Jump to content
FAS Goran

chikavili

Administrators
  • Content Count

    4821
  • Joined

  • Last visited


Reputation Activity

  1. Like
    chikavili reacted to neshaoct in Dizajn automobila   
    Hyundai N Vision 74
     

     
    Pored RN22e Concepta, Hyundai je predstavio i N Vision 74 Concept, najnoviji dodatak svojoj ''kolekciji tehnoloških eksperimenata''. Njime se odaje počast Hyundai Pony Coupeu iz 1974. godine, koncept automobilu koji je dizajnirao legendarni Giorgetto Giugiaro.
     

     
    N Vision 74 se opisuje kao retrofuturistički model, koji pokazuje futurističku naučno-fantastičnu tehnologiju za koju se inženjeri kompanije nadaju da će je transformisati u naučnu stvarnost. N Vision 74 pokreće hibridno-vodonični pogonski sistem koji kombinuje baterijsko-električni pogonski sistem i vodoničnu gorivnu ćeliju.
     

     
    Sa rezervoarom za vodonik koji se može napuniti za pet minuta i baterijom od 62.4 kWh sposobnom za brzo punjenje od 800V, N Vision 74 ima domet od 600 km.
     

     
    Automobil raspolaže sa ukupno 680KS i 900 Nm obrtnog momenta, što omogućava maksimalnu brzinu od 250 km/h. U vezi dimenzija, N Vision 74 je dugačak 4.952 mm, širok 1.995 mm, visok 1.331 mm, a ima međuosovinsko rastojanje od 2.905 mm.
     

     
    Hyundai navodi da unutrašnjost pokušava da uravnoteži nasleđe originalnog Pony Concepta sa modernošću njegovog pogonskog sklopa. Opisan kao ''kokpit usmeren na vozača'', kombinuje analognu dugmad stare škole sa digitalnom instrument tablom.
     

     
    ''Dizajn modela N Vision 74 koji je orijentisan na budućnost odražava poštovanje i uvažavanje koje imamo za posvećenost i strast koja je ušla u koncept Pony Coupea'', navodi SangYup Li, izvršni potpredsednik i šef Hyundai dizajnerskog centra.
     
     
  2. Like
    chikavili reacted to neshaoct in Dizajn automobila   
    Mostro Barchetta Zagato
     

     
    Na ovogodišnjem izdanju manifestacije Concorso d'Eleganza di Villa d'Este, posetioci su mogli da vide i ekskluzivni Mostro Barchetta Zagato (''Čudovište'').
     

     
    Kako se navodi, ovaj fascinantni superautomobil je inspririsan roudsterima iz prošlosti, a u ovakvoj modernoj interpretaciji nudi ultra visoke performanse.
     

     
    Vozilo predstavlja najnoviji rezultat duge saradnje između Zagata i Maseratija koja traje od 1931. Tokom decenija dve kompanije su stvorile desetine prestižnih modela kao što su Maserati 8C 2500 Sport Zagato i 450S Coupe Zagato. Mostro Barchetta Zagato izložen u Vili d'Este je inspirisana potonjim modelom koji je Stirling Moss nazvao ''Čudovište''.
     

     
    Zagatovu novu kreaciju je dizajnirao Norihiko Harada (potpredsednik dizajna u milanskoj kompaniji) i generalno je inspirisan ''barketama'' iz 1950-ih.
     

     
    Međutim, tu su i elementi od ugljeničnih vlakana i 19-inčni aluminijumski točkovi sa gumama 255/40 R19 odnosno 295/35 R19. Mostro Barchetta Zagato je predviđen sa 4.2 V8 atmosferskim i 3.0 V6 biturbo motorima sa 420KS odnosno 630KS, uz 6-stepeni sekvencijalni menjač. Težina vozila iznosi 1.200 kg, dok je raspored težine 50:50. U planu je ekskluzivna serija od samo pet primeraka, dok se cena u vesti ne navodi.
     
    preuzeto sa - Auto Blog
  3. Zbunjen
    chikavili reacted to neshaoct in Dizajn automobila   
    Unikatni WILL.I.AMG sportski model
     

     
    Zvanično je  predstavljen AMG sportski model (sa nadimkom ''The Flip''), kreiran u saradnji sa popularnim umetnikom i preduzetnikom Will.I.Am.
     

     
    Slike prikazuju vozilo sa licem G klase u kombinaciji sa siluetom kupea sa dva vrata. Automobil je kreiran kao unikatni specijalni projekat, dizajniran da prikupi novac za školske inženjerske programe.
     

     
    Najviše pažnje naravno privlači prednji deo (koji je inspirisan G klasom sa okruglim LED svetlima), ali i takozvana ''samoubilačka'' vrata.
     

