Jump to content
Goran
space

Fiat Stilo / Lancia Lybra JTD - senzor nivoa ulja?

Recommended Posts

Pozdrav. primjetio sam da kod ostalih stila kad se pale ima pokazivac oil lvl sa kruzicima. kod mene se nista ne pojavljuje. u cemu je fazon

Ili ti je otišao senzor, ali najčešće ne pokazuje nivo ulja ako se sipa ulje pogrešne viskoznosti. Naravno, merač postoji samo na dizelašima koliko znam, koji ti upravo imaš.

nemaju sva stila to opciju za ocitavanje nivoa ulja u karteru

nisam siguran, ali cini mi se da ocitava pri zamjeni ulja, znaci prvi puta kad ga upalim posle zamjene. nisam 5 puta mogao nasuti ulje pogresne viskoznosti, valjda bi nekad pogodio pravo, sipam 10w 40

to mi je majstor sipao 5w je ulje za zimske uslove, bar on tako kaze, ali i 10 w s vremenom izgubi viskoznost,

nego mene zanima imam li ja senzor. imaju li stilici koji imaju taj senzor sipku za kontrolisanje, ja imam.

i mala ispravka , nije pokazivao kruzice kad sam mjenjao ulje nego je ispisao low oil pressure

Svi JTD imaju taj senzor.

Reci majstoru ako vec nema pojma neka podigne haubu i pogleda nalepnice sa unutrashnje strane, sve pishe. Mozesh misliti kako ce da ti reshava neki problem sa kolima kad ne zna ni ulje pravo da sipa? Ja ti zelim puno srece sa tim majstorom, bice ti vrlo potrebna.

Pozdrav. primjetio sam da kod ostalih stila kad se pale ima pokazivac oil lvl sa kruzicima. kod mene se nista ne pojavljuje. u cemu je fazon

1.Nemas ga u opremi,redji slucaj je da je iskljucen preko ECU-a......

2.Odredjeni modeli jtd imaju taj senzor...

3.Da je crkao pokazivao bih ti nedostatak ulja...

4.Svi imaju i sipku za merenje nezavisno od senzora

5.Sto se tice ulja,slobodno vozi na 10w40,nikakve razlike nema osim u ceni a to mogu da potvrdim jer vec ulazim u 85000 sa tim uljem

ps malo je nelogicno da ocita samo pri zameni,jer ako je pogresno ulje kako kazu,pitanje je kako ga je ocitao uopste,a drugo zasto odreaguje samo jednom i posle vise ne

Da nema razlike ne bi bilo ni drugacijih oznaka :)

Valjda onaj ko napravi taj motor najbolje zna sta u njega ide , ili su to tamo pisali po uputstvima cisto da se sareni za ukras .

Slazem se apsolutno ali moj primer i na firmina 2 dukata koji guraju 260 000 svaki ponaosob, zadnjih 160 000 sipamo Seleniu 10w40td,i apsolutno nikakve promene ,nedostatke ili sta vec nismo primetili!

Ovde govorimo o vrlo dva slicna ulja malo razlicite gradacije,tako da to nemoze stvoriti toliko veliki problem

Po hiljaditi put - Selenia TD 10W-40 je takodje preporucena za JTD motore u Stilu. Ako treba skenirat cu originalno uputstvo na talijanskom jeziku gdje to pise.

Nikakva greska nije sipati 10W-40 u ove motore ali jeste u novije mJet

Sto se tice pokazivaca ulja, ocigledno ga nemas jer ti ne pokazuje. Da ne radi prikazivao bi ti gresku

A ovo poslije zamjene sto ti se pojavilo nije pokazivac vec obavjestenje da je pritisak slab - normalno prilikom zamjene ulja.

sto se tice ocitavanja posle zamjene,ja sam pogrjesio. napise samo low oil pressure.

i ja se slazem sa 10 w 40 posebno kod auta koja su vec presla 100000 km

Stilo - često postavljana pitanja

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=40855

Izbacuje mi poruku lvl oil sa nekim tačkicama. Šta to znači?

- U pitanju je pokazivač nivoa ulja u motoru. Kada su sve tačke pune, ulje je na maksimumu. Kada su sve tačkice prazne to ne znači da nemate ulja u motoru, već da je ono na minimumu i da ga treba doliti.

Ipak, zbog povećane sigurnosti preporuka je da nivo ulja kontrolišete na standardni način šipkom, jer naravno ona je i dalje tu.

Nema svaki Stilo ovu signalizaciju, tj. nemaju svi senzore nivoa ulja.

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=24664

:thumbup:

Desava mi se neko vreme vec da mi senzor nivoa ulja kompjuter prijavi da je otkazao, pa onda pri ponovnom kontaktu da je sve ok, sto u sustini i nije neki problem. Ono sto me najvise buni je to sto mi prijavljuje da je nivo ulja visok pa kasnije tokom sledeceg paljenja posle nekog vremena voznje bude sve u redu. Pri "mehanickoj" proveri nivoa ulja, na onoj butalici zaista ima malo vise ulja, ne znam da li je to od vrucine ili od cega vec...to mi je prijavljivao i pre i posle malog servisa...ulje koje je sipano je 10w40 ako se ne varam...ima li neko neku ideju.

U pitanju je Stilo JTD.

Edited by neshaoct
spojeno

Evo popodne ok, nema problema....bez odsipanja/dosipanja... naravno auto u svakom trenutku ide normalno bez ikakvih problema....

Kod mene na Stilu se uopšte nije pojavljivao senzor pri davanju kontakta. Po mom mišljenju verovatno zato što ulje nije menjano 17 000km tako da je bilo potpuno crno kada je izvađeno. Danas sam odradio mali servis, sipano 5w40 i pokazuje maskimalni nivo pri davanju kontakta.

Senzor ne radi kada je sipana pogrešna gradacija ulja. Najverovatnije je neko sipao 10-40, a treba 5-40.

Jel može da bude zbog i više nego dotrajalog ulja? U Stilu je sigurno bilo 5w, a i pogledao sam od ćaletovog drugara jtd u koji je sipano 10w i pokazuje normalno stanje ulja kad mu se da kontakt..

Samo prenosim iskustva sa drugih foruma (dok ovaj naš domaćinski nije postojao).

Nemoj da razbijaš glavu, sada imaš dobrog novog majstora, slušaj ga i nema problema.

U pravu si :laughing: Dok bude kod mene imaće 5w40 na svakih godinu dana ili 10 000km, šta pre naiđe,a ni ne treba da me brine mnogo što pre nije pokazivao kad već imam račune da je bilo 5w40 i nije (valjda) ništa dosipano