Jump to content
FAS Euroauto Goran
akiro

Paljenje automobila na kablove

Recommended Posts

Snimio sam video kako paliti auto uz pomoc kablova, pa ako nekoga zanima neka pogleda, mnogi vozaci to ne rade na pravilan nacin :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih da pitam nesto vezano za video. 

Kada se povezuje +, zasto je vazno da se poveze prvo na prazan akumulator?
Takodje, zasto se - ne povezuje kao plus vec jedan kraj ide na akumulator a drugi ne?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Nennad

 

Prvo se plus kaci na prazan akumulator zato sto ima manje struje nego onaj koji je pun, pa je sigurnije.

Ako se poveze - na -, moze doci do kratkog spoja, pogotovo kod novijih vozila, a kod automobila koji imaju start-stop sistem moze napraviti ogromne probleme, tako da se uvek povezuje na masu i nemas problem :D ili ako postoji odredjeno mesto koje je naznaceno da se na njega postavlja, onda tu naravno :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa eto još nekih sugestija već kada savetuješ neke osnovne stvari, da ih ne bi shvatili bukvalno.

Baš ta eksplozija je ključna za paljenje automobila, možda si mislio na  startovanje motora?

Zašto je automobil od kojeg se "uzima" struja isključen, pa kada prikačiš kablove onda ga startuješ? Kako proveriti da slučajno slab akumulato nije u kratkom spoju pa da napravi problem drugom autu?

U svim uputstvima za startovanje motora putem kablova je objašnjeno da se minus pol kači negde na masu a ne direktno na akumulator, pa ako bi to mogao malo bolje da objasniš zašto je tako? Zašto će napraviti štetu ako je direktno na minus polu akumulatora a neće ako je na masi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam x puta palio auto na kablove + na +  i - na -  , na akumulatoru, uvek je donor auto bio vec startovan i nikad nisam vodio racuna o tome da li cu prvo + da kacim ili - i nikad nisam imao ni najmanji problem 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@iggyboy 

Samo si imao mnogo srece. Tako nije ispravno, procitaj malo po internetu, pogledaj neke snimke. Ovaj video sam napravio samo ukratko da ljudi koji spajaju kablove znaju kako se to radi, a ne zasto je to ispravno i koje su posledice, onda bi video predugo trajao. Uglavnom, bitno je jako koji se kabl prvi spaja, zasto se automobili pale nakon spajanja, zasto - ide na masu, a nikako na - pol... 

 

Nisam ovde da pametujem, naisao sam na neki clanak i shvatio da ni ja ne znam kako se to radi, onda sam istrazivao po internetu mnogo i napravio video o tome kako se pravilno pali automobil uz pomoc kablova.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na novijim automobilima praktikujem da donor auto bude ugasen. Nekako mi sigurnije zbog elektronike, pada napona.. :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stavlja se na masu a ne na minus pol zbog toga jer postoji mogućnost da je neispravan akumulator u kratkom spoju.I samim tim moze doći do eksplozije..A druga stvar je da kad drugi auto upali moze da dođe do većeg napona pa davaocu struje moze da rikne kompjuter ili nešto od elektronskih uređaja..Tako bar kazu stručnjaci..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam strucnjak za struju ali evo da se ukljucim malo i ja.Mozda je pravilno masu kaciti na drugom mestu a ne na -pol medjutim tacke na kojima je nmasa bi bil-klema odatle na motor pa na menjac pa na karoseriju ja recimo - od pomocnog kabla kacim i na acu direktno a i na recimio sasiju ili motor.Pitanje je zakacis - od pom kabla na sasiju i ta masa je losa -oksidirala sta se desava onda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

polovniautomobili.jpg PolovniAutomobili video: Kako upaliti automobil uz pomoć kablova?

 

Pandemija virusa uslovila je znatno manje kretanje građana. Samim tim i naši automobili se manje kreću, a kada automobil miruje akumulator se prazni. U ovoj epizodi pokazujemo vam kako se automobil, koji je ostao bez struje, startuje uz pomoć kablova. Obratite pažnju na redosled postavljanja i uklanjanja kablova prilikom ove procedure...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...