Jump to content
FAS Goran
GNL

Fiat 500L - bučno kvačilo? / problem sa kvačilom

Recommended Posts

Danas mi je drugar pomagao oko parkiranja i kaze da se cuje poprilicno  kvacilo i menjac spolja (van automobila)

Cini mi se da sam negde procitao da se neko zalio na isto.

Da li je to slucaj i sa vasim 500L-ovima i da li je to normalno? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@gnl druze, nisam strucan ali iz licnog iskustva bih rekao da je to normalno za Fiat menjace. I kod mene se cuje i ne svidja mi se, cak i u voznji ako zelis da slusas. Ipak, javice se neko strucniji da to potvrdi/demantuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se kvačila i menjača tiče normalno je da se malo čuju, ali ne i da lupaju i udaraju, pogotovu ne ako se lagano sa njima rukuje. Ako ti mnogo smeta prijavi, ali ipak poslušaj još nekog 500l-a, pun ih je grad tako da nije taško naći neki reper :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To što se ponešto čuje iz automobila ne mora da znači neispravnost. Potpuno nov menjač na 159 se čuje kad se naglo pušta kvačilo recimo, i to je nešto u njegovoj konstrukciji tako rešeno. Čuje se manje ili više, ali je tu. Većina vlasnika to i ne primeti na kraju krajeva. Itd, neki zvukić mora da postoji, pogotovo na automobilima koji su jako tihi, poput 500L.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moram da kazem da 500l ne smatram tihim. Astra koju sam vozio pre njega (takodje nova) je znatno tisa. Na Astri se nije cuo menjac i kvacilo, nije se cuo vetar, nije se culo zveckanje, motor se manje cuo i gume su se manje cule.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oteraj auto odma , i uzmi kopiju radnog naloga, da se vidi da si na novom autu, prijavio probleme, bar da te kasnije ne prave budalom ,jer si bio opusten, u fazonu imam garanciju...

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ono sto me je odvratilo od odlaska u servis zbog bucnog kvacila je muka oko dokazivanja takvih kvarova. Sanse su ti minimalne da reklamiras nesto sto se cuje na 80% fiata 500l pa cak i 500 i drugih modela.

Odlucio sam da sacekam i nek crkne ako ne valja. Ako ne crkne onda je ispravno. U medjuvremenu sam naucio da ga vozim, znatno se redje cuje ali se cuje. Fiat 500L je kombi, tako treba i da se vozi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nakon pocetnog oduševljanja novim automobilom ,  usledilo je razočarenje.

Javio se problem sa kvačilom naime prilokom pritiskanja kvačila culo se zvuk najpriblibliznijr opisan sa tup-tup i trzaj. Na pocetku sam mislio da je do moje nenaviknutosti na nov automobil  moderne konstrkcijue(ipak je punto classic 20 godina stara konstrukcija) i da je potrbno neko vreme da se priviknem ali nije to u pitanju (auto su probale i moje kolege i kod svi su  se slozili da se nesto cuje i lupa).

Danas posto ne mogu radnim danom sam otišao do AK Kole u servis .Sef servisa je provozao auto i rekao da se nesto cuje  ali da moram radnim danom da dovezem kako bi koleginice koja radi reklamacije to snimila!?!? i posala u Kragijevac pa da vidi sta ce on ida kazu.

Zanima me da je neko ima slicnih problema sa kvačilom .

ima li neko iskustava sa reklamacijom 30 dana starog automobila koji je presao 1400 km. :ouch:

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okreni ih u ponedeljak telefonom i pitaj možeš li ti sam to da snimiš, jer ti je teško ostvarivo da dođeš do njih u toku svog radnog vremena...

Nije na odmet ponoviti još koji put: Garancija na nov auto nije garancija da vlasnik neće imati nikada nijedan problem dokle god je auto u garanciji, nego da ako bude problema, biće rešen o trošku proizvođača. :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na spajanju tema.

Nekako mi je narmalno da se čuje da lupi kvačilo , menjač ili šta god kad se kvačilo naglo otpusti ali na pritiskanje, da se ne samo čuje već i da se oseti da cimne  to ne.

Ja bi jedino telefonom mogao da snimim ,ali šta bi se tu čulo  to je pitanje.

Znam da garancija služi da se eventualni nedostatci resavaju na teret proizvođača , samo kako stvariti prava u zemlji Srbiji to je pitanje.

