili 200 eur, zamisli das tolike pare a ofarbaju četkom. 

Mspk znaci to su tragovi smirgle, ja sam mislio da je cetkom farban :D a koja je po tebi poenta i kakvog to "takvog novog auta" :D

Edited by oktopod

Naplati onda štetu preko kaska i verovatno za manje i od pola para koje od njih uzmeš reši tu štetu kod bilo kog dobrog lakirera. Pun ih je grad, u svim delovima grada. Izaberi sebi najbližeg, da se najmanje smaraš. A koji će posle farbanja da ti sve to svakako najpre dobro da išmirgla, u raznim granulacijama, pa ispolira, u raznim pastama i biće to bolje nego i iz fabrike.

3 hours ago, oktopod said:

Da li postoje kamere za auto sa svojom baterijom da snima 24 sata, dal bi mi pomogla za ove slučajeve i koju preporučujete? 

Kamera za automobile

3 hours ago, oktopod said:

Pretraga foruma mi izbacuje svašta gde se spominju ključne reči al totalno pogrešne teme... 

Na Google > site:fiat-lancia.org.rs kamera za auto

Da li neko ima preporuku za ovlasteni servis koji kvalitetno farba?

Farbanje automobila - iskustva i preporuke

Sta ako vidno lose ofarbaju, tuzim se sa njima trazim odsetu ne kontam il opet da farbaju opet dzaba? 

Ne tužiš se jer nemaš osnova/razloga/koristi od toga/potrebe.

Kad im ostavljaš auto naglasiš da je bitno da se uradi kako treba, i kažeš da nećeš preuzeti auto ako ne bude urađeno kako treba (nijansa, lak, vraćeno sve od plastika). Sve to kažeš fino, kulturno, kao molbu.

Ovlašćeni servisi znaju da farbaju i imaju čime da ofarbaju da bude kao iz fabrike.

Ovlašćene servise, po pravilu, zabole ona stvar da ofarbaju kako treba jer su im jedno 75% klijenata firme koje baš briga za kvalitet farbanja na službenim automobilima. Ali, kad im se naglasi da je u pitanju vlasnički auto i da se neće preuzeti auto ako ne bude ok - onda po pravilu urade ok iz prve.

Hvala svima, razmisljam se da batalim iz razloga platio preko kasko ili navatali pocinioca, koja je poenta farbanja jos sa upitnim rezultatom kad se ovakve stvari ocigledno desavaju i moze pola sata posle farbanja neko da me opet zakaci... 

Sta bi vi uradili na mom mestu? 

Evo malo fotki ne vidi se koliko uzivo od odsjaja al to je to ukratko, nije far ogreban vec dnevno svetlo srecom, a ovo belo je to na vratima od juce isto

IMG_20230711_110536.jpg IMG_20230711_110542.jpg IMG_20230711_110546.jpg IMG_20230711_110551.jpg IMG_20230711_110624.jpg

Edited by Ivan
Sredjene slike

Teško je tu biti pametan. Kako god uradiš, pogrešio si.

Jer, danas da središ sva ta sitna oštećenja sa parkinga, sutra neko opet može da te na isti način ogrebe ( i ogrebaće te, bez dileme ).

Ja koliko god da sam pazio moj 500L ( a pazio sam ga "kao oči u glavi" ), sve ćoškove branika mi je tokom godina neko očešao.

I ja sam to gledao i gledao ... Godinama.

I prošle godine otišao na more i ostavio kola majstoru i rekao da ih sredi kao sebi.

I on sredio. A ja kada sam video kako ih je ulickao, na sebe kasnije bio dosta besan što sam tako dugo čekao. Jer mi je 500L posle toga bio prelep.

Ali, ni pola godine kasnije kola iznenada prodao. I kome sam kola "sredio" ? Sebi očito ne.

Na tvoje mestu ja bih sve to ipak "sredio". Pa, "neka ide život" :) 

viber_image_2023-07-11_11-51-08-467.jpg viber_image_2023-07-11_11-51-08-312.jpg viber_image_2023-07-11_11-51-08-160.jpg viber_image_2023-07-11_11-51-48-295.png

Edited by Ivan
Sredjene slike

Lepo te očešao... nema šta.. 

Ja na mojem Tipu imam već sa svih strana ogrebotine, i tako stoji... tako je bio i Stilo, i shvatio sam da sam ja takav... Većinom su to ogrebotine sa parkinga o zid, žardinjere i sl. Stilo je prodat sa istom ogrebotinom koju ima i Tipo sada, zadnji desni rub svučen o zid parkinga...  

Ma koliko mi lepo izgledalo da svaku ogrebotinu skinem ja za to nemam vremena, volje, ne znam ni nekog majstora privatno... Tako da ko to ima vremena da ostavi auto, ili nekog poznaje ili šta već treba da sredi, i to odmah, jer ako se nakupi posle ništa... 

Ja sam posle prve ogrebotine na Tipu mislio da ću kad se nakupi da aktiviram kasko i da sredim, ulazio par puta u raspitivanaje kako bi to išlo... onda ispadne ako je sa više strana onda pišu kao više slučajeva... i odustao... 

Tako da jedina realna varijanta pare iz džepa i sredi se.... prežale se pare jer ''neko me očešao'' ili naravno ako taj plati na licu mesta... 

Ja čak ni to nisam naplatio :) jednom me neki čuknu u rikverc ja u autu... i mi kao nije ništa nema veze... kad ja posle vidim puko mi znak... i sad žalim što mu ne uzeh nešto... i sad treba prežaliti neke pare naći znak kupiti... 

A za to traženje počinioca po kamerama i sl. nikako ne bih se mlatio, mislim nisam taj tip, gubljenje vremena privatnog...
 A lepo bi bilo kao moron da ga jednom osvežim... al ko da prežali lupam 500eur :)

Odgovorili su mi iz parking servisa da je garaza pokrivena kamera i da se obratim policiji.

Iskren da budem sa jedne strane me mrzi sad te u policiju te cekaj idi na sudjenja sta li, i na kraju platio on ili ja preko kasko opet ce me neko ogrebati. A zena samo sto se ne porodi ne razmislja mi se sad o tome i da ostajem bez auta dok ga farbaju mada imamo i drugi... 

Tako da mi preovladava misao da progutam to i batalim, jedini razlog prijave policiji je ego trip da se pocinioc ne izvuce tako lako, da mu vratim milo za drago. 

A znaci kasko ja mogu i za 5 godina da aktiviram da to sredim jel, ne moram odmah? Da li je bolje da odmah uzmem iz policije potvrdu prijave da je imam za 5 godina? 

Da sam ja osiguravač, pa se ti "iduće osigurane godine" meni javiš sa odštetim zahtevom u vezi nečega što sam navedeš da se desilo tokom trajanja "prethodne godine osiguranja", ja bih te odbio.

Odgovorili su mi iz parking servisa da je garaza pokrivena kamera i da se obratim policiji.
Iskren da budem sa jedne strane me mrzi sad te u policiju te cekaj idi na sudjenja sta li, i na kraju platio on ili ja preko kasko opet ce me neko ogrebati. A zena samo sto se ne porodi ne razmislja mi se sad o tome i da ostajem bez auta dok ga farbaju mada imamo i drugi... 

Tako da mi preovladava misao da progutam to i batalim, jedini razlog prijave policiji je ego trip da se pocinioc ne izvuce tako lako, da mu vratim milo za drago. 

A znaci kasko ja mogu i za 5 godina da aktiviram da to sredim jel, ne moram odmah? Da li je bolje da odmah uzmem iz policije potvrdu prijave da je imam za 5 godina? 
Ti prijavi. Ako preko kamera nadju izvrsioca. Mozda ti on, s obzirom da imas dokaz, da mogucnost nagodbe. Kes kolica....

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Bio sam do policijske stanice Čukarica, pogađate to nije za njih vec za saobraćajnu ko da to mene interesuje, zvao tamo nekog kolegu kaze mu da sam ja pozvao iz garaze, onda meni kaze da zovem 192 i objasnim i doci ce saobracajci. 

Ja mu kazem ali to je bilo juce na sta on kaze znam rekli ste zato kazem vratite se u garazu i pozovite (namesti facu kao da namignu, prodade mi foru) pa kad dodju recite da je bilo juce. Za sto onda uopste da se vracam na mesto zločina? 

Onda sam shvatio da cu par sati da cekam na 35 stepeni u garazi, gladan jer nisam rucao, da dodju saobracajci da me otkace jer je bilo juce il mozda kazu da dodjem u Savsku da popunim izvestaj (to mi kao verovatnocu navede ovaj dezurni), tako da... Odustajem. 

Dobro pogledah i ispipah da nije mozda pukao neki nosac branika, blatobrana i slicno i samo dnevno svetlo, posto nije a sto vise gledam sve mi je manji šok, odlucio sam da se batalim cimanja sa neizvesnim ishodom, jedina zelja mi je bila da debil koji je to uspeo da uradi i zapalio na kraju sage da pare neke, nije vredno cimanja i živaca tako procenih. 

A taj kasko i garancija na vozilo, dzabe bacam pare dao sam za 2 godine za kasko 800 eur mogao sam pola auta da ofarbam kod normalnog majstora, briga me i za garanciju koja očigledno nije ni za sta osim za motor makar trosio i 20 litra ulja tako da ne znam dal cu vise ista i da radim u ovlastenom, mozda hocu povremeno i veliki servis da kad prodajem auto imam servisnu ovlastenog, prvi vlasnik, dokaziva kilometraza. 

Kada nemam izbora i moram da parkiram pored nekog ko mi izgleda kao da nije ni umeo da udje u parking kako treba ili ako sam na "rizicnom" mestu, ja slikam kola sa okolinom pa ako ih zateknem sa ostecenjem, bar imam neki uvid ko je mogao da bude... 

Danas sam parkirao uz neki narandzasti smart na tesno mesto, pa blokirao suvozaceva vrata mojim da bi mogao da izadjem iz auta a moze i on da udje... Onda pomislih sta suvozac istripuje da moze da udje i odvali me te se i ja setih da fotkam :D al to u garazi uopste nije bilo tesno osim same garaze te sam bas isao u rikverc do kraja, mislim da bih Fapa isterao bez problema to je bio neki bas debil.. 

Ma ne moze nikad da bude ko fabricko, jedino novi branik i dnevna lampa al nisu ni iz kaska ludi da to odobre... A opet se vracamo na cimanje u momentu kad nemam vremena ni zivaca za cimanje plus jednom mesecno novi ogreb ili čuk mi se desi. Tom logikom trenutno su mi za farbanje vozaceva i suvozaceva vrata i krilo, od cukanja tudjim vratima, hauba od govneta i sad branik, pa to je pola auta tacno a godinu i po dana star. 

Odmah da ti kažem da grešiš. Ima limara i farbara koji kad urade auto, to bude fabrika, i ta tvoja češanja su mačiji kašalj za njih. Dolaze ljudi bez pola automobila pa nakon sređivanja ne možeš da provališ. Ali to košta.
Znam sigurno da, npr, auto Kole ima odlične majstore i odličnu farbati i video sam šta su radili. Naravno, kao što neko reče, jedno je za flotu vozila a drugo je za fizičko lice.

Sent from my 2203129G using Tapatalk

Ok al opet gledano pa nije ni žurba, videcu sta se dalje desava u vezi cukanja od strane drugih lica jer me najvise mrzi da farbam pa da me opet ocesu... A ako idem preko kaska em imam ucesce 150 eur em me posle kasko kosta skuplje, mada mozda najbolje da ga iskoristim pa nikad i ne produžim, u nekom smislu za auto ove vrednosti je bacanje para osim neke silne stete...

Ne znam aj razmislicu al da idem nazad u garazu da zovem i cekam muriju dal ce da prave zapisnik od pre par dana sto se desilo... Mozda ih pozovem kad budem kuci kazem tu me neko ogreba pre pola sata nisam video nista :D pa u tom smislu dal meni za kasko treba obavezno izvestaj MUPa ili mogu samo da odem i kazem neko me ogrebao? 

Probao sam online formular da popunim i u jednom koraku ima pitanje da li sam prijavio MUPu i ima opcija "ne" i ides dalje dalje... Na kraju uploadujes fotke... Ajde zvacu ih sutra za savet reci cu videh malopre na parkingu, mozda se i odlucim za to farbanje kad vec kazete da ima gde a da valja. 

Ne znam samo kako provukao bih i farbanje haube od govneta sto je pukla farba, pitacu i to. 

2 hours ago, MS PK said:

Lako, uzmi ekser ili kamence i nacrtaj ili napisi nesto na haubi, budi kreativan :D

Al da vuče na ovu stranu gde je ogreban da liči da je od istog slučaja :)

11 hours ago, oktopod said:

preko kaska em imam ucesce 150 eur

15 hours ago, oktopod said:

dzabe bacam pare dao sam za 2 godine za kasko 800 eur

Kako za dve godine 800 eur kasko uz tako veliko učešće, meni je učešće 50 eur i manje od 300 eur godišnje kasko bio na početku korišćenja, sad je daleko manje...  

A i svakako je kasko najviše za ne daj bože, osiguranje ko osiguranje, teško da može uvek da se uhvati računica isplativosti... ali možda kod tako nekih sanacija i može, ali sa tim učešćem od 150eur, pitanje dal se isplati potezati ga, vidi matematiku, sa izborm toliko učešća si se svakako opredelio za veće sanacije... doduše i ja imam manje do 50 pa ganisam koristio za manje :) nemar... 

16 hours ago, oktopod said:

dzabe bacam pare dao sam za 2 godine za kasko 800 eur

Ja kasko nemam već 35 godina. A kada bih sabrao koliko sam sve te godine dao majstorima (iz svog džepa) za karoserijske opravke vozila (pri čemu sam po osnovu tudjeg obavezog osiguranja jednom naplatio i 4 puta više para nego me je opavka koštala ), ta cifra (koje ide na moj teret) je smešna.

Ne kažem da ne treba kasko imati, već samo da je zakon velikih brojeva tu dosta jasan.

Lažem. Imam kasko za poslovnog yarisa. Ali, samo zato jer je na lizing, pa mora.

Bas se tebe setih, po osnovu ne kupovine kasko osiguranja.

Nisam ni ja za to, mada, ko zna kako bi razmisljao kad bih imao vredan, nov auto....

Sent from my SM-A536B using Tapatalk