Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Razlike u temperaturi u zavisnosti od boje kola

Recommended Posts

Samo crno bajo moj! Jest da se vise vidi prljavstina i leti je toplije, ali merak kad to lepo ispoliras i operes, nema ni jedna druga boja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle 6 godina u crnom autu, ovo mi je prvo leto u metalik sivom.

Znaci nisam umislio! :) Bas je osetna razlika.

 

Sto se kaze - crni auto se kupuje jednom! :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Termalna kamera pokazala koliko se ugreju crni automobili

 

toplota.jpg

 

Evo jednog video zapisa za koji verujemo da će većini biti veoma zanimljiv. Svi mi znamo da različite boje različito apsorbuju toplotu, odnosno da tamne upijaju, a svetle odbijaju toplotu. Ekipa sa ''MikesCarInfo'' YT kanala je ovo dočarala na veoma vizuelni način, odnosno uz pomoć FLIR termalne kamere i Toyotinih Highlandera koji, osim boje karoserije izgledaju više-manje identično. Takođe, vozila navodno nisu nedavno vožena pa poklopac motora nije ugrejan od motora. Svi dakle znamo da će se tamni automobili više zagrejati, ali koliko tačno će biti ta razlika u odnosu na svetla vozila je prilično iznenađujuće.

 

Srećom beli i crni Highlander su bili parkirani jedan do drugog i termalna kamera je na jednom pokazala temperaturu od 70.5, a na drugom od 45 C. Crni je naravno bio topliji i to za čak 25.5 C. Te dve boje su na suprotnim krajevima spektra, ali iznenađuje i da su se siva i srebrna takođe prilično različito ugrejale. Prva na 63.3, a druga na 53.9 stepeni. Crna boja Vam može biti prijatelj zimi, ali i najveći neprijatelj leti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li boja automobila utiče na zagrevanje kabine?

 

vrucine.jpg

 

Leti automobil brzo postaje pećnica - sa temperaturama do 60 stepeni. Da li je važno blago otvoriti prozore dok automobil stoji? Da li boja automobila ima uticaj na nakupljanje vrućine u automobilu? Da li pomažu zatamnjena stakla? Nemački autoklub (ADAC) dao je odgovore na ova pitanja.

 

Čak i malo otvoreni prozori ne čine razliku kada automobili stoje. Pregled identičnih vozila sa otvorenim prozorima na spoljnoj temperaturi od 28 stepeni je rezultirao gotovo istim rezultatom: u vrlo kratkom vremenu temperatura u vozilu je dostigla preteće nivoe. Ako su prozori ostali zatvoreni, izmereno je 38 stepeni nakon deset minuta, pa čak i 45 stepeni nakon 20 minuta. Ako su dva prozora bila malo otvorena, vrednosti su i dalje dostizale 36 i 42 stepena (nakon deset, odnosno 20 minuta). Nakon sat vremena na žarkom suncu temperatura se popela znatno iznad 50 stepeni.

 

Nevažno je radi da li se o belom ili crnom vozilu - stručnjaci ADAC-a nisu utvrdili nikakvu važniju razliku u razvoju toplote u zavisnosti od boje automobila. Termoizolacijska stakla ili zatamnjeni prozori imaju mali efekat. To je zato što područja prozora imaju veliku površinu. Njihova veličina, upadni ugao sunca i boja unutrašnjosti snažno utiču na grejanje. Mnogi vozači veruju da su dobro zaštićeni od UV zračenja iza prozora automobila. To je samo delimično tačno. Prednji prozor štiti od UV-A i UV-B zračenja što je više moguće - bočni prozori, međutim, propuštaju UV-A zračenje, što može da izazove prerano starenje kože i, u najgorem slučaju, rak kože.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...