Uponedeljak ću da im ostavim auto, preživeću dva tri dan bez kola.... zanima mešta će da kažu jer faktički kupio sam neispravan auto!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zašto da budeš bez auta par dana kada imaš opciju za zamenski auto? ;) Klik ovde:
https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/44854-fiat-garancija-i-servisi/
 
...ili direktno ovde:
https://www.fiat-lancia.org.rs/Manuals/Fiat_GS.pdf

Ukoliko je, u slučaju Kvara vozila ili Incidenta, pri čemu je predviđeno vreme izvođenja intervencije obračunato prema zvaničnom normativu vremena za vozila Fiat koje propisuje Proizvođač Fiat, preko 6 sati za vozila FIAT, odnosno 4 sata za vozila FIAT Professional (prema sertifikaciji Servi- sne Mreže Fiata), CIAOFIAT Assistance omogućava besplatno korišćenje Uslužnog vozila na period od maksimalno 3 radna dana (ne računajući neradne dane u okviru tog perioda).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za to snimanje i utvrdjivanje kvara verujem da njima ne teba više od sat vremena, ja sam problem jer ne mogu da dođem pre 16:30 u servis.

Znam da popravke u garanciji funkcionišu imao sam reklamacije na puntu u garantnom roku ali dok je već bio "mator" ne znam šta se dešava sa novim (mladjim od 6 meseci) automobilom ,Za TV znam (pokvario se dobio novi) :laughing:

Inače večeras je  lupao malte ne pri svakoj promeni brzine 1-2, 2-3 3-2 .... uglavnom  lupa pri malim brzinama  ispod 50 km/h , postalo je jako frustrirajuće

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za zamensko vozilo nema veze vreme potrebno za utvrđivanje kvara, gore piše ''predviđeno vreme izvođenja intervencije''. Snimak im treba kako bi se dalje postupalo po prijavi problema na autu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Videću u ponedeljak popodne šta će u servisu da mi kažu, mada moraću da im napomenem da sam vezan ugovorom sa firmom da vozim auto u sluzbene svrhe.

Šef servisa je rekao da se vidi da ima neki problem. Ostaje da vidimo šta  FAS kaže.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U AK kole su dosta korektni,neces imati problema sa njima. Ja sam dobio zamensko vozilo Fiat Linea. Koje ce ti dati zavisi od toga sta imaju ,prvo su mi rekli da ce mi dati nekog forda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostavio sam  auto u AK Kole,sutra ujutru ce da vide  o cemu se radi.

Dobio sam zamensko vozilo  500l 0.9 TwinAir sa CNG _om. jedino što mogu da kazem moj sledeci auto imaće turbinu :):laughing:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozovem ja danas AK Kole, oko 13:30 da se raspitam sta se dešava sa mojim automobilom. Kaže neko s druge strane na dizalici je, za 30-45 min pozvaćemo vas. Prođe 2 sata zvoni  telefon kaze neko mozete da preuzmete auto  sređeno je. Pitam u čemi je bio problem kaze zamenili smo donji nosača menjaca kolege su probale sve je ok! Reko da se ne pravim blesav i da pitam zasto me niste pitali da li se slazem sa popravkom već samo inicijalno zamenili deo.

Krenem ja sa Voždovca  prema Zemunu usput oduševljen kako se ponaša maleni 0.9 TwinAir, stignem vratim zamensko vozilo i krenem da pokupim mog crvenog fćka. Potpisem radni nalog ili kako li se več zove taj papir. uzmem ključ i krenem kući već  na kapiji razočarenje al reko učinilo mi se prešao sam nečega. krećem prema zemunu i opet ISTI udarci ! malo su ublazeni novim nosačem motora ali tu su. MRAK na oči okrenem se i vratim nazad . Ponovo je šef servisa provozao autoi kze ima nesto ali ne moze da utvrdi tačno šta je, pa eto da je vozim jos dva dana pa da vidimo šta ce da bude da li će da se pogorša ili ne ......

Uglavnom smoren sam poprilično, u četvrtak im vozim auto da pokušaju da utvrde o čemu se radi i skrenuću im pažnju da bez moje saglasnosti ne mogu da menjaju bilo kakv deo jer je auto mlađi od 6 meseci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...