Jump to content
FAS Goran

branik

Members
  • Content Count

    98
  • Joined

  • Last visited

About branik

  • Rank
    Regolari

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Pitaš se za prvu. Budi nežan, blago neka klizi... Druga je takođe dovoljno kratka da prihvati čim ga prva pokrene. Ne bi trebalo da bude većih problema. Kako sam primetio, kontrola proklizavanja ne žuri sa intervencijom i oglasi se tek kad je točak već zašjafovao prilično, što na snegu neće mnogo pomagati. Prva je kratka, može i bez gasa da ide uzbrdo, i sad ozbiljno, nežno, popeće seci uz bukvu ako treba. Juče su kod vulkanizera paralelno stajali jedan rapid i moj tipo. Tužna je škoda. Neka su ga ugasili. Za klasu i generaciju tipo je ispred. Oni koji su parirali tipu cenom, mnogo su sirotinjski, a oni opremljeniji, kao tipo dizel. Gledah prevnegde scalu. Ok izgleda i spolja i iznutra, ali skupo, preskupo. Budimo zadovoljni ovim tipićima. Horvat, svakako ne možeš verglati upaljenog. Nema šta da rizikuješ. Dok ne vratiš ključ do kraja, neće ti dati da ponovo pređeš kontakt.
  2. Tipo u 1,4 a je svakako dno ponude i tu im je svaki evro uštede bitan, a kako temperature jutarnje padaju, ne treba ni čekati sa zamenom. Nije zimska guma samo za sneg, već i za hladno vreme. Ne vozimo besne mašine, ali što se mene tiče, trenutno bolju nemam. Tako da uživam. Otkrio ssm da ključ za paljenje radi impulsno. Samo dodir da pomeri anlaser i dalje sam vergla dok ne upali.
  3. He, he, oživeh temu. Važno je da se vozimo i da je svako zadovoljan onim što ima. "Volim i ja narandže, no trpim". Dizel mi je bio preskup. Hajde da se previše ne ponavljam, ide i ovaj, ali mora da se šalta i po nekokiko naniže odjednom da bi održao tempo. Eco contact su. Na suvom su bile odlične, sasvim solidne na kiši, ali lako su proklizavale na vlažnom i to najpre na vuči. Bolje su držale pravac, neko što su imale trakciju pri ubrzavanju. Na kočenju mi se nikad nije uključio ABS u normalnoj vožnji, iako vrlo oštro vozim. Prednje felne su mi stalno crne. Počeo sam da razmišljam kokiko će izdržati pločice. Da li ih je neko menjao na benzincu?
  4. Kad sam jutros išao na posao, bilo je hladno (5C) i slinavo i kontinental mi se solidno klizao. Kako danima vozim felne u gepeku, popodne sam namontirao tigar winter 195/65 15. Osetno se manje klizao u povratku. Umeo je čak i u trećoj da pri jačem dodavanju gasa prokliza. Videćemo. Dok se ne dokopam nekih boljih i originalnih, stavio sam i neke priručne ratkapne. Brezoni su ostali originalni. Ostalo je negde oko 4-5mm konusa, koliko je čelična felna tanja od aluminijumske. Vulkanizer kaže da je to sasvim ok. Nisam se bavio pritiskom u gumama, i setio se tek kad sam došao kući, ali ništa se, očito, nije bunio. Sutra imam vožnju jednim prilično zanimljivim, ali i prljavim putem, pa ću da vidim kako će da se ponaša na novim gumama, ako ga noćas kakva jača kiša ne opere. Odavno nije padala, ide kroz šumu, mnogo lišća je samleveno, tuda se provlače kontejneri za regionalnu deponiju, oživeo je kamionski i autobuski saobraćaj kao alternativa zastojima na putu Pž - Ue... Ume da bude, posebno za one što ga ne poznaju, kao po ledu i svakog dana viđam nove tragove klizanja, izletanja, posebno sad kad je poprilična gužva... Nisam još ozbiljnije osetio kako tipu f-niše ESP. Radoznao sam da ga probam na nekim meni znanim mestima gde znam da je bezbedno. Letos sam po nekoj kiši u oštroj krivini na trenutak spazio lampicu, ali nisam osetio delovanje. Volim da znam gde su mu granice. Javljam utiske. I, kad sam ga proletos preuzeo, u nekoliko navrata uključivao sam grejanje. Došlo opet vreme. Neverovatno je koliko brzo počinje da greje. Od kuće krećem nizbrdo nekih 250m. Već dok tu siđe i odstoji dva semafora, počinje. Za još 300m ima skoro sve crtice i puno grejanje. Dizelaši, javite se!
  5. Nije nikakav problem da se i nov pokvari. Samo je posle stvar kako će reagovati servis. Ciao Fiat dobro radi i to daje sigurnost na putu. A posle mogu prilično da pokvare utisak
  6. Da, lepo to zvuči, ali nisu ni svi serviseri isti. Kad sam se raspitivao, bilo je mnogo ali i ako. Jednostavno sam hteo da se dogovorim kad im auto ostavljam i preuzimam zamenski. Nije baš išlo, a intervenciju sam odložio.
  7. Nadajmo se da je tako. Kad sam zvao Autogarant zbog kočnice, složili su priču tipa da treba vreme za defektažu, da treba da traže odobrenje od Fiata, da poruče deo, i sve to pre popravke. Ako je nešto očigledno, šta ima da se čeka, i da za to vreme vlasnik ima problem što nema kola
  8. Na felni je oštriji ugao konusa, tako da ranije stegne. Ulazi oko 7mmu glavčinu - utvrdio sam pomoću kapi ulja. Videću šta će vulkanizer reći. U kompletu nisam video da ima nešto od tih pomagala za montažu. Jedino, sad razmišljam da nastavak za šafljenje može biti ona bela plastika koju sam ja procenio da je neki levak. Ali, zato me je oduševio onaj klin za pod točak. Jeftino, delotvorno i domišljato.
  9. Tako i mislim. Kolega i ja smo istovremeno kupili kola - ja tipa, on golfa 7 starog 3 godine. Sad i on sprema zimski set i kuka što mora da da oko 60e za senzore. Zato je i mene preplašio, iako sam bio skoro siguran da ih nema. Ovo me je vodilo: https://www.magazinauto.com/test-fiat-tipo-16-mjet2-opening-edition-plus/ Probao sam malopre da stavim i mislim da ću morati da zamenim šrafove, jer mi se čini da je konus deblji na mojim od alu. Steže, ali je ostalo dosta izvan. Inače, ne daj bože da se na putu menja guma noću. Nema šanse da se pogodi brezon u rupu i započne navoj, jer ulazi duboko u felnu.
  10. U subotu konačno naručio, danas preuzeo (stigle juče) felne čelične za tipa. Dogovor sa Peđom bio je brz i rekao je da su u solidnom stanju. Bio sam spreman da će biti lošije, ali zadovoljan sam. Spoljna strana jeste ofarbana, ali unutra i iznutra nije i nema rđe. Ivice su potpuno čiste i zdrave. 15" za 1500 po komadu. Za svaku preporuku! Da li je neko menjao gume? Pre negde se pričalo ovde o senzorima pritiska. Ubeđen sam, negde sam čitao da tipo nema senzore u ventilu, već da preko senzora abs upoređuje broj obrtaja točka koji se menja sa promenom prečnika. Sad me je kolega uplašio da ih ipak ima i da nisu ni malo jeftini.
