Jump to content
FAS Goran

moron

Members
  • Content Count

    4141
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    6

Everything posted by moron

  1. Samo na jednu rečenicu tvoju da se osvrnem - "Opel je definitivno "čvršće" napravljen, u prilog tome govori i težina (teži je 250kg od 500L)" Moj 500L je imao 1.533 kg po COC-u (i saobraćajnoj). Doduše, bio je sa 1,6 MJ i Lounge opremi.
  2. Kao psu jazavičaru od 193 cm meni zna biti malo nisko i klaustrofobično u mnogim ( „običnim“) vozilima, pa čak i u nekim iz SUV segmenta (npr. aktuelna Honda HR-V mi baš i nije 100% po ukusu po tom pitanju, ali, ima i drugih). Deluje to malo neverovatno, ali je tako. Jer sve dosta zavisi i od toga kako je sedište pozicionirano u odnosu na pod vozila. Čak ima SUV/krosover vozila kod kojih pri ulasku glavom skoro zakačim za krov ili A stub, pošto to zavisi od položaja A stuba i oblika krova. Npr. Sandero Stepway, kome je A stub mnogo pomeren unazad i položen (jasno se vidi sa boka). Šanse nema da ne zveknem glavom. Pa i ostali modeli Dačije koji koriste njegova prednja vrata ( a svi znamo koji su ). Nedavno sam vozio Maserati Granturismo. Visok samo 135 cm. A niti sam kačio glavom za A sub ili krov kada sam ulazio i izlazio, niti mi je za glavu bilo nisko dok sam sedeo na mestu vozača. Neverovatno komforan automobil na prednjim sedištima. Komforniji napred od pola SUV vozila. Naravno, onaj komfor koji pruža 500L (za ulazak/izlazak i za sedenje), to danas apsolutno ne postoji drugde na kugli zemaljskoj. I kad ga negde vidim, ja samo duboko udahnem ...
  3. Izvinjavam se, mislio sam na C3 Picasso Idea / Musa bi za tebe bili idealno rešenje.
  4. moron

    Planinarenje

    Lepa je ta tura. Mogu samo reći "Blago Čačanima!"
  5. Ja bih tu "gadjao" C3 AirCross. Ne mislim da su ostali loši, pa ni ta dva iz Koreje, ali, ako ti za njih bude bio potreban neki deo, ne verujem da ćeš za njih lako naći polovan deo, jer su oni kod nas bili jako "retke biljke" (pa delova na otpadima za njih teško da ima). Za njih delovi "iz originala" znaju biti jezivo skupi (pa i za te veoma stare modele), a za dosta pozicija nema zamenskih delova. Znam jer mi dobar drug radi u firmi koja se bavi delovima za korejska vozila. I kad mi povremeno kaže cenu za neki deo iz originala, ja "padnem sa stolice".
  6. Već sam pisoa negde gore. U BG sam dve gume istovremeno probio na rupu u 23.15, zvao "pomoć", a na kraju balade me šlep istovario u 02.35 ujutro "u servisu" - van radnog vremena Jer, zamisli, ne rade u 02.35 ujutro Nekada "pomoć" neće moći da funkcionalno zameni banalni rezervni točak Ili, dva rezervna točka
  7. Pre par dana odradjen "godišnji servis". Došlo je oko 25,5 hiljada. Mada, da sam slušao indikator, moglo je još čak 5.800 km Još da naredne 2-3 nedelje odradim registraciju i to je to - ulazimo u petu godinu.
  8. Ta je odredba pravno ništavna (onako kako je napisana) i u tom delu svako bi ih na sudu dobio.
  9. Da nije tužno, bilo bi smešno ovo koje su obaveze korisnika u slučaju nezgode, u smislu koju vrstu dokumentacije odgovornog lica treba da uslika, To je faktički često nemoguće obezbediti. Znaju to oni i zato su to i napisali
  10. Imao sam prilike da ga provozam. Ono što me je malo iznenadilo, na naglo dodavanje gasa do kraja pri brzini i od 40-50 km/h, dešavalao mi se povremeno da pogonski točkovi (jedan ili oba) na kratko počnu da veoma blago proklizuju, ali bez bilo kakvog vidnog uticaja na upravljivost. Mislio sam najpre da mi se sve to samo učinilo, ali, posle par "provera" (uz vožnju otvorenih prozora) nisam imao dileme da se nekada to dešava. Jasno se čulo. Zašto je sistem sprečavanja proklizavanja pogonskih točkova tako podešen, ne znam. Ali, zabavno je dosta Eh, taj obrtni moment elektromotora. Prosto, daje im jaka medjuubrzanja.
  11. Sa 40 km/h možda ? Sa 140 ne bi ni fizički ostao u jednom komadu ni da si bio vezan i sa 10 air bagova ispred tebe.
  12. Kako ćeš da rešiš pitanje tog adaptera i radija ?
  13. Čestitke ! Neka te lepo služi. Biću subjektivan, ali, boljih kola u toj klasi nema. Imao sam 500L sa 1,6 MJ (sa 105 ks), ali sam uvek želeo Renegade. No, "nije se dalo". A 1,6 MJ je čista bajka od motora (za one koji vole dizele). Jeste da je ugladjen u radu kao "drobilica za kamen", ali u vožnji i odaje utisak takve moći A osećaj je valjda najbitniji. I nešto vredi. Još jednom, sve najbolje. P.S: To što kažeš da deca pozadi imaju više mesta nego u 500L, prostor za smeštaj trupa i glave je kolosalan, ja sa 193 cm i trupom psa jazavičara pozadi sednem u panoramski Renegade bez problema Nema ga takog u toj klasi, takve kocke. Ali mu prostor za kolena pozadi nije ništa bolji nego u 500L. A ima čak i malo manji Wb od 500L.
  14. Dve gume. Ne jedna. A na rupu su bile rasečene. Jedna je izduvala "u sekundi", a jedna za par minuta. Ali, generalno, nisam znao na kraju kada sam došao kući ( oko 3 ujutro) da li da se smejem ili da plačem oko svega toga. I kako je moguće da za uslugu "pomoći na putu" na području BGD-a, za relaciju od oko 3 km, treba više od 3 sata (zanemarimo ono da u to doba noći ciljani servis nije radio). Šta bi bilo da mi je pomoć trebala negde daleko, u sred ničega ? Ili, negde gde nema signala mob. telefona ( npr. Fruška gora )
  15. Moje iskustvo sa uslugom „pomoći na putu“ uz automobil pod garancijom (nešto što je deo plaćene cene novog vozila). Pneumatik probušen oko 23:15. Tačnije, dva komada (bila rupa na putu). U Beogradu. Pozvana „asistencija brenda“ (a tamo se javilo „Dunav osiguranje – pomoć na putu“ ). Dva puta su me „o’ladili“, uz obrazloženje da u sistemu nema vozilo pod tim brojem šasije. I prekinuli vezu. Jer, navodno nije bila moguća pretraga preko reg. broja i imena vlasnika. Treći put su nekako pristali da pretraže preko datuma prve registracije. I pronašli me. I „javićemo se“. Tek posla oko pola sata, u 00:36 mi šalju SMS da dolazi šlep. I naveli da stiže „oko 01:05“. Šlep je došao sa oko pola sata zakašnjenja u odnosu na najavljeno vreme, a oko sat i po kasnije u odnosu na ono vreme kada su vozilo napokon „pronašli u sistemu“. Šlep je vozilo prevezao oko 3 km i istovario ga na ciljanu destinaciju u 02:36 (koja tada, naravno, nije radila). A gume probijene u 23:15. A onda mi je „Dunav osiguranje – pomoć na putu“ ujutro poslao SMS sa pozivom da popunim anketu kako sam zadovoljan sa „asistencijom brenda“. Nisam je nikada popunio. Jer, da jesam, baš svašta bih im napisao. Razmišljam posle, za poslovnog Yarisa baš u prednjem smislu imam čak i posebnu „garanciju na pneumatike“ u trajanju od 10 godina. Za ove privatne Honde nisam ni proučavao uslove „pomoći na putu“ koju pruža garancija. Ali, po meni, sve je to čisto sviranje, ma kako da se zove ...
  16. I, kakvi su utisci, posle neto višeod godinu dana ?
  17. Ah, život u državi blagostanja ima svoju cenu ... Pa i vidu cene goriva
  18. Voziš japansku "svetu kravu" Šta bi ti hteo, održavanje po ceni Fiata?
  19. Kolegin Yaris (2019) smo dosta održavali u MAG-u (ja ga tamo uzeo i preuzeo). Kola su prelazila godišnje 30-35 kkm, pa su godišnje radjena po dva redovna servisa, svakih 15 kkm. I filter klime su menjali svaki put, na po 6 meseci. Posle sa tim Yarisom prešli na servis u Auto Turing Stanojević. Oni često gledaju da budu (naizgled) povoljniji. Pa ne menjaju svaki put. A nekad čak ni ako plan kaže. Ludilo.
  20. Da sam juče umro, ne bih znao da postoji i tako sofisticiran Japanac
  21. Ne razumem. To je fabrički ? Na Japancu ?
  22. Pa, šta sam ja pogrešio što sam rekao da je oko 2 cm razlika izmedju bruto i neto visine gume ?
  23. Izmerih "neto" kod gume CRV-a ( 235 / 60 X 18 ) i "fali" nešto preko 20 mm ( bruto je 141 mm, a neto oko 120 mm ). Taj deo visine gume od oko 20 mm je u felni. Jedan drugar je merio svoje gume ( 225 / 45 X 18 ) i on misli da mu "fali" oko 24 mm od bruto visine.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...