shuxx 15569 Posted January 17, 2024 Ne skijam, leti uživam u plivanju, prijatnim večerima. Zimi volim sneg, planine. Nemam omiljeno godišnje doba, jer je svako lepo na svoj način. Uživam u svakom na razne načine. 2 ortakov and skile86 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 8566 Posted January 17, 2024 Što sam stariji sve više imam averziju prema zimi, kao godišnjem dobuniu, otprilike 4 miliona razloga.Sent from my SM-A546E using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 3794 Posted January 17, 2024 Ja je iskreno nisam nikad ni voleo, jesam kao dete ali samo kad je sneg, a leto mi je milina za sve, jeste vrucina ali mi vise prija da idem bos i go nego da se oblacim i mrznem 3 shuxx, ortakov and Siciliano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bane1321 6710 Posted January 19, 2024 4 Che Guevara, moron, Dzimbo and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 4653 Posted January 19, 2024 Bravo !!! 1 bane1321 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bane1321 6710 Posted January 20, 2024 Noćas je fino napadalo. Sem malo vetra na Babinom zubu, bilo je idealno za skijanje - mokar sneg je zaledio, pa preko njega pao novi... Sunčana dolina i Konjarnik se ubrzano spremaju... Ko ne zna šta će sa sobom, sutra je idealno da dođe ovamo, biće sunca! 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15569 Posted January 20, 2024 Sutra sam na Midžoru, bože zdravlje 2 bane1321 and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bane1321 6710 Posted January 20, 2024 Gore je baš napadalo - srećno!!! 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15569 Posted January 21, 2024 Kakav dan.... Sent from my STK-LX1 using Tapatalk 5 Che Guevara, MiloshBg, bane1321 and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bane1321 6710 Posted January 21, 2024 Zub na babu 8 MiloshBg, knezevic76, Che Guevara and 5 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 4653 Posted February 20 Imah neke druge ( "velike" ) planove za skijanje za ovu sezonu, ali sve se izjalovilo i na kraju opet završih na Bjelasici ... Ovde sam već pet skijaških dana i dosta toga se sticajem okolnosti baš lepo posložilo. Lepo vreme, bez gužve i dovoljno snega. Samo sreća. Kako i vele i za skijanje: "no skill, just luck" 4 Woodoo, silenci, Dzimbo and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15569 Posted February 20 Uh odlične fotke. prava zimska idila. I vidi se da ima valjanog snega... kod nas tankooo Nego, kojom Hondom si išao, koja potrošnja....ipak je ovo Auto forum .....šalim se Lep provod želim 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 901 Posted February 22 Ove godine smo bili u Kronplatz, Brunico, Italija, Južni Tirol. Suštinski, to je više Austrija nego Italija, sve je dvojezično, više ljudi priča nemački / austrijski nego italijanski ali ima i italijana. Ko voli da skija, ovo je pravo mesto za to. Veliki izbor lakih, srednjih do dosta teških staza. Par dana pošto smo se vratili, tamo se vozio Audi kup, tako da ima baš veliki izbor staza. Put do tog skijališta je dobar, laganom vožnjom, sa pauzama i zadržavanjima na granicama je do 12 sati. Ko voli, može da stigne i dosta brže, mi nismo žurili ali nekih većih problema nema. Najveći deo puta je AP, do nekih stotinak km kroz Au i It do dolaska na odredište je magistrala, dobro obeležena, čista i kvalitetna (nema rupa, kolotraga i sl. gluposti). Početne staze i celo skijalište se nalazi na 2200 mnv. Snega ima dugo i dobro su pripremljeni ukoliko treba da veštački osneže staze. Mi smo imali sreće, bilo je lepo i hladno vreme a par nedelja pre toga je napadlo više nego dovoljno snega za odlično skijanje. Organizacija skijališta je takva da ima više polaznih mesta za dolazak na vrh. Mi smo bili smešteni u Bruniku, ali i iz drugih mesta se dolazi žicom do vrha (gondolama). Ne sećam se baš naziva, mislim da ima Perka, St. Vilige ili tako nega mesta, ali je princip isti, parking blizu žice, penjanje i skijanje. Parking košta 1€ po satu ali ne može da košta više od 8€. Podrazumeva se da imaju pokretne stepenice do gondole, gumirane podloge, mesta za rentanje /čuvanje opreme, toaleti, kafići... Mi smo nosili svoju opremu pa ne znam tačne cene, ali verujem da ima negde na internetu da se pronađe. To je generalno za naše uslove dosta skupo (ovde nisam proveravao ali u AU je koštalo 150€ za 7 dana da čuvaju moju opremu). Ja ove godine nisam skijao jer sam povredio koleno, pa pošto ne skijam, bilo mi je glupo da kupujem skupi ski pas samo da bi se popeo i eventualno provozao gondolama. Oni su i za takve našli rešenje u vidu "poene" (tačkica). Svaka žica / godnola nosi određen broj "tačkica". Za 150€ se dobija 2100 tačkica i prenosive su (mogu dvoje - troje da se popnu i spuste sa istim "ski pasom") Na samom vrhu imaju kao centralni restoran i mesto za odmor, toalet, karabinjere, spasilačku službu, mesto za kupovinu / rentanje opreme, ski škole .... Toalet je besplatan u tom centralnom delu i vrhunski čist, veliki, dok se u drugim restoranima plaća 1€ ili je besplatan sa računom iz tog restorana (bar kod za skeniranje pri ulasku). Ima veliki broj zaposlenih hrvata, srba, bosanaca i albanaca. Uglavnom svi znaju engleski ali bez problema može i na srpskom da se sporazumeva. Isto tako i na samom skijalištu ima puno ljudi iz ovih naših država. Ja sam, recimo, mogao da prepoznam srbe / srpkinje po tome što recimo, ako vidiš ženu sa pačijim ustima - srpkinja. Ako vode psa - srbi. Ako su lepi, visoki - srbi - hrvati - bosanci. Ako vidiš da ima metar ipo, talijani. Plavi, plave oči, nemci ... baš se vidi razlika Ili, ako vidiš da neko puši na mestu gde za to nije mesto, srbi - crnogorci. To je samo moje iskustvo, ne znači da je tako generalno, ali ja sam tako video, pa sad, da ne ispadne da generalizujem, al jbg, tako je - kako je. O stazama ne mogu mnogo da pričam, video sam ih uglavnom iz gondole i slušao decu kakav su njima utisak ostavile. Ono što je evidentno je da su staze jako široke, odlično propremljene, bez hupstera čak i posle podne, da ima zabavnih delova, vožnje kroz šumarke, da ima ski park za preskakanje, vožnju kroz tunele ... Mom sinu se izrazito svideo deo gde se meri vreme i gde snimaju kamere koje su tamo postavljene. Imitacija takmičenja, sa onom žicom na startu, zastavicama i sl. Skenira se ski pas, registruje i onda snimak i vreme se mogu preuzeti. Isto tako, može se videti koliko puta si se spustio, najveća razlika nadmorske visine, gde si sve vozio u kom periodu itd. Vrhunski. Cene i usluga. Cene ski pasa su dosta visoke (za naše uslove, verujem da su po Evropi slične). Deca do 16 godina su (ne sećam se više) oko 30 ak € po danu ako se kupi 5 + dana. Za odrasle je oko 72€ dnevni pa se smanjuje cena ako se kupi 3 + dana. Obzirom na uslugu, možda zvuči mnogo, međutim nudi nezaboravno iskustvo za ljude koji vole skijanje. Cene u prodavnicama u tom gradu Brunico su iste kao u Srbiji a mnogo toga je i jeftinije. Recimo, hleb baget košta 49 centi a u Srbiji je 88 dinara i više. Sve je jeftinije osim, recimo voća. Ja ne znam da li sam išta video da je skuplje nego kod nas. Stim, što je kvalitet hrane daleko bolji tamo nego ovde (pišem o velikim trgovinskim marketima Bila, Spar, Lidl, tamo malih i nema). Mleko ima ukus mleka, meso je crvene boje... neverovatno. Mi smo večerali u piceriji koju drži albanac sa Kosova. Otac zna srpski, odlično, deca ne, svi rade tamo. Porodična pica, ogromna, 1,5 l koka kole (kao, porodični obrok, koji smo jedva pojeli) košta 22 ili 23€ ne saćam se, dao sam 25€, bili su više nego uslužni. Na primer, pošto je pica velika, pitaju te koju hoćeš. Pa recimo možeš da uzmeš četvrtinu kaprićozu, četvrtinu margaritu, a drugu polovinu sa nekim kebabom ... vrhunska ... Mislim da se zove Bucko ili tako nekako (možda Bata) nije ni važno. Cene smeštaja, isto tako, zavisi šta čovek očekuje i šta želi. Mi smo bili smešteni u apartmanu sa doručkom. 6 dana za porodicu 615€ baš da vidim gde ovde ima za te pare Istina, to je bio jedan od najjeftinijih u samom mestu Brunico, ali po okolnim brdima i selima može se naći i jeftinije, sa ili bez doručka. Razume se, postoje i hoteli ali su za moj dojam, previše skupi. Mi svakako nismo previše bogati i to nisam ni uzimao u obzir ali recimo da je dan, za četvoročlanu porodicu, sa dva obroka od 200 - 250€ najjeftinije pa na gore do par hiljada. Ono što je veoma važno, jeste da smo mi bili u nekoj međusezoni, kada se njima završava zimski raspust pa je sve bilo jeftinije (smeštaj i ski pas). Ko želi da ide, ne bi bilo loše da obrati pažnju na to, jer su manje gužve i jeftinije je. Cene u restoranu na samom skijalištu jesu malo skuplje ali ništa dramatično. Recimo da tri obroka, dovoljna za nas četvoro, čak i više nego što bi trebalo da pojedemo ne prelaze 50 ak € sa sve slatkišima, pićem ... Naravno, može se potrošiti i više, ali nema potrebe, ako ne želiš da se prejedaš. E, supa je baš skupa. 8 - 9 € za tanjir neke supe ... e jbg... ali zato 15€ bečka šnicla i prilog, dovoljno za dvoje odraslih.... Štrudla sa jabukama (obrok, bukvalno) 8€ Espreso 1,8€ Dupli, duplo Pivo 4 - 5€ Vino 5 - 8€ (mala flašica). VODA 0,5l - 3€ Prodavnice ne rade nedeljom, a radnim danima do 20:00 sati. Svuda u gradu su biciklističke staze i parkinzi za bicikle. Recimo na žel. stanici i autobuskoj stoji parkirano uvek po 50 ak - 100 bicikala. Ljudi koji dolaze tu da rade, dođu javnim prevozom i odatle idu na svoj posao, vrate se i tu parkiraju bajseve. Prelepo. Da ne zaboravim, kada se kupuje ski pas, ima mogućnost kupovine za jedno skijalište (Kronplatz) i za sva skijališta u regiji. Onda je u cenu uključen i prevoz vozom do skijališta tri doline i još neka. Mi to nismo koristili, nismo bili dovoljno dugo a i sama deca skijaju, pa je onda nezgodno, suviše su mali da bi mogli da idu sami, da menjaju prevoz i sl. Pri rezervaciji smeštaja, dobili smo e mail sa nekim bar kodovima, koji su služili da možemo da koristimo njihov javni prevoz, besplatno dok smo tamo (važi za dane dok platiš smeštaj). Super fora, nije vezano za ski pas, jednostavno, smešten si tamo i ne brineš o javnom prevozu. Taj prevoz služi i da te vozi do i od skijališta, mi to nismo koristili, ali je vrlo lepo, ko ne želi da plaća parking ili nema svoje vozilo. Sve u svemu, vrhunsko skijalište, nije nedostižno za plaćanje, ukupno sa troškom putovanja možda 30 ak % skuplje nego Kopaonik, ali mislim da to nema veze jedno sa drugim, ni u kom smislu. 4 2 moron, Ivan, shuxx and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 4653 Posted February 22 Hvala ti za ovaj post !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15569 Posted February 22 Da, odličan opis, detaljan. Cene su zaista korektne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 901 Posted February 22 3 hours ago, moron said: Hvala ti za ovaj post !!! Nema na čemu. Jedini problem je što posle ovoga, nisam siguran da ću naići na bolje skijalište za svoje (porodične) potrebe. Verujem da ima i boljih, ali, ovo je baš dobro 2 shuxx and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites