Jump to content
FAS Goran

Malmsteen

Members
 • Content Count

  58
 • Joined

 • Last visited

About Malmsteen

 • Rank
  Regolari

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Požarevac

Previous Fields

 • Garage
  Lancia Delta 1,4 Tjet 120HP TNG

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @ostoja Nije fabrički TNG već je naknadna ugradnja u Italiji bila. u nekom privatnom servisu. Uvežen je 2022. sa takvim sistemom. Ubačena je nova TNG boca zbog isteka roka stare. Postojeći set dizni je morao da se menja jer sistem nije održavan redovno. Kada je u EkoLuki skinut filter tečne faze serviser je napomenuo da je filter fabrički i da nije menjan uopšte. Isparivač je ok - ne pušta. Auto je od ugradnje novih gasnih dizni 2022. prešao oko 25 000 km i redovno su menjani filteri. Da budem iskren s obzirom na sve što sam naveo postojeći sistem i može da se nazove kršom ail ja kao i svaki vlasnik gledam da prođem što jeftinije i da vozim dok može da se vozi. Ne volim samo taj odnos majstora koji bi da menja a ne da popravlja. I još jedna napomena - @shuxx je lepo rekao da zamena filtera može da traje najviše 15 minuta a ja sam na završetak tog servisa čekao duže od 2 sata jer je majstor KoleW svako malo pričao telefonom ili sa mušterijama koje su dolazile "na vrata" bez zakazivanja. Tako da sam za 15 minuta posla i kačenje OBD dijagnostike (ne i gasne dijagnostike) platio 50 evra. Uzgred budi rečeno imam OBD bluetooth konektor i već sam u servis došao sa očitanim greškama tako da mi OBD dijagnostika nije ni bila potrebna već samo gasna i podešavanje mape - što nije urađeno...
 2. @ISV_01Razumem ja da je serviseru isplatljivije da skine postojeći sistem koji pravi probleme i naplati instalaciju novog sistema sa kojim ima više iskustva ali bi mogao da uloži više truda ako postojeći sistem može da se "dotera". Ovako ako mu dođe mušterija koja nije instalirala plin kod njega nego je neki nasleđeni sistem u uveženom autu onda ide princip: daj da mu naplatim osnovni servis - zamena filtera , dijagnostika i setovanje parametara a onda odradiš samo zamenu filtera i naplatiš 50 evra. Pri tome se hvališ da si ti platio licencu za softver ali i pored toga taj softver ne može da pristupi računaru... Očigledno nije originalni softver jer je sistem originalni Landi Renzo. Što kaže @shuxx takvim principom prosto teraš ljude da skinu softver sa nekog torrenta, kupe kablove sa Ali Expressa i sami pokušaju da podese parametre i reše probleme (mada je za taj deo potrebno pozamašno znanje). Koliko sam video sama zamena filtera gasne faze se svodi na odvijanje dve šelne, skidanje starog , montažu novog filtera i zavrtanje šelni. Malo veći problem je zamena filtera tečne faze jer se on nalazi na isparivaču pa je malo komplikovanije prići. Što se tiče zamene dizni takođe sam video da se radi o lakšoj mehaničkoj intervenciji. Dizne u mom sistemu se ne mogu čistiti već se menjaju i pre dve godine je bila cena 60 evra po dizni. Sada je ta cena već 80 evra po dizni. Ako je vek trajanja ovakvih dizni samo dve godine onda se to ne isplati. Isparivač nisam menjao pre dve godine i to je alibi gde je KoleW rekao "pa ko zna koje se đubre zadržalo u tom isparivaču pa je sjebalo i nove dizne". Mislim da sam napravio grešku u koracima kada sam kupovao dizne umesto da dam još toliko para i promenim ceo sistem... Pokušaću sa odlaskom kod nekog drugog servisera pa ću onda doneti konačnu odluku. Ako AC Stag ne pravi ovakve probleme kao ovaj italijan (uz redovno čišćenje dizni i zamene filtera) onda ću verovatno promeniti sistem. U suprotnom ću skinuti TNG sistem.