  11. Ako onaj Fiatov Ciao u praksi stvarno funkcioniše kako kažu, velika jecto sigurnost, bez obzira na pouzdanost novih kola. Pre dve godine sam ostao u kvaru i znam kako je gadan osećaj bespomoćnosti., čak i kad je to 25km od kuće. Stojiš, drugi prolaze, imaš dete, prtljag, ženu kojoj si kriv i kad nisi... Godinu dana kasnije priča se ponovila, ali ovog puta u ponoć, na trajektu u Boki. Dok se plovilo, motor je radio na leru zbog klime jer je dete spavalo. Kad je došao red da se izađe, na dodir gasa, počeo je da se trese i gubi obrtaje dok se nije ugasio. Užas! Za tren oka trajekt prazan, radnici nervozni, žure da opet pune, izguraše nas. Hteo sam u more da ga otisnem. Onda kreće razmišljanje šta raditi, kako se snalaziti, koga zvati... Na putu odmah pomisliš kako sve košta bar duplo od regularnih cena kada nisi u nevolji i kad si na sopstvenom terenu. Srećom, tada je, nekoliko min kasnije doživeo čudesno samoizlečenje i nastavio kao da ništa nije bilo. Rekao sam da, pošto se to ponovilo još jednom kasnije, a i uz neke prethodne probleme sa kvačilom, u šali, tom autu ne treba mehaničar, već pop. Zbog toga, tada je pala odluka o kupovini novog, a u januaru/februaru baš tipa. I, kad već pričamo o utiscima sa letovanja novim prevozom, moja žena je uspela i ovog da napuni. Opet je bilo stvari iza sedišta, na klupi. Jedino he sada pilica bila čista, ne računajući jedan šešir. A sramota me bilo kad sam iznosio ispred smeštaja. Srećom, priterao sam ga skroz do ulaza. Ni u kamper ne bi stalo više. Do duše, to je bilo pakovanje za skoro mesec dana, od kojih je jedna nedelja planirana i na planini, pa je moralo pored morskih, da se natrpa i gomila jesenjih stvari. I nije mnogo ni čučnuo, niti se ugušio optetećenjem. Fiesta je već na tovar za veliko putovanje reagovala i leganjem i tromijim kretanjem. Ako kupim kofer, i on će biti pun.
  12. Manjak definitivno postoji, samo jepitanje kako se sa njim boriti. Fiesta mi je jako volela visoke obrtaje i lako u njih zalazila. Testni tipo kog sam vozio pre kupovine imao je 28 000km u točkovima i činilo mi se da je jednako raspoložen za obrtomer u desno. Bukvalno, iz forda seo u tipa i odmah zatim u forda, sve za sat. U snazi i brzini nisam tada osetio neku razliku. Ali, u tišini, prilično. Kad sam preuzeo svog, malo sam ga mazio, malo se prosto plašio da ga stisnem. Tada je, do nekih 2500km teško i prelazio 3500 o/min. Trebala je večnost za ubrzavanja. Sada, sve lakše ide u visoke obrtaje. Pošto su zato ubrzanja kraća, potrošnja je manja. Na prvoj uzbrdici, baš kao što Kristabel napisa, doživeo sam šok, tako što sam 6. počeo da ga penjem sa oko 60. Krenuo sam redom, ni jednu nije mogao da prihvati i tek se u drugoj snašao. 60 u 6.nije prirodni režim. To samo može da bude krstareća brzina. 3000 i brdo neće biti problem. Što veća uzbrdica, ranije šaltati! Takvi manevri ne bi trebalo da štete motoru jer svakako kratko traju. Naprotiv. Jedino, kod nekih ekstrenbih uspona i baš visokuh obrtaja (5000+)moglo bi dugotrajno da ostavi posledice. Upravo se sećam reči koje mi je uputio radnik servisa pri preuzimanju - voli česte promene režima obrtanja. Što bi Aksentije rekao: "Kratko, ali jebitačno!“
  13. Ima to možda veze i sa temperamentom samog vozača. Ležerniji će verovatno imati problem. Oni što aktivno voze, predviđaju situacije i trenutno se prilagođavaju, ne osećaju manjak snage.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...