Jump to content
FAS Goran
obelix

Kolika vam je potrošnja goriva?

Recommended Posts

Vozio si Stila na benzinu sa klimom i imao potrošnju 6.6l/100km na uzorku od 1500km od toga pola sa klimom :question:

Sve u petoj, board comp...Stilo 1.6:

70-80 Km/h >>> 5-5.5 L

Ovo je moj primer (bez klime), ali na autoputu sa konstantnim gasom na toj brzini...tako da mi je pomenutih 6.6L iz ovog drugog primera sasvim prihvatljivo, vidimo da čovek nije jurcao na osnovu prosečne brzine koju je imao... :thumbup:

...ali 1.6 je blizu..zar je njegova potrošnja stvarno iznad 10l mešovite vožnje?

Računaj 9.5-10.5 po Beogradu, samo što u prvoj varijanti voziš lagano, a u drugoj znaš ponekada malo i da odeš preko 4.000 obrtaja... :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ali 1.6 je blizu..zar je njegova potrošnja stvarno iznad 10l mešovite vožnje?

:wallbash:

Nije! Ja ovaj forum ne dozivljavam kao mesto gde cu leciti svoje(kazem svoje) frustracije i iznositi neistine zavaravajuci i sebe idruge. Meni su mnogo pomogli pa shodno tome i moji napisi su u tom duhu. Ko ne veruje neka dodje pa da se zajedno vozikamo. :thumbsup: Koliko sam "para" potrosio toliko sam se i vozao. Ako sam i pogresio , to su velicine u desetim/l , verujte da nije namerno. Po potrosenom novcu zakljucujem da je potrosnja negde do 7,1L. Ne bi mi smetalo i da je 8L. Meni je to extra a kome se ne svidja neka rado cu mu pomoci da shvati. :thumbup:

Edited by zulurbr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Punto 1.2 8V Benzin - Grad Beograd, guzve itd.. izmedju 6 i 7 lit., nedavno ishao do Grchke, auto-put 100-130 kmh 5-5.5 lit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

doduše, moja dva auta ne mogu da se porede sa JTD mašinom po snazi, ali 1.6 je blizu..zar je njegova potrošnja stvarno iznad 10l mešovite vožnje?

Naravno da nije. Ovaj moj troši u mešovitom režimu 8 - 8,5, a po BGD 9,5 - 10,5 (poslednja cifra je sa klimom).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svo vreme pišete potrošnju bez da napišete čega? Gas ili benzin? Ja sam prilično dugo vozio Fiatov 1.2 8v motor kako na plin tako i na benzin i to prilično dobar i očuvan auto, tako da znam koliko taj motor troši i gasa i benzina. Samo ne znam kako tako precizno utvrdite tu potrošnju gasa na bordu ili kako?.

Nesha kaže da mu je to ok da troši 6.6 sa klimom (gasa valjda), ja bi mog tadašnjeg benzinca ljubio u vreo auspuh da mi se ikad desili da siđe ispod 8l. Pa kad mu upalim klimu na plinu on jadan kolabira ne može da vuče mene jednog u autu po Novom Sadu a ne po Beogradskim brdima. Ajde 1.6 jr kud i kamo jača mašina pa ajde i da poverujem da benzina toliko troši ali gasa nema teoretske šanse.

1.9 JTD nosi klimu po gradu kao jednog putnika više i koliko god je nerentabilan u odnosu na plin toliko je uživanje voziti ga da nema teoretske šanse da se ikad vratim na plin i sve glavobolje koje on nosi sa sobom.

Da nam država nema ovako naopak sistem oporezivanja najradije bi vozio 2.4JTD a pošto je tako kako jeste sledeći je JTDm 1.9 naravno :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normalno...

Ja i dalje imam u familiji jedan auto na plin, pored dva dizela, pa citam ovu temu i konstatujem da ima mnogo vise pustih zelja vlasnika benzinaca nego objektivnih argumenata.

Mislim da Nesa ne vozi na plin, ili se varam?

Share this post


Link to post
Share on other sites

meni je sa 1,2 8v, vakumski plin, potrosnja 8l, s tim da je pola voznje gradska...benzina je trosio litru manje. Auto je u dobrom stanju.

Pa kad mu upalim klimu na plinu on jadan kolabira ne može da vuče mene jednog u autu po Novom Sadu a ne po Beogradskim brdima.

1.9 JTD nosi klimu po gradu kao jednog putnika više i koliko god je nerentabilan u odnosu na plin toliko je uživanje voziti ga

e ovo stoji, i to je glavni razlog zbog kog bih uzeo jaci auto, pa i dizela..zao mi je da palim klimu kad cujem kako brekce.. :no

od 1.6 benzinca ocekujem da moze isto bez problema da vuce sa klimom.. :question:

na plin i sve glavobolje koje on nosi sa sobom.

meni je ovo treci auto koji vozim na plin, i nikada nisam imao ni jedan jedini najmanji problem sa plinskim sistemom, niti sam ikada ijedan filter promenio niti sam imao ijednu intervenciju na istom.. :unworthy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemam ugrađen gas, tj. sve cifre su benzin. :thumbup:

...Nesha kaže da mu je to ok da troši 6.6 sa klimom (gasa valjda), ja bi mog tadašnjeg benzinca ljubio u vreo auspuh da mi se ikad desili da siđe ispod 8l...

Napisah...Stilo 1.6 u petoj pri brzini 70-80 Km/h troši 5-5.5 litara benzina, tj. u tom rasponu mu se šeta trenutna potrošnja po board kompu...ae, neka bude da je to 6 litara.

Gasa neka bude 10% više od toga (a, ne znam ima li osnova da bude toliko veća potrošnja jer je sekvent), pa je to opet pomenutih 6.6L...mada je čovek napisao da je to po kompu, a da je njegova računica 7.1L. To su veoma realne cifre, napisao je da mu je prosečna brzina bila malo ispod 50 km/h...i iz toga vidimo da nije jurcao.

1.6 16v u Stilu, u petoj, na 80 Km/h se vrti samo na 2.000 obrtaja (kada ga upališ, ler mu je preko 1.000 obrtaja)...tako da 1.6 16v stvarno teško da može da se vrti na manje od 2.000, a da i dalje ide... :whistle: Koliko bi i mogao trošiti na tako malom broju obrtaja ako pomenute cifre nisu realne... :D Neko je davno na forumu postavljao slike Stila 1.8 u petoj na oko 1.500 obrtaja i smešnom potrošnjom goriva, ali opet...to predstavlja drugu krajnost u kojoj takav režim vožnje još kako šteti motoru u smislu mehaničkih opterećenja koje trpi.

1.6 16v maksimalni obrtni moment daje na 4.000 obrtaja, a punu snagu daje na 5.750 obrtaja...vrti se do ~ 6.700 obrtaja...pa vi sada bolje sagledajte koliko je 2.000 obrtaja ustvari malo, i mora onda biti najmanja moguća potrošnja pri takvoj vožnji.

Kao što sam više puta napisao, ko god želi Stilo 1.6 u Beogradu, neka računa na 10L potrošnje... +, - 0.5L...ali neka se ne iznenadi da sa ovim našim gorivom zna da bude i više. To naravno zavisi i od stila vožnje...znao je da mi pokaže i 11.3L...ali i 9.6L. :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ljudi, ja sam danas gledao jednog stila JTD...deluje ok spolja, iznutra, a i cini mi se da motor lepo radi, ali potrosnja koju je zabelezio bord za 750km je bila 7,9 litara... :question: Puno? ili dokaz da sa autom nesto nije OK?

Mnogo je to, e sad ima svakakvih vozača. Ja sam do Bečića bez klime sišao sa 4,8 odatle do Ostroga pa vozikanje po Lozničkom kraju i nazad u NS (pola puta sa klimom) 5,1. Juče vozikanje po Vojvodini čitav dan, pola grad pola otvoreno, klima non-stop pošto me ambrozija kolje klimu ne gasim ovih dana i potrošnja 6,2.

7 litara je meni mnogo, ne znam kako bi ga naterao da toliko troši a 8 mislim da je previše.

Opet može biti da je taj auto dosta radio u mestu. Nije ti to nešto merodavno koliko troši po bordu.

Možda se malo kasno javljam, ali evo mog iskustva sa potrošnjom, koje je slično ovome iz citata:

Bio na moru u MNE (Lepetane), krenuo iz Aleksinca (20.07.2011.), vratio se 29.07. Kada sam izračunao ukupnu potrošnju nisam mogao da se načudim-do mora, 200km na moru, nazad kući oko 4.8l, a po gradu po Aleksincu, do Niša i tamo-vamo 5.5-5.7l. Ne divljam u vožnji, put do mora svi znamo, pa vi vidite-respect za 1.9JTD motore.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest gall

Do Sutomora,preko Zabljaka,malo po primorju i nazad sa 58 litara.. po gradu oko 7L/100.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Punto jtd 59kW

do mora, Neos Marmaras po bordu 5l, u povratku 5,5l, stalno ukljucena klima, prepun auto.

U Beogradu u 5:30 ujutro 6l a u 17h 9l, a u gradu (svaki osim Beograda) oko 7l.

Vozim uglavnom sa klimom i bez opterecenja mozga o potrosnji...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ukupno sam nasuo 102 litre,od toga 80 u inostranstvu, i za sada sam presao 1230 km od cega 850 km autoput a ostalo regionalni putevi.Znaci bez gradske voznje. Ako uspem preci jos 20 litara pre nego sto mi nestane goriva potrosnja ce mi biti oko 8 litara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

potrosnja gasa

gradska (krusevac) voznja iskljucivo

najduza relacija mozda 6km, hebi ga toliki nam je grad

okruglo 15 komada a nije da ne volim i da stisnem

tako da dolazim do racunice

15x63=945 i jos neki dinar za benzin da upali

dolazimo do 1000din na 100km

odlicno

jtd 1.9 koliko sam iscitao a iscitao sam od pocetka

trosi oko 7l, 7x135=945

otprilike to je to

:offtopic:

usput primetio sam ovaj post

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=38285&view=findpost&p=754474

covek ima 0 odgovora :thumbsup:

pitam se jel ovaj forum podesen da kad dostignete odredjenu cifru

pocnete da se vracate do 0 :animier:

Share this post


Link to post
Share on other sites

SNC00423.jpg

Ostruznica ujutru, plin 1.2 16v :thumbsup:

a sad za vikend relacija Beograd-Cacak-Cacak-Golubac (preko Topole i Mladenovca i deo autoputa od Mladenovca do Pozarevca nekih 25km) klima sve vreme ispade 6.5L na 100km.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sto me nervira check engine lampica (kod mene je dizna) kad vozim na plin :wallbash:

A jel može da se promeni način pokazivanja, da ne pokazuje koliko km sa litrom nego koliko litara na sto km :question:

Inače, malo sam merio potrošnju sa drugim automobilima..nisu fiat, ali možda je interesantno poređenje dizela i benzinca: WW kedijem, ganc novim, 1,6 tdi 75KS, pređeno skoro 1000km za dva dana, prosečna potrošnja 6,1l... A pre neki dan 250km vectrom 2004, 1.8 16v, prosečna potrošnja po bordu 7,8 l, otvoren put i autoput u oba slučaja..

posle ovoga zaključujem da je definitivno, barem što se tiče vožnje na otvorenom, jeftinije voziti se na gas..ako ne računam 1.3 MTJ :unworthy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja za 3000 din na MOL-u sipao 22.34 L evrodizela, presao 480km, sa upaljene rezerve odmah na pumpu i tocenje standardno. 4.65L kombinovana voznja - Beograd - Cacak i gradska tamo i vamo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije nemoguće, ja sam sa Stilom, nakrcan za more, na relaciji NS-Bečići, dva puta me radar navatao :wallbash: , napravio 4,8. U povratku sa klimom i avanturama po planinama 5.1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni lampica sija zbog sonde, nesto emulacija nije uradjena kako treba ali ne smeta mi. Ujutru kad idem bas gledam da smanjim potrosnju kolko mogu posto je dalje za voznju svaki dan i nikad nisam gledao do tada koliko trosi, a uvek isto vozim tu relaciju tako da sam se prijatno iznenadio.

Igrom slucaja sad za vikend sam na put isao sa jos 2 auta i to peugeot 307 1.6 HDI 110ks i Mercedes B 180 2.0 dizel nemam pojma koja je oznaka motora tacno, 140ks automatik i pratio sam ih u svakom preticanju bez problema (ne racunam auto put tu su me cekali na rampi) a vozili su bogami muski i nisu imali potrosnju ispod 6.5 tako da su mi pozavideli kad smo stali na pumpu (mada sam ja njima zavideo na udobnosti u voznji i lezanju u krivinama pri odredjenoj brzini jbg mecka ima kompjutersku kontrolu tvrdoce amortizera :wallbash: ) posto me je prvih 380km kostalo 1650rsd :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

evo prvih pravih rezultata za moju Lybra-u, mereno metodom "cep-cep":

- 52L evrodizela ("aviodizel" sa EKO pumpe)

- 949 km = 200km autoput (prosecno 130-140km/h) + 450km magistrala (prosecno 60-80km/h) + 300km grad Cacak (ne znam prosecnu brzinu :))

--------------------

5.48 L/100km

Sve u svemu: :)

p.s. po kompjuteru, prosecna potrosnja je 6.6L/100km??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene opšte ludilo nastupilo :) Sipao sam čep-čep 21,62l prešao 232km što mu dođe ~9,32l na 100km. Žurka ludnica :w00t:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo klipova o mojoj potrosnji, za Kia Cee'd SW, 1.6crdi, 115ks, sest brzina:

*edit: ne rade klipovi, kad bude 'telo okacicu ih.

Beograd-Bar [preko Pljevlje], ukupno 575km.

2 odrasle osobe, dvoje male dece, pun gepek stvari, klima sve vreme.

Prosecna potrosnja 4.3L, prosecna brzina 53km/h.

Povratak, je bio preko BP, posto smo se uklopili sa pauzom u radovima na tunelu.

Dve osobe, nesto manje stvari, klima sve vreme.

Prosecna potrosnja na ukupno 530km puta je bila 4.2L, prosecna brzina 52km/h.

Negde oko Ljiga je potrosnja bila 4.1L, ali se posle sa guzvama na prilazu BG, i u samom BG podigla. :)

Zetu je na istim ovim relacijama trosio 4.8L.

Cee'd-a sam vozio isto kao i Punta, nista brze ili ostrije obzirom da su bila deca u autu, i da ne bih da se pisu kazne [pogotovo sto je auto na firmu].

Sa Puntom sam imao gotovo isto prosecno vreme puta i brzine.

Cak ni mnogo jeci auto od Punta [115 vs 69 konja] nisam hteo da "vrtim, kidam", pa i u povratku.

Uglavnom sam vozio cetvrtom 60km/h, petkom 70km/h, i sestom 80-90km/h sto je na oko 1500 obrtaja - dovoljno da auto ide smooth, da se ne buni, i ne grkce, a po potrebi se lako dizu potrebi sa brzinom-dve nize.

Neki "kljuc" uopste nize potrosnje lezi, izmedju ostalog, i u:

- proveri pritiska pre puta u gumama,

- 15'' tockovi su sa prakticno novim Mishelin letnjim gumama [auto presao 15000km], fabricka dimenzija, mislim da je 185/55, dakle nema nekih odstupanja u precniku tocka

- sipan je eurodizel na boljem mestu, od svih oni gde se prodaje krdza od goriva, konkretno na Zmaju

- u toku preticanja ne izvlacim maksimum iz auta, posto za tim nema potrebe zbog promisljenog i dobro procenjenog preticanja. Prakticno: obilazim auto koji ide recimo 60km/h, zapocnem trecom-cetvrtom, i kad dodjem do nekih 80-85-90km/h ne teram dalje-jace-vise, sto mnogi rade, nego samo prebacim u cetvrtu-petu, vratim se u svoju traku, i nastavim voznju. Meni je to opusteno, ne ponese me da dostizem trocifrene brzine. Cesto se desavalo da mi u susret ide auto koji je zapoceo preticanje, i da manijacno blica da usporim posto on ne moze bezbedno da se vrati u svoju traku.

- opimalnom broju obrtaja za odredjenu brzinu, retko mi se desi da predjem 2200, 2500 obrtaja, osim u preticanju, mada i tada ne idem preko 3000 :D

Ovo je mislim i sustina, uz sto konstantniju voznju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja da tako promišljeno vozim i 1.9JTD bi mi trošio 4 litra :rolleyes: Ja sam gari do MNE i nazad 3 puta zaustavljen zbog prekoračenja brzine, 2 puta platio jednom me pustili i opet sam imao 4.8 bez klime i 5.1 sa klimom. Nemam ja živaca da to picanim obrtaje i preticanje da bi uštrojio potršnju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...