 3. Imam lose iskustvo sa Kolew servisom na Altini. Imam Landirenzo Omegas sistem na Lancia Delti 1.4tjet. Prvi servis gasnog sistema odrađen u Ekoluka Kragujevac pre dve godine. Firma koja je zvaničan distributer Landirenzo sistema ali su imali problema da pristupe plinskom racunaru ali su nekako uspeli i utvrdili da su gasne dizne zaprljane i da se one ne mogu čistiti već samo zameniti, što sam i uradio, kupio 4 nove gasne dizne i zamenjeni su filteri tecne i gasne faze. Serviser u Ekoluka je nakon zamene dizni navodno podesio mapu gasa ali je auto pokazivao greske posne smese. U međuvremenu je firma Ekoluka ugasila svoj servis u Kg i sad se bave samo distribucijom tj. velikoprodajom. Prosle godine otisao kod KoleW, i on se mucio da pristupi racunaru pa nekako uspeo. Podesio mapu u voznji i godinu dana nisam imao probleme dok nije pocelo opet sa prijavljivanjem gresaka za misfire na raznim cilindrima. Ove godine opet otisao u KoleW nadajuci se da ce se redovnim servisom i ponovnim podesavanjem parametara resiti problem. Međutim promenjeni su samo filteri, nije uspeo da priđe plinskom racunaru a na osnovu obd misfire greske zakljucio da su gasne dizne opet otisle i da bi trebalo da se menjaju. Ili da se menja ceo sistem i postave dizne koje mogu da se održavaju (čiste). Stekao sam utisak da su sve firme za ugradnju plina u Srbiji teske budzevine bez ikakvog direktnog kontakta sa proizvođačem komponenti i softvera. Po meni tng sistem stvara više glavobolja nego koristi. Razmisljam da demontiram tng (zasta mi opet treba atest kod plinadžije koji ce to da skine...) Inace auto ima problema sa radom motora u leru kada je aktivan gas, zvuci kao da je paljene skroz poremećeno. U voznji je primetan samo gubitak snage i povremeno trzanje na malim obrtajima ili na punom gasu.
 4. Evo linka za navlaku: https://www.aliexpress.com/item/4000042153781.html?spm=a2g0o.store_pc_allProduct.8148356.25.1471772ckOWWpo&pdp_npi=3%40dis!RSD!RSD 2%2C640.10!RSD 1%2C267.38!!!!!%402103250d16884507122562513ec699!10000000094225558!sh!SRB!897820454 Sad kad sam pogledao sve proizvode u ovoj prodavnici vidim da za Fiat Bravo / Lancia Delta imaju više vrsta navlaka - imaju i skuplje varijante sa "pravom" kožom i sa više detalja i kombinacija materijala. Jedina caka je što za Deltu kroj mora da se seče na mestima gde obruč dodiruje krakove jer se razlikuje u odnosu na Bravo. I mora da se vodi računa kako se seče jer ako se iseče već odrađena bordura od konca neće moći da se lepo stegne jer će se rašiti bordura. Potrebno je da se bordura izvuče - rašije na samom kraju i izvuče određena dužina konca kako bi mogla da se zategne i veže novi čvor.
 5. Ne bih rekao da se kod majstora daju smešne pare ako želiš presvlaku od prave kože. Smešno je samo ovih 10 evra koliko je koštala "kineska" presvlaka od eko-kože verovatno. Jedino je bilo skupo vreme koje mi je bilo potrebno da presvlaku sam ušijem. Odlazak kod majstora košta to što se skida volan sa vozila (što je priznaćete gnjavaža ako nemate rezervni volan). A i u toj varijanti uvek mi je jeftinije da ponovo kupim jeftinu presvlaku (ako se stara pocepa) nego da angažujem majstora jer mi ne trebaju custom detalji niti nešto preterano kitnjasto jer vozim auto od par hiljada evra a ne neki skupi sportski automobil. Iskren da budem i moj rad je približno fabričkom volanu jedino što kvalitet materijala nije na nivou. A sledeći put će biti još bolje urađen jer sada imam iskustva. Niko nije rođen naučen - svaki zanat se uči i plaća...
 6. Da se pohvalim na ovoj temi sa DIY presvlakom volana (počeo da se ljušti). Naravno presvlaka je sa Aliexpressa...
 7. Evo da napišem svoja iskustva na ovoj temi. Doduše u pitanju je Lancia Delta sa motorom 1.4 Tjet sa ugrađenim Landi Renzo gasnim sistemom. Meni se takođe pojavljivao problem sa hladnim startom motora kada je pre toga auto vožen na plin. Motor je radio nepravilno i gasio se posle desetak sekundi. Otišao sam prvo u servis EKO Luka u Kragujevcu (izabrao ih jer su ovlaščeni distributer Landi Renzo) - utvrdili su dijagnostikom da je jedna od gasnih dizni loša. Kupio sam od njih nove dizne - napomenuli su mi da ova vrsta gasnih dizni ne može da se čisti ultrazvučno već samo da se zamene. Podesili su mapu plina nakon instaliranja novih dizni i auto je radio normalno nekih mesec dana. Nakon toga se opet pojavio problem sa hladnim paljenjem ali i check engine greška P1171 i P1172 kada se vozi na plin. Pošto je ionako prošlo godinu dana i oko 15000 pređenih kilometara otišao sam na redovan servis plina ali kod drugog servisera Auto gas KoleW u Zemunu. Dijagnostikom je ustanovljeno da je mapa plina pogrešno podešena kod prethodnog servisa-instaliranja gasnih dizni. Takođe auto je imao loš hladan start zbog zapamćenih parametara smeše. Resetom zapamćenih parametara je odmah rešen problem hladnog starta. Gasni sistem je bio podešen da se pali odmah na plin kada je motor zagrejan - to je serviser ugasio na moj zahtev i stavio da se motor uvek pali na benzin i traje 30ak sekundi. Mapu plina je podesio u vožnji a ne radom motora "u mestu" na određenom broju obrtaja. Rezultat je da se posle podešavanja mape plina greške p1171 i p1172 više ne pojavljuju a i da nema više problema sa hladnim startom motora. Inače isparivač je počeo da pušta malo gasa ali ne toliko da je potrebna zamena a i to nije bio glavni uzrok problema sa hladnim paljenjem.
 8. Juče su mi odradili veliki servis na Delti i zamenili prednje desno rame. Pominjao je majstor da je morao da zameni jedan šraf - skinuti šraf mi je ostavio sa ostalim zamenjenim delovima. Međutim, primetio sam da sada farovi više nisu u vertikalnoj istoj liniji i da se pri uključivanju oborenih svetala non-stop čuje da radi neki elektromotor kao da pokušava da niveliše nešto a nikako da se isključi. Da li ima veze sa autonivelacijom? Da nisu montirali pogrešnu vrstu viljuške? Probaću danas da naštelujem farove ručno ali me i dalje brine zvuk elektromotora koji vrti (u prazno?).
 9. Taman htedoh da pitam jel dobio iko limuzinu naručenu? Vidim da se ništa nije promenilo. A ona auto kuća iz Subotice što je imala oglas za nove limuzine Tipo je skinula oglas.
 10. Hvala na dobrodošlici. Emitovao je SAT prilog sa mojom izjavom 27. marta. Ali bez nekog konkretnog zaključka u smislu - niko nije kriv i uz naravoučenije - ne uzimajte odmah kredit za nov auto . Bilo bi lepo da sam imao strpljena i sačekao novi Tipo ali i sa ovom polovnom Deltom sam poprilično zadovoljan. Biće potrebna ulaganja (veliki servis, kočnice,trap) ali nemam više rate auto kredita... I montirao sam odmah Conti Premium contact 16-ice
 11. Videh i neki sajt za MicroLink - ako je to to - ne treba spajanje - a ako ima neki popust može spajanje AUX jack mi ne vrši neki posao - dovoljan je USB a funkcionalnost sa SD karticama može i kroz USB/SD adapter tako da bi mi posao vršila i prva verzija. Nego ja mislio da može nešto da se zbudži za male pare sa AliExpressa - ali vidim da nije baš tako jednostavno zbog specifičnog softvera fabričkog auto radia. Hvala u svakom slučaju.
 12. Možda je off-topic ali imam jedno pitanje. Meni je dovoljna navigacija koju imam na telefonu - ne bih da komplikujem sa menjanjem kompletne multimedije tj auto radia ali bih voleo da imam opciju USB konekcije koja fabrički nije postojala uz radio koji imam u autu. Videh da postoje neki kablovi 6pin ISO na USB - da li bi takav kabl završio posao tj - da li bi postojeći auto radio uspeo da čita mp3 sa USB povezanog na ovaj konektor? Ima li neko iskustva sa ovim kablovima?
 13. Pošto mi search opcija ne pomaže mnogo a nemam vremena da listam celu temu - da li je neko imao problema sa hladnim startom na Delti koja ima ugrađen TNG? Kada auto vozim na TNG i ostavim ga tako - sutradan pri hladnom startu - pokrene se motor radi normalno nekih par sekundi a onda mu padnu obrtaji ima nepravilan rad i ugasi se. To se tako ponavlja i nakon ponovnih paljenja. Onda ga prebacim na benzin i isti je problem ali kada se motor malo ugreje - rad motora se ustali u normalu. Ovaj problem nemam kada auto konstantno vozim na benzin, tj taj problem sa hladnim startom se ne pojavljuje ako je auto pre toga vožen prebačen na benzin. Ima li neko slična iskustva ili zna šta bi moglo da bude problem?
 14. Pridružujem se čestitkama za @pile_sale - u zdravlju da ga voziš. Ja sam potpisao kapitulaciju i danas sam dobio novac nazad i kamate koje sam plaćao za rate kredita tako da sam na nuli. Možda ću ostati član ovog kluba kao vlasnik nekog polovnjaka - videćemo. Trenutno nisam u ljubavi sa Fiat grupacijom. Što se tiče moje pojave na televiziji - i to se navodno odlaže za sledeću epizodu SAT revije - živi bili pa videli. Ostalim kolegama kojji i dalje čekaju vozilo želim da im vozila stignu bez daljeg odlaganja!

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...