Jump to content
FAS Goran
stefanves

Šoferšajbna i stakla, kupovina, ugradnja, reparacija

Recommended Posts

Kvalitet nije veliki adut kineskih stakala,dešava se da nisu čak ni propisane debljine po celoj površini stakla(slučaj mog komše),da se vide valovi,efekat sočiva,ali rade nekako posao... 

Dobio sam informaciju da nema kineza koji ima soferku za head up display, tako da cu svakako morati na EU. Ili da stavim kineza pa da mi bude mutno, sto ne bih nikada uradio :D

Ja sam pre par godina menjao soferku i stavio kao nekog kvalitetnog kineza
Sve je bilo OK osim da soferka nije imala UV zastitu i bio je pakao leti u kolima srecom auto je ubrzo pronasao novog vlasnika

Neće je ni videti jer nema % zatamnjenja. Kod sestre sam pre 7 godina ceo auto osim soferke izlepio providnim folijama i niko pitao niti proverio nije jer se nista ne primecuje. 

Kako funkcionise lepljenje reg. nalepnice u tom slucaju? Kad struzu prethodnu, sigurno razvale foliju na tom mestu

Posted (edited)

E dobro savetujete ljude... Soferke na ogromnoj vecini modela imaju one crne tackice po obodu, na prelazu izmedju crnog okvira i vidljivog dela.

Pa kad se zalepi cak i providna folija, maltene je nemoguce a da po tom tackastom obodu ne ostave cuveni forumski "milje", koga se gadimo :D. Tj. koliko god se neko trudio (a ne trude se), ostaju mehurici vazduha u delu gde folija ne moze lepo da uhvati preko tackastog dela. Taj milje se vidi sa kilometar i na prednjoj i na zadnjoj soferci (zato i ne volim aftermarket zatamnjenje, izuzetak znam da su neki Japanci koji nemaju te tackice po fiksnim staklima). Toga na pokretnim/bocnim staklima nema.

A na zadnjih par tehnickih, na oba vozila koja su mi imala fabricko zatamnjenje pozadi - itekako zagledaju sva stakla. Cak i ako imaju pratecu "V" oznaku na staklima, ocitavaju transparentnost i gledaju ima li sta zalepljeno dodatno. Pa neka se svako igra kako hoce, a dovoljno je da natrcis na nekog na*rkanog van svoje parohije kada vidi "tudje" tablice ili na neku akciju provere folija. Ispred B stuba transparentnost mora da bude bar 70% (uz nalepnicu atesta), na soferci ne sme nista, po nasem zakonu.

A licno bih iz vise razloga uvek isao na kvalitetniju soferku cak i na jeftinijim kolima, a kamoli na nekom premiumu.

Edited by Ivan

Informacija od pre par dana, BlackGlass, sofersajbna za novi Punto, sa senzorom za kisu, kinezi 15300, Evropa 28800, sa ugradnjom. Ocekivao sam malo nize cene, ili bar manju razliku izmedju kineza i ostalih.

@Misha87

Raspitaj se malo, bila je neka firma u Sapcu cini mi se... "Saint Gobain" soferke za pojedine modele, koje su bile reda velicine cene koju pominjes - oni su prodavali za tipa 150 EUR.

E sad, jesu cene za sve otisle uvis od tada. Ali ne kosta te nista da probas sa pretragom na forumu, pisali smo negde, ako je to jos uvek aktuelno.

@Ivan Hocu, pregledacu sta jos ima. Ovo je vise bilo informativno, rekoh kad sam vec proveravao, da okacim i u temi, cisto da ima i neki noviji info.

@knezevic76 ja sam iskreno ocekivao tu 12-24 hiljade raspon, ali sam se malo preracunao izgleda.

Nije kod mene nista hitno, ali rekoh hajde da vidim ima li smisla reparirati ili ugraditi novu, ali su cene izgleda bas otisle u nebesa.

Posted (edited)

Info za ostale, tackicu sam imao i lik mi rekao da je 7500 din ne znam za sta verovatno veca ostecenja ali kao za ovo sto je kod mene bilo 4500din i daju garanciju da nece popustiti iako popusti reparirace to sto je odradjeno , inace ima set za reparaciju tih sitnih gluposti za oko 1000 kinte deluje identicno kao to sa cime su radili ;) pa ono ... inace na pitanje koliko bi bila soferka cela sa zamenom , kazali oko 220e ;)

Edited by nemanja84bg