neshtry 18786 Posted December 29, 2024 (edited) Ja sam imao novog korala 55,iz fabrike stigao polu sklopljen,ali menjač je bio dobar.Jedno mesec i po sam obilazio servis dok sve nisu završili i zavrnulli kako treba... Moja Škoda je bila stara 20 godina i i dalje joj radio menjač kako treba,a na zastavi sa 20 godina,onako, zavisi Vozio sam 101 74o godište,tu škodu,taunusa 1.6, Renault 4 (TL i GTL), Renault 5 Campus, Opel Omega), mercedes w114,w124,w126,190D,Opel Kadett D, Opel Kadett E,Opel Ascona C,126pz,lađu special,lađu 2105,samaru,101 2004o,fiću, više komada juga(45 mi je bio super,55 onako,gvx baš kako treba), Renault 11....ne mogu svega ni da se setim od tih starijih šta sam sve vozio...ali Škoda od svih socijalističkih ima najbolji menjač Edited December 29, 2024 by neshtry Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1476 Posted December 29, 2024 1 hour ago, YUgisa said: Pa da menjas sihrone pre zupcastog je laz tako da ako cemo pricati o kvalitetu mogli bi onda poceti prvo od objektivnosti u sagledavanju toga. Evo cak i Amerikanac kaze da valja rucica menjaca, a eto slucajno znam sta se tamo vozi. Naravno da menjam, ako je fabrički interval velikog servisa 100000. Na 45icama se na toj kilometraži već otvarao motor a menjač bi pocinjao da krči u drugoj. a i na 55icama je bio čest slučaj. Što noviji jugo to kraći rok trajanja. Naravno da ima slučajeva sa velikim kilometražama ali su danas to legende. Amerikanca neću komentarisati, ti auti su imali drugi kontrolu kvaliteta u odnosu na smeće koje se plasiralo na naše tržište. Sve ja to znam i nostalgija i dobar za modifikacije, jeftin, startan, lagan, fijatova rešenja.... Čak bi voleo da imam nekog zanimljivog iz hobija. Al da je to neki dobar i kvalitetan auto. Nije i nikad nije ni bio. Svi smo ih imali u porodicama samo zato što nismo mogli da priuštimo ništa bolje a otarasili smo ih se prvom prilikom kad smo se dokopali uvoznih polovnjaka sa abnormalnim kilometražama. Toliko od mene. 1 vagenovac reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 183 Posted December 29, 2024 Da se razumemo, pošto pričamo o matorim Škodama tipa 70-80. god. da upoređujemo sa Zastavinim vozilima istih godišta tj. do 91. jer je do tad rađeno kako treba. Posle toga je zbog svega što se dešavalo u državi kvalitet znao dosta da odstupa u zavinosti od godine do godine. Taj polusklopljeni 55 je na žalost bio redovna pojava u neko vreme. Imao sam novog Keca u kući i otac je više bio u servisu mesec dana dok ga nisu napravili da bude kako treba. Zašto je tako rađeno je druga i duga priča ali ni to nije bilo previše bitno ako se auto održavao kako treba. Kada je taj Kec došao u garanciji na generalnu sa 60000 km ceo servis se skupio da vidi kako je toliko prešao jer su te serije prelazile 20, max 30000 i motori se raspadali. Posle urađene generalne prešao preko 100000 i prodat čoveku koji je vozio još godinama bez ikakvih problema. Zašto su motori trajali 2-3 zamene ulja je opet neka druga priča koja nema veze sa Zastavom ali nema veze. Kao i mnogi problemi koje je Zastava imala a nije bila kriva i nije smela da ih rešava. To pljuvanje po Zastavi je najviše zasluga vozila koji su izlazili sa različitim kvalitetom posle 91. godine ali ruku na srce niko ozbiljan i ne računa da je to doba po kome se merio kvalitet. Stavljalo se šta se imalo i kada se imalo. Dodajte na to nikakvo ili vrlo liše održavanje i imate "loš" auto koji baš i nije tako loš koliko smo ga sami napravili. Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 2814 Posted December 29, 2024 31 minutes ago, stex_pb said: Naravno da menjam, ako je fabrički interval velikog servisa 100000. Na 45icama se na toj kilometraži već otvarao motor a menjač bi pocinjao da krči u drugoj. a i na 55icama je bio čest slučaj. Što noviji jugo to kraći rok trajanja. Naravno da ima slučajeva sa velikim kilometražama ali su danas to legende. Amerikanca neću komentarisati, ti auti su imali drugi kontrolu kvaliteta u odnosu na smeće koje se plasiralo na naše tržište. Sve ja to znam i nostalgija i dobar za modifikacije, jeftin, startan, lagan, fijatova rešenja.... Čak bi voleo da imam nekog zanimljivog iz hobija. Al da je to neki dobar i kvalitetan auto. Nije i nikad nije ni bio. Svi smo ih imali u porodicama samo zato što nismo mogli da priuštimo ništa bolje a otarasili smo ih se prvom prilikom kad smo se dokopali uvoznih polovnjaka sa abnormalnim kilometražama. Toliko od mene. Zamena zupcastog kaisa se vrsi na 60.000km iako mogu da izguraju do 100.000km sto su mnogi hteli da testiraju pa su se negativno iznenadili dodatnim troskom kad im pukao, na redovno odrzavanim menjacima i uz agresivnu voznju sinhroni izdrzavaju oko 100.000km, sa normalnom voznjom mogu vise od toga, znam primere i sa preko 250.000km i to dostavljaci po gradu. Naravno problem su manzetne menjaca koje iste takve je Fiat ugradjivao do 2001 godine na svoje modele (i ne, Fiatove originalne nisu nista specijalno trajnije jer koristimo ih na Zastavama). Naravno da nece potrajati kad je suv menjac, kada ljudi insistiraju da se ulje u menjacu nikad ne menja, a i dolivanje je prevelik trosak. Dobra godista su od 1991, tokom sankcija realno uspeh je sto smo uspeli nesto sklopiti nego da pricamo o kvalitetu, takodje od 2002 do 2005te su takodje bili prilicno solidni, posle toga je nazalost bilo jasno da se radi na namernom zatvaranju fabrnike pa se i krenulo sa ugradnjom sta se nadje. Iz mog iskustva, do 1991 bih rekao da su Zastave bile 9:1 u korist toga da ce biti dobar auto, tokom sankcija rekao bih da je mozda 50:1 u korist da ce te dobiti nesto bedno sklopljeno, od 2002 do 2005 bih rekao da su sanse bile oko 7:1 u korist toga da ce biti dobar i u poslednjim godinama proizvodnje rekao bih da je sansa bila 2:1, na svaka 2 dobro sklopljena je bio neki bedan. Amerikanac sa snimka vozi nas domaci Yugo 55 s obzirom da zivi na Balkanu. Moji prijatelji su ih pretezno zamenili u zelji za boljom opremom dostupnom kod novijih auta i vecim dimenzijama, ne jer ih zuljao kvalitet auta. Zamenili su aute i oni koji su vozili druge modele auta tih karateristika (mali motori, mali auti, slaba oprema). Niko ne tvrdi da je bio savrsen auto i sinonim za kvalitet, ali daleko je od toga kako ga vecina opisuje tj citira amerikance sa pricom kako je najgori auto na svetu, a pri tome im je Golf 1 1.6d sinonim u svim aspektima za najbolje na svetu. Za par hiljada vlasnika Zastava sa kojima sam imao priliku da komuniciram u poslednjih 20 godina, ja ne znam i jedan jedini primer da je neko mogao reci da je njegova Zastava ceo zivotni vek bila odrzavana prema servisnom upustvu koje je inace prilicno precizno definisano kod Zastavinih vozila. Mozda je prvi vlasnik, mozda oni sad po ko zna koji vlasnik servisiraju, ali da mi neko moze reci da je auto u pogonu 20 godina i da ni u jednom trenutku nije odstupljeno od predlozenog upustva, nisam cuo. U najboljem slucaju najpribliznije tome je prvi vlasnik je postovao to, onda je auto stajao 5-10 godina i onda je neko poceo da ga vozi i sad eto pokusava da ga dovede u ok stanje ali i dalje ide putem sta prvo crkne umesto da se uradi jedan redovan servis i sanira sve sto moze da propadne od stajanja. Eto cak i ja sto sam par sitnica preskocio sad gubim vreme sa time bzvz... Tu jos necu uci u pricu sto je odrzavanje i koje se radi bazirano na principu i najjeftiniji deo je preterano ulaganje. I da ne duzim dalje previse, dacu jedan jos licni primer. Kad sam kupovao roditeljima Yuga, pregledao sam motor, video da je u ok stanju, ima nekih znakova odrzavanja ali opet ono minimalno. Pri delimicnom rasturanju video sam da je dosta naslaga i taloga u ulju, ali sa oko 10 bara pritiska u cilindrima na hladan motor, cinilo se da je tu negde na pola zivota. Evo sad 11.000km kasnije kod mene, 2 zamene ulja kasnije koje je usustini eto samo neko jeftinije premium ulje, juce je taj motor pokazao oko 11 bara pritiska. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 215 Posted December 29, 2024 5 hours ago, zarekg said: Mi smo kao narod uvek obožavali da poredimo babe i žabe. Upoređujemo 2 auta čija se dužina razlikuje 40-50 cm pa ovaj veći "bolje" leži. Pa naravno da "bolje" leži jer je veći i samim tim udobniji. A da li je to "ležanje" koje je za većinu u stvari udobnost u krivini bolje i bezbednije zanima i najbitnije je malom procentu ljudi. 1.1 Fiatov motor je u stvari od starta u osnovi napravljen kao trkačka mašina, kao suprotnost svim tadašnjim a i kasnijim "kvadratnim" motorima i normalno je da je bio brži . To jeste jedan od razloga zašto nije trajao kao Nemci koji su radili "kvadratne" motore a drugi mnogo veći je neodržavanje. ako se pridrzavas opstih ogranicenja o brzini kretanja, pratis saobracajne znake, i pridrzavas se saobracajnog pravila "vozac je duzan da nacin voznje prilagodi konkretnim uslovima na putu" (ili kako vec glasi - ali ovo je sustina) - ne postoji krivina u kojoj je jedan auto bolji od drugog. -posto ono - oba ce proci kroz krivinu. i porse i niva recimo. (koja mi je recimo jednom "pobegla" na fruskoj gori tamo od vrdnika ka vidikovcu - opusteno sam nagazio 20cm neprijateljske teritorije na punoj liniji (to je bilo recimo teci - cetvrti dan kad sam je kupio, pa krenuo da je po fruskoj gori izvozam kroz sipke i trnjine i izgrebem, da se ne bi mnogo zajebavao i tangirao sa kad mi auto izgrebu i iscukaju pavijani na parkingu do sad sam za 300-400k navoza vozio sedam auta - i svaki je isao sasvim okej, u principu BEZ zamerki - sto uopste nije tesko - potrebno je samo da covek ne bude stipsa i da pod a: redovno odrzava auto, i pod be: da se ne stipsari na delovima za razliku od sto-dvesto-petsto kinti - nego da eventualno, ako ne zna sam da proceni - nekako dodje do dobrog mehanicara koji je koliko-toliko fokusiran na specificnu grupu auta/proizvodjaca, i da ga pita - koji deo da kupim. -posto neretko nije najskuplji deo ujedno i najbolji, ali onaj najjeftiniji, ako imas da biras izmedju dva-tri-pet - gotovo bez izuzetka je ubedljivo najgori. -i kada recimo podelis razliku u lovi sa razlikom u eksploataciji - taj najjeftiniji (i najgori) uvek na kraju dodje i najskuplji (plasticno: platis deo sto kinti, predjes sto soma, platis deo sto trideset kinti, predjes sto cetrdeset soma, platis deo sto pedeset kinti - vozis ga dvesta soma). uzgred, stilach koji sam kupio ove godine, pa kad je bio kod dva majstora do sad za neke gluposti - obojica su komentarisali - u-je, pa ovaj tvoj auto izgleda da je neko pomalo i odrzavao . ovaj sto je malo verziraniji je dodatno komentarisao - okej, nisu mozda ljudi bili pri lovi, pa nisu stavljali sve naj, al' definitivno je menjano sve na vreme. Pi es - ono iznad ako menjas sinhron na jugu pre kajsa - vec sam opisao iznad - 'oce srbin da plati juga, a da vozi korvetu. -a to, kao sto znamo ne moze, kao sto ne postoji prostitutka za 30 jura koja moze da parira prostitutki za 1030 jura, zarez, pricali mi ljudi koji koriste usluge Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 3502 Posted December 29, 2024 3 hours ago, zarekg said: Ti porediš Skodu Kupe sa običnim Kecom. Uporedi je sa 1100 Super ili 1300 Special sa kojima treba da se poredi tj. sa sportskim varijantama Ja sam uporedio konkretne primerke iz konkretne godine, tad nije postojao ni super kec ni 1300, oni su nastali 7-8 godina kasnije pa nisu za poredjenje, osnovna i prva verzija 101 je uporedjena sa skodom kupe koja je nastala iste godine ili godinu gore dole. btw nadjoh sliku na netu identicna ovoj je bila ta dedina tj ćaletova, ista boja isto sve prednji spojler sam zaboravio da je imala a sto nisu imale sve ne znam od cega je zavisilo 1 stex_pb reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites