dkoncar 16 Posted November 21 (edited) Do maja ove godine bio sam vlasnik Fiat Punta Classic koga sam kupio novog i koji me je služio fenomenalno punih 14 godina. Rešio sam da malo apgrejdujem vozni park i izbor je pao na Tipa HB 1.6 Multijet sa automatskim menjačem. Auto je star 6 godina i u trenutku kupovine imao je 181 hiljadu pređenih kilometara. Dobro očuvan, utegnut. Za dosadašnjih 8 hiljada kilometara pređenih sa njim malo je reći koliko sam zadovoljan. Izuzetno udoban, tih, lagan za vožnju, komforan. Motor ima 120 konja (mada sam čitao po nekim forumima da ima i čitavih 135). Vuče izuzetno, a potrošnja sa umerenom nogom na gasu mu je ispod 6 litara. Menjač ima 6 brzina, menja lagano i bez trzanja, a manuelni mod koga sam par puta koristio je takođe dobar. Od početnih intervencija sam imao promenu kaiša alternatora jer je proklizao i nije punio, zamenu O2 senzora, a takođe sam stavio i nove gume. Sipao sam sredstvo za održavanje i čišćenje celokupnog sistema napajanja, izduva i turbine od prljavštine i čađi. Pokazalo se prilično dobro jer sam po regeneraciji DPF filtera primetio da se nakon čišćenja napunio za samo 500 km, a inače radi regeneraciju nakon oko 1500 km. Uskoro planiram veliki servis i zamenu kočionih pločica, a u planu su mi aluminijumske felne i zatamnjivanje zadnjih stakala. Za početak sam fabričke patosnice zamenio gumenim i stavio bočne lajsne kao i na prethodnom autu jer mi je praksa pokazala da na parkinzima vrata budu često izgrebana. Voleo bih da čujem i komentare drugih vlasnika po pitanju ovog automobila. Za početak evo par slika, a sa ostalim modifikacijama stižu nove. Edited November 21 by Ivan Sredjene slike 12 srdjos, Reacher Gilt, Axic and 9 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
srdjos 1539 Posted November 21 (edited) lepo parce metala, cestitke za kupovinu i jos automatic, ne moze bolje ovo je 6 speed Dualclutch Automatic po ovima zanimljivo, bas me zanima ciji je menjac Edited November 21 by srdjos Quote Share this post Link to post Share on other sites
Martin 745 Posted November 21 E, iskrene čestitke na kupovini. Jel menjano ulje u menjaču i zašto nije? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 3816 Posted November 21 Mislim da si trenutno jedini vlasnik Fiata sa A/T menjacem, odnosno robotizovanim na forumu. Sta reci o Tipu HB...moj izbor za potencijalnog naslednika Brava sto vozim, a motor odlican za njega. Boja koju imas je odlicna, nikad ne znas koliko je realno prljav 1 Ivan-Topola reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 16032 Posted November 21 6 minutes ago, ISV_01 said: Mislim da si trenutno jedini vlasnik Fiata sa A/T menjacem Mozda cak i jedini koji je kupio polovni Tipo, bar od poznatih clanova? Svakako su ovde dominantno predstavljani novi 1.4 atmosferci. 1 ISV_01 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
igor0511 2358 Posted November 21 Neka sluzi u zdravlju Tipo 5 minutes ago, ISV_01 said: Mislim da si trenutno jedini vlasnik Fiata sa A/T menjacem, odnosno robotizovanim na forumu. Nije, ima jedna Delta na forumu vec preko 9 godina, samo se ne reklamira mnogo @Axic je sada vozi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 18658 Posted November 21 @igor0511 pored mene ima jos jedan kolega sa novim bravom u kom je isti menjač. Čestitke domaćinu teme za auto, neka ga služi dugo i bez problema. Ne vidim sa slika ima li ono E dugme pored menjača kao kod nas. 1 igor0511 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
dkoncar 16 Posted November 21 Hvala svima na čestitkama i lepim željama. Uskoro malo više slika unutrašnjosti. Inače, auto je uvezen iz Italije gde je uredno servisiran u ovlašćenom servisu (uredna servisna knjižica). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 16032 Posted November 21 2 hours ago, igor0511 said: Nije, ima jedna Delta na forumu vec preko 9 godina, samo se ne reklamira mnogo @Axic je sada vozi 2 hours ago, Axic said: pored mene ima jos jedan kolega sa novim bravom u kom je isti menjač. Ne vidim sa slika ima li ono E dugme pored menjača kao kod nas. Nemaju veze ta dva menjaca. Bravo/Delta imaju onaj "najgluplji" robotizovani M32 Opelas (C544). Dok su ove novije verzije DCT, sa duplim kvacilom, konkretno u Tipu mislim da je FPT-ov C635 DDCT. Tacnije, radio ga je FPT, u saradnji sa Magneti-jem i BorgWarner-om. 2 igor0511 and srdjos reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
igor0511 2358 Posted November 22 Zanimlijvo, nisam znao da ide DCT u Tipa. Cekamo utiske Quote Share this post Link to post Share on other sites
dkoncar 16 Posted November 22 (edited) Pošto je, izgleda, ovaj DSG (Direct Shift Gearbox) nepoznanica kod nas, evo mojih iskustava iz dosadašnje vožnje. Izuzetno lepo prebacuje iz brzine u brzinu. U zavisnosti od položaja noge na gasu prebacuje u višim ili nižim obrtajima. U režimu kada se ne jurca šaltuje u viši stepen na oko 2000 obrtaja. Kada je potrebno obilaženje i eventualno spuštanje stepena prenosa dovoljno je samo malo dodati po gasu i odmah prelazi u niži stepen. Ima čak i Kick Off (pedala gasa ima dva položaja - kada se stigne do kraja oseti se malo veći otpor i tada papučica klikne, a menjač spusti za dva stepena). U takvim situacijama žestoko lepi za sedište. Inače, kada je noga teška na gasu šaltuje na oko 3500 obrtaja. Kada je manuelni mod u pitanju, lako se prelazi u njega. Samo se ručica pomeri u levo i to je moguće u toku vožnje. Recimo, kada hoću da naglo ubrzam, mrdnem menjač u levo i spustim za stepen. Ovo odrađuje bez trzaja, dok Kick Off ume da trzne. Ovo mi je prvi put da vozim automatika i mnogo lako sam se navikao na njega. Doduše, desilo se par puta u početku da levom nogom po inerciji nalegnem na kočnicu misleći da je kvačilo. Poseduje i ECO mod. Tada prebacuje u viši stepen već na oko 1500 obrtaja i potrošnja je za oko litar manja. Doduše, sporije ubrzava jer je na niskim obrtajima i potrebno mu je malo više dok ne uključi turbinu. Evo i još par slika iz unutranjosti vozila. Edited November 22 by Ivan Sredjene slike 1 Ivan-Topola reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 16032 Posted November 22 (edited) 1 hour ago, dkoncar said: Pošto je, izgleda, ovaj DSG (Direct Shift Gearbox) nepoznanica kod nas Nepoznanica je mozda da se nadje u Fiatu, tacno je da se neupuceni verovatno iznenade. DSG ti je Vagenova oznaka, a cisto da znas da u Fiatu vozis onaj koji radi FPT (Fiat Powertrain Technologies, u saradnji sa Magneti Marelli i BorgWarner). Komercijalne oznake DDCT (Dual Dry Clutch Transmission), konkretno kod tebe C635 model. Inace dobro poznat AT sestobrzinac star skoro deceniju i po. Imas ih gomilu u Alfama, gde je najcesci i najpoznatiji, ljudi koji ih rade drze ih u malom prstu. U Alfama se komercijalno vodi kao TCT (Twin Clutch Transmission). Cak ih u Giuiettama imas vrlo cesto (vozio sam ih ko zna koliko puta, pokusavajuci da nateram sebe da bar jednom u zivotu kupim automatik ), najcesce u kombinaciji sa sa MultiAir Turbo 170/150 ili 2.0 MultiJet, onda Mito, Tonale... Kod Fiata se najcesce moze naci u 500X, retko u Tipu ili 500L, a kod Jeep-a u Renegadeu. Isao je i kod drugih proizvodjaca, za USA je pod komercijalnim imenom ETCT, isao je u par Dodge modela (Hornet, brat blizanac Tonalea, Dart,...). Ugradjivao ga je i Suzuki u SX4 i Vitaru. Ne znam tacno modele, isao je i u one neke Fiatove grdobe za Kinu. Mislim da je FPT napravio i 7-brzinsku varijantu tog menjaca pod oznakom C725, deklarisan na nizih 250 Njutna, za neke novije Alfe. C635 kod tebe je, kako mu i ime intuitivno govori, sestobrzinac deklarisan na 350 Nm. Ugradjivan je od 2010. naovamo u gomilu i turbo dizelasa i turbo benzinaca. Kako u manuelnoj, tako i u DDCT varijanti. Dok je automatik koji Agzara i Igor pominju samo robotizovani GM-ov M32 starije generacije, ugradjivan u Bravo i Deltu u kombinaciji sa 1.6 MultiJet. Vec krajem 2009. su krenuli generalno da izbacuju GM menjace, M32 (Fiatova oznaka C544, manuelni i robotizovani) i F40 (aka C542). Jedini pravi automatik koji je isao na Fiate i Lancie tih generacije je bio na Delti 1.8 Di T-Jet (tj. Alfin 1750 TBi, samo pod drugim imenom). I to Aisin AF-40 sestobrzinac. Edited November 22 by Ivan 1 Tadej reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 18658 Posted November 22 Ovaj je definitivno pravi automatik jer ima P poziciju dok kod mene toga nema i uvek se gasi u R poziciji. 3 hours ago, dkoncar said: Recimo, kada hoću da naglo ubrzam, mrdnem menjač u levo i spustim za stepen. Ovo odrađuje bez trzaja, dok Kick Off ume da trzne. Znači da nisu to cimanje sa kickoff-om sredili ni kod novijih menjača što me čudi. Ali naučio si kao i svi da bez gledanja pomeriš ručicu u levo, onda sam šaltaš pa opet levo i vratiš u Automatski mod. Mogli su još dodati šamarljke iza volana, baš je praktična stvar i brzo bi se naviko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 16032 Posted November 22 1 hour ago, Axic said: Ovaj je definitivno pravi automatik E ako si im svima objasnio . 5 hours ago, dkoncar said: Ima čak i Kick Off 1 hour ago, Axic said: Znači da nisu to cimanje sa kickoff-om Mislite na Kickdown ? 1 Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
dkoncar 16 Posted November 22 9 minutes ago, Ivan said: E ako si im svima objasnio . Mislite na Kickdown ? Da... kickdown, izvinjavam se na pogrešnoj terminologiji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dkoncar 16 Posted Friday at 03:42 PM Mali apdejt teme: Odrađen veliki servis (set zupčenja, vodena pumpa), PK kaiš sa zatezačima, motorno ulje (Selenia WR), filteri, antifriz, ulje u menjaču (inače u menjač idu dve vrste ulja: za menjač i diferencijal 1,8 litara i 1 litar za robotizovani deo, Tutela Transmission Gearforce i Tutela Transmission ZC 75). Pošto su i kočione pločice bile polovično istrošene zamenio sam i njih. Cena materijala 44 000 din (koga interesuje). Smatram da je ovim urađeno fino osveženje automobila. 1 1 Axic and Ivan-Topola reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites