Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Nemogućnost registrovanja auta zbog neplaćenih kazni - Neustavna!

Recommended Posts

Da biste registrovali automobil do sada ste morali da imate izmirene sve novčane prekršajne kazne. Od sada to više ne važi.

 

aaaaa.jpg

 

Ustavni sud Srbije, naime, proglasio je član 336. Zakona o prekršajima neustavnim po kojem građani koji nisu izmirili određene novčane kazne ne mogu da dobiju vozačku i probnu vozačku dozvolu, potvrdu o registraciji, odjavu vozila…

 

Ipak, Ustavni sud Srbije je odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata ili radnji preduzetih na osnovu ovih odredaba.

 

fasd.jpg

 

Zahtev za ocenu ustavnosti člana 336. Zakona o prekršajima iz 2013. godine podneo je Zaštitnik građana, ocenjujući da se njime ograničavaju ustavna prava građana, koji se stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na druge građane. Međutim, u toku trajanja postupka pred Ustavnim sudom, usvojen je novi Zakon o prekršajima koji je od svih osporenih zabrana zadržao zabranu registracije i izdavanja saobraćajne dozvole. Ustavni postupak po ovoj inicijativi je obustavljen usvajanjem novog zakona prošle godine, ali je Sud nastavio rad po službenoj dužnosti, što je rezultiralo ocenom o neustavnosti člana 336. Zakona o prekršajima.

 

Naime, osporeni član 336. odnosi se na posledice upisa građana u registar novčanih kazni.

 

Taj član predviđa da se u svrhu naplate izrečene novčane kazne, troškova postupka i drugih dosuđenih novčanih iznosa koji su evidentirani u registru novčanih kazni, kažnjenom licu dok u potpunosti ne izmiri dugovani iznos neće dozvoliti:

1) izdavanje vozačke dozvole i probne vozačke dozvole;

2) izdavanje potvrde o registraciji, saobraćajne dozvole, registarskih tablica i registracione nalepnice, potvrde o privremenoj registraciji vozila i privremenih registracijskih tablica;

3) odjava vozila.

 

Takođe, taj zakonski član navodi da se posebnim zakonom može predvideti i privremeno uskraćivanje izdavanja ili produženja važnosti drugih dozvola i dokumenata, ali da se ne može uskratiti izdavanje ili produženje važnosti dozvola i dokumenata kojim bi se ugrozilo ostvarivanje Ustavom garantovanih ljudskih i manjinskih prava, zdravlje i bezbednost ljudi, životna sredina ili imovina većeg obima.

Odluku o neustavnosti odredbe 336. Zakona o prekršajima Ustavni sud je doneo na sednici od 3. novembra.

 

Preuzeto sa blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ne mogu da shvatim da u ovoj drzavi kada neko ne placa nesto sto bi trebao se tako brzo pronadje neustavno, a neke stvari koje su prost zdrav razum ne mogu da se nikako rese... Biti posten u ovoj drzavi je totalna budalastina...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

ali da se ne može uskratiti izdavanje ili produženje važnosti dozvola i dokumenata kojim bi se ugrozilo ostvarivanje Ustavom garantovanih ljudskih i manjinskih prava, zdravlje i bezbednost ljudi, životna sredina ili imovina većeg obima.

Naravno da kazne trebaju da se placaju,ali je zaista bilo neustavno zabraniti nekome registraciju,prenos vlasnistva nad vozilom,ukoliko kazna nije placena.Sta ako ja smatram da nisam kriv?Kako da pokusam da odbranim svoje pravo? Naravno na sudu.Sudovi su spori i uglavnom ta kazna zastari u medjuvremenu.(Nije krivica gradjanina)Jel ja treba da cekam 2 godine i da pritom ne mogu da registrujem ili prodam vozilo da bi pokusao da odbranim sebe? Naravno da ne..Zato potpuno podrzavam ovu odluku ustavnog suda,a ne plati, bez prava na zalbu i pokusaj odbrane sebe.

Moraju da ubrzaju sudove,a ne da uslovljavaju da se plati kazna bez obzira na sve.Ustav i sluzi tome da zastiti gradjanina od drzave kao i drzavu od gradjanina.Ne moze se raditi mimo toga i zato je i ova samovolja nekoga proglasena neustavnom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, tj. moj klinac, osetili na ličnom primeru glupost te uredbe. Petak, uradili tehn
pegled, platili harač, da uzmemo nalepnicu, kad ono PRC. Każe g-đa, imate kaznu iz prošle god. 5000din. Platite, idite u prekršajni sud u Ustaničkoj, tražite potvrdu o izmirenju, dobijate nalepnicu. Eeee, nije tako. Sud ne izdaje potvrde, vikendom ne radi, kazna će biti obrisana iz registra u ponedeljak do 13h. Tek tada možete registrovati vozilo. Tako smo i uradili, a auto se 3 dana vozio neregistrovan.
Sve po slovu zakona !
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/17/2016 at 12:02 AM, vicent said:

 a auto se 3 dana vozio neregistrovan.
Sve po slovu zakona !

 

Kako si vozio neregistrovan po slovu zakona?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam pravnik ali ovako laicki gledano, po ovome ispada da je prekrsilac kriv dok se ne dokaze suprotno (jer ne moze da registruje itd...), a koliko znam, u Srbiji bi trebalo da vazi da je nevin dok se ne dokaze suprotno...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa nije odluka neustavna zbog toga :)
U registar neplaćenih kazni ulaziš kada je presuda pravosnažna.

Problem je da ti zbog npr neplaćene Busplus kazne neko ne da da registruješ auto.
To je ovde u pitanju.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene je bio slučaj sa nekom prekršajnom kaznom od 5000 rsd iz 2015 god. Klinac nema pojma o čemu se radi !

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutros čoveka vratiše u Balkanu zbog zaostale kazne, nisu mogli da mu produže registraciju.
Tako da je to i dalje na snazi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije plaćao kazne - policija mu oduzela Golf 2

 

vw_golf doboj.jpg

 

Dobojska policija je od višestrukog počinitelja saobraćajnih prekršaja oduzela automobil Volkswagen Golf 2.

Kako su rekli iz policijske stanice radi se o Đ.Đ. sa područja grada Doboja, za kojeg je proverama utvrđeno da na ime neplaćenih novčanih kazni poseduje dug od 13.955 KM iliti oko 7.000 evra. ''Policijski službenici Policijske stanice Petrovo, 18. januara 2021. godine su, od osobe inicijala Đ.Đ. sa područja grada Doboja, koja je višestruki povratnik u činjenju saobraćajnih prekršaja oduzeli putnički automobil marke Volkswagen Golf 2. Nakon uvida u službene evidencije utvrđeno je da navedena osoba ima dug u Registru novčanih kazni u iznosu od 13.955 KM'', saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...