Jump to content
Goran
NenadAleksic

Registracija i prevod, Ugovori, osiguranje, kasko

NAJBOLJE KASKO OSIGURANJE U SRBIJI  

137 members have voted

1. 1. Koje kasko osiguranje je po tebi najbolji izbor?

Recommended Posts

Pogledajte samo Facebook grupe za prodaju automobila, svaki dan neko traži neki auto koji je prodao bez prevoda pa mu se nakupile kazne.  Samo neke muljaže, zamene za registrovano..... Jednom sam tu oglasio auto i nikad više. Zvalo me 10 ljudi da ponudi neke krševe u zamenu i da traži bez prevoda.

12 hours ago, OMP said:

do 1500e mahom

Inflacija pa poskupljali. Bilo je tu puntića, korsića najviše sa kraja 2000ih, u nezavidnom stanju. 

On 9/17/2023 at 10:41 PM, Djuk85 said:

Jel treba nešto da se čeka kada se plati online porez?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Platio online i sutradan otisao u MUP da predam za novu saobracajnu. Teoretski to bi trebalo i odmah da se vidi, al meni sigurnije da prenoci da ne bude FT1P.

Produzavao vozacku, platio online preko e-uprave dok sam imao komp u blizini i posle par sati otisao da predam za zamenu vozacke, videlo se da su legla sredstva. Ali pise ti na sajtu koja tacno 3 online nacina se momentalno vide, za ostalo (uplata u banci npr) bolje da prenoci...

Ja sam relativno skoro prevodio, otisao na tehnicki gde inace registrujem oni mi sve uplatili online, od njih pravo u sup-bez cimanja dobio tablice i nalepnicu za 20 minuta.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Pominjasmo skoro preprodavce koji kupuju auto na lepe oči umesto na prevod.

Kolega stavio na oglas Alfu , pukla glava motora, cena 700 evra. Zvalo ga gomila likova da pita može li bez prevoda. Nisu hteli prevod ni da on kao prodavac sve plati. Potpuno odbijanje da se bilo šta potpiše. Odmah je jasno da u startu imaju plan da se bave prevarom.
A zanimljivo da je na kraju auto popravio i oglasio po nekoj tržišnoj ceni i odmah ga je prodao normalnom kupcu, nije bilo poziva iz karton sitija i slično. 

To na ovoj temi i pokusavamo da objasnimo vec jedno deceniju i po :D .

Otac je uspeo danas da proda Lagunu, kupac je hteo da da pare i tera auto, otac je rekao nista bez ugovora te je uzeo kaparu a iza nedelje idu kod notara.

E sad mene zanima sta sa tablicama i saobracajnom u smislu ako odjavi kako ovaj da tera auto kuci, mozda je nepotrebno komplikovanje, registracija istice za mesec dana, da li mu dati ovlascenje da moze da vozi i odjavi al ne i da registruje ili nesto tako, da li nas ugovor stiti od situacije da vozi neregistrovan auto na nase tablice i slicno?

Ne znam dal je lik u Beogradu, ako jeste mozda posle ugovora da oteraju auto kod njega kuci pa cale odjavi saobracajnu al onda ne treba i tablice jer ostaje u Bg i tako malo ispada komplikacija da ne cimas coveka a opet da i on tebe ne zajebe, u tom smislu jel ugovor dovoljno pokrice od gluposti?

Otac kaze da davno kad je prodao golfa je uradio ugovor al je lik napravio tonu prekrsaja, cale odneo na sud ugovor i resio se kazni, ne znam jel to jos uvek tako.

Kako bi vi resili situaciju da omogucite coveku da odveze auto kuci tj da ne odjavite a da ne udjete u problem, ugovor svakako rade.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Posto je auto u registraciji necete imati nikakvih problema, napravite kupoprodajni ugovor, kupcu date saobracajnu i polisu i tu se prica zavrsava.
On ima, ako se ne varam, 15 dana da plati porez i prevede na sebe.

14 hours ago, oktopod said:

Kako bi vi resili situaciju da omogucite coveku da odveze auto kuci tj da ne odjavite a da ne udjete u problem, ugovor svakako rade.

Tvoje je samo da obezbedis da se potpise ugovor i dalje te nesto preterano ne tangira. Naravno, ne u smislu ljudskosti :) , nego brige oko dalje papirologije.

Jedna od izuzetno korisnih izmena je da je sada KUPAC u obavezi da plati porez u roku od 15 dana. Za razliku od ranije, gde je to bila obaveza prodavca na svojoj opstini, tako da je smanjena mogucnost "zavlacenja" sa izgovorima prilikom kupovine.

Takodje, sve oko odjave je moguce u lokalnom MUP kupca (ako je drugo registraciono podrucje u pitanju). Ako je registraciono podrucje isto, zadrzavaju se stare tablice i samo vadi nova saobracajna (vozi se na onaj A4 papir, do izdavanja iste).

Takodje je veliki plus da se placanje poreza i takse za saobracajnu (za isto registraciono podrucje) mogu zavrsiti online. Izuzetno korisna novina za kupce, posto u MUP samo treba odneti dokumenta. I doci za 7 dana po novu saobracajnu. Pisali smo sve detaljno na stranama ispred, ako treba jos nesto od detalja slobodno procitaj.

Hvala dovoljno je, potpisace ugovor a kupac je iz istog grada te ne mora da menja tablice, a dali bi mu ovlascenje na kojem pise da sme da upravlja vozilom u zemlji, prijavi odjavi i prenese vlasnistvo na sebe. Nigde ne bi pisalo da sme da proda, produzi registraciju i slicno a pretpostavljam da MUP ili ko vec cita za sta je ovlascen te ne moze nista vise osim sta tamo pise.
Ovlascenje bi mu dali da moze sam da zavrsi sve da ne moramo vise da se vidjamo i cimamo... Ako sam dobro razumeo to bi svakako mogao sam i samo sa ugovorom?

34 minutes ago, oktopod said:

Ako sam dobro razumeo to bi svakako mogao sam i samo sa ugovorom?

Ne da moze, nego po novim propisima MORA da plati i porez, u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora. 

Hvala dovoljno je, potpisace ugovor a kupac je iz istog grada te ne mora da menja tablice, a dali bi mu ovlascenje na kojem pise da sme da upravlja vozilom u zemlji, prijavi odjavi i prenese vlasnistvo na sebe. Nigde ne bi pisalo da sme da proda, produzi registraciju i slicno a pretpostavljam da MUP ili ko vec cita za sta je ovlascen te ne moze nista vise osim sta tamo pise.
Ovlascenje bi mu dali da moze sam da zavrsi sve da ne moramo vise da se vidjamo i cimamo... Ako sam dobro razumeo to bi svakako mogao sam i samo sa ugovorom?

Zaboravi ovlascenja samo kupoprodajni i ne komplikovati vec uproscenu stvar.

Ugovor o kupoprodaji je "jaci" od ovlascenja. Ovlascenjem ti ostajes vlasnik, a on ima pravo da vozi, registruje itd i sve prekrsaje i kazne tebi salju kao vlasniku. Ugovor kaze da je on postao  vlasnik od sad i ako se desi da postoji neki prekrsaj nakon datuma ugovora, samo odneses ugovor u MUP i kazes, evo vozilo je prodato novom vlasniku, nemam ja veze sa tim...

Ima li na internetu i gde koliko se tačno pomera malus po štetnom događaju i da li ide u zavisnosti od visine štete...?

edit:  našao sam.

"Malus je kažnjavanje zbog toga što ste vašim vozilom izazvan udes i zbog njega ćete sledećih nekoliko godina skuplje plaćati obavezno osiguranje. Visina izazvane štete ne utiče na visinu malusa, već samo činjenica da ste odgovorni za saobraćanu nezgodu. Ukoliko u jednoj godini važenja polise AO izazovete jedan štetni događaj, prilikom sledećeg osiguranja vozila prelazite u premijski stepen koji je uvećan za tri stepena u odnosu na prethodni. Ako izazovete dva sudara, premijski stepen biće uvećan za 6."

Edited by PremieRacing

Da potvrdim iz prve ruke ako nekog bude zanimalo, nije potrebno nikakvo ovlašćenje kada potpišete ugovor, otac je prodao auto i uradili su ugovor sa kojim je kupac nakon placenog poreza online, sam u svom MUPu odjavio saobracajnu i predao zahtev za novu.

Jos jedna stvar, ja kad sam onomad kupovao polovan auto, kod notara su bile gomile blanko papira medju kojima i kupoprodajni ugovor automobila, popunismo primerke hemijskom pa na salter, a sad notari šatro nemaju više nista blanko vec samo overavaju pa te upute na obliznju agenciju koja te oglobi 1500 dinara za popunjavanje obrazaca plus im treba ocitana saobracajna a to ima pogađate u obliznjoj fotokopirnici doduse za svega 20 kinti.
Tako da odstampajte sa neta neki obrazac ugovora, popunite, odstampajte ocitanu saobracajnu pa tek onda kod notara ustedecete 1500 dinara i vreme.

Za Lagunu 1.9 dci 2002 godiste je porez bio 7944 dinara i provizija 158 ako nekog zanima, samo ne znam provizija na sta i kome sam je platio.

Inače "stručna" matematicka formula po kojoj se izracunava porez je teski ocaj i neznanje lika koji je to osmislio jer eto npr porez zaa BMW 320d 2003 pre neki dan je bio 10150 din a porez za BMW 420d 2018 je bio 18000 din. Takodje znam za BMW 116d 2013 da je bio 13000 din porez. 

Pa ko tu koga pravi ludim? 

Evo prodao sam pre neki dan Punto 1,2 2010 i porez je 10000 din!!!! 

Da li je realno da je porez za auto od 2500-3000€ malo manji of auta koji vredi 10000€? 

Naravno da nije a mi blejimo i placamo. 

Meni se još i u ranijem sistemu kad se ugovor nosio u poresku nije sviđalo što se gleda kataloška vrednost a ne stanje vozila i cena na ugovoru.

Naravno da se cena može napisati neka manja i time izvršiti manipulacija, ali opet možda je to i realna cena, nije isto Punto 2010 sa 50k km ko čaša od prvog vlasnika i Punto 2010 sa 300k km ispucao lak krenula rđa enterijer raspao motor za remont.

Tako da bi jedino ispravno bilo da neka služba radi procenu vrednosti vozila ili da se ipak poštuje cifra iz ugovora.

Mislim da je u Norveškoj ili Finskoj beše zakon takav da kad prodaješ auto moraš ga oterati u ovlašćeni servis koji ti izda papir sa procenjenom vrednošću vozila i svim nedostacima, te si dužan kad prodaješ auto da imaš taj papir, da ga daš kupcu na uvid i da ne smeš da tražiš više para od procenjene vrednosti, možeš da tražiš manje al ne više.