     
    S druge strane, krov izgleda slično aktuelnom AMG GT-u, a zadnji deo po svemu sudeći liči na AMG-a GT 4-door. Nije poznato kako izgleda unutrašnjost, ali je poznato da tokom kreiranja ovog vozila nisu napravljene nikakve veće mehaničke promene (što važi i za 4.0 twin-turbo V8 motor). ''Nisam dirao motor jer AMG zaista pravi najbolje motore'', rekao je reper.
     
    preuzeto sa - Auto Blog
  4. Like
    chikavili got a reaction from neshaoct in Vazduhoplovstvo   
    Najnovije iz radionice - Jugoslvenski Ka-28 Helix, protiv-podmornicar
     

     

     

     

     

     
     
  5. Like
    chikavili reacted to totti in Vazduhoplovstvo   
  6. Like
    chikavili got a reaction from neshtry in Vazduhoplovstvo   
    Najnovije iz radionice - Jugoslvenski Ka-28 Helix, protiv-podmornicar
     

     

     

     

     

     
     
  7. Hvala
    chikavili got a reaction from ivan73 in Vazduhoplovstvo   
    Najnovije iz radionice - Jugoslvenski Ka-28 Helix, protiv-podmornicar
     

     

     

     

     

     
     
  8. Like
    chikavili got a reaction from dach@ in Vazduhoplovstvo   
    Najnovije iz radionice - Jugoslvenski Ka-28 Helix, protiv-podmornicar
     

     

     

     

     

     
     
  9. Like
    chikavili got a reaction from luka3rd in Blokiranje EGR ventila   
    Mnogi ce ti reci da ga slobodno zatvoris i da nece biti stete, a da ce pri tom bolje vuci. Cak i dosta "majstora" ce ti isto reci, ali...
    Posle dosta polemika i svega i svacega sto sam procitao po raznim forumima, konsultovao sam jednog lika (koga sam slucajno upoznao) koji je inzenjer i specijalizovao kompjutersku dijagnostiku u nemackoj (ozbiljne skole zavrsio), i on mi je rekao da zatvaranje (blokiranje) EGR ventila nikako nije dobro iz vise razloga, od kojih su dva bitna: nedovoljna zagrejanost smese na ulazu u motor i pogresni podaci koje dobija racunar (pa samim tim i pogresan rad istog), sto rezultira kracim vekom motora i drugih bitnih sklopova i uredjaja vezanih za funkcionisanje istog. Iste informacije sam kasnije cuo od jos jednog visoko skolovanog masinca.
    Ispravan postupak bi bio redovno ciscenje EGR ventila, a nikako blokiranje.
    U svakom slucaju, posto verovatno ima dosta ljudi koji se nece sloziti sa ovim, samo da napomenem da se necu upustati u bilo kakve rasprave, svako ima slobodnu volju da radi sta hoce i kako hoce
  10. Like
    chikavili got a reaction from moron in Chikavilijev skoro sasvim obican Hyundai Tucson   
    Hvala hvala  
  11. Like
    chikavili reacted to totti in Vazduhoplovstvo   
    Alaska Airlines predstavila novu Star Wars šemu bojenja

    Četvrtog maja se u svetu neformalno obeležava Svetski dan Star Wars-a zbog čega je kompanija Alaska Airlines u saradnji sa Disneyland Resort-om odlučila da fanove ove franšize obraduje specijalnom šemom bojenja. Naime, Boeing 737-800 sa registracionom oznakom N538AS dobio je potpuno novu kolor šemu sa Milenium Falkonom i TIE fajterima na zadnjem delu trupa dok su na wingletima ocrtani stvorenja pod imenom Porg. Ovom specijalnom šemom se promoviše novi Star Wars: Galaxy’s Edge tematski park u Disneyland Resortu a obojeni B737 će nositi ime „Star Wars Transport to the Disneyland Resort“.

    Proces bojenja Star Wars Boeinga možete pogledati na sledećem videu:




    Sent from my SM-G770F using Tapatalk

  12. Like
    chikavili reacted to PremieRacing in Chikavilijev skoro sasvim obican Hyundai Tucson   
    Srećan rođendan domaćineeee...!!!
     
     
       
  13. Like
    chikavili reacted to neshtry in Makete automobila   
    Za promenu malo, Alfe u 1/43
    BBR giulia gta i gtam ,obe u rosso gta
    Slike mog druga Neše
     
    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
     
     
     
  14. Like
    chikavili reacted to neshtry in Makete automobila   
    za  direktora ( @neshaoct ) da turi na ključeve… a može i @Irena HGT 
    jutros ulovio u marketu…

  15. Like
    chikavili reacted to neshaoct in Koliko ima bajkera među nama? / skuteri, polaganje za A   
    Svetski Hard Enduro šampionat u Srbiji
     

     
    Prvi put u istoriji moto sporta u Srbiji jedna trka voziće se u našoj zemlji u okviru FIM Hard Enduro Svetskog prvenstva. Od 18. do 21. maja 2022. godine, XROSS HARD ENDURO reli biće održan na Tari, Mokroj Gori i Zlatiboru koji će ujedno biti i domaćin takmičenja. Na reljefima koji u potpunosti odgovaraju ovom sportu, svoju sposobnost i granice izdržljivosti odmeravaće oko 300 vozača iz celog sveta, među kojima će se naći i najveće zvezde ovog sporta.
     
    Xross Hard Enduro reli startovaće u sredu, 18. maja, kada će pred vozačima biti prolog, odnosno Akrapovič Straight Rhythm 1 na 1. Događaj će biti organizovan u centru Zlatibora, i predstavljaće pravi spektakl i atrakciju za gledaoce, dok će takmičarski deo početi 19. maja. Tokom tri dana, učesnici će na svojim motorima pokušati da savladaju 300 kilometara ekstremnih terena, a u okviru relija biće vožene četiri klase: Pro, Expert, Hobby i prvi put klasa amatera.
     
    ''Ponosni smo što upravo Xross Hard Enduro reli ove godine upisuje Srbiju na svetsku mapu auto-moto takmičenja. Šampionat počinje trkom u Izraelu. Druga trka voziće se u našoj zemlji. Takmičenje se zatim nastavlja u Austriji, Italiji, Rumuniji, SAD-u, Kanadi i završava u Španiji u oktobru ove godine'', izjavio je u  organizator i osnivač XROSS-a, i dugogodišnji predstavnik Srbije u najtežim enduro offroad trkama, Vladan Komatović, ujedno najavljući i dolazak najboljeg hard enduro vozača svih vremena Grejema Džarvisa, koji će u aprilu održati Masterklas (dvodevna radionica) na Zlatiboru, a u maju pokušati da odbrani svoju titulu. Očekuje se da će Xross Hard Enduro reliju prisustvovati više od 10.000 posetilaca, koji će na sve tri planine, na posebnim lokacijama za gledaoce, moći da prate trke na licu mesta, dok će za ostale zaljubljenike u ovaj sport organizatori omogućiti direktan prenos trka.
     
    preuzeto sa - Auto Blog
  16. Like
    chikavili reacted to ivan73 in Vazduhoplovstvo   
    A zum ko da sleće na autopot u Bubanj potoku ( avalski toranj u pozadini)...
  17. Haha
    chikavili got a reaction from neshaoct in Vazduhoplovstvo   
    Posto li je bio shipping?




  18. Like
    chikavili got a reaction from SalacUE in Vazduhoplovstvo   
    Posto li je bio shipping?




  19. Like
    chikavili reacted to neshaoct in Vazduhoplovstvo   
    Od onog prvog dana, tri su posle Batajnice prešli na Surčin radi tankovanja goriva.
    Evo snimka sletanja i poletanja sva tri, uz njihovu komunikaciju sa aerodromskim tornjem:
     
     
  20. Like
    chikavili got a reaction from totti in Vazduhoplovstvo   
    Evo upravo gledam preko Borce i dalje slecu
     
    Da vidis kad na kraju ispadne da smo kupili transportnu eskadrilu
     
  21. Like
    chikavili got a reaction from neshaoct in Vazduhoplovstvo   
    Evo upravo gledam preko Borce i dalje slecu
     
    Da vidis kad na kraju ispadne da smo kupili transportnu eskadrilu
     
  22. Like
    chikavili got a reaction from dach@ in Vazduhoplovstvo   
    Evo upravo gledam preko Borce i dalje slecu
     
    Da vidis kad na kraju ispadne da smo kupili transportnu eskadrilu
     
  23. Like
    chikavili got a reaction from silenci in Vazduhoplovstvo   
    Evo upravo gledam preko Borce i dalje slecu
     
    Da vidis kad na kraju ispadne da smo kupili transportnu eskadrilu
     
  24. Like
    chikavili reacted to totti in Vazduhoplovstvo   
    https://vm.tiktok.com/ZMLCndSXy/

     
  25. Like
    chikavili got a reaction from neshaoct in Moto GP: Počinje nova sezona   
    Odlicna trka. Da mi je neko rekao da ce vozac aprilije da vodi posle 3 trke, samo bih se nasmejao

     

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...