Jump to content
FAS Goran
NenadAleksic

Registracija i prevod, Ugovori, osiguranje, kasko

NAJBOLJE KASKO OSIGURANJE U SRBIJI  

137 members have voted

1. 1. Koje kasko osiguranje je po tebi najbolji izbor?

Recommended Posts

Ne moze da ti gleda stanje vozila jer ko bi to procenjivao, da se formira sluzba to kosta i para i vremena a to ne postoji ni u inostranstvu, prvi put cuje to za norvesku ili finsku a po meni je to tek budalastina a kod nas bi i tu bilo malverzacija na konto poznantva i veza pa bi se filovalo, svakako sve je debilno kako god okrenes i ovo kako se sad radi i nesto sto bi moglo da se pormeni jer nema nekog realnog pocenjivanja a da je brzo i jednostavno i da ne kosta.

Slazem se sve samo sam istresao temu a resenje ne znam ni ja, mozda je ovo sa procenom vozila ipak najpravicnije ali cenim da bi opet to neko morao da plati, a sa druge strane napamet iz kataloga lupljena cifra takodje nema smisao. Eto za punta ispade skoro 100 eura a zenin otac ima punta oljustio se ceo nikad nije radio nista na autu sem sta crkne i to ako moze izolirkom da se ucvrsti, iz tih razloga mi 2 puta i prokuvao pumpa zalepljena necim ako dobije 500 eur da peva a 100 eur porez

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Mnogo filozofije i nezadovoljstva ni oko čega... Da - ovo sada nije dobro zato što ni meni ne odgovara. E jbg. Katalozi ranije nisu bili na jednu cifru za jedan auto istog godišta nego upravo na vrednost vozila po opremi i amortizaciji (stanju). To što se nije radilo po PS-u pa je moglo i ovako i onako za čokoladu i 200g kafe ne znači da je bilo loše niti da je bilo bolje nego sada. 

Dule jeste malo u pravu, meni je po ovoj glupoj formuli za 50god. star Volvo veći porez nego za 5god star Audi, al' jbg... To nije smislio nikakav srpski Perica već smo dobili kao nalog da uvedemo upravo da bi se prekinule sve malverzacije i da nas kao 'nateraju' da kupujemo novija vozila. Prepisano iz nekog 'evropskog' pravilnika gde je zbog standarda moguće ljude odvratiti od kupovine matorih krševa - ali to kod nas ne radi.

Za malverzacije ima smisla ali da nekog odvrate od kupovine starijeg vozila nema ni malo, taj ko ima 3000e u dzepu ne moze da kupi auto od 5 ili 10.000 kad nema, platice 100e porez kao i za taj nov auto i to je to, ne znam nikog ko razmislja o ceni poreza prilikom odabira auta

On 10/28/2023 at 11:06 PM, oktopod said:

Jos jedna stvar, ja kad sam onomad kupovao polovan auto, kod notara su bile gomile blanko papira medju kojima i kupoprodajni ugovor automobila, popunismo primerke hemijskom pa na salter, a sad notari šatro nemaju više nista blanko vec samo overavaju pa te upute na obliznju agenciju koja te oglobi 1500 dinara za popunjavanje obrazaca plus im treba ocitana saobracajna a to ima pogađate u obliznjoj fotokopirnici doduse za svega 20 kinti.
Tako da odstampajte sa neta neki obrazac ugovora, popunite, odstampajte ocitanu saobracajnu pa tek onda kod notara ustedecete 1500 dinara i vreme.

Za Lagunu 1.9 dci 2002 godiste je porez bio 7944 dinara i provizija 158 ako nekog zanima, samo ne znam provizija na sta i kome sam je platio.

To si naleteo na nekog bezveze notara, dobio sam i ocitanu saobracajnu i blanko obrazac ugovora da popunimo (sve sem potpisa), pa onda odrade u koliko primeraka im kazete i potpisi nakdnadno idu na svaki primerak.

Samo otvorite cetvoro ociju i dva put proverite sta ste napisali na ugovoru, da li su podaci tacni, da ne fali neki broj, slovo gde ne treba, jer notar uopste ne pregleda sadrzaj, samo overava da je prodavac prodavac, a kupac kupac, to i pise u onom kilometarskom tekstu pozadi sto dodaju...

Edited by ostoja

Sad je bar lako izracunati porez po formuli za osnovicu = (320 x radna zapremina motora + 6400 x snaga motora) x koeficijent starosti vozila od dobijenog iznosa 2.5%

Za punta 1.2 (44) starog preko 10 godina izadje 5092,80 din.

Eksel tabela unesite zapreminu i snagu u odgovarajuce kolone i dobicete iznos poreza.

Tabela je popunjena za punta. Samo crvena polja mogu da se menjaju ostala sam zakljucao se nesto ne zezne.

Porez na vozilo .xlsx

Edited by sokratbg

To se desilo kod dva notara u roku od mesec dva dana, jedan u Ustanickoj sad kad je otac isao a pre mesec dva žena kad je resavala skoro pominjan problem da smo jedva nasli poslednjeg kupca njenog auta, rece mi pre neki dan da su i nju notari kod ulaza za Vinču i Lestane slali do agencije samo ja nisam znao jer sam tad cekao u kolima sa bebom i mislio da je samo kod notara isla

3 hours ago, sokratbg said:

Sad je bar lako izracunati porez po formuli za osnovicu = (320 x radna zapremina motora + 6400 x snaga motora) x koeficijent starosti vozila od dobijenog iznosa 2.5%

Eksel tabela unesite zapreminu i snagu u odgovarajuce kolone i dobicete iznos poreza.

Tabela je popunjena za punta. Samo crvena polja mogu da se menjaju ostala sam zakljucao se nesto ne zezne.

Porez na vozilo .xlsx

Pa ovo je sjajno! Za 5 god staru dizlo radnu krntiju (npr Scudo teretni vozen svaki bozji dan kao dostavno vozilo) placas veci porez nego za limuzinu turbo benzinca D segmenta istog godosta koji se od tereta nagledao samo direktorskih dupeta. Vrhcina! Vrlo logicno!

@ostoja

Sustinski nije bitno koliko placas. Mi se nismo prokazali kao narod koji je spreman da se pobuni kad mu nesto neodgovara ali zato voli da prica o tome u prazno. Mnogo me vise boli obracun registracije koji takodje nema logike i koji je svake godine nego porez na prenos. Pa opet svi placaju....

Sustina je da konacno posle decenija ljudi koji zive u vecim gradovima nemoraju da cekaju nedeljama za poresku klauzulu i samim tim se u nedogled odlaze prenos vozila.

Sad sve moze da se zavrsi u jednom danu, porez i prijava za novu saobraajnu a to je za pohvalu bez obzira na cenu.

Kada bi se regulisalo da neko telo (novo ili staro recimo tehnički pregled) ocenjuje stanje vozila i donosi rešenje/predlog za porez, pod 1. i taksu tog tela i porez bi plaćao kupac, pod 2. opet bi bilo nezadovoljnih, pa bi opet bilo "šta nam rade!".

Od "poštenog" sveta nema vajde očekivati da će u ugovoru stajati stvarna cifra prodaje, a onda taj "pošteni" svet očekuje da na odgovornim mestima bude neko drugi, a ne takvi isti "pošteni".

Ako ništa, sad bar znaš koliko ćeš trošak još imati u kupovini automobila!

Zar nije u interesu kupca da navede stvarnu cifru na ugovoru? Ne daj Boze nekog sr... problema, nadoknada (tj povracaj) ide samo na cifru iz ugovora. Jes da ce se verovatno juriti taj novac tuzbom i da ce trajati godinama, ali mozes da potrazujes samo koliko pise na ugovoru...

Ionako ni sad (a ni ranije) tu cifru nisu koristili za obracun poreza - sad je formula, ranije sam cekao i po par dana dok na nevidjeno neko u opstini prekopa katalog i odrapi cifru za koju smatra da odgovara (i uvek je porez bio na vecoj osnovici nego sto je auto placen)...

Edited by ostoja

15 hours ago, sokratbg said:

@ostoja

Sustinski nije bitno koliko placas. Mi se nismo prokazali kao narod koji je spreman da se pobuni kad mu nesto neodgovara ali zato voli da prica o tome u prazno. Mnogo me vise boli obracun registracije koji takodje nema logike i koji je svake godine nego porez na prenos. Pa opet svi placaju....

Sustina je da konacno posle decenija ljudi koji zive u vecim gradovima nemoraju da cekaju nedeljama za poresku klauzulu i samim tim se u nedogled odlaze prenos vozila.

Sad sve moze da se zavrsi u jednom danu, porez i prijava za novu saobraajnu a to je za pohvalu bez obzira na cenu.

Pricao je pre neku godinu Mladen Alvirovic i o ceni registracije i jos necemu, mozda atestima itd koliko nas deru ( mozda je bio i porez na prenos u pitanju, nisam siguran ) i da nema logike da oni pokrecu temu i cimaju ABS i ministarstvo jer se narod ne buni, naprotiv, cuti i placa... Eto, dokle god cutimo, bice tako. 

Edited by MiloshBg

On 10/30/2023 at 6:58 PM, sokratbg said:

Porez na vozilo .xlsx

Nesto se tu ne uklapa, Dule021 je napisao da je porez za punta 1.2 2010. godiste platio 10.000din a po ovoj tabeli ispada malo preko 5000???

Za zenin Grande Punto 1.2 8V iz 2011e je mislim izaslo oko 8 soma sve komplet - porez, nova saobracajna i usluga agencije, takse na ugovor, to je bilo pre nekih godinu i po dana.

Otac je skoro dobio isti takav samo 2010o al ne znam tacno koliko je kostalo jer je bila istekla i registracija, mislim da je 30 i nesto hiljada bio tehnicki, registracija, nove tablice i saobracajna, porez, taksa na ugovor, tako da je porez zasigurno dosta manje od 10k dinara

@OMP

Verovatno je mislio na sve troskove ne samo prenos.

Prosle godine porez za punta 2009 placen 5092.80 imam uplatnicu tako da je to taj iznos.

Evo i on-line kalkulator na linku:

Porez aps. prava

Koga ne mrzi a ima punta moze da proveri i na e-upravi

Edited by sokratbg

Mini kasko ili nesto slicno, postoji li to jos uvek? Da li ga neko koristi ili je naplatio mozda nekom prilikom? 

Neka preporuka gde da trazim ponudu?

Da postoji, to je suštinski kasko za starije automobile i mislim da neće da osiguravaju starije od 10god. Bar je tako bilo ranije. Koristio sam dugo za sve automobile ali sad neće da mi daju ponudu za Avantime... jedva sam stakla dodatno osigurao. 

Traži ponudu od svih, zato što se to menja, a možeš i da pregovaraš... Pazi samo da neku polisu/ponudu ne poskupljuju neke dodatne gluposti kao osiguranje putnika, dodatno osiguranje stakala, točkova, krađa i sl. jer onda ne možeš lepo da uporediš cene. I pregovaraj o učešću u šteti i načinu plaćanja. Za plaćanje u celosti daju lepe popuste u %.

Istice mi kasko u ddor i uslovi su se drasticno promenili pa verovatno prelazim na nesto drugo.

Hmmm papirologija ne znam jel u adekvatnoj temi ali da pocnem.

Cekam u redu u MUP-u gde se retko ko usudio da mi pomogne sem jednog coveka da kazes, i poslao me na pravi salter dakle da obnovim dozvolu jedno 3 sata i uzmem one 'urceve za e upravu i 'ranja. I dodjem na red na sta dobijem ugovor za neki sertifikat - srecom trazio sam instrukcije za placanje pa sam to resio medjutim zenu boli riba da radi sve sto treba i sto je u njenom poslu pa me poslala tamo gde se ne salje - navodi na ams i njihovu 200 kinte vrednu uplatnicu sta sam ja odbio dakle, kad su mogli pod bivseg auta da mi izbuse pa pre bi prst u oko sebi stavio nego da im jos dajem za uplatnicu 200 din .... nek se gone u 'urac. Elem daje m zena ugovor za taj euprava shit i na kraju nista, samo ugovor dakle nikakvi kodovi 'icke materine i ostalo, znaci NISTA. E sad mene interesuje kome da se obratim za ovo maltretiranje i ako mi pisu kaznu da vozim sa isteklom dozvolom koga da napomenem da je doprineo tome ? salterusu ili drzavu? :)

Boli k onog kad te zaustavi na koga ces ti da se vadis, pisace ti kaznu opusteno i njega ne treba da interesuje dal je tebe neko zeznuo ili nije, za njega nisi ispravan i tu je kraj price, jedino bas da se desi neki fin policajac pa ti progleda kroz prste ali...????

7 minutes ago, OMP said:

Boli k onog kad te zaustavi na koga ces ti da se vadis, pisace ti kaznu opusteno i njega ne treba da interesuje dal je tebe neko zeznuo ili nije, za njega nisi ispravan i tu je kraj price, jedino bas da se desi neki fin policajac pa ti progleda kroz prste ali...????

Neka pise, ceracemo se do strazbura pa nek vidi on kolko trosi tudje samo nek se potrudi da ima da plati. Ionako imam ja sve to placeno instant, dalje nije moj deo posla. A oni u tom slucaju imaju novac bez pokrica hihi ;) U redu cekas jednom ako je greska onog drugog na salteru recimo, e neka on/ona lepo upali cipelice skitalice i donese sve to meni licno. ;)

Edited by nemanja84bg

Ja sam skoro obavljao vozacku dozvolu. Odes na euplatu na eupravi, generises uplatnicu (ne treba ni log in ni sertifikat), platis ili u banci ili qr kodom. Ako placas preko qr odmah se vidi, ako placas u banci ponesi uplatnicu salterusi na uvid. Odes na salter u MUP sa isteklom dozvolom, oni ti daju papiric da vozis dok ne dobijes novu za 7-10 dana i toeto. Tj toeto je kad uzmes novu dozvolu, ali toeto :)

Edited by ostoja

Nece sad da da bez tog sertifikata hoce za pasos ili licnu kartu kolko sam primetio za vozacku nemoze bez consent ID ili tog sertifikata, sto ta guska nije dala kad je dala ugovor? a rekla je kao nemoze preko mejl adrese - tu me sa namerom izradila da opet cekam, sad cu da im rezervisem 1000000 pozicija u redu na razne naloge pa da vide oni kako musa dere jarca :D

16 minutes ago, ostoja said:

Ja sam skoro obavljao vozacku dozvolu. Odes na euplatu na eupravi, generises uplatnicu (ne treba ni log in ni sertifikat), platis ili u banci ili qr kodom. Ako placas preko qr odmah se vidi, ako placas u banci ponesi uplatnicu. Odes na salter u MUP sa isteklom dozvolom, oni ti daju papiric da vozis dok ne dobijes novu za 7-10 dana i toeto. Tj toeto je kad uzmes novu dozvolu, ali toeto :)

Znaci dva puta ides na salter ko keric  mali dobri umiljati - pa brate moj , nit sam keric umiljat nit sam vican tome da cema 3 sata u redovima niti imam vremena za ta s'anja. Bio sam na salteru, sto guska nije dala sve to nego me 'ebe. reko ja njoj - "evo odmah instant uplatu da odradim pa da nastavimo" a to nije htela, nije joj se radilo  hahha ..... pravno cu ja nju, da nauci tacke i zakone ko oce nas ....  zato sto ne obavlja posao za koji je strukovno ... odevena ;) Dala mi je neki pin ...4 cifre ... NIGDE ali nigde nisam nasao gde se to ukucava ..... mogu ja i bez dozvole da vide kako big faking daddy rides ;) znaci imaju dve opcije , ili da posalju sve to placeno na moju adresu da ih ne gledam ili da se ceramo ;) nemam pametnija posla da visim po redovima i molim za nesto za sta su oni odgovorni .....

Edited by nemanja